Wednesday, May 22, 2013

night market & batu feringgi seafood


mlm ke dua kami di penang adalah terjah night market dan carik makan sekitar batu feringgi. parking kat petronas dan kami menyusuri lorong night market tgk ape yang menarik. wah.... handbag uolsss... aku baru pegang satu nk tgk je pun, dedi dah besuara, 'handbag raya tahun lepas tak pakai lagi kat umh tu'.. hahaha... haah la, aku baru teringat dedi ada beli utk pakai raya tapi disebabkan qausar masih baby masa tu, so takde makne la nak melawa ngan hbag raya. jadiknya, tahun ni dh bleh le nk bergaya ngan handbag tu ek. 

sepanjang jalan kak icha dok sibuk nak beli menan. nasib baik la masa ni qausar dok diam dlm stroller. tak lasak langsung. aku rasa sebab dia pening kot sebab masa naik batu feringgi dia tak dok diam. jalan situ kan pusing², sampai tmpt parking dia buwek muntah. hamek... nasib baik tak byk. tu yg diam je dlm stroller. 

dalam byk² hadiah, ini yang dia suka... gasak la kakak, janji ko tak melalak kat situ. jauh jugak le kami bejalan tapi tak shopping ape pun. cuma beli fm je utk adik badek dan kawan² rapat. mencarik jugak kedai mkn seafood sepanjang jalan night market tapi takde. sudahnya dedi tanyer kat sorang aweks yg berniaga kat situ maner kedai mkn seafood yang best area situ. dia cakap masuk lorong selepas hotel parkroyal,  dalam tu ada satu kedai mkn bayu senja. dia ckp jln kaki pun dah dekat. dedi ckp biar dia p amek kete, soh kami semua tggu je kat situ sebab nnt dah kenyang tak larat nak bejalan plak. 

elok le dia ckp gitu sebab kami dah berada agak jauh dari kete. tapi sebelum tu dedi tanyer kat brother punyer beca ni. klu nak ke petronas baper hengget. dia cakap 20hengget. giler ko.... mahal kot. hahahaha... sudahnya dedi berjalan le sengsorang p amek kete.

mencari la kami lorong yang aweks tadi maksudkan. haah la... dekat katanya ye, nak ke lorong sebelah hotel parkroyal tu mmg le dekat. masuk dalam lorong tu nak ke kedai mkn ni hazab weh jauhnya. masuk ke dalam hujung sampai nak ke pantai. nasib baik le dedi p amek kete. hahaha

kedai mkn ni betul² mengadap pantai. kalu siang hari, pantai tu tmpt main jetski. banyak motel dan hotel murah² mengadap pantai ni. kalu dtg siang mesti best tgk orang main jetski kan. 

fresh oren ngan tembikai dia mmg pekat likat. puas minum

 sup hayam utk anak²

 kailan ikan masin

 kangkung goreng belacan

 harus ada teloq dada

 dua pinggan kerang bakar

 butter prawn yang wallllllaahhhh!!! gmbr goyang skit.. perut dah tak tahan tgk menu. hehehe

 yang ditunggu² siakap 3 rasa. sedap gilak!

paling tak menahan, siakap stim ala thai yg sedap nk mampos. kuah dia masam² pedas. masa order ni dia tyer nak siakap biasa ke siakap thai. aku tyer ape beza, dia ckp siakap thai pekat, masam dan pedas. ok, kami order siakap thai. mmg terbaek sangat la rasa dia.

tak rugi langsung mkn kat kedai ni sebab semuanya sedap² belaka dan kedai mkn ni menjadi pilihan jalan² cari mkn tv3. silalah singgah sini kalu korang dah sampai batu feringgi.






dah ada iklan raya kat tv??? owhhhhh bestnyer... hehehehe

36 dok ngomen:

me.liyana said...Reply To This Comment

nomnomnomnom..gulp.telan ailio pepagi

lieyalatif said...Reply To This Comment

laaa ye ke noks qausar muntah...mabuk ar tu jalan pusing2...aku penah sampai situ gak sekali mmg berpusing gak le jalan....kalo perut tgh full mmg stenbai jek laa beg plastik takut muntah heheheheh

Lya Colours said...Reply To This Comment

kalau jjcm dah datang kompem sedap lettew

ameris said...Reply To This Comment

masa saya gi bt feringgi dulu mkn tepi petronas tu je..susah nak handle 2 anak kecik masa tu.
tu pun huru hara dah meja kedai tu..

Syeeda said...Reply To This Comment

alahai tak pernah pulak pergi restoren tu.. baru ahad lepas g melepak kt btu fringghi..

