Tuesday, October 9, 2012

batuk lagi


seminggu lepas, batuk dan selsema qays dah elok
ahad baru ni, batuk qays datang balik
kali ni nmpk mcm teruk sbb bila qays batuk dia suker teran
sampai merah muka, kadang jadi biru bibir
kalu dia beriya sangat, sampai tak cukup nafas jadinya
udah la botak, nmpk abes urat² kepala
kesian sangat tgk dia
smlm makin menjadi
lepas amek dia dari umh pengasuh
mami dedi terus bawak p klinik
suhu badan qays normal
qays hanya batuk, selsema takde
bergema kahak dalam paru² dia
so smlm doktor kasi neb lagi
beriya doktor soh qays nangis
kalu qays nangis, dia akn tarik nafas dalam
gas tu lagi cepat masuk dalam
tapi tidak
qays dok mengekek gelak tgk doktor
nakal sungguh budak botak ni tau
haishhh 


cepat baik ye sayang



" Ya Allah, Tuhan pemelihara manusia
Tuhan penghilang segala penyakit
sembuhkanlah anakku kerna engkau Maha Penyembuh
tidak ada yg dapat menyembuhkan selain Engkau
(sembuhkanlah ya Allah) 
dgn kesembuhan yg tidak meninggalkan rasa sakit " 
(HR. Bukhari)





 

esk appointment qays @ sepital selayang setelah 3bln stgh kelahiran dia. harap semuanya ok!

41 dok ngomen:

sheera said...Reply To This Comment

sian qays makcik.

fiza said...Reply To This Comment

Alahaii...siannya dak botak yg tomei nih. Smoga cepat sembuh.

Kesian tau klo baby batuk, bley turun berat badan dibuatnya. Malam2 cuba letak vicks (khas utk baby) kat tapak kaki, belakang badan & dada.

NM02 said...Reply To This Comment

makcik qays,

tolong doakan kesihatan qays ye

NM02 said...Reply To This Comment

ye la fiza,

mmg kesian sgt tgk dia. tido pun tak lena. bila dah jadi pada diri sendiri, baru la kita sedar, begitulah mak kita masa jaga kita kecik2 dulu kan... touching!

Nens Collection said...Reply To This Comment

siannyer..kene neb samapi tertido..bukan baby jek yg sesak kalo batuk..kite pon turt rs skali..

semoga cepat sembuha Qays hensem boy!

Fatimah Ahmad said...Reply To This Comment

sian dia...

wahida said...Reply To This Comment

hah? batuk lagi? alahai siannya anak auntie sorang ni...

cepat sembuh ye qays...teruskan berdoa jah...

Nieyl said...Reply To This Comment

semoga qays cepat sembuh...

Anum said...Reply To This Comment

ala cian dia

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

budak bijakkk :) doktor suruh nangis dia gelak!hehehee...tembom! :D

atty's said...Reply To This Comment

alor sian qays..budak2 kalo kena batuk ngn selsema..mmg susah dia org nak tdo ke apa

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

alolo cian baby qays.. same goes to abg Danish..batuk berkahak lgi..sbb cuaca gak ni sis.result darah dh kuar n yes danish alah susu lembu...huhu..

Moga baby Qays cpt sembuh ye.. Ya Allah kasihanilah anak² kami..berikan mereka kekuatan

norhidana said...Reply To This Comment

sian qays batuk sampai biru bibir... jgn di biarkan dia batuk sampai biru2 bibir kak... bahaya... sbb selalunyer bby yg ada masalah jantung je nngis, or batuk2 sampai biru bbr... sbb nafas tak ckup sampai ke paru2...
( ckp dr pengalaman aiyan dulu kak,sbb tu dana sgt jaga2 kalu aiyan batuk or nngis sampai biru2)

mintak2 qays ok n sihat...

~ yus ~ said...Reply To This Comment

akak doakan semoga Qays cepat sembuh. ..InsyaAllah.

NM02 said...Reply To This Comment

pia,

so camner? danish minum susu ape skang ni? cian kan.. moga anak2 kita dilindungi oleh yang maha Esa. amin

NM02 said...Reply To This Comment

dana,

tu la... takut dia kena semput je. mmg takde keturunan pun tapi minta jauh la kan..

