Followers

Friday, October 7, 2011

kengsom @ asam pedas ala thai

korang... penah makan kengsom? atau lebih dikenali asam pedas thai. kalu tak salah mek gebus, asal usul kengsom ni dari songkla thailand. first time mek gebus makan kengsom, kat kedai cik timah area umh mek gebus. sape yg dok area gombak, terasa nak cuba masakan ni, carilah kedai cik timah.. betul² sebelah ngan petronas balai polis gombak.

inilah ngupe kengsom. rasanya mmg ala² asam pedas tapi lagi sedap. kangkung tu mmg wajib ada dalam kuah tu sekali. yg ini kami minta ikan kembung. klu ikut menu kat kedai cik timah tu, dorg letak nama siakap kengsom. klu minta kuah pekat + pedas lagi terangkat rasanya. ha, yg dpt ni pun mmg betul pedas nak mampos. senak ulu ati mek gebus. angah cakap dorg pakai cili thai. cili thai mmg pedas giler. lepas dah try kengsom cik timah, mek gebus terus rasa nak dan nak lagi. oh ye, masa mkn ni, angah dan ayie ada sekali. tu yg mek gebus berani cuba. sebab ayie adik ipar mek gebus kan asal dari sane. pas mkn ni, angah janji nak buatkan utk mek gebus. dia cakap dia dah lama tau masak kengsom ni.

inilah nguper versi angah. kaler dia nampak kuning cerah sebab angah guna kunyit idop. rasanya??? haruslah memukau! ngupenya cik nekmah, mak kami pun tak penah mkn kengsom apetah lg kewujudan masakan ini. bila dia rasa, mmmmm..... sedak sedak! itu katanyaaaaa. pastu mak minta resepi, dia nak try buat pulak. nnt ai tempek kengsom air tangan cik nekmah okes. aper??? air tangan ai? buleh buleh... dah buat nnt ai tempek sini eh. kacang je bahan² dan cara nak buat. campak² siap... ^_" [statement buleh fensan kaki ke atas]

nampak mcm ada air liur nak gugur tu... terliur keeee?? hehehe

63 dok ngomen:

♥cikmOt♥ said...Reply To This Comment

perghh...tertelan air liur gini...

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

mencik!!pepagi dah buat aku lapar!haaiisshh.........

Pepel BoNda AmaNi said...Reply To This Comment

stress nyer tengok...ohhh baby jangan la kau berscuba dalam tummy bonda nie nak..tengok kengsom nie...

ikatankasihku said...Reply To This Comment

goyang iman gua sehh...

Sakura said...Reply To This Comment

ya Allah,kecur air liur saye pepagi ni...nampak cam sedap sangat..huhu

azam said...Reply To This Comment

sedap nih...pedas.....itu Thai sebenar.....Kelantan dah jadi manis skit...hehehe

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...Reply To This Comment

aku tau kedai tu, tp xpenah try lg..nnti kena try nih..

bujal X said...Reply To This Comment

da tu mana resepinya kaklong weh?

Nens Collection said...Reply To This Comment

sedapnye...tgk gambar dh meleleh..blom try ag..hehe

atty's said...Reply To This Comment

lapar lak peyut tgk semua food tu..

Fatin Mraz said...Reply To This Comment

mm..memukau sekali..

Gieyana said...Reply To This Comment

perghhh..menarik nyer Yang..tetiba tingin nk makan mcm mengidam kekdahnya nie..ekekeke

ejaMaria said...Reply To This Comment

yg kedai tu sure dia masak campur lada merah + dgn cili blend... sbb tu kaler gitu...

Anum said...Reply To This Comment

sedapnya...

kakcik said...Reply To This Comment

Terliur memang terliur tapi bila membayangkan kepedasannya dah cukup buat perut kakcik rasa senak! ;-)

AzMask said...Reply To This Comment

belum pernah merasa... tengok gambau jek dah terasa kecur.. mesti sedap nih.

LiLy @ MumMyQiStInA said...Reply To This Comment

sedapnye...Amat menyelerakan..

wardah @ fie shah said...Reply To This Comment

petronas balaik polis gombak? hmmmm mcm dekat je ngn rumah MIL I ni.

kakngah said...Reply To This Comment

ai luv kengsommmmmmmmmm!!!!
kat tanjung 1 kedai ni jek yg ada kengsom. kalau mkn kat kedai tu kompem oder kengsom. lagi pekat, lagi peda, lagi terangkat yuuu....

