Tuesday, March 11, 2014

meh aku nak citer


dalam sebulan mesti ada hari malas aku. kadang dalam seminggu tu pun mesti ada sehari hari malas. tapi tu jarang sangat la nak berlaku. aku ni kalu malas mmg dasyat. tapi tidaklah sampai sinki aku penuh dengan pinggan mangkuk yang tak dibasuh. itu aku pantang... pantang ada ape² dalam sinki. malas aku teruk kepada bab membasuh kain. malas ni datang dari zaman aku peknen. bila aku dapat tau je aku peknen, terus rasa benci nak basuh kain. sila percaya, time aku peknen kan... mmg kain baju aku anto dobi je weh. kalu kira balik total mendobi, boleh beli mesin basuh baru kot. hahaha...

aku malas membasuh time peknen sebab mesin basuh aku semi auto. kebetulan plak nak jadi, time tu jugak mesin aku rosak. 7 tahun mesin basuh tu berkhidmat dgn kami, hadiah dari mak mertua aku tau. dia kesian ngan menantu dia, dia kata along (laki aku) banyak pakai seluar jeans, kesian kamu nak memerah. ko tgk betapa menantu kesayangan sangat aku ni. hahahahahahaha... ala, kira hadiah kawen la masa tu. mak metua aku cakap tak tau nak bagi hadiah ape. ok, bebalik pada mesin basuh aku yg rosak tu, mmg tak leh nak pakai sbb dah leaking. so lakik aku beli la mesin basuh baru... time tu aku dah tgh sarat. beli yang seploh kilo teros sbb dia kata nnt dah betiga. mesin basuh dah besar so takde alasan malas nak membasuh. kesian aku kena perli cenggitu. hahaha

tapi ape aku fedulik, mu beli yang limaploh kilo pon, kalu dah datang malas aku mmg tak boleh nak dinasihatkan lagi... dalam banyak² sifat malas time aku peknen, sifat ni yang terbawak sampai la ni. suamiku, silalah terima sifat baru isterimu ini. redha dengan apa yg terjadi ye... kelip² mata kat si dia... hehehe

tapikan..... dlm malas nak membasuh, aku rajin plak melipat kain baju ni sebelum anto dobi. pelik tak??? sila la pelik... ini pun terjadi sebab laki aku jugak. dia sebenarnya yang tak suker sumbat kain baju dalam plastik. lipat bodo2 je la janji tesusun. kalu baju tu sepasang, pastikan kita anto dobi mmg ada sepasang, tak le nnt nak bising² eh ada ke tak aku anto seluar sekali ngan baju, eh kenapa seluar ade baju plak takde... ha gitu la konsep dia. 

siap utk dihantar. comei tak beg dobi kak tonnnnn. hahahaha... akak yang jaga kaunter dobi dah tau ni beg dobi kami. masa amek tu nnt, dia kasik pun dgn lipatan yg comei je... tak le dia gumpal je beg ni kasi kat tangan kami. kalu lama tak datang dobi dia, mesti dia tegur ngapa lama tak dtg. nmpk sgt kastemer tetap. muahahahaha...

kalu aku nak buat keje umh dengan aman, bagi le budak ni kunci kete... mmg dia ralit nak masukkan kunci tu kat lubang handle basikal dia. mmg susah nak masuk sebab lubang tu sempit. hahahaha... tapi dia tak putus asa, selagi daya dia cuba buat. kadang kesian aku tgk... kalu tak boleh tu sampai beriya² dia sedut puting dia nmpk mcm tgh geram. aku kasi la kunci peti surat. suka la dia dapat masuk kunci tu. muka belagak je bila dapat start enjin konon²nya. siapa ada bunyi mcm moto berkuasa tinggi lagi ok. hahahaha.. gasak la mu dik... janji diam tak kacau mami.

23 dok ngomen:

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

geng la kiter kak...macam akak tak leh tgk sinki penuh ngan pinggan mangkuk kan...sama la saya...tp kalo bab baju, mmg pemalas jugak...tp tak boleh jugak tgk semak, pening rrr, nak tak nak kena buat jugak...

