Thursday, September 25, 2014

santai bersama kak yah keropok lekor

sori, aku skip citer taman monumen. n3 tu aku buat esok eh. hari ni aku nak citer santai kami kat tepi pantai sambil menghirup udara terengganu sambil layan kopok losong kak yah. 

eh eh... sebelum kami ke kampung losong, dari taman monumen tu kami ke masjid kristal, singgah solat zohor sekali. pastu kami ke pasar payang. makan tengahari lu kat situ pastu baru tgk ape yg menarik tapi aku takleh lama, rasa rimas... panasnyeeee koo! ruang kat dalam pasar tu padat. antara kedai mcm rapat, laluan plak sempit. takde udara masuk plak tu... tu yang aku tak selesa nak shopping kat situ. aku mmg tak beli ape. nak pilih kain batik pun takde selera. tapi mmg cantek² lah weh batik kat situ. ummi je la beli baju utk kak icha dan kakal. pastu utk qaleef boleh lupa lak. ape daaa... aku carik satar kat bawah pasar payang tu... huwaaaaa!!! tak jumpaaaa!!!!

masa ummi dok ralit pilih baju, aku dah ajak dedi pegi kat kete, tak tahan lah.. rasa bepusing kepala aku dah. so kami tggu depa dalam kete jek. 

sebelum ni aku penah sampai terengganu, tapi tak penah ada citer dalam blog. aku penah singgah kampung losong ni shopping kopok. sebelum ni aku penah beli jenama adik beradik. so kali ni nak tukar selera, kami shopping kopok kak yah plak. plan nak makan kat sini dulu baru balik bilik, dak qausar plak dah muntah dlm kete. pening kot... lagi pun masa kat taman monumen tu panas sgt. lepas makan dia tak dok diam lak tu. so cancel makan kat sini, beli terus utk family dan utk mkn kat bilik.

sampai bilik aku tidorkan dak qausar. dia ngantuk sangat. kasi dia rehat lu baru bawak lepak pantai. kami lakik binik pekena kopok losong rebus jap sambil layan tv. aku baru nak lena, ummi dah ketuk bilik. adoii... masa dah time ke??? hahahahha

lepak pantai pekena kopok losong goreng lak. kenyang kopok je la ptg tu. ni gambar kenangan bunny qausar yang terakhir. esoknye puting dan bunny dia hilang masa kat pool. aku sedih giler, siap mimpi ade orang anto kat umh kl. giler kan! kalu gi maner² mmg aku selalu bawak puting spare, takot jadi ginilah. sayang weh bunny dia, lama dia berkhidmat kat qausar. masa check out aku siap tanyer minah kaunter tu, ade tak orang bagi puting gantung kat bugs bunny, smlm anak saya hilang puting dia kat pool. minah tu cakap takde... sedeh kite.. 

 angin kuat petang tu

 syok betul, rasa nak repeat lagik!





 moga kasih sayang antara mereka utuh selamanye. mereka anugerah terindah dalam hidupku!

 mari layan lompat syok sendiri. abi yan blom ready masa ni. dedi dah bekepak.

 tu dia... abi yan tunjuk hebat dahhhh. dedi... nmpk bulu tiak. hehehe

 hepi qausar nengok gelagat depa. aku yang amek gambar ni pun mengekek gelak. aku soh depa lompat berkali² sampai depa semput. syiannnnn

 dedi, style lain takde ke... tapi gambar ni paling kiut. nmpk qausar dok celah kangkang dedi. 

 last sekali, qausar dah tak kuasa nak layan, hahaha... abi yan pon dah menari zapin. dedi je tak abes dengan kepak dia. ummi.... dah le tu... buruk nau muka kamu. hehehe

 sambung berendam plak

 besar skit lagi mami anto kelas renang ye. qausar ni nmpk manja tapi dia berani mencuba. 

byk video kami soh dia lompat. dia plak layan je... sampaikan dari depan pintu bilik dia belari pastu terjun. kelakar semua video dia sebab belari dari jauh beriya², sampai depan pool dia boleh berenti dulu pastu baru terjun. lawak giler... abi plak melayan... gasakkan...

suker nau buat mcm² memek muka. geram aku.

 kelaparan sungguh malam tu. 

 tak perasan ade megi ketam. kalu tak boleh cuba. menarik lak nama² menu yang ada tu kan.

 singgah shell isi minyak. klasik lak nama kampeni tu ek..

 balik bilik dak qausar merengek. sakit badan kot, penat belari terjun pool... aku sapu minyak yuyi satu badan pastu dia suruh aku urut dia. sedap kena urut terus lena. syian diaaa...

mak pak ralit layan af sambil pekena buah dokong tgganu, dedi beli 4 kilo. hadapp sampai senak tekak. 





sambung lagik!

eh jap, ada komen kawan² kat pesbuk cakap, kalu nak rasa kopok sedap kt ganu sila terjah kopok losong tokbeng. blogger cheqna cakap tokbeng atau mak adik.. sedap katanye.. pastu sepupu aku pyer wife soh cuba makan ikan dan sotong celup tepung kat epot, tersedap di dunia katanye. adeh... aku tak sempat terjah sebab hari ke dua tu mlm tu ujan wooo... nak pegi china town pon tak kesampaian. nnt repeat harus terjah!

13 dok ngomen:

Syeeda said...Reply To This Comment

bestnya akak dpt bercuti kat teganu.. teringin nak p jugak.. =)

wida said...Reply To This Comment

kepok bukit tok beng tu senang kak..dia siap vacum. sesuai utk bwk jln jauh. tp nak menunggunya tu hazab..ramai org!

nak senang beli kepok kt rumah sy..kepok selekoh sg rengas. sama sedap dgn kepok bukit tok beng..boleh vacum jugak.

lenkali turun KT..hello2 kite ye:)

faraherda.razalan said...Reply To This Comment

Dah lama kot tak jln2 ganu. Kena plan tp next yr lah sbb monsun pun dah nak dkt.

Aku klu bab kopok, suka mengabang tapah kat merang nun. Yummeh! Klu celup-celupan. batu rakit le. Heheheheh!

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Dah lama tak gi ganu. Rumah kakak aku kat kijal. Belakang umah laut. Rindu plak nak ke sana.

Tapi aku terliur tgk kopok lekor tu.

aizamia3 said...Reply To This Comment

tengok keropok lekor tu.. kena pulak angin sepoi2 bahasa kat tepi laut.. tak sedar keropok habis dimakan.. ;)

psstt: pasal pe pipi kiri my nantu tu bertanda..?

norhidana miswan said...Reply To This Comment

best3.... aku walaupun balik kg kerteh tiap tahun 2-3kali tiap kali tuh lah aku jakun nk mkn kopok leko... lagi lah kalu sesekali balik, tiap hari telan kopok leko pun redho

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

Bestnya

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Berehat ditepian pantai sambil mkn keropok lekor .... perggghhhh nyamannya ... :)

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

Hai laaaaaa terliur gila aku!!

Zura Tahir said...Reply To This Comment

bestnye...xpnah smpai terengganu...

Amanda Suria said...Reply To This Comment

tahun depan memang aku plan ke trengganu plak la...jeles tgok ko nok...

Aida Salleh said...Reply To This Comment

bestnya dok tepi pantai sambil layan makan kopok lekor...suukaaaaaa....

Miz Eija said...Reply To This Comment

kopok lekor feveret hubby dan anak saya... sedapnya lama tak pekena ni hihi.. + angin pantai pulak.. ohsemnyaa :)