Monday, October 27, 2014

sabsuka versi mummy qausar

assalamualaikum uolssss

hari ni kite nak share ape yang kite masak semalam. kite post kat pesbuk ngan IG ada orang tanyer resepi. wahh.. feeling hot sangat bila ada yang minta resepi. hahaha... kite buat ni pun sebab terliyoq ngan post dato ct. nampak sedap je, nampak mengancam jek... ayoh kite coba. ha gitu...

nama dia mmg sabsuka, so aku gugel banyak nau cara nak buat. kalu ikut asal, dia di makan dengan roti, tapi aku ubah lain skit. meh le nengok ape yang sedap sangat tuuuuu.

bahan² dia sama mcm nak buat lasagna. mula aku nak buat pakai daging kisar, ok aku lupa beli, yang ada stok kat ngumah ayam kisar je. pon bolehhhh..

ayam/daging kisar
bawang (potong dadu)
kentang (potong dadu, aku tambah)
cili api (aku tambah)
tumis semua bahan di atas

tomato puree
telor
chesdale
roti
sos cili
cili boh
kiub ayam (aku tambah)
garam

lepas tumis dah garing skit ayam or daging korang, masuk le cili boh, naik bau skit masuk tomato puree dan sos cili. masuk kiub ayam dan perasa dgn garam. aku buat semudah yang mungkin, malas nak letak mcm² sebab kat ngumah aku tu bahan² masak tak le mcm masterchef. ikut hati nak letak capsicum tapi aku lupa bli. patut letak daun ketumbar, aku tukar ngan daun bawang, dah beli tapi aku boleh lupa nak pakai. nasib baik laki aku tak tanye mana daun bawangnye, nak beli daun bawang pon sampai nak begaduh. hahahaha... klu dia tau aku lupa boh daun bawang tu... kompem kena zikir kaw² punyer. ada yang letak tomato tapi aku tak boh takut nnt laki aku tak makan. dia kureng ngan tomato. ada jugak letak jintan, aku tak pakai jugak sebab takde. hahahaha

calit planta kat loyang dan roti. dah masuk roti dalam loyang, susun le ikut suker korang pastu tekan² skit roti kat bahagian tengah. pastu masukkan le ayam kisar yang dah siap masak tadi.

 pecahkan teloq sebiji. kalu ikut cara dato ct, dia letak roti lagi kat tengah² tu. 

aku bedal letak cheese. 

 pastu bakar. tadaaa... udah siap! nampak hangit skit roti aku tapi itu le aku suker. 

 kuarkan dari loyang tepecah plak teloq kuning. alaaaaaaa!!!

 nampak gebus..

 siap utk di ngap! ada jus belimbing jugak. ermmmm enak nih!

huwaaaa.... nak nangis sambil pukul² dada suami rasanya sebab tak sangka sedap gilosss. hahaha.. selamat mencuba korang! mkn panas² taoo.. dh sejuk tak sedap. ok bai




24 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

nk order :)

NM03 said...Reply To This Comment

ha??? nak order??? glupppp!

Mummy Ayu said...Reply To This Comment

menarik untuk dicuba ni..

Lynn Hamzah said...Reply To This Comment

ok...sangat menarik...comfirm nak try buat weekend nie...tq for sharing yer niezza....

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Kecur ailio iolls. Nnt nak try buat.

Mila Ahmad said...Reply To This Comment

dada suami berlubang tak? macam kuat sangat pukulnya tu hehe....kak ko buat apa pun memg nampak sedap tau. yang heran semua nampak gebu jeeee..glurppp telan air liur laparrrrr

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

masalah skrg ni aku nak pukul pukul dada ko sb ko tunjuk benda sedap kat siniiiiiiii

faraherda.razalan said...Reply To This Comment

Peh! Hebat ni. Nmpk sdp ouh! Boleh try ni! Peh!

Mimy Hamid said...Reply To This Comment

Ya Allah melting...suka sg tni..tq beb shre resepi

Mimy Hamid said...Reply To This Comment

Ya Allah melting...suka sg tni..tq beb shre resepi

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Nyum nyum nyummmm...

Tak kasi Qausar makan sama? :)

NM03 said...Reply To This Comment

qausar takde mak... dia kat umh maktok

Eye_nee said...Reply To This Comment

terlajak laris ayat akhir ko tu yer...kemain sedappp sgtt ni beb..dgn meltingnya cheese tu...adoiiii haiii...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kakak suka resepi mudah macam ini
Lain kali kakak pulak buat..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Aku xd oven.sekian!!!
*nyampah

Rinna said...Reply To This Comment

Waahh nyummyyy sedapnyaa.. terlioq gak laa nengoknya.. :)

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

sabsuka?
1st time aku dgr...

norhidana miswan said...Reply To This Comment

i pun suke... nk cube lah nnti... lalalalal

tq utk resepi

wida said...Reply To This Comment

Wahh..kelas kak ni. ikut selera retis..hiks

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...Reply To This Comment

Assalam kak,
ooohoooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
terliornya iols nengok..
oohooiiiiii cheseeeeeeeee
ohooiiiii teloq
oohooiiiiii roti
ooohoiiiiiiii x 3

Sherwieyna Muzzawer said...Reply To This Comment

Ishh ishh sedapnyaaa! Nak try tapi risau x berjaya..

Amanda Suria said...Reply To This Comment

aduhai...telan ailio dah....ko ni nok...aku tgh diet ni...

IntaNBerliaN said...Reply To This Comment

lnkali nk try... nmpk sedap.. :)

Cik Ecah said...Reply To This Comment

brilliant idea!! guna roti je kot...
mak aiiii sedpnya resepi akak nihhh hehe