Thursday, May 23, 2013

jeruk pak ali & nasi kandar line clear

ini adalah n3 terakhir coti² penang. akhirnya... habes jugak kesah percutian kami selama 3h2m di sana. tak mo buang masa, moh le tgk ape yg kami buat sebelum gerak balik ke pangkuan keluarga. ha....gitu. hehehehe

kami bangun awal pagi, turun bekpes pastu bawak anak² berendam lu sebelum cekaut. tak lama pun sbb pg tu hujan renyai². naik bilik, bersiap dan dalam jam 12 kami cekaut terus ke jeruk madu pak ali. kami pegi kat tanjung bungah punyer cawangan sebab mmg dekat ngan hotel kami. kalu nak ke hotel, akan nmpk kedai jeruk ni dulu. kedai ni mcm tesorok skit, tapi kalu perhati betul² akan nmpk. dia terlindung ngan jejantas yang ada depan kedai ni. tapi kat jejantas tu dah ada banner besar jeruk pak ali so korang akan tahu kat situ ada kedai ni. 

bukan jeruk saje yang dijual, tshirt ada, biskut, jajan, minyak..eh mcm² la. tapi bukan kedai runcit ye... hehehe. ha...fm pun ada tau.igt ada tshirt budak kat sini, leh le rembat utk qausar, anak buah dan anak² sepupu. takpe la, kalu sempat, kita carik kat town.

tu dia, bersusun jeruk.. korang pilih je nak campo semua ke, nak ikot selera tekak korang. utk stok aku kat ngumah, kami beli ikot tekak kami, kalu beli campo mmg tak mkn semua. adoiiii...terliyoq weh! aku dh lupa nama suami isteri ni, dorang ganti anak dorang sebenarnya. kedai ni anak dia yg punyer tapi anak dia tak sihat katanya tu yg dorang handle. sangat peramah suami isteri ni.

ha... hamek. pilih punyer pilih, utk family, utk kaum kerabat, utk sendiri, utk kekawan, hampir 300 aku perabeh kat jeruk pak ali. pitam!!! tu pun tak cukup.. hahahaha... mekaceh le pada suami isteri tu sebab hantar semua jeruk yg berat ni sampai ke bonet kete.

 pastu kami terus carik nasi kandar line clear. harus pekena jugak kot mane pun. klu tak mmg aku akan kempunan seumur hidop. hahaha...

bab parking korang jgn risau. mmg lokasi nasi kandar line clear ni kt tempat yang amat sesak. skang ni dah ada tempat parking berbayar. lebih senang, parking pun byk. bayaran seringgit sejam rasanya. aku pun tak igt. ala, bayar skit ape salahnya dari korang dok pening nak carik parking kan. tempat parking ni baru bukak, berbumbung lagik. mula tu kami igt used car, sekali kawasan parking daaa...

 dah masuk parking, korang tak payah kuar balik ke jalan luar tu sebab kat tmpt parking tu dah ada tunjuk arah nak ke tempat nasi kandar line clear. mudah bukan...

 lalu lorong belakang deretan kedai ni, jgn risau, ramai je yg lalu lalang kat sini nk ke nasi kandar tu.

 sampai sudah... orang pun tak ramai lagik

 makanan semua dah siap, tuan kedai plak tak sampai lagik

 bila tuan kedai sampai, sekali dia jerit "beratur", bedesup pelanggan p beratur. tekejut kami. hahaha

ini budak sudah lapar campo mengantoks. mau taknye, bangun awal, letih berendam lagik. mula la buat perangai mengada dia. bkn nagis kuar ayaq mata pon.. merengek mengada je lebih. aku suap nasi lauk ayam terus sonyap.




aku pun tak igt dah sape punyer hidangan yang aku amek gambar ni. yg ada sotong tu aku punyer. beza antara nasi kandar beratur dan nasi kandar line clear adalah pada kuah kari mereka. pada aku dua² sedap, dua² meninggalkan bau kari kat tapak tangan... mmmmmm sedap!

 ha, ni gambaran penuh kawasan parking. selesa kan...

 dah, jom balik key ell... windu mak ayah adek badek semua.

 kami balik naik feri uollss... igt nak kasi anak² tgk laut, sekali semua membuta daaaa

 2125, cukup bulan ni kamu genap setahun. 
21 beday dedi, 25 beday aku. ah... tu pun nak cakap. puiiii

baibai penang. ada ongkos lebih kami repeat lagik ye... sepanjang jalan hujan sangat lah lebat. aku cukup risau, yang lain semua bedengkur, ikot hati aku pun nak dengkur sama tapi mengenangkan dedi, ishhh.. ada baiknya aku bawak besembang ngan dia. mau taknye, pekena kari, harus la ada rasa ngantuk. jalan dari kl nak ke utara masa tu amatlah sesak sekali sbb orang nak balik ngundi. qausar tido dari penang sampai le perhentian rawang. lena betul dia tido. alhamdulillah, kami sampai ngumah mak jam 8mlm. 

tu je la kesah penang aku. simple je tapi percutian kami penuh makna. so korang kalu nak ke penang, ada rasa nak review tempat yg aku pegi, silalah ke label penang aku yek. ok, la, nak mudah aku kasi link siap² kat bawah ni ye. lenkali repeat penang, aku harus terjah dua tempat yang aku tak sempat nak pegi, pasamboq menari ngan roti canai transfer road. nak kata kempunan ye jugak tapi aku tak le beriya sgt nak ke dua tempat tu. asalkan aku dpt merasa nasi kandar beratur ngan line clear dah cukup puas. klu tidak, tak bermakna la bercuti ke penang. hehehe


                                                                                                                                            

33 dok ngomen:

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

agagagaaa...sedap nyer!!!!

