Monday, March 23, 2015

go'bang maju, patin tempoyak temerloh

bersiaran kembali pada pagi yg cukup lemau. jgn dilayan lemau yang ada, moh kita segarkan minda dan anak tekak dengan hidangan yang cukup lazat di go'bang maju sri rampai. ape yang menarik disitu? zasssss....

first time kami jejak sini. ni pun gara² dah masuk dalam majalah 3. tekemam² bibir nengok gulai patin yang dorang tayang. bila tau ada cawangan kat sri rampai, hahhh molek sangat la... jom la kite terjah!

 kat sini bukan sahaja menu patin tempoyak ye... ada juga masakan campur. ni juadah sayuran.

 sape tak makan patin tempoyak, nahh.. mcm² menu lain yang ado. 

bukan gulai patin aje yang ade, patin bakar pon hado. seketul RM18. talapia bakar pon ade, ikut gram katanye. pilihan ditangan korang. nak yang mana, banyak pilihan. kalu aku bawak family, mmg aku try patin bakar ni. dh aku sorang je makan patin, jgn tamak.. rasa satu².

 buah pencuci mulut. ulam pon hado.

suami aku tak makan doyan, maka sebulat suara mmg dia tak makan tempoyak jugaklah. setengah orang tak makan doyan tapi gulai tempoyak boleh makan. mcm aku, jagung aku mkn tapi bubur jagung ke air jagung ke puding jagung ke aku tak reti makan. ha... jgn pelik la kot ek. mmg ada je mcm tu kan. tapi... mmg rugi besar la laki aku tak makan doyan ye dak, tu kan nikmat donia. dak qausar mmg tak lainlah, mestilah ayam goreng dulu kini dan mgkin selamanya. hehehe.. nasi dia siap bg kopok roda lagi. masin sangat kopok ni, aku letak tepi, takmo kasi qausar makan. aku mkn takpe. hahaha

mempersembahkan hidangan paling win. ya rabbi... punya kaw gulai dia weh. aku hirup kuah tu sampai tesedak². ikan dia punyalah sedap.. tak bau langsung. sape yg gemar ngan patin tempoyak.. silalah terjah sini. tak menyesal punye. tapi... tak tau la tekak korang, tekak aku bg 10 bintang! korang boleh pilih nak sekor ke, nak ekor je ke atau nak kepalanya. nnt nak repeat aku nak bedal tang kepalanya pulak. hoii... menjejes airloir!

kat sini ada juga sambal hitam pahang. perghhh mmg kena la ngan gulai patin. sebekas ni lima hengget kau, tapi sedap! aku ni dari sehari ke sehari nak try buat sendiri. tapi entah hari bila yang akan betul² jadi nak buat. hehehe

 pilihan si suami. masak lemak daging dia pon sedap. nengok aje kuahnya, pekat likat kan tu.
oi menjejes la heh. 

 tgh² makan, dak qausar minta kuah tempoyak. aku cakap pedas, dia nak jgk. aku cedok la skit letak atas nasi dia. dia makan kau... tapi lepas tu dok berulang sedut air la. hahaha

 suasana dalam kedai. kami mkn kat belah luar, layan angin sepoi². 

dia soh aku amek gambar dia sambil dia buat muka mcm ni. aku tak suruh pun, dia sendiri yang memandai. tampa nak. taik lalat kat atas bibir tu dah semakin nampak. memula dulu halus, skang dah makin jelas. sajak la ngan peel mu nak oi. bebel banyak sampai tumbuh taik lalat. kakakaka...

lepas basuh tangan, aku sambar seketul eskim malaysia ni utk qausar. free tao.

sedap woooo. hahahaha

tgh² layan kenyang, tetiber dihidangkan plak dgn lempeng pisang ni. free jugak katanya. ahai... murah rezeki tuan kedai. sedap lak tu lempeng ni, terasa pisang dia. terus simpan niat nak buat sendiri, tapi entah bila ke hari nk menjadi lempeng pisang aku. hahaaha. aku nengok meja sebelah tak mkn lempeng ni, rasa nak minta je dorang punya. kahkahkah...

 tak abes lagi, di pawnye gugugula pulak. 

sambil² tunggu qausar abeskan gula² dia, aku belek² IG go'bang maju, sekali terliur ngan air T-Rex Milo. hah... harus coba! bila dah order, teperasan plak durian special.. alahai... tingin nak jugak. oi apsal pentamak entah. ok ok.. nnt datang lagi, kita try durian special plak.

bila dah dapat order, aku tanya brother buat air tu, naper tak mcm dalam gambar. dia cakap eskim pelangi dah abes la dik. aku pun, alaaaaaa...... dia gelak je. bila letak eskim pelangi, nampak lagi menarik, ni dah semuanya sama kaler... hambar je aku rasa. tapi airnya sedap la, milo letak eskim tabur plak lagi ngan milo. sendiri pun boleh buat. tujuh hengget ni kauuu. ko nak sangat kan, minum sampai habes walo muka dah tekulat², perut dah sendat takde ruang. takot laki bising maka aku habeskan jugak. aku ajak qausar minum sekali, dia jawab 'dah kenyang'. anak pun reti kenyang, omak ei... selagi boleh. 

