Tuesday, August 12, 2014

kelate - kl - banting - kl - keje

raya ke dua dan ke tiga di kelate kami tak bejalan maner. raya ke 2 penat, so lepak² umh layan tetamu aje. raya ke tiga ade kenduri so bz basuh pinggan mangkuk periuk belanga. raya ke ompek baru la ade kesempatan nak ke rumah makcik kesayangan aku. balik kg tak ke rumah dia, ishh... rasa tak bermakna balik jauh². start raya kedua, kg aku mmg sesak, jem teruk. semua orang pun nak kuar beraya. raya ke empat kami kuar tu pun sesak jugak lagi. kg aku ni pertengahan laluan antara tanah merah, kota baru. ish, cemana aku nak cakap entah, kira laluan utk kemana² je lah. tapi nasib baik umh makcik aku ni boleh ikut shortcut.

abang² ni amek kesempatan jual jagung mentah dan yang dah siap rebus. laku wooo... sampai tang kami brenti kat depan abg ni, kami bungkus gak la. satu bungkus lima hengget ada 3 ketui jagung. aku beli 2 bungkus. tak makan dalam kete pon sebab memasing dah kenyang. makan kat umh makcik je nnt. 

raya ke lima dalam jam 2.30 pagi kami gerak dari kg balik kl. ko tgk brape punya banyak barang dok sumbat² dalam bonet. ini mcm kena tukar triton le gamaknye. hehehe... tu pun aku dah pesan ngan maktok, jgn nak beli narita ke tikar ke, kopok pon bli skit je... kang mau dedi bawak kete tak nmpk belakang mcm balik bulan lima lepas. tu yang kalau ade orang nak kirim kopok ke ape ke, aku mcm berat je nak cakap ok. sebab mak aku punyer shopping je dah haaaa... nilah dia. tu blom masuk jagung, budu bedozen, sayur² kampung. 

aku respek ayah aku, bukan ape, sejak dia operate jantung dia mana ada bawak kete jarak jauh. keliling keyel aje. tapi balik dari kg tu dia bawak dari benta sampai keyel. dia kata ayie dah gelong, asyik ke kiri ke kanan, risau takut jadi ape² ayah bawak je la. dah la kete baba manual, kaki atok ayah tak brapa kuat, kan operate jantung amek urat kaki... tu kira dia kuat la tu kan. respek ar tok ayah!

 memasing lapar. kakal pun lapar. 

kak icha dah kenyang roti telor. dak qausar gak sebok ngan tab dia. umi dia suap pun taknak. yang kelakar masa kami semua order air, memasing cakap nak air ape... eh tetibe dia selit order dia, nak soya katanya. hehehe

tido umh satu malam, esoknya kami sambung beraya di banting. mcm tu la pusingan beraya setiap kali aidilfitri. kalau beraya di kelate dulu, cukupkan 4/5 hari di kg pastu balik banting plak, beraya 3/4 hari. kt kelate kena lama skit la sebab sehari je dah amek masa perjalanan pegi sehari lagi dah amek masa perjalanan balik. nasib baik la laki aku ni jenis tarak kesah punye. kalau beraya kat banting dulu, sehari sebelum raya balik banting, hari raya pertama kena gerak balik kg tak kira la jam brapa gerak, dah puas kat kg balik kl balik, tido semalam kat ngumah pastu kena sambung balik banting semula. ha... korang pening ke.. hahahaha... tak kesahlah asalkan raya kami tanpa gaduh nak balik mana dulu. bahagia rumahtangga. hehehe... gambar ni otw balik banting, sebelum gerak tu mak metua call soh singgah klang, beraya umh sedara mara. aku geram ngan dak qausar, dia suker nau amek gambar mcm tekujat gitu. saje je tauu.. skang ni suker amek gambar sepetkan mata pakai jari. apehal ko nakkkk!

beraya umh kak izan dan ucu mimi dihidangkan kami makan tengahari. hah... mmg kena sangat la sebab tgh lapar giler tapi tak ngaku lapar... malu. hahaha... ucu mimi tu adik bongsu mak mertua aku. masak lemak ketam peberet aku la wehhh.... makan dua kali tambah. hehehe...

