Wednesday, April 2, 2014

jln² kuala selangor ; de palma hotel & satay hut


lepas dah beronok² layan kepap gegasi, layan cendol, amek gambar tgh panas terik kat bukit melawati, badan dah penat lesu, dah rasa mandi air gula, moh le kita check in bilik. tak tahan dah rasa penat badan. anak aku pun dah nak start buat perangai. sebelum dia memberontak tunjuk power rangers dia, ada baiknya aku tenangkan dia dalam bilik sambil menikmati susu panas. hahaha

ni suasana luar hotel. aku lupa plak nak amek gambar depan bilik kami. adoila... dah dimamah usia ni, semakin menjadi pelupa aku. oh ya, aku booking bilik ni melalui online kat website de palma hotel ye. last minute punyer citer. aku kan suker wat keje last minute ni... tapi nasib le ada rezeki. dan nasib baik jugak la nor sudi folo aku. kalu kami 3 branak, boring jugak. 

dah dapat masuk bilik, kemain lagi anak bujang aku terus melompat atas katil. penat betul dia. kesian... aku mandikan dia, kasi dia segar... pastu kasi susu. mata dia pun dah tekelip² mcm dah ngantuk benar. oh ya... bilik ni selesa tapi cuma perabut depa mcm dah ada baiknye buat pelupusan. sori, aku cakap dari hati yang ikhlas, pihak de palma, silalah tukar perabut hotel anda demi menjaga nama baik hotel korang. bukan ape... ruang cukup selesa cuma barang² dah nampak lapuk benar. kaki katil dah patah sebelah, kain tepi katil dah koyak, penutup lampu dah koyak, cadar dan selimut yang ermmm.... korang nampak kan.. kuning sangat dah. langsir pun nampak lama dan tak masuk cangkuk dengan betul. yang tip top adalah ekon dia. 

jap, sebelum masuk bab ekon... bilik aku adalah junior suite. aku dapat harga online RM175 berbanding dengan harga booking terus dengan pihak hotel RM230. banyak bezanye kan. aku dapat tu dgn bekpes jugak tau. so bilik junior ada satu double bed dan dua single bed. selesa jugak utk nor sekeluarga. satu katil aku tak pakai, letak barang² atas tu senang nak amek. 

tempat letak tv tu sangat tak sesuai bagi aku. bila masuk bilik, kalu cuai, boleh tejatuh tv tu beb. aku rasa ada baik dia gantung tv tu. kat bucu ujung tu pun ok. anak aku plak suker nau kaleh² tv tu. tv tu kan boleh pusing. kejap dia kaleh ke tepi tingkap belah kiri, mmg tak nampak la nak tgk. kejap kang dia kaleh ke kanan abes. adoi... risau aku...

ni ruang kau nak cuci muka ke nak berus gigi ke nak picit jerawat ke.. ape saje la. kuar bilik air dan jamban terus nampak cermin dan sinki ni. aku buat susu anak kat sini jugak sebab senang ada sinki nak basuh botol ke ape ke. aku ni jenis lepas buat susu, suka jirus botol tu tak mo kasi lekit² sebelum kasi anak aku minum. cas enpon pon kat sini. plug tak banyak.. ada dua yang boleh guna, satu lagi kat depan tv, tu pun plug lampu tido, tesorok sikit...

bilik mandi dia biasa² je. air amatlah perlahan. adoi... aku tak boley mandi dengan air slow. tak puas beb. tapi dah begini yang dorang sediakan, maka redha ajelah. pastu tempat bukak tutup shower tu dah rosak. dah patah sebenarnya. tapi depa lekatkan jugak. so bila korang pusing mmg tecabut balik la. haishhh... aku harap pihak de palma baca komen aku ni. pastu yang bestnye plak... paip air yang blah bawah tu telampau dekat ngan dinding. kau nak amek wuduk pun mcm payah skit la. ishh... boleh terima ke teguran aku ni. hehehe

ha, ni lagi kes sedeh. ko tgk kelebaran jamban ni kalu nak muatkan kegebuan aku dan laki aku. hahahaha... dari kau buat sempit mcm ni, ade baiknya kau sekalikan dengan bilik mandi tu. adehla... nak melepaskan hajat pun terkedu tau. kalau tak kerana aku gebu pun, kau bayangkan mat saleh yang jenis tinggi, cemana nak balancekan lutut ngan lebar dinding tu.. haermmmmm... tapi aku puas hati gak la dengan hotel ni walaupun banyak kekurangan. selagi ekon sejuk dan aku dapat tido lena, kira bagus la di hati aku. oh ya, ekon bilik aku ade dua tau. satu kat kepala katil singgle, satu lagi kat kepala katil besar. sejuk nak beku kekdahnye. dua ekon tu bukak suhu 25' pon sejuk wehh! 