 rezeki lagi, tuan kedai jemput ke kenduri adik dia. wowww... mesti ade patin tempoyak kan kan kan. kendurinya nun di temerloh. ermm... in shaa Allah kot ada jodoh kita jumpa di temerloh. hehehe

selamat pengantin baru buat anuar dan rosnani, yang bakal naik pelamin minggu depan. 

 sori, enpon aku buat hal. gambar blur plak. rasa nak follow IG silakan, nak berwasap pon silakan. nak beremail?? silakannnnnn

aku up bil yang kena hari tu. korang kan manja, nnt kat komen tanya harga. yang add on tu, RM2 utk buah, RM4 utk masak lemak daging. alamat pun dah ade tu, jgn ngada tanya lokasi lagi eh. aku cubit nnt sape yang komen tanye alamat. hehehe

aku bagi clue lokasi. ni lot bangunan baru kat sri rampai yang betul² sebelah ngan tasik. bangunan ni tepi jalan, nampak cendol wahab dan top steak house, tu la bangunannya tapi kedai ni belah lot belakang. pusing je ke belakang nampak terus. kedai dia tepi skali yang kaler oren tu. tak tau lagi... pandai² la korang waze. hehehe


buka dari jam 11pg hingga 10mlm
tutup setiap jumaat minggu ke 2 dan ke 4 


20 dok ngomen:

mak Jemah said...Reply To This Comment

nm moh datang Pahang..sy bawak kan kat kedai dia yg kat Temerloh plak..sedap kannnnn patin tempoyak dia...kedai peberet sy kalo nak makan patin..dtg pahang roger2 eh :)

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

terbaik kan
moh2 datang tloh bleh singgah kg koi

mokjadeandell said...Reply To This Comment

terliur tgk.Makcik minat ikan patin.Kalau lalu R&R Temerloh dah aim nak makan.
Bila la pula nak sampai sana.

wahida said...Reply To This Comment

aku tak makan patin dan tak makan tempoyak...tapi boleh la promote kat shidi sebab dia suka ni...
nampak menu lain pun sedap2 neh...

hoi ko jah, anak pun reti kenyang, ko dah kenapa, pentamak sangat? hahaha...

norhidana miswan said...Reply To This Comment

perkkkkh... ngko nih kak... aritu kwn aku pun kejap2 tayang ikan pating gobang nih... aku sabo kn je...

pasni nk ajak jgk lah edy pi sini... tgk mcm2 hada

norhidana miswan said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
mak Jemah said...Reply To This Comment

mokja,org kabo kat R&R tu tak sedap patin dia..sy tak penah try lagi situ..biasa kt gobang n depan sg tu je..selera org lain2 kan :)

Mona Lea said...Reply To This Comment

sedapnya patin tu.....

Eye_nee said...Reply To This Comment

Akk tak makan Patin..tapi bila baca riview ko ni...macm menjejes pulak air liur...cam rasa nakkkk teraiii jerr..

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

omakaiiiiii teringin plak aku dengannnnn milo ais krim tuhhhhh...

eima said...Reply To This Comment

wahhh ...sedap ni kedai ni ..penah mkn sekali kat sini dulu ....

Falsya said...Reply To This Comment

adoiiii..kijammmkijammmm!!..lempeng pisang tuh sedapnyeeeeee..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

tudiaaaaa...sekali ikan patin daa.

my fav too..durian pun i suka..hahaha

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Mak selalu makan di Restoran Patin Temerloh di Seksyen 15, Shah Alam. Nanti boleh cuba try test kat Go'bang Maju ni pulak... :)

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

hai....
kak nur semua telan...
anak2 lagi suka...
byk yg free ni...bestnya

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Terliur plak nengok.

izz said...Reply To This Comment

menarik ni. tq bagi write up. sgt membantu. hehehe salam perkenalan

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...Reply To This Comment

Assalam sis,
sat na, iols nak komen bertingkek2 ni :
- iols pun tak makan derian :P, tapi makan tempoyak :)
- iols tak berapa gemor ikan patin, tapi iols memang gemor kuah masak lomak tempoyak itu he3
- dah lama teringin sambal hitam pahang tu, ni baru nak google carik resipi he3
- alahaiiiiii, daging masak lemak cili api tu the best la
- nomei dak adik makan sekim he3
- banyak betui dapat free makan kat kedai tu kan3

~ sekian ~

Mawar Hitam said...Reply To This Comment

Na..taman sri rampai tu kt ner..?

Papa-NtiQ said...Reply To This Comment

Cakap pasal Gobang Maju Ikan Patin, gulai dia memang berselera dan sapa2 yang tak pernah makan ikan patin pasti menagih. Saya selalu singgah cawangan kuantan sebab anak belajar kat sana. Wajib!
Saya baru jer upload gambar2 masa gi sana dlm www.blogmakanbest.blogspot.com jadi kalu senang2 tu jenguk la yer blog saya sebab dalam tu ckp pasal makan, makan dan makan jer 100%. Kalu minat bolih follow yer TQ TQ