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

agagagagagaa..terliur nyer!!!!!!

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

syok2

norhidana miswan said...Reply To This Comment

masam je muke bujang ko kak,msti dia nk gk join membli2 tuh hehehhe...

kire mcm senaman kan jln2 kt nite market tuh,
bt trliur je aku nengok ko nyer menu2 tuh kak...lg2 bile ko kata sedap

eMMe said...Reply To This Comment

alaaaaa... tak jumpe pun kedai ni... rugi2!! haru ke sini lagi.. kan...

wahida said...Reply To This Comment

batu feringghi night market tu mahal kan jah...aku pun jalan2 carik FM je kat situ...harga utk tourist kekdahnya...

jah, sedapnya siakap thai tu nok...

atty's said...Reply To This Comment

bergelodak perut kty ni nengok semua food..

nasib dedi amik kete ..hahahaha
kalau tak jenuh ler jalan ..

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Km terjah night market utk cari handbag je, rambang mata tgk, blh tawar harga giler2 pya plk tu, tu yg best tuh..nk cari h/bag raya siap2 la...haha

Puan Bui Junaidi said...Reply To This Comment

KERANG BAKAR TU SEDAPPPPP..ANAK DARA BUI PUNYA FEBERET..^_^

Kakzakie said...Reply To This Comment

Patut pun sedap JJCM TV3 pun dah sampai sini. Siakap stim kakak suka!!

Dee said...Reply To This Comment

aku tgk macam tak sedap tapi rupanya sedap eh..dulu aku jln kat night market ni pun aku tak beli apa sgt..fm jelah byk..

wantie said...Reply To This Comment

sejak amirul besar, dah tak suka bawa dia ke pasar mlm batu feringghi tu.. satu..sebab barang kat sana mahal.

kedua sebab barang yang di jual tu. ada yang tak seswai untuk tontonan anak anak.

Rai Ourkizuna said...Reply To This Comment

jangan kata yg ambik gambar.. yg tengok gambar pun jadi kebulur tengok menu..haha..

Amanda Suria said...Reply To This Comment

Telan air lio je aku tgok gmbar2 tu sume...

Eye_nee said...Reply To This Comment

tambah gelodak...berirama berkeroncong dangdut rege perut mak yg tgh pose ni dik nonnn..siakap steam itu balik nnt harus ku bikin..biar pun rasanya tidak sama..janji adooo....

eiela said...Reply To This Comment

mmg rambang mata p night market nih. lorongnya kecik la

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

Tak pernah terfikir aku nok nak makan seafood kat Batu Feringgi ni...tapi sebab kau kata sedap, wallah...so aku nak test la next time pi Penang.hihihihih....harga okey tak?

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

bila JJCM dah mai...
sure sedap masakannya...

:: Cik Viva :: said...Reply To This Comment

owh..JJCM penah datang sini konfem la ramai orang..

~MommyAida~ said...Reply To This Comment

Blog Mama Qays mmg tak dpat dipisahkan dengan makanan..semua makanan tu sedap2 plk tu.hihihi..DUlu pnh jln2 kat sini, bnyk tourist ade kt sini kan..happening juga klo weekend..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

bercuti kat penang memang bestkan..esp tang makan2..

-cinta soFiaSafiya- said...Reply To This Comment

wah akak dtg PENANG yer..... pekena nasik kandaq ngan pasemboq dak???

elise hamin said...Reply To This Comment

tak tetahan tgk menu tuh...





*lap ailio

ummiross said...Reply To This Comment

Waa hari ni kita sama2 JJCM. Ikan siakap stim Thai tu, mak aii..gurrpp!!!, terliuq abih.

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

patutlah nampak best je kan makanan2 tu, dah pernah kuar kt JJCM rupanya. heheeh

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

tgk pun dah tau sedap sgt tu !

Teena Tna said...Reply To This Comment

Dulu masa Teena study kt Penang pernah overnight kt night market Batu Ferringhi..memang best !!

adarnadzmie said...Reply To This Comment

food kat penang memang sedappp...hehe..mai la Penang lagi ok...

Umi Nazrah said...Reply To This Comment

best tempat tu. rasa macam tak cukup utk 2-3jam ja. rasa macam nk dok lama2 utk shopping. hehehehehhehe :D

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Lapar plak tgk makanan2 nih.

Cik Yatt said...Reply To This Comment

syoknye berjalan kak

Carmail Gee said...Reply To This Comment

Camner nak pegi tempat makan tue