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

kesiannya qays. get well soon sayang. cian kat mummy daddy awk dok risaukan awk.

mummy,
kalau nak bagi kahak dia cepat lega, akak bole try teknik pengewapan. klau akak ade tmpt steamer botol tu, letak vicks kat dlm tu. pastu mase dh agak2 berasap, halakan muka qays ke wap tu. cara ni pun sedikit sebanyak akan membantu. insyaAllah.

mamyharraz said...Reply To This Comment

aminnn.
semoga qays sihat selalu.

bujal X said...Reply To This Comment

cepat baik qays~~kahak pekat sangat eh~~

mamawaiz said...Reply To This Comment

cepat sembuh yer qays

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

semoga qays cpt sembuh...bdk2 ni mmg sng kena cm ni...neb la ubat dia...

irfan dl 2-3 kali gak neb ni...smpi warded lah...mmg x leh ingt..kesian...

#dh update story blk kg tu..hikss..sila la baca...:)

cheqna said...Reply To This Comment

cepat sembuh baby qays =)

NM02 said...Reply To This Comment

sue,

oh ye ke... ada, tak guna pun lagi. ok, nnt nak cuber

tengkiu banyak2 sue...

NM02 said...Reply To This Comment

bujal,

hi! lama menyepi? naik pangkat kah?
hehehe

dwaty said...Reply To This Comment

nak tengok qays membesar... so, cepat baik ye baby qays....

NM02 said...Reply To This Comment

zura,

baiklah.... zassssss!!!

Mimy Hamid said...Reply To This Comment

siannya qays batuk..selsema ..dah la baby lagi...memang kaedah NEB ni bagus..dan satu lagi teknik percussion tepuk keluarkan kahak...tapi sy tak konfiden nak buat..rasa macam sakit je anak..hehe

redza said...Reply To This Comment

semoga cepat baik ye

NM02 said...Reply To This Comment

mimi,

ye la... akk pun takut jgk... rasa kesian kan

NM02 said...Reply To This Comment

tengkiu redza

Dee said...Reply To This Comment

budak botak yg comel..boleh pulak dia gelak masa neb eh..moga cepat sembuh si kecil yg chomel..

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

acute bronchiolitis tu..lepas neb, selalunya baby/budak akan batuk utk muntahkan kahak...time inilah kena buat chest physio..tepuk2 belakang dia utk promote kahak keluar...susu formua(kalau beri susu formula), pls cairkan sikit masa batuk kahak ni..

lieyalatif said...Reply To This Comment

musim ni beb....insyaallah takde ape tu....cepat sihat okey bb qays hensem....mummy nak main2 tu ngan awak...jgn buat mummy n daddy susah hati okey sayang....

NM02 said...Reply To This Comment

daddy Z,

tengkiu beb! nilah gunanya ada kawan seorang doktor. mmg saya mengharap kamu ada singgah komen. tengkiu doktor!

NM02 said...Reply To This Comment

lieya,

bila qays tak sihat, ada kala je dia gelak. mmm...sedih kannn

Kakzakie said...Reply To This Comment

Qays jeins tak penangis suka ketawa:) Tapi kesian. Nieza cuba bagi madu sikit mana tahu boleh baik.

NM02 said...Reply To This Comment

kakzakie,

dah kak. yang batuk pertama tu saya dah bagi. ni smlm baru start nak bagi sbb mak baru beli yg baru.

DuNia KeBaHaGiaaNKu....... said...Reply To This Comment

alahai siannyer qays.....letak vicks bebyk...tp kalu petua nana n family...mak nana pesan picit limau nipis dlm mulut baby.....mmg cepat baik....

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...Reply To This Comment

biar kita sakit jgn anak sakit kan.. semoga cepat sembuh qays.. amen..

jijasakura said...Reply To This Comment

ala...ciannya baby..ada gak petua letak daun sireh yg telah disapu nipis dgn vicks..pastu layarkan daun sireh tu atas api dapur gas..kemudian letakkan daun sireh tadi atas dada baby..boleh gak cuba petua nie..tp takut susah la nak dpt daun sireh skrg nie..

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

semoga qays sentiasa berada dalm lindungan-Nya.amin