Falsya said...Reply To This Comment

Hehehe..sama dgn je kite..kalau kene time mls tuh astaga., mmg berat betul bdn nie nak wat keje..;)

Anonymous said...Reply To This Comment

I pulak, rajin basuh, nak melipat dan susun, malas ya ampunnnn.

Haha Qausar, sok dah besar, baca post ni, tengok Mummy awak buli suruh masukkan kunci tipu. Haha.

-Dakpink-

wahida said...Reply To This Comment

eh, aku kalau anto dobi pun, aku lipat dulu baju2 kotor tu, ala, bukan lipat sungguh2 pun...lipat ala kadar je...

yang penting, owner dobi aku tu, silent reader aku, ko ada?
kahkahkah...

giler ah, mesti dia kutuk aku blogger my all ni pemalas ya rabbi, memanjang hantar kain gi dobi...

kahkah...

Amanda Suria said...Reply To This Comment

nok..aku rajin basuh..tp kan aku malas lipat..acaner tu nok....

Nafira usof said...Reply To This Comment

aku pon kadang2 malas nak basuh n lipat baju.. tapi x de lah sampai hantar dobi.. kalo aku malas.. aku pass kat laki aku.. muahaha

msredcheesecake said...Reply To This Comment

akk pon kalau hantar dobi memang akan lipat... tatau nape rajin beno plak...hhee

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Aku malas lipat kain. Tapi rajin basuh baju.

aizamia3 said...Reply To This Comment

Masa kenduri awal bulan 3 ni baru hantar baju2 g dobi.. memang tak larat dah masa tu.. huhuhu.. itupun pakej semua baju seisi rumah MIL kami basuh..
Kalau kat rumah, hari2 basuh baju tapi part nak melipatnya aduh.. bercinta.. :(

Irfa said...Reply To This Comment

sy suka basuh dan sidai
ras asyok je tgk baju kat ampaian
time lipat kerah anak2 suh lipat
hihi

lieyalatif said...Reply To This Comment

uih tak lalu beb cuci baju pakai mesin basuh semi....aku dulu pakai semi gak mase mule2 kawin...dpt jek mia terus cari auto punye..campak boh sabun ngan softener..tekan...tgu siap hahaahahahah...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Hihi... kelakarlah Qausar ni.. mummy sibuk nak kedobi adik sibuk nak masukkan kunci kat basikal:)

ummiross said...Reply To This Comment

ummi kan, tang basuh tu rajin, tang melipat tu malas..hehe, tapi kena rajinkan jugak sebab selagi tak lipat berserabut kepala.
Hehe..seronok dengar cerita qausar tu, minat kenderaan bermotor tu agaknya.

JunAina said...Reply To This Comment

Anak dah ramai kalau hantar dobi gak huh mau kena jeling ngan laki...ahahhaa...

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

haha sian qays. nanti bagi kunci almari pulak hehe

norhidana miswan said...Reply To This Comment

tahap melampau betui kemalasan ko kak... siap boleh hantar dobi lg walaupun dh ada mesin bsh sendiri...

attyfir said...Reply To This Comment

kty kalo basuh kain takpe lagi.
tapi tang lipat kain..mmg..sampai jadi gunung kinabalu.

:: idzwa :: said...Reply To This Comment

aku tak penah hantar dobi wehhh...

Rizziela said...Reply To This Comment

Bab baju memang hubby yg settlekan...sy cuma tukang liplat & susun ajer..tp sekarang dia pun dah mula ambil alih lipat baju..tinggal susun ajer utk saya :D

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Membasuh tiptop..tiap2 hri pg2 kul 6 dah sidai..hehe..tp klu bab lipat..mmg dh thp nk bli mesin lipat kain...ada x jual ek

wantie said...Reply To This Comment

Basuh kain ai rajin. Melipat tu memang malas. Biar menimbun baru nak lipat.ngeeee

.:fyzz:. said...Reply To This Comment

bab hantar dobi nih..tabiat fyzz masa mula2 kawin..almaklumlah baru kawin tak ada mesin nan basuh.apa lg dobi la..

Ibu Lala said...Reply To This Comment

Time nak basuh baju rajin. Time nak sidai kutip lipat dan simpan baju malas. Kalau lipat letak je kat tepi dinding cam ketapi. Bju pun hntr gosok kat kedai. X kose nak berdiri lama lama.