Thursday, March 6, 2014

gigel satu badan

aku masuk keje mcm biasa
bulan ni aku duty kat floor vip
kat floor ni mmg ada pengawasan guard
sebelum ni guard yg duty kat floor ni takde ape masalah
b4 aku masuk duty kat sini, kawan setugas aku dah pesan
guard kat atas ni ada problem sikit
problem mental
dia dah sound aku guard ni suke gelak sorang
masa aku dgr citer dia, aku dah start takot
ok takpe... kita duty mcm biasa dulu tgk keadaan cemana

dari awal bulan aku kat sini
mmg kadangkala aku dengar dia gelak bedehem
maksud aku gelak yg mcm tetiber teringat citer lucu
ok takpe... aku masih boley betahan
dia jugak suker senyum sorang²
unit yang ada kat floor ni dah ramai yang tanyer kat aku
kenapa guard tu mcm ni, mcm tu
aku jawab ape yg mampu
ape yg aku tau serba sikit pasal dia

ini hari tetiber dia tegur aku
tak penah sebelum ni dia tegur aku tau
ok takpe la.. mungkin dia rasa dah kenal perangai giler aku
dan tiba²...
tiba² tau...
dia gelak mengilai² pastu pandang muka aku
kau giler takde perasaan tekejut
aku otomatik ketakutan
mengigil satu badan tak yah cakap la
masa tu aku tgh engage ngan kak jah
terus aku chat kak jah citer kat dia
sambil cakap kat tepon sambil aku chat jugak
takkan aku nak ngadu kat tepon
buat dia dengar mampos aku
sambil tu aku kemas tempat aku
aku kunci drawer semua
letak tepon
aku turun unit admin

dalam lif aku dah start nangis
nangis ketakutan yang tak tekawal
sampai kat kaunter unit admin aku menangis beriya²
sampai bos aku kuar
terus dorang naik atas tgk keadaan budak tu

keadaan aku time tu jgn cakap la
aku becakap pun teketar suara
bila aku ingat balik
masa aku nak kuar ke lif
aku takut dia terkam aku
cekek aku ke, tikam aku ke
ishhh... orang mcm jgn buat main

masa aku kat kaunter admin
bos aku dan unit bangunan dah naik atas
bawak budak tu masuk opis security
ape dorang cakap kat dia tak tau la
skang dah ada guard lain ganti
guard yg ganti ni cakap dia dah balik
tapi aku tetap takut
takut tiba² dia muncul
aku takut dia tau dia kena berenti sebab aku
ye la, mesti la aku mengadu kat pihak pengurusan
giler ke nak buat diam ngan orang mcm ni

aku dapat tau citer
dia sebenarnya budak genius
budak yang belajar pandai sampai dapat sambung master
dah sampai pertengahan master
dia tak boleh bawak diri dah
tetiber dia tak waras
masalah terlalu banyak berpikir hal belajar
terlalu taksub dengan pelajaran
sejak tu dia kena brenti belajar
sejak tu jadi terlalu pendiam
sebab tu dia suker senyum.. suker gelak sorang²
dan hari ni terbukti perangai dia sebenar
walaupun dia tak kacau orang
solat tak tinggal
tapi tu la...

moga Allah lindungi dia....


pagi ni dia sempat buat add maths kat atas tisu
tgk... otak geliga





terima kasih pada cc nom, en. azhar dan unit bangunan kerana menyelsaikan masalah ini
sampai skang aku tebayang dia gelak mengilai² sambil pandang muka aku
sumpah seram!

26 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

Amin

wahida said...Reply To This Comment

mmg scary guard tu nok...nasib baik aku x berkesempatan bekerjasama dgn dia, cuma selalu dpt guard yg byk ckp je la...huwaaaaaaa....

che mid said...Reply To This Comment

Sian kt NM, sian kat buadak tu dan family dia gak..semoga semuanya dapat diselesaikan dengan baik..

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

haa..seram nyer..kalau aku pun nangis-nangis takut...

norhidana miswan said...Reply To This Comment

gembeng gk ko ek kak.... kalu aku pun seram meremang jgk kan... nsb lah tkde apa2 kt ko... tp yg peliknyer naper dh tau dia mental msh lg bg keje situ kan... kt opis aku pun ada sorang kak, tp dia takdelah gelak sorang2... cume time dia tak ok dia tido jelah...

sian jgk bdk tuh kan, sbb terlebih pndai, terlebih pkr jd gitu...

