Tuesday, October 18, 2011

bali ; kopi luwak

hadoi... fenin kite nak pilih gambar yg best² antara yang terbest. ini baru hari pertama di bali, udah rasa letih nak karang ayat kasi korang baca dengan tekun. hehehe... lagi dua tempat utk habiskan citer hari pertama kami disana. demi uolsss.. ai sanggup tak makan atau tido time rehat tau. tepuk la tangan sikit... ha... camtulah.. sempoi!!

jgn gelabah, gambar ni bukan tetiba kami ke negara cina atau jepun ye. kami masih di bali.. insyaAllah, ada rezeki lebih kami akan sampai dua negara tu pulak. wah.. verangan mak temah kejap. hehehehe.. lately ni ai suker nau ngan kaler merah. sebab tu ai beli sandal ngan sling bag kaler merah mak ngah. tetiba mcm nak cari jam kaler merah la.. mesti ada kan... "hubby, kalu yu baca ni, tolong tunaikan permintaan ai okes" lalalalala...

ai suker dalam taman ni. perasan mcm nak nyanyi lagu mohabbaten sambil lari² peluk pak isme pokok je.. hehehe... erk... ada typing error eh? hohoho...

abe ni mcm garang kan. mcm org jahat dalam citer hindustan ghajini. korang mesti tak penah tgk citer tu kan... hahaha...  tapi bila dengar dia bercakap, alahai... sangat baik okes. tu dia tgh asingkan antara kopi jantan dan kopi betina.

antara kopi yg telah diasingkan

ini la perbezaan kopi jantan dan kopi betina. nampak tak ape yg beza? kalu yg jantan ngupe dia leper, kalu yg betina bulat. oh... mcm dabel meaning pulokss.. hehehe

lepas dah siap asing, kopi tadi harus digoreng selama sejam. kena sentiasa kacau kalu tidak cepat hangus. gigih pakcik ni dok kacau benda tu. kalu ai, kacau sambil layan pesbuk boleh la.. hehehe

nampak... bau dia mengasyikkan. tapi nmpk mcm ada yg hangit jugak. ha... mesti pakcik ni ralit tgk minah saleh yg lalu depan dia... baik ngaku pakcik.... ^_"

penumbuk tu kalu ada jual, mau gak nak beli. senang nak tumbuk cili, tak le mercik masuk mata. betoi dak..






shidi try kopi luwak, hubby plak try kopi jantan. ai ngan wahida hanya try kopi yg diberi percuma. hehehe

pak isme menyakat, dah pekena kopi luwak dan kopi jantan nnt, mlm mesti mengaum.. ah.. entah² dia.. hehehe.. nakal tau pak isme ni, dia suker nyