Friday, December 4, 2015

seketul congo bar

vah vah vah....
rajin mami aus hapdet mggu ni
go mami go!!
jgn putus semangat sudah
ngeh3x

semakin berusia ni, aku jadik rajin nak masak mcm², rajin nak membaking. kalu dulu, ape tekak rasa nak makan, suker beli... malas nak cuba buat sendiri. skang ni selera dia lain. hari² gugel menu simple. sampai laki belikan oven ngan mixer la sbb asik pinjam adik punyer. dua² suprise lak tu. balik keje ada atas meja. kau tak rasa diri dihargai? hahahaha.... 

gambar ni aku up kat group dengan berkata, 'doakan dia menjadi seketul congo bar'. bertalu reply. hahaha.. korang tak caya kan aku pandai buat. kahkahkah!!!

laki aku cakap ape tau.. 'fuyoooooooo mami hebat!!!!' dan aku rasa seperti nak gulingkan diri dari ujung umah ke ujung umh sebagai penghargaan berjaya buat congo bar. sedeh betul kan... hahahaha

kasi up la sikit gambarnye. sementara nak tggu masak, aku bedebar mcm nak minang bakal menantu. hahaha... cake pan tu tak sesuai sebenarnya, tapi dah ada yg tu je, belasah la heh. tu pun pinjam adik. skang dah ade yang baru, baru je beli. laki belikan. maseh laki....

dengan bangga tapau bawak g umh maktok. tak sangka atok ayah suker. tgk dia asik repeat je mkn. suka la tu kan. dak aus jgn tanyer la. dia hantu kek. ko bg la kek ape pun semua dia bedal. aus kan tu. hahaha... korang nak resepi ker? aku pun gugel je, tapi ape salahnye aku share sini kan. mana tau, menantu aku esok boleh ikut cara aku kan. muahahaha...

3 cawan tepung
250g butter (aku guna majerin)
2½ sk baking powder
2½ cawan gula perang
3 biji telur gred B
1sk esen vanilla

pukul butter dan gula perang
dah sebati, masukkan telur, esen vanilla (sambil putar)
masung tepung yg dah dicampur baking powder (putar skit lagi)
masuk coklat chip dan almond slice - ikut suker banyak mana

sediakan loyang yang dah letak baking paper
calit² tepi loyang ngan majerin/butter
panaskan oven selama 15m

masukkan adunan dalam loyang
tabur lagi choklat chip dan almond slice
bakar dengan suhu 180° selama 30minit
atau ikut kesusaian oven masing²

mana yang dah pandai tu jgn la kemek muka tgk resepi aku
aku share bagi yg sudi nk tau aje
kita tahu kita kongsi, kita tak tahu kita bertanya
kan mulia bunyinye tu. hehehe

ok next....


13 dok ngomen:

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

sedap tu kakak

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

wowwweee hebat hebat hebat!!

mamasuri said...Reply To This Comment

marvelous...nyum2

Pokok Manggis Depan Rumah said...Reply To This Comment

Seronok betul rasa jika pandai membaking macam ni. Sedap tu.

OhPanduan said...Reply To This Comment

Boleh nak rasa sikit hasil dari membaking kek tu akak.

Jobdirumah Buat Duit said...Reply To This Comment

Sedap nampak kek tu. Nak cuba buat juga nanti dengan resepi ni kot-kot menjadi.

norhidana miswan said...Reply To This Comment

apa rajin beno ko sekrang nih kak... dengki lak aku nengok ( heheheh cilok idea dr kak wahida nyer blog nih psl dengki)

aku sekali pun tak pnh bt congobar kak... ko mmg rajin
menyelerakan aku nengok

aizamia3 said...Reply To This Comment

Dah terbalik.. kita lak rajin makan dari nak membaking.. kuikuikui..

Rizziela said...Reply To This Comment

sedap tak

Anonymous said...Reply To This Comment

Ok...nti blk banting...blh wat kat umah mak imah...

Azian Elias said...Reply To This Comment

simple je kan.. yg penting org tersayang suka makan..

Dewi Aja said...Reply To This Comment

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...Reply To This Comment

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.