Monday, October 8, 2012

permulaan . . .




sebagai permulaan utk ke arah pengecilan, mommy telah merelakan waktu tido tghari di opis kepada bergiat ke arah membasahkan badan dengan peluh. selain berat badan mommy turun disebabkan tempoh berpantang, mommy juga mula tidak makan nasi dah masuk 8 hari. hehehe... tolong la jangan gelakkan mommy. tak baik...

orang kata usaha tangga kejayaan.. ye, berkat usaha berpantang dengan jayanya, mkn dengan kadar sedkit, nasi tidak sentuh selama 8 hari, bergym baru sekali, hahaha... mommy berjaya turunkan berat sebanyak 4kg. sila percaya! bukan ke arah beriya mahu turun dengan cara mendadak, orang kata pelan² kayuh.. mmm... rasanya ramai yg tegur mommy nmpk susut skit. skit la.. hehehe... dan jumaat lepas mak mommy tegur kenapa baju byk nmpk dah longgar skit. penat jaga anak ke sampai bleh nmpk susut. hehehe... yes!!!! bila mak sendiri yang tegur, rasa lagi semangat tu membuak!

selain dari tu, mommy jugak menyahut cabaran daddy. daddy jugak banyak bg semangat sampaikan menu ptg lepas blk keje, daddy yang sediakan. tengkiu daddy... mommy cayang daddy ketat².  mkn mlm kami mmg di rumah mak. mommy ratah lauk je.. mommy tak mkn nasi sampaikan mak tak perasan. hehehe... selagi boleh mommy cuba kata tidak pada nasi! insyaAllah mommy cuba utk tempoh 3 bulan. hahaha.... boleh ke kau ni mek jah!

sebagai permulaan ke gym, kira ok la mommy dapat bakar 100 kaleri dengan daya mommy yang baru 3 bulan branak cara c-zer ni. mommy tak mau paksa diri, mommy banyak berjalan dari berlari sbb kalu mommy beriya sangat lari, perut mommy rasa ngilu, nak² lagi tempat kena c-zer. beriya sangat nnt takut tebukak plak jahitan. oh tidak!

insyaAllah, mommy juga akan start ganti puasa. banyak beb nak kena ganti. bulan puasa ri tu, mommy sempat puasa selama seminggu aje. huh, mana ngan puasa tahun lepas yg masih tak sempat nak ganti. walaupun mommy puasa, sahur mommy juga tanpa nasi. hidup mommy skang dikekeliling segala jenis sayur. kalu nak tahu, sblm ni mommy cukup tak suker pada sayur. rasa pjg je leher kalu nak telan sayur. skang dah ok.. alhamdulillah!

sila jgn gelakkan mommy ye. mommy nak share ape yg mommy rasa je. kalau boleh kurus, itu satu bonus dalam hidup mommy sbb masa anak dara dulu, tak la sebesar skang, masa zaman sekolah dulu mommy mcm kerengga. bila dah habis sekolah, nah... semakin tembamboom. hahaha... operasi pengecilan ni makin menjadi sbb lepas pantang mommy turun 2 kg, dan turun lagi 2 kg lepas mommy kurang mkn nasi seterusnya tak mkn nasi. 

kalu aizat AF boleh, mommy percaya mommy juga boleh! kak jah dan nor kwn opis mommy adalah teman semangat mommy utk ke gym. kak jah lagi hebat, rekod terakhir dia disini. hebat kau jah. aku buat ombak kat kau. hehehe... sama² kita berusaha ok. moga peroleh kejayaan yang membanggakan. kau rasa ada org kutuk kita tak? ah... p lantak ape orang mau kata. kita nak sihat, ape de hal kan... mommy akn hapdet bacaan treadmill dari masa ke semasa. eh, balik nnt nak cari gambar zaman kurus kerengga, nnt mommy upload utk tatapan uols ok.










nmpknye byk baju kurung mommy nak kena oter ni. muahahaha..

32 dok ngomen:

wahida said...Reply To This Comment

perghhhhhh...cayalah jah!!
aku tau ko boleh...

yg penting kita gi gym bukan utk kurus semata2...jantung kita perlu berfungsi dgn baik...

diet diet gak nok...teruskan gi gym okeh.....

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

bestnya!!!!
jeles la memsg dpt turunkan berat badan. huhuhuhu
mau ke gym jugaklah camni. kekekekeke

Nens Collection said...Reply To This Comment

wahh..best2!..nk g gym jugakkk..jelesss!!..hehe

nk tgk2..gambar masa kerengga!

Kakzakie said...Reply To This Comment

Insya-allah gigih benar ni. Kakak percaya boleh sebab selain diet tapi nieza rajin ke gym... bagus tu.

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

daku sokong kamu daridepan belakang tepi kanan dan kiri mek jah!!chayokk chayokkk....jom kita ssam-sama ringankan badan demi kesihatan! :D

fiza said...Reply To This Comment

Selamat mengkuruskan badan.