ok, ni kat pool plak. sebelah kiri tu utk dewasa, tak le dalam sangat.. anak² nor pun boleh pijak jengket² kaki. blah kiri tu utk kanak². boleh la dari takde kan... santai gak lepak kat pool dorang. angin sedap woooo.. ko tgk si seri deri malam tu, yang pakai baju pink tudung biru tu... sedap kemain sandar kepala layan perasaan. hehehe

 perut lapar plak.. so kami order fries utk anak² dan beger utk qausar. 

eh, haus la.. lupa bawak mineral.. so order 7up dan coke. ada limau, wow... rasa mcm kat hotel mewah. hehehe... ape² entah...

 budak demok ni mcm biasa la kalu dapat air. suker wat muka lemas mcm tu. geram aku... 

 ada hati nak minta lepas. ko tu dah la katek dik oi... 

buat muka lemas lagi. dia suker tekap muka dia kat air.. takde sape ajar.. dia sendiri yang buat. pastu nganga sebesar² boleh. tampa nak! geram tau kitew... hehehe

abg hafiz dan kakak asyik melayan qausar je. 

main ciku cak plak dia ye...

 ha, dah kenapa??? amek wuduk plak ke???

ko tak rasa nak campak dia atas langit ke tgk peel dia cenggini... lambung tinggi² pastu bila dah nak jatuh lapik ngan jaring kasi lantun patplohpat kali. hahaha... aku rasa nak cubit² je pipi dia sebab dia suker buat muka kiut cenggini. muahahaha...

ko dah macam nordin ahmad dik... sambil main air... sambil nyanyi tuai padi antara masak....hehehe... eh dah dah dah... lama sangat dah berendam. dah kecut semua dah. jom balik bilik, perot dah du du ceng kelaparan.

dalam bilik dia dok main le tepon ni sampai letak seketul tepon tu kat telinga. mu ingat enpon ke dik oi... adehla... bila aku tanyer call sape... abes semua nama kaum kerabat dia sebut. bagus... pegi mana² tetap ingat kaum keluarga ye...

gerak carik makan sekita kuala selangor sampai dah melepasi tanjung karang kekdahnye. mula ingat nak pekena mee udang banjir.. carik punyer carik dah kenapa tak jumpa. banyak kedai tutup time kami pegi ni mungkin sebab time cuti sekolah. masa dalam kete aku gelak sakan melayan kerenah anak² si nor. adoila.. kelakar la dua badek tu. yang si adek diam je... paling abes pon dia sengeh je. dak qausar suker la ada orang melayan dia. kemain mengekek dia gelak kena kacau dek kakak. 

jalan punyer jalan sudahnya kami singgah sini. nor kata femes gak kedai makan ni. laki aku pun cakap, ni mesti sedap sebab ramai orang. so mari kita tgk ape yang best kat sini. 

ooo ok, dah nama kedai makan pun satay hut, so mesti la kena order satay utk rasa kesedapannye. kami order satay size kecik je. yang size besor tu mmg gedabak beso aku nengok meja sebelah punyer order. masa kami order ayam brape...daging brape.. budak amek order tu cakap daging takde kak. aku tanyer naper takde, abes ke? budak tu jawab sebab tak banyak permintaan. so mmg tak buat daging. eh... boleh plak mcm tu ek?? pelik... so takpelah, ayam je la kita try ye..

dah kalu gini panjang tempat bakarnye, kompem sedap la ni kan.. mcm kat satay melaka plak aku nengok. 

ala.. gambar tak cantek la plak. 

ye la wehh... mmg sedap la satay dia... kuah dia pun sodap. korang kalu sampai tanjung karang, sila singgah kat satay hut ni ok. mesti mau coba! aku try gugel satay hut tanjung karang, mmg femes dikalangan blogger. so, jgn ragu² utk merasa kenikmatannye. hehehe

anak aku biasa la, mesti la nasi lauk ayam. tapi malam tu dia tak makan banyak mcm biasa, aku rasa dia kenyang telan air kolam la kot. hahaha.. pastu yang aku pelik lagi, ngape laki aku tak lapar sangat. dia boleh share nasi goreng ni ngan qausar. pelik wooooo... anak² nor pun order nasi goreng, laki dia pun share ngan anak. potion makanan dia mmg banyak weh. aku ngan nor order tomyam, lauk dalam tomyam tu kemain penuh. daging masak merah dia utk sorang makan, boleh share dua orang. aku share ngan nor pun tak abes. sepinggan nasi aku share ngan nor pun tak abes tau. tomyam pon tak abes, so kami tapau utk laki aku makan kat bilik nnt. masa dia makan pun tak abes jgk padahal tomyam tu balance aku share ngan nor tadi. puas hati la makan kat sini. puas hati sebab banyak dan murah. mmg murah sangat².

qausar tido awal malam tu. letih sangat dia. aku plak tgh syok layan drama, entah masa bila telelap sama. tau² dedi kejut ajak teman dia makan. siap buatkan aku neskepe lagik. baguihnya laki aku sorang ni. kite sayang awak dedi! *tetiber*

sambung lagik!