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

bestnya

nuyui a.k.a miss YUI said...Reply To This Comment

jeruk pak ali mmg best sbb makan takde batuk..

kalau lain ada yg btuk je bila sttle makan..

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Haaa bestkan terjah penang... klu repeat rojer2 la km ni, blh mai rmh km plk..

wahida said...Reply To This Comment

aku kalau repeat penang sure aku nak repeat nasi kandaq beratuq tu ngan roti canai transfer road...mmg terbaeklah!!

tengs bagi aku jeruk jah!!

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

bestnya kak cuti2 akak ke penang!
last saya pergi sana masa sek men.
kekekeke..dah berbelas tahun x pergi

Dee said...Reply To This Comment

penang mmg heavan dgn food...i love penang..ececeh..

Lya Colours said...Reply To This Comment

saya pon nak p pineng next week yeayyyy

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Jeruk pak ali memang sedap.

Terliur tgk nasi kandar tu.

Kakzakie said...Reply To This Comment

Beli jeruk macam nak jual balik banyak betul!!

Qausar bila menangis hidung merah macam mat saleh dah kakak tengok:)

elise hamin said...Reply To This Comment

aishhh, lelehhh ai tengok nasik kandaq yu pepagi nih!

eMMe said...Reply To This Comment

bestnyew...kalo pandai jalan kat Penang, mmg sonok le jalan... kalo sesat...pulang ke pangkal jalan.. tapi rugi kalo tak beli jeruk pak ali..sedappp...

Ratu Hatiku said...Reply To This Comment

Mmg best kalau ke penang... :)

ummiross said...Reply To This Comment

Terliur jeruk tu, kecur air liur ni.
Qays comel!

lizz said...Reply To This Comment

nasi kandar memang sangat best...huh lapo..

Eye_nee said...Reply To This Comment

nasik kandar ko punya yg paling heaven lauk dia sis oiiii....mengeriut cacing kat dlm perut secara spontanius...

Amanda Suria said...Reply To This Comment

Mak oii...penuh bonet keta....terbaik la nok..

☆♥L@dy @yU♥☆ said...Reply To This Comment

Rindunyer Penang x sbq nk blk beraya Nnt
Actually dulu line clear x selawa n sebesaq la ni
Dulu theyols juai guna beca tolak jer
Koi pames koi elok la dia buata
Alhamdulliah dh x jauh ngan umah in law ai

wantie said...Reply To This Comment

wah kamu nun jauh di key el datang makan kat line clear. cheq ni dok penang pun dah lama tak melabuhkan punggung kat situ.

hmm... memang nak pi beli jeruk pak ali ni. Biras order berkilo kilo. nak balik hujung bulan ni. hahahaha...

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

kalau pergi penang mmg best..
3tahun duduk penang memang puas berjalan :)

Puan Bui Junaidi said...Reply To This Comment

DULU BUI PERNAH G PENANG TP X SEMPAT NAK MAKAN NASI KANDAR..BILA TENGOK ENTRY NI TERUS TERFIKIR,ALANGKAH RUGINYA..HUHU

lieyalatif said...Reply To This Comment

meninggalkan bau kari ditapak tangan hahaahahah tu kelako okey!!

jeruk pak ali tu sedap kan noks...bile makan rase tak tersedak pun...sebab die gune gula batu kan bukan pakai asid jeruk yg mcm biase org gune tu.....

AdaM Hawa said...Reply To This Comment

telan air liur d tengahari..
rindu nak ke penang.. huhuhu

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

siap ada parking berbumbung tu....bagos!

Line Clear ni siang2 bukak kan..tu beza dgn Nasi kandaq beratur..yg tu malam aja kan?

Syeeda said...Reply To This Comment

jeruk madu pak ali memang terbaik..xcari yg lain dah.. t datang penang mai la rumah kite pulak.. =)

ameris said...Reply To This Comment

lap air liur meleleh tgk sotong terlentang...

cha said...Reply To This Comment

bestnya. teringin nk pg penang jalan2 carik makan sane tak berkesempatan lg.

terliurnya tgk nasi kandar tu

Nastyna said...Reply To This Comment

huishhh tu dia nasi kandaq.. siap kena beratur. Saya yang tengok gambaq ni pun telan2 liur.

Tihara said...Reply To This Comment

alaa bestnya, nak cuti kat penang lah :)

tenku butang said...Reply To This Comment

PERGH.. LAPAR SUDAA

Miss Volvo said...Reply To This Comment

suka gak makan jeruk tapi makan sikit je la sebab jeruk tak elok untuk kesihatan :)

ct kektus said...Reply To This Comment

kite dah pernah sampai nasi kandar line clear tuu. hihiii

Siti Khadijah Mohd Azhari said...Reply To This Comment

LAWAK LA AKQ NI..