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

seronok kalau dah kurus ni.......
nak kurus bukan senang kerja mesti mau lebih kan..kan..
tahniah....

Anum said...Reply To This Comment

all the best

dhiashahida said...Reply To This Comment

Tahniah..xmkn nasi 8 hari leh susut dengan ketara..nak try la mummy..!!

gadisBunga™ said...Reply To This Comment

wahhh...turun pat kilo. yeah!! saya pun kene kuatkan semangat utk tak makan nasi bermula petang nih!

*saya direkomen makan ubat piriton tablet atau xyzal utk elergi.

saya beli xyzal. tapi ubat tu ngantuk. makan sebelum tidur. sekali je sehari.

better tanya dokter dulu takut efek ke baby. :)

Fatimah Ahmad said...Reply To This Comment

sama sama la kite kuruskan badan...baru start gym gak... :)

good luck

mamawaiz said...Reply To This Comment

good luck kak..semoga dpt membina kehidupan yg sihat,hehehe.
tp jgn x mkn langsung tau..

Rinna said...Reply To This Comment

Waahh semangatnyaa..teruskan usaha.. yer..moga berjaya.. caya laa..

mamyharraz said...Reply To This Comment

good luck!
sikit dikit lama2 nampaklah hasilnya kan..yg penting usaha nak lakukan itu.go mummy go!!

lieyalatif said...Reply To This Comment

CAIYOK! CAIYOK! BEB...u can do it....

boleh punye tu...mule2 jek rase tak kuat...tapi lame2 bile dah tak biase amik nasi, ko tgk nasi pun dah rase ape.....cekal kan hati okey...

wey nak tgk gak pic kerengga ko...cepat kasi upload!!

Mimy Hamid said...Reply To This Comment

sy masa lepas pantang mmg slim habis turun 15 kg..pastu breastfeed lak...maintain..dah tak BF...badan kembali ke asal..takut...ni rasa nk pregnant lagi...hehe

azam said...Reply To This Comment

Wah... Hebat ni
Selamat berjaya ye.... Turun susah tapi naik senang
Hehehe

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

alhamdulillah tahniah NM....smoga bjaya ye...

#sy ni wpon dh kurus..tp masih kena xcise kan....utk kesihatan gak..

~ yus ~ said...Reply To This Comment

Cayalah! Keep it up niezza. Kak yus hari tu tak makan nasi 2 minggu turun 6 kg. N teruskan makan nasi dua tiga hari sekali je, turun 10kg. Tp lepas raya, naik 4kg semula...huhu. Ni tengah maintan balik, but makan nasi sekali je sehari dengan amaun yg sikit. Berjalan juga di takasima yg macam amy mastura dalam iklan tu, 20 minit je sehari...:)

❤Kamsiah❤ said...Reply To This Comment

usaha tangga kejayaan hehe..

Nieda said...Reply To This Comment

4 kg turun ...banyak lah tu.

ieda said...Reply To This Comment

tahniah2 dikk .. cayok2 .. dik
teruskan .. walau hanya 4 kg
esok tulat akan naik layiee ..

bagusss .. xcercise tuu bukan utk kurus sahaja tapi utk kesihatan jantungmuu ! ;))

Ibu Lala said...Reply To This Comment

cayok nieza cayok...kat rumah ai ada benda ni. tapi tak buat dek kerna kemalasan. teruk kan...

Waney Zainuddin said...Reply To This Comment

teruskan bersemangat. kalau konsisten mmg boleh slim down. turun pelan2 pun takpe. asalkan tak naik balik. hehe

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

alhamdulillah. Usaha tangga kejayaan. :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...Reply To This Comment

terbaik la.. semoga berjaya..

mamasuri said...Reply To This Comment

go go chaiyuk ...
usaha tangga kejayaan okkk...

Abg Bear said...Reply To This Comment

Salam Mek Na...

rasa nya dah tujuh tahun tak ke sini tapi bukak bukak jer terus dapat berita gumbira... betul ker nih... ko teruskan Mek Na.. ko teruskan... tu Dr Shah dah sikit lagi turun bawah 80... keras usaha dia... syukur akhirnya Mek Na dapat seru jugak untuk jadi Biggest Loser

mia izzati said...Reply To This Comment

ni yang semangat taknak makan nasi ni..hari ni baru sy setat balik diet pas naik 3kg.hehe..

mia izzati said...Reply To This Comment

kak saya anak dah setahun..sy pon operate gak tapi entah le takot nak erobik ke apa..adehh..penah try lompat tapi takot perut gegarrrrr

Anonymous said...Reply To This Comment

在你博客很多都是没见过的东西啊!收藏了

Anonymous said...Reply To This Comment

You have some genuinely beneficial information composed here. Good job and keep posting good stuff.