Thursday, September 12, 2013

timo kaseh ore kapong

aku rindu kampung halaman. terlalu rindu! raya dah la tak balik. niat hati nak balik raya haji. memandangkan keadaan MIL skang ni bertambah lemah dan tak pasti sampai bila dia kat sepital, niat utk balik kampung terasa mcm tesekat kat kerongkong. kami semua mengharapkan mak cpt sembuh dan dapat balik berehat di rumah sendiri. 

kalau dapat balik kampung, owh gumbiranya rasa. kami adek badek dah banyak plan nak buat. mmm... banyak le sangat. tiba kat kampung, memerap kat umh makcik aku. kalau dapat balik lama skit, mesti lagi best. tapi.... cuti rehat yang tinggal pon nan hado dah ni. tahun ni la first time cuti aku cepat noo nak abes. selalu dekat² ujung tahun balance cuti mesti banyak lagi. takpe... tahun depan cuti aku betambah 5 hari. yahuuu!!

 skang musim doyan dtg balik kan. tiap kali ade musim, makcik aku (kakak mak) mesti kirim buah² yang ade kat dusun dia. doyan ni sebekas beso dia kirim. siap kopek lagi. maklum, nak kirim yang original tak muek keto. tu pun dia kirim kat cucu dia yang balik kampung bercuti. penah dia kirim melalui bas. bekotak² koo... sampai je doyan ni kat ngumah mak aku, kami pulun sepuas hati. aku plak amek kesempatan melantak sampai betul² puas sebab daddy takde masa tu. dia ke sepital kena sign borang bius mak dia. sian daddy, baru je balik melawat mak lepas balik keje, baru bukak pintu ngumah, sepital call soh pegi plak lagi. takpe la daddy ye, tu semua pengorbanan anak utk mak sendiri. byk pahala kan daddy. kalu daddy ade, kami mesti  dok kat luar ngumah nak makan doyan ni. daddy bukan boleh bau benda harum ni. mencanak naik kemerahan kat muka dia. mula la loya, pening, nak muntah. nak je ku sumbat isi doyan ni kat mulot dia biar dia rasa cemana sedapnyer rasa doyan. hahaha... derhaka sangat! 

sebelum kami pulun beramai, mak mesti amek simpan skit. kalu tidak mahu habes time tu jugak. kami adek badek menantu kan tak sedar diri kalu dapat doyan. isi doyan tu nampak biasa kan. tapi rasa dia... eeemmmmmm.... lemak manis kooo..


pastu plak makcik aku kirim langsat sekotak. penuh sekotak kata koo. nmpk stgh sebab mak dah kuarkan separuh dan lagi separuh aku dah rembat bawak balik ngumah. hehehe... yang aku lupa mangis. mangis ade setengah kotak. aku tak brani nak mkn mangis sebab kazen aku yang banak czer, lepas mkn perut dia jadi sakit giler. sakit kat tempat czer tu noks. mak aku pon siap pesan awal² jgn makan. kazen aku tu anak makcik aku yg kirim buah ni le, dia siap call mak aku soh pesan kat aku jgn makan. tajam ke buah mangis? aku pun jadi takot le nak mkn. sebab aku ni tak tahan sakit. hehehe... ade baiknye dgr ckp mak kannnnn...


ni extra gambar utk ari ni. pepagi lagi dah bangun. bangun terus tanyer ball maner. dah dapat ball habes satu ngumah dia main sepak ball. pastu tenampak plak bulu sapu habuk lemari ni, diameknye dibuek penyapu. habes satu ngumah dia nak sapu. bila daddy ckp dah jom p umh mak tok, bleh dia jawab nnt arrrr... tu sebab jgn kasi dia terbangun, bila dia dah tersedar... habes satu ngumah di kecahnye. rajin terlebih dak qausar ni. ye la, kecik² rajin ye dik. dah besar mummy minta tlg nnt buat dekkkk je. masa tu mummy piat tinga awak tahu. 

skang ni nak masuk ngumah dah pandai bagi salam. salam ringkas.. "kom" bkn antu kom kom kan dik kan... mummy takotttttt....  hehehe

28 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

sedapnya
nak skit

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

adoi terliur sudah tgk doyan tu

Mimie_Zatun said...Reply To This Comment

musim buah..
sedapnya

Kakcik said...Reply To This Comment

Ada lagi ke durian tu? Mak nak sikit... :)

Eye_nee said...Reply To This Comment

balik kang nak singgah beli doyan jugak lah...hakak ni spesis antu doyan gak....

lieyalatif said...Reply To This Comment

BETUL NOKS...aku pun rindu kampung....raye haji ni aku lik johor...mmg turn sane pun...ye noks dari pic durian tu aku tau durian tu mesti mantops rasenyer....

qausar oiii dah petah ckp yeak....cepat gak die pandai ckp ye noks...mcm dayyan gak la nieh....