22 dok ngomen:

DYatie said...Reply To This Comment

Best nya bercuti!!! Nak bercuti gak. Lama dah tak bercuti. Hehehe.

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

SERONOK DIA MAIN AIR

:: idzwa :: said...Reply To This Comment

hoh..best jugak weyyy.....nanti nak try!!

ZazaMyMoon said...Reply To This Comment

aku rasa helok lg de palma sini dari yg kat ampang tu noqs..

psstt.. chalet kat bagan lalang aritu nama dia "bagan villa" x silap aku lah.. x pun "bagan chalet" boleh x lupa??!! haha.. x recommended tmpt tu.. ko jgn pergi.. chalet tu sempit mempit mcm rumah kongsi indonesia.. bilik air kecik nak arwah x best langsung.. better ko duduk kt avani je 1000 kali puas hati dari chalet kecik nak mati tu.. aku duduk pn sebab ipar duai aku yg book.. so pasgrah je lah.. hahahaha

NM03 said...Reply To This Comment

zaza,

baeklah... so avani tu hotel ke chalet?

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

woah satay !!
amboi qausar tak kuak rama2 ke hihi

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Menarik gak tempat ni yer.

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Yg pnting ekon ek..hehe
Suka tgom qausar main air..cute!!

cheqna said...Reply To This Comment

seronoknya bercuti..

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Bestnya...lucu tengok gelagat qausar.

Pelik aku tengok kedudukan tv tu dan kebesaran bilik jamban tu...hehe

bujal X said...Reply To This Comment

satay hut takde sate kambing dengan lembu~~x best~~~~~

adarnadzmie said...Reply To This Comment

best cuti2 mcm ni santai jer kan...
yg x boleh tahan tgk gelagat qausar main celup2 muka dlm air tu... gelak sorang2 akak kt opis ni...hehee...mcm comel jerrr...

wahida said...Reply To This Comment

aku yang lalu lalang satay hut ni pun tak pernah try lagi...hahaha...
maklumlah, balik kampung je mak dah masak sedap2...rugi lah kalau mkn kat luar kan...tapi mmg dah lama hajat nak mkn kat situ sbb mmg ramai kata sedappp...

Amanda Suria said...Reply To This Comment

suka aku tgok si qays buat muka cenggitu dalam kolam...ye la rasa nak tampau je..hahahaha...kalau orang ramai tu maknanya memang sedap la tu...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...Reply To This Comment

Memang penat tu Reena .. tapi enjoykan :)

aizamia3 said...Reply To This Comment

tak pernah sampai lagi kat De Palma tu tapi pernah buat tempahan penginapan untuk pegawai ai kat situ.
kalau nak dorang tau, emelkan entry ni kat dorang, tengok apa respond dorang.. kalau taknak, nanti ai call ai gtau kat dorang.. hehehe..

norhidana miswan said...Reply To This Comment

best jgk ek kak time cuti2 sekolah tp takde ramai org lak.... seronok lah si bujang ko main air, nampak pnt betul tido tuh dia... tp yg peliknyer apasal ko pun sama kepenatan mcm ko pun beria mandi ngn si bujang tuh hehehe....

mcm best je satay tuh, terus rasa mcm nk lyn satay ptg nih

Azian Elias said...Reply To This Comment

Wahhh..ke Kuala Selangor ye miker..

akak dulu2 mmg sini lah tempatnya... balik kg kunun. tapi duduk hotel.. hee.. now we all suka duk kat hotel2 yg kecik2 tu.. pun best gak.. hotel baru2 gitu lahh.. cuma x de pool lahh.

attyfir said...Reply To This Comment

selalu balik kg lalu semua ..tp tak pernah singgah kedai makan ni..
wajib kena cari nie .

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

hahahahhaa..aku cuma nak komen part SAIZ JAMBAN tu nok! Gila zalim! aku pun tak muat tau! wakakakaka

NM03 said...Reply To This Comment

daddy ziyad,

zalim giler kan noks. sentap tau aku sebenarnya. hahaha

NM03 said...Reply To This Comment

kak yan,

saya gugel hotel kat kuala selangor, kuar n3 akak dok kat apps hotel. saya terus booking apps hotel jgk sebab call de palma takde kosong. sekali buat online lepas plak. hehehe, so cancel le apps hotel