Thursday, September 4, 2014

chocolate ball

pagi semua!!!! hari ni kak siah nak kongsi resepi coklat ball yang paling sonang nak buek. bahan² pun tak banyak. memang simple giler ahh. sebelum tu, kak siah nak cakap tengkiu kat uols yang puji persahabatan geng antu jepun. kak siah sentiasa doakan persahabatan kami kekal selamanya. ada sentap sentip tu biasala. tapi gaduh kami tak lama. mana boleh lama, nnt kuar makan sorang, sepi la hidop. hehehe

baeklah, berbalik kepada tajuk asal, semalam kak siah buat coklat ball uols!! tu la kak siah kata, jiwa kak siah skang ni terlalu keibuan sesangat. hahaha... so bahan² yang kak siah guna 4 jenis tu je. 

 oreo tu kak siah blend sekali ngan krim dia. malas le kak siah nak kuis² buang krim dalam oreo tu heh. 

 pastu gaul dengan cream cheese sampai jadi kenyal mcm gini. kak siah tak sukat pun cream cheese tu, ikut kak siah je nak letak byk maner. korang agak² sendiri je la eh.

 pehtu korang buatla bulat² dan letak dalam paper cup dan biarkan sejuk beku dalam freezer. 

aku biarkan dekat sejam. pastu aku kuarkan dan picit coklat hershey's. sepatutnya pakai coklat masak, tapi aku kan pemalas dan jenis tak sabar. nak tggu coklat tu cair alahai..... tak kuasa la aku. nnt next time aku buat lagi, aku pakai coklat masak lak ye. pastu tabur badam hancur. baru nmpk mcm ferrero rocher kannn. semalam pun aku buat dah kesuntukan masa. ngan dak qausar mengacau lagi, beperang aku ngan dia kat dapo. kepoh suara aku satu blok boleh dengar. lepas nak picit hershey's, tabur le coklat rice kalepul. nahhhh.... menarik kannnn.

masukkan semula kat dalam freezer. pagi tadi baru aku kuarkan dan rasa. waaaa... sedap tuuu! aku kena tapau utk geng antu jepun, kalu tidak mau kena hentam cukup². selebihnya nak tapau utk umh maktok malam kang. lakik kak siah puji uols, sedap bangat katanye. korang cuba la taooo! nnt kasi tau kak siah, nk tgk hasilnye cemana ehhh. 


ok uols... jumpa lagi di lain resepi. daaaa!!!! *lambai jemari gebus*


20 dok ngomen:

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Mak tak nak buat, tapi mak nak makan yang kak siah buat. Boleh? :)

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

sangat mudah kan :)

NM03 said...Reply To This Comment

kakcik nur,

boleh mak... meh le datang umh kak siah. hehehehe

lieyalatif said...Reply To This Comment

kelas kak siah...tup2 share resepi plak haaaaa...eh tapi senang ni beb...yg pasti mesti anak2 aku suke sbb ade oreo....boleh buat aktiviti ngan anak dare kat dapur nie...bagi dieorg gentel2 heheheehehe

Falsya said...Reply To This Comment

mcm senang je..mcm boleh wat je..mcm semua bahan ade jer..;)

wida said...Reply To This Comment

wah..lepas ni penuh resepi kek n biskut lah blog akak kan..bagus..bagus.

leh try nnti..sonang sangat!

Kakzakie said...Reply To This Comment

Itu dia dlm diam meletup aje resepi hebat. Kakak nak cuba jugalah sebab senang...

norhidana miswan said...Reply To This Comment

macih utk resepi yg meletup kebabo nih ye kak siah... mmg mantops lagi terbaik lah... boleh la aku menerai buat... mana tau si bujang aku tuh suke... dia tu kan memilih... mkn mana yg dia kenan, tak kenan tolak tepi

~Ini Osman~ said...Reply To This Comment

tq share resepi2 yg mudah...mmg kak ini nak try ni....

byee...*lambai tangan ala ala miss world la pulak* ....muahaha...

adarnadzmie said...Reply To This Comment

kak siah pulakkk...
nampak menarik sgt tu cokelat ball... kanak2 pasti suka...nnt leh try...:)

DYatie said...Reply To This Comment

Mcm sedap je! Nak cuba buat ah nanti. Tq sis! ;)

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

nak !!!!!!!!!!!!!!!!!

ain.ya.nun. said...Reply To This Comment

Senang sangat resipi kak siah ni. Sambil lelap mata pon boleh jadi.

I like resipi tak yah sukat-sukat.

Dee said...Reply To This Comment

Wui..sedap nmpknya kak siah oii..tp org pemalas mcm aku ni beli je..haha

Cik Ecah said...Reply To This Comment

amboiii kak siah! sedap nampak tuhhhh hahahha akan ku coba membuatnyaaa

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Thanks for the resipi kak siah. Boleh cuba nih.

Hana Soffelia said...Reply To This Comment

Harus cuba ni. senang yg amat..

eMMe said...Reply To This Comment

haiiii...hantu coklat btol kak siah kite ni... hurm.... mesti meletop2 masuk mulut kan... huhuhu.. mmg ade je yg bikin gue tergoda tau!

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

derr senang gilerrr

aizamia3 said...Reply To This Comment

mudah je nak buat, ni kalau kata malas lagi tak tahulah nak kata apa.. hehehe..