Puan Mimi said...Reply To This Comment

salam kenal, terima kasih sudi singgah blog kita..

wah kita pun hantu doyan. tak paham kenapa orang tak suka doyan.. tp tulah, nak kata orang tak suka doyan, tp anak sendiri 2-2 tak makan doyan, omak nye ajer selalu balun sorang2. heheh

ok nak tau rahsia kurus.. kita diet atkins.. pi kat blog kita, cari label diet.. dari situ baca dan faham kan, kalau tak faham boleh tanya ok..

lizz said...Reply To This Comment

durian tu kemain ssedap tu...terlio mak hencik nengok tau...
kemain rajin qays nak tolong mami ek..muka comel sanga takleh nak marah tu...

norhidana miswan said...Reply To This Comment

bagusnyer makcik ko kat kg kak.... lg lebat lah buah durian ngn langsat berbuah kan bile sedekah2 kt org... sekali bg sampai berkotak2....

hero ko tu ko dera ngelap habuk ke kak? mcm aiyan lah kak... kalu jmpa ball kecik2 dia sume dia campak ke luar kak... bkn blh amik balik kalu dh sampai kt bwh tu...

Khai♥Rin : anies said...Reply To This Comment

ada belen lg x? ;-)

Cik Puan Rara said...Reply To This Comment

hahahaha dh beso dh moodak comels tembom hensem ni.pandai menyapu dh.aunty book buat menantu yek~

nabila zaremi said...Reply To This Comment

Huhuhu..best lak anak dah pandai ckp..hamam tau sebut bubu..babah..nene..jadi la..kehkehkeh

Rai Ourkizuna said...Reply To This Comment

fruit freedom.. hahaha.. bestnya.. saya lama gila tak makan manggis.. saya bersalin czer jugak.. tapi takde pulak mengalami apa2 kalau makan manggis.. tapi tak tau la kot makan banyak baru jadi ke apa..

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

puas makan durian...teringat pula pak cik kat kg...sebab dia ada dusun buahan ha..ha..

seronok Qays dah pandai cakap..

eMMe said...Reply To This Comment

byk akal budak Qausar ni.. nak dia hisap puting kan.. nak ajar kat twin la, tapi takot lak sampai kebesar taknak lepas puting.. tapi comel lak tgk qausar dgn putingnye...

durian tu kalo wat serawa, nyum nyum nyum.... Me dah puas dah makan raya ari tu kt kg mertua.. menjadi sungguh buah duriannye.. perghhh!!! rezeki anak menantunye.. Alhamdulillah...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Ruginya daddy Qausar tak makan durian.. Kena ajar Qausar makan ni mana tahu dia ikut daddy dia...

mamasuri said...Reply To This Comment

hahaha...comel ko qausar bila bangun tido..awek ko darin tu skrang ayat dia...'jap'..memanjang jap...huhuhu

ummiross said...Reply To This Comment

bestnya dapat kiriman doyan dan langsat tu, bikin terliur, rasa nak pulun sama, hehe..
Qausar pagi2 dah menyapu rumah ye, memang dak rajin betul, cayang Qausar.

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

kom ! hehe comel nya qays ni

Riedaffya ibrahim said...Reply To This Comment

seronok dapat merasa..nasib ade org krim..hihih

Cho Zila said...Reply To This Comment

durian memang sedap ooooo ... dulu kecik2 selalu jaga kebun durian opah... makan buah sendiri lagi bestka..

Hanis Azla said...Reply To This Comment

As-salam..

wah.. bestnya ada kiriman dari kapung sampai berkotak2.. telan2 liur akak tgk he..he..

attyfir said...Reply To This Comment

jelesnya..dpt mkn doyan puas2..kty kalo nak makan doyan mmg kena beli..

~MommyAqilMedina~ said...Reply To This Comment

ahahha..rajinnya qausar..baguih betul..hihih...Deroyan..terliuq..sedap nyaaaaaaa...

sudipVSsenduk said...Reply To This Comment

buat serawa durian, makan dgn pulut sedap tu! Pak mertua lalu atas bumbung pun tak perasan

wantie said...Reply To This Comment

Hadoi... napelah mak cik aku tak hantar kat aku gini. sangat sangat jeles hokey!

oh duyan...

munna said...Reply To This Comment

sedapnya durian...... kat kg munna ni tgh musim buah bidara syok layan makan buah ni skrg

SangRatoo said...Reply To This Comment

alolo..comel je..komm..hihihi :)