Wednesday, January 7, 2015

cerita tahun baru

dah 7 hari masuk tahun baru, semangat nak rajin hapdet tggal semangat je la. sedeh betul. apesal entah aku jadik makin lesu nak becerita. takpelah, asal ade sedikit semangat walopon agak rapuh, aku usahalah pelan² walo mmg blog aku takde sape yang sudi nak endah sangat. kahkahkah... sedeh betol!

aku tak penah ade azam utk tahun baru. ape yang aku rasa aku nak buat, patut buat, patut usaha sampai dapat, aku akan gigih ke arah itu. kalau aku rasa benda yang aku nak tu penting, usaha aku akan lebih, kalau takat utk suker², mmg ikut suker aku la nak berusaha ke nak main² ke. 

hari tahun baru tu, hajat dedi nak balik banting, tapi hati dia berbelah bagi. sok 17hb nak balik lagi, sedara dia kawen. so hajat terbantut sudahnya bawak dak qausar jalan² aje. aku cakap kat dedi, penuhkan masa satu hari ngan anak je. benda lain bila² pon boleh.

bangun pagi, aku buat di macam raja. aku goreng nuget pastu tanyer nak makan kat maner. dia cakap atas katil. ok, memandangkan kamu raja utk hari pertama tahun baru... maka mami turutkan perintahmu nak! pastu sebok dok ulang kite nak g maner mami? tanya dan terus bertanya. aku cuma jawab kite dok umh je. pastu wat muke sedeh. alololo... 


dia tgk aku gosok tudung kemain yeayyyy kite nak g jalan kan mami. iyeeeeee kite g jalan². pastu terus pelok kaki aku cakap ni mami kiteeee, ni mami kite. alahai... kaki bodek sangat kamu! pastu bebel sorang² cakap maktok tinggal, cik neng tinggal, ummi abi semua taknyah ikot. aku gelak je dgr dia cakap mcm tu. hahaha...dalam kete wajib amek gambar.. eh, naper pandang mami dik!!!

 ooo dia nak tiru ape aku buat. tu dah over sangat dik oi. hahahaha

dedi ni suker kemek muka mcm tu. tu yang cepat tua. hahahaha

sampai ke kaki tu dik oi. hehehe

alah.. bukan jauh kemana pun, ke wangsa walk je pun. sampai je pegi makan dulu, dak qausar memanjang tak sabar nak main menan. aku cakap klu nak main ape pun makan kasi habes. mmg ye kau... habes sepinggan nasi ayam dia makan. hahahaha.

pastu bermulalah kesah menjelajah satu wangsa walk. setiap tiang yang ade menan masuk duit dia main. ada 4 menan, satu menan 1.20. habis syilling dedi korek. hahaha.

pastu ke tempat menan kat belah atas tu plak. dedi tukar token 5 hengget. pastu bayar lagi 3 hengget yang menan lompat² ape ke nama entah. pastu pegi depan cold storage, tetibe aku nampak ade plak mcm fun fair kecik depan tu.. baru nak halang dak qausar dari ternampak.. ehhhhh dia nak teperasan dulu. hah sudahhhhh... takpe dedi... hari utk anak kan... hihihi

main lagi, tukar lagi 5 hengget. dengan dedi pun tejebak main game tembak². dedi cakap pistol tu tipu, dia ade laser, masuk laser ke 2 dia mcm takde cahaya pastu tekan pon mcm takde peluru, laser ke 3 ade pastu selang yang ke 4 takde balik. tu pasal senang kalah. ye la dedi, mcm tu la orang nak kaut untung kot. 

berebut nak polok dedi

lama gak kami kat wangsa walk, sampai dak qausar dah start buat onar. dedi cakap jom la gerak kang dia start buat shuffle masak nak pujuk. masuk kete, tak sempat nak kuar dari parking dia dah layu. dedi ajak lepak titiwangsa plak, igt nak naik kuda.. jenuh aku kejut dak qausar, tak sedar langsung. begerak pon idak. takpelah, kite g minum je dedi cakap.

sampai kedai mamak dia terjaga. hahhhh dia suker la kalu pegi mamak afrose, kat tepi kedai tu ada menan masuk duit lagi. tepuk dahi dedi, lupa akan wujudnya menan kat situ. hahaha.. main lagi 2 round. pastu lepak minum, ummi dan abi dia pun sampai. pastu dorang bawak qausar sekali nak pegi umh maktok, aku ngan dedi nak gerak balik mandi dulu. lepas mandi dgr ade wasap masuk. aku bukak, ummi dia wasap gambar main menan kat giant plak. ya Allah dikkkk... sakan kamu ye. puas satu hari main menan goyang². 

pegi umh maktok, kalu boleh satu kampung dia nak canang dia main menan mcm². dah kak icha muncungggg sedepa. hahaha... 


penat la heh aku menaip!


10 dok ngomen:

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Alahai la anak...

mujurlah mami dedi rajin layan... :)

eMMe said...Reply To This Comment

ahaks! sonok la jadi qausar... ramai tukang layan nya... kalo twin, sape nak layan, mak pak diaaa juga..kalo wat prangai mmg parah laa... mane la larat nak dukung... dah la hantap... nak naik menan goyang2 tu bg mak pak dia sunuk la, twin takottt.... hahahaa..

Kakzakie said...Reply To This Comment

Nampak sanagat Qausar dah banyak cakap sampai Kak icha pun dah jeles dibuatnya:)

wahida said...Reply To This Comment

amboi qausar sweet sangat peluk daddy dia mcm tu..

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Suka dapat jenjalan yer qausar ☺

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Samalah dgn anak aku bebs ... bila nampak uminya ni pakai tudung, baju lawa sikit mulalah bodek ... takut tak kena bawa jalan .. hehe

Hati Ema said...Reply To This Comment

Tahun baru yang manissss....

Aida Salleh said...Reply To This Comment

sonoknya quasar dapat main ya? budak2 kan...kalau bkn menan apa lagi yg boleh buat diorg hepi..

aizamia3 said...Reply To This Comment

cuti sekolah ni tak pernahnya cukup corum time keluar dengan anak2.. nak cerita pasal kerenah anak2 pun macam tak best..

norhidana miswan said...Reply To This Comment

sukenye itu bdk... dr pg ke mlm bz sajo