Maya Mayana said...Reply To This Comment

tak pernah cuba lagi..nasib dh sarapan burger khurasan...leh cover2 sikit :)

Ema said...Reply To This Comment

mcm sedap jer.....

misya said...Reply To This Comment

gulp,gulp

Suara Kalbu said...Reply To This Comment

Wahhhhhhhhhhhhhhhh... menitik nitik air liur saya ni ...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Ok... kakak tunggu resepi dari niez tepek kat sini..

eB ezrin said...Reply To This Comment

adeh pedih perot aku.. aku poser.. hu3

Bui Junaidi said...Reply To This Comment

nasib bek tgh kenyang ni
kalau tak mesti rs nk jilat laptop..hahaha

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

tapikan masak asam pedas letak kangkung memang sedap.. rasa manis2 kangkung tu adoi... terus terasa lapar..

tapi kengsom ni tak pernah makan lagi.. boleh bagi resepi tak?

Cik Bambam said...Reply To This Comment

1st time dgr nama lauk nie.. ingat sup daun kesom tadi..ahhahaha..

ratusiput said...Reply To This Comment

tepekla respi skali leh terai buat gak...

fiza said...Reply To This Comment

Klo dah namanya makanan, mau tak terliur nengok.

1st time gak dgr nama nih. Kat kedai mana nak kengsom nih?

Oasis said...Reply To This Comment

Ada kaitan dengan daun kesom ke?

mamasuri said...Reply To This Comment

mmg terliur wei...terliur campur lapor campur kebulur dah ni...

ieda said...Reply To This Comment

wah2 menelan air liuq akak nie huhuhuh

aizamia3 said...Reply To This Comment

tunggulah ai sihat.. nanti ai balas dendam makan.. hikhikhik..

NOR said...Reply To This Comment

aishhh...siyes t'liur la...cpt2 kasik resepi...=)

xtaula smpt buat ke idok nie...

e k i n ♥ y u s r i said...Reply To This Comment

wah,sedapnye

Zura said...Reply To This Comment

asam pedas mmg kegemaran sy..

wahida said...Reply To This Comment

pandai la si angah tu masak...ko belajar la ngan dia jah...

Acik said...Reply To This Comment

kengsom? daun kesom taw ler ...
lapar dah ni! :(

Fara said...Reply To This Comment

Asam pedas ada kangkung eh? Pertama kali nie. Kengsom angah tu da macam asam rebus pun ade, kan?

LadyBird said...Reply To This Comment

terliur tgk..

h4ni3 said...Reply To This Comment

aaaaaaaaarrrrrrrrrr...

laparrrrrrrrr!!!

ajumohit said...Reply To This Comment

uiishhh sedap, mmg pernah mkn somtam tu, mmg sedap kan nieezaa.

ct shah said...Reply To This Comment

kak ena tepeklah resepi campak2 siap kengsom thai tu kat blog ni.buleh?

wan habibah said...Reply To This Comment

nak resepi......

Ena said...Reply To This Comment

perghhhhhhhhhh...


memg terliur...
kat sebelah petronas gombak yeh>. kena cari ni.. hehe

KaK LimAh Si SupiR said...Reply To This Comment

penah mkn <<<< makan smbil dok nanges teresak2 sb pedas sgt :P

NM02 said...Reply To This Comment

aju,

somtam dan kengsom adalah masakan yang berlainan ye

kasihredha said...Reply To This Comment

wauuuu...cedapppppnya
somtammm tu..kecur air liur

ct rahani said...Reply To This Comment

nampak cam sedap je.. sy pun x penah masak.. pe kata share resepinya sis.. hiks..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...Reply To This Comment

perghhh telan liur dah nie.. haha

Zana Adieyza said...Reply To This Comment

mmg dah nak terliur dah ni kak.. sajer jer zoom gmbr makanan tu kan..

Dee said...Reply To This Comment

nak cubalah..pedas2 ni dee suka..mesti sedap..

mamaNoriz said...Reply To This Comment

mmg meriah bahan dia kan...

leh agak kesedapan nye...iskhhh

-oP_ida- said...Reply To This Comment

uihhh sodap nyaa......
time petnen ni sume nak pedassss...
takdak pedas mmogok takmo makan..hahahha

anamizu said...Reply To This Comment

owhh namenye KENGSOM eh? :P
menyelerakan! laporrr T__T




luv,
cik ana :)

redza said...Reply To This Comment

fuhhh sedap nampak tu

Yana Kama said...Reply To This Comment

tak pernah lagi jumpa kengsom ni..nampak macam yummy2

ILA HonEyBuNNy said...Reply To This Comment

betul2 tergoda neh...

nyum3....tgk kuah pun dah tergoda...lom makan lagi..ehheh

Sz said...Reply To This Comment

resepiiii...eh bagi direction map je la ke kedai cik timah tu ke ...ihihihi

MataHati @ MH said...Reply To This Comment

yg kuning tu mcm gulai tempoyak jer..
perghh!!! menjilat bibir sekali tgk

Hana Soffelia said...Reply To This Comment

Kejam. Bagilah resepi. terliuq ni. Huwaaaaaaaaa...

Abg Bear said...Reply To This Comment

Astaga sedapnya Mek Naaaaa......