Monday, October 13, 2014

potato fritters

assalamualaikum semua!

bersiaran pagi ini dengan n3 cekodok kentang. wah... kemain semangat nak share resepi yg tgh pemes skang ni. semua orang up citer pasal ni, maka aku pun nak mencuba jugak lah. nampak menarik ke idak cekodok kentang aku ni? kalu menarik sila cakap nora kasi 4 bintang!! hahahaha

 mana² resepi pun sama aje kan. tapi meh le aku share jugak kat sini.

3 biji kentang
stgh biji karot
stgh biji bawang
daun bawang
ikan bilis
sebiji teloq
3 sudu tepung gandun
4 sudu tepung jagung
garam secukup rasa
*boleh tambah lada sulah jika mahu*
(aku tambah sedikit air)
gaul kesemua bahan dan goreng dengan api perlahan

ada stgh orang sagat kentang dan karot tu tapi aku suker potong halus² camtu. lagi terasa

 sedap dimakan bersama sos cili atau mayo. nengok anak aku dah kaut mayo dulu. peberet dia, ratah saje pun boleh. 

 zoom skit kasi korang terliur. aku buat smlm ptg, makan time ujan lebat... nikmat plak rasa. dedi cakap sedap, teros aku rasa nak duduk atas riba dia sambil suapkan dia makan. hahahaha

qausar suka, korang patut cuba taoooooooo..




19 dok ngomen:

Zaza Abdul Latif said...Reply To This Comment

amboii nama potato fritters.. omputeh sangat kauuu hahaha..
ehh aku sll gak buat mcm ni tp potato tu aku potong dadu je... cekodok kentang nama diberi.. muahahaha

NM03 said...Reply To This Comment

zaza,

mmg tajuk dia mcm tu le beb...

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

amboiii ko pagi-pagi dah bakar tekak aku ni!

norhidana miswan said...Reply To This Comment

aku tak pnh cube lg tp selalu kalu aku bt jmput2 mmg aku isi kentang banyak2 n potong panjang2 gitu... heheheh

bkn kata bdk2 kite yg tua pun suke kan... kenyang tuh sbb kentang banyak

faraherda.razalan said...Reply To This Comment

Bgsnya dak qausar ni. Mkn x memilih. Mkn je. Lega hato tgk. X mcm Aydin. Tgk kuih rupa mcm ni, jgn hrp nak mkn.

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

pergghhhh..terliur nengok..ramai dah update natang ni..ingat nak try gak nnt..budak2 pun suka kan..hehe

LiLy @ MaMaQiStInA said...Reply To This Comment

sedapnye..boleh di cuba nanti ni.. :)

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

kena try nie

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

saya pun buat jugak hari tu
tapi tepung jagung takde stok, pakai tepung gandum je hikhik

safurara said...Reply To This Comment

smlm nk buat,tapi terbeli putu piring pulak.so kalau rajin,mlm ni lah buat.hehehe

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

nak buat..tak terbuat2..
nanti nak buat jugakla..nampak giler sangat sedapnya tu..haihh

eMMe said...Reply To This Comment

ok sis, leh try, kot twin suke....

Ena said...Reply To This Comment

hehe..

sedapkan..
layan je kat tekak
kita baru 2 kali buat
Memg layannnn

wahida said...Reply To This Comment

sana sini org bercerita psl benda alah ni...aku je yg tak rajin nak buat...


jah, buat pastu bwk gi ofis jah..

ameris said...Reply To This Comment

akk pun dah penah cuba buat tp xbuh sayo nnt anak xmakan.

lieyalatif said...Reply To This Comment

ko pun dah try noks...aku tgk pemes tul bendealah nie..semua dok pakai buat....kentang umah aku nak naik bercambah dah...leh la try menu ko niey...budak2 sure suke...

mamawaiz said...Reply To This Comment

umm..sedapnya.x try2 lg resepi ni.asyik lah printscreen resepi..cubenya idok..huhu

- said...Reply To This Comment

uiiii memang sedap sis.... hari tu saya buat...bedal sensorang sampai licin... dapat plak cicah ngan sos cheesy tu kan..perggh... sedap tu...

Amanda Suria said...Reply To This Comment

mak aiii....sedapnyaaaa.....aku amik resepi eh nok...nak cuba buat la...