ahad esoknya plak sambung ke klang lagi, ade open house adik mak mertua aku gak lagi. lepas makan tengahari kami gerak. kat belakang kami ni ade mak ngan pak mertua aku tapi depa nyorok. hehehe... sampai umh cik ani, adik mak mertua aku, dihidangnya nasi lauk ikan siakap masak tiga rasa, ungkep ayam, sambal udang, ikan masin, sayur campo... perghhh... gile kau tak makan. mesti la kena makan, lauk sedap² belaka. tak makan mmg kena petir la, penat² tuan ngumah masak utk tetamu kan. kesian tuan ngumah... padahal pelahap. hahaha

sambung lagi pegi umh andak, kakak pak mertua aku ngan umh ucu adik pak mertua aku. huh... perut dah senak, minum ayo, makan kuih raya je la. depa hidang lemang, ketupat, rendang ngan spegheti. mmg aku tak makan la wehhh... ate perot dah takde ruang nak diisinya lagi. anak aku buat hal sendiri jek time ni. takde kawan nak melasak. syiannn dia.

 ha, amek gambar mcm ni kan ke jambu. hehehe

rindu masakan biasa, isnin pagi sebelum gerak balik kl aku tolong mak mertua kat dapo. ada sambal ikan bilis, kari ayam, sayoq kcg pjg, ayam goreng ngan ikan sardin goreng cili hapi menyengat.

ikan ape ni entah, masak pindang kuning. laki aku tak reti makan masakan ni. laki aku tu harap je jawa tok tok.. tapi tempe pon dia tak reti makan. ape² entah. baek anak dia, tempe dah mcm kerepek je dia kunyah. hehehe

 ikan goreng cili hapi menyengat ni, sampai buat kepala aku gatal. pedas nak mammssssss. 

dah sampai kl dedi singgah petronas, budak ni bukan boleh dedi dia kuar dari kete, walopon kejap. mula la dia sebok nak verangan bawak kete. skang dah pandai usik gear. tu pasal kalu enjin kete idup, aku tak brani biarkan dia sorang². semua benda pon dia nak usik. ko jgn tak tahu, dah pandai tekan padel minyak tahu... uiiii meroyan kak siah taooo. tu yg asyik kena petir ngan aku. hari² kak siah urut dada. hishhh...

aku masuk keje selasa. patotnya aku start keje rabu, tapi aku cancel cuti hari tu. dah rindu nak keje plak rasanya. bila dah keje, ishh... mcm syok nak becuti plak. masuk keje, pagi tu ajak nor makan kat selera duta. opis aku cafe semua tak bukak lagi. dapat makan kat selera duta mmg aku pulun nasi kerabu la, lepas geram sebulan tak mendapat. huhuhu...



14 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

syoknya

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

sedap nyer wehhhhh masak lemak ketammm!!

attyfir said...Reply To This Comment

ikan goreng cili api tu ..
fuh kalo dah makan mau bertambah2 nasi tu

Ena said...Reply To This Comment

hehe..
Arini kita jamu mata sungguh
sana sini up gambo raya menu raya
sedap seungguh
x pe x pe
kot2 leh membantu kita nya menu berbuka kang

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

jauh perjalanan kakak tu ..kikikik

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Ish ish ishhhhh...penat mak baca sambil berangan makan makanan tu semua... hehehe

Kakzakie said...Reply To This Comment

Puas beraya, puas menikmati hidangan. Nikmat yg patut disyukuri..

mama maman aka yana said...Reply To This Comment

selamat hari raya tuan blog.. kiki

lieyalatif said...Reply To This Comment

betul2 meriah beb raye ko...betul tu perjalanan korang jauh so better lebihkan mase sikit kalo kat kg sane ye laa atas jalan jek dah mkn byk mase kan....

lauk2 biase tu mmg sedap bile dah berhari2 pulun ketupat rendang...aku pun gigih suh mak aku masak sardin raye ke 3....sedap woi!

aizamia3 said...Reply To This Comment

Tahun ni ai tak buat open house besar2an macam tahun lepas.. sekadar syarat je buat tahun ni..
lepas tu patutnya masuk kerja hari Isnin.. ai sambung cuti sampai selasa.. Rabu baru masuk kerja..
Ni ada lagi entry beraya yang tak habis siar lagi.. hehehe..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Aku tgok ikan cili api tu kecur liur aku..gilak arrr

tenku butang said...Reply To This Comment

hihihi.. tersnyum baca entri ni, kelakar cara penyampaiannya.. teman sukaaa

Eye_nee said...Reply To This Comment

telan air liur patplohpatkali tgk nasik kerabu ko ni beb...

che mid said...Reply To This Comment

happy je baca entri ni..masih rasa spesel wpun semua orang buat entri raya gak...he he

selamat hari raya maaf zahir batin..