Wednesday, September 24, 2014

waterfront & taman monumen, terengganu



 otw nak ke parking kete, ummi ajak amek gambar kat sini sedas. eh... dak qausar ni sebokkk je ummi dan abi nak berduan.

dengan kami taknak plak amek gambar sama² sampai ummi cakap ok ummi teman, qausar dok kat tangga ummi diri kat belakang. masa abi nak snap tu cepat² ummi lari kot belakang pintu tu. hahaha... perasan tak ummi dia belari kot belah kiri tu. masa ni aku tahan gelak... pastu bila si qausar tgk gambar ni dia tanyer maner ummi... aku tjk tu kat tepi tu... dia buat muka pelik. hehehe

carik² pyer carik kedai makan, last kami pilih makan kat sini. yg aku tau ada satu kedai makan kat sini femes ngan steak. tapi mlm tu kami lapar nasi. aku lapar nasi ok lagi, sebab tak makan kan sejak sampai hotel, yang mereka² tu semua, haiii.. dah bedal nasi goreng sorang sepinggan kot lapar gak lagi keeeee... hehehehe

 abi yan kata tak puas makan nasi goreng. tu yg lapar lagi dan lagi...

 dedi nampak sangat muka penat. syian dia.. kami bedal tido dia layan ukur jalan sorang². 

nampak semua biasa² je kan. tapi tomyam dia pedas gilak, sedap plak tu. sup daging dia power pekat likat. daging masak merah dia empukkkk sgt. sambal udang dia pun sodap. hah... ni baru betol kenyang. kitaorang makan ni semua sekali ngan air, baru RM53. murah takkkk????

waterfront ni kira mcm i-city tgganu sebab penuh ngan lampu mcm² kaler mcm kt i-city selangor. pas tu kami igt nak ronda china town, tapi dah tutup pulakkk... dak qausar pun dh start merengek... penat main air siang tu... kami pun terus balik bilik je la. sampai bilik tukarkan qausar baju, bagi susu, tak sempat aku nak tuju lagu kat dia, dia dah dengkur. hahahaha

esok pagi kami bangun awal, dak qausar marah taknak bangun lagi, aku tukarkan dia baju swimming baru dia tekial² cakap kite nak mandi ke mami... haah... kita nak main air lagi. baru la muka tu segar. ni betenggek dulu kat luar pintu bilik tunggu dedi siap.

dok bezikir soh aku cepat, dedi kamu yang tak siap² lagi dik oi... cuci muka pun berejam. huh..



 ada nasi hujan panas belaukkan kari ayam.. ermmm... sedap.


 makan pun tak tenang, qausar menjerit² nak mandi. dapat masuk pool hepi kemain.



 jam 10 camtu kami gerak ke taman monumen. dak qausar tido dalam kete, tu yg muka penyek je tu. 

 syian dia... sedap tido kena kejut ye...



 nak masuk kena cop kat passport memasing. 

 bukan kena bawak passport betol² tapi passport mcm buku yang dorang bg lepas kita bayar nak masuk. dalam passport tu ada cerita setiap masjid yang ada.

 dah masuk korang boleh pilih nak jalan kaki atau nak gunakan perkhidmatan yang ada. bayar je mana yang korang rasa nak cuba.

mula aku cakap naik basikal la boleh kayuh ramai². abi yan cakap ponek la nnt. boleh ke nak kontrol qausar nnt. ye jugak... oklah, kita naik buggy. RM55. buggy yang kami amek ni utk 5 penumpang. 





eh, sambung nnt la... penat la nak susun ayat. mood swing skit ari ni... bai!

14 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

macam nak kena terjah nie

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

Haish...menariks plak!

Amanda Suria said...Reply To This Comment

Ala...sambung lg...aku x puas baca ni nok....

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kalau ke sana satu yg pasti memang pantai dan makanan dia sedap!

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

best jugak ek jale2 ganu nih..

Eye_nee said...Reply To This Comment

tenganu kiteeee....

Miz Eija said...Reply To This Comment

seronoknya makan anging kat ganu... sejuk je mata tgk tempat2 menarik... menu pun best2... :) kalu pegi terengganu mesti ayah saya kirim telur penyuuu... fav ayahkuu :)

Lynn Hamzah said...Reply To This Comment

terengganu best...x gie makan sotong celup tepung ke?

aizamia3 said...Reply To This Comment

sama arr dgn kite.. nak cite pepanjang takde idea dah.. udahnya bersiri2 jadinya..

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Mmg murahlah makanannya tu ... 50 lebih jak utk lauk pauk tu ...

Comel jak si Qausar tu, oksigen x boleh lepas hehe

lieyalatif said...Reply To This Comment

tu pasal aku tingin bebeno nak pi cuti2 teganu....menarik citer ko beb....lagi pun anak tak sekolah lagi mmg syok berjalan wey...anak dah sekolah leceh sbb nak kene ikut cuti sekolah...nak gi time tak cuti sekolah sayang plak kelas nak kene ponteng.....

Hanis Azla said...Reply To This Comment

As-salam..

best kan jalan2 terengganu.. tapi nak sampai tu rasa jauh sangat he..he..

Cida de' Nuanza said...Reply To This Comment

assalam..

bestnya jalan2 ganu...
bestnya berendam dlm pool...hihi

Zura Tahir said...Reply To This Comment

enjoy sakan...