Eye_nee said...Reply To This Comment

Kesian dia kan...sampai mcm tu sekali tekanan belajar..Famili dia kena buat sesuatulah sebelum dia jd lebih teruk..

lynda said...Reply To This Comment

bertabah la kak....aku ne kene hadap guard byk ckp...tak reti2 nak stop ke bsembang

lieyalatif said...Reply To This Comment

ish kesiannye...budak pandai rupenye...sampai tahap nak abis master dah hah...alahai....sian betul....dah nasib die kan noks...

Mrs Nazar said...Reply To This Comment

dah rasa macam cerita hantu plak ..suspen jer!! ayoooo..tak bleh baying la kalu jadi kat diri sendiri...sekali dia buat kluar pisau!! tak ke naya..mati sio sio!!

Kenapa la sekuriti ni... tak kaji latar belakang betui2...sepatutnya kerja dorg jaga keselamatan kita..bukan buat kita rasa x selamat

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

kesiannya dia kak..tekanan sampai jadi camtu..huhuhu..semoga semua kan baik2 je la ye kak..

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Aku yg baca pon scary. Tapi kesian juga kat guard tu. Belajar tinggi2 sampai jadi mcm tu.

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Uiiii kesianya dia...huhu

wantie said...Reply To This Comment

bila ko citer background dia aku tetiba jadi kesian lak kat dia.

bila aku baca ko terkejut tu..terbayang gak kalau kena kat aku tak gigil dah terus pengsan ko...

mau tak seram wei... kang dia hilang pertimbangan buat apa apa kan.. hush.. jgn la sampai terjadi. take care yer

Nurfaezah Abdullah said...Reply To This Comment

kesiannye..

syukur akak xde pape..

emy pokden said...Reply To This Comment

scary gak ...tempat aku pun ada gak gitu..tp aku wat tutup mata jer..huhuhu

Chot said...Reply To This Comment

Gelak ngilai2...cer bygkan dia tukar jadi ponti...huwaaaa...
Blja smpai gila...mmm..kesian..

Amanda Suria said...Reply To This Comment

giler scary..ada sorang mcm tu kat opis aku nok...tp perempuan..secretary lain dept...mcm tu la..aku masuk toilet dia pi cuci semua toilet tu dari no 1 sampai no 5..bila tanya ko dah knp..dia ckp kuman banyak..elok cuci...sekali lagi tu aku masuk dia duk sikat rambut deoan cermin sambil mengilai2....giler...memang giler

Irfa said...Reply To This Comment

MMG AGAK SERAM
TP ENDINGNYA MENYEDIHKAN
KESIANNYA..

Falsya said...Reply To This Comment

Kalau falsya pun mau meraung kat situ..org mcm nie perangai die kite xleh jangka..nasib baik la die xde wat ape2..

Kesiannye guard tuh psl belajar sml jd gitu..

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

nasib baik dia tk buat apa2 kt ko ye
alhamdulillah pihak atasan dh atasi mlsh ini ye...

mmg tk tido lena la kalau tiba2 dia buat cm tu kan...huhu

JunAina said...Reply To This Comment

Orang macam tu kita tak boleh jangka tindakan dia. Bukan nak nayakan dia tapi keselamatan org sekeliling kena jugak jaga.

attyfir said...Reply To This Comment

alhamdulillah dia xde buat apa2..
sbb mmg kita x slhkan dia..tp sbb diakan dah tak betul..sblum berlaku perkara tak baik..elok kita cegahkan.

Queen said...Reply To This Comment

ni klu yabang die kata gile isim..

kl org yg belajar ilmu agama terlalu taksub sgt smpi xbetul cara pun boleh gile isim..



boleh thn ngeri



tp sy salute dgn bos2 u tuh..

mereka concern bout staff...
kat opis ni ktrg mgadu die ambik mudah je.. huhu

aizamia3 said...Reply To This Comment

oh sayangnya dia jadi macam tu.. moga dia cepat sembuh hendakNYA dan alhamdulillah awak tak di apa-apakan..

Kakzakie said...Reply To This Comment

Mestilah kakak baca ini dulu bila dah baca N3 yg baru kata kisah semalam.

Mujur tak apa-apa. Kesian budak gila kerana gagal belajar kisahnya..

Ibu Lala said...Reply To This Comment

Mmg takot la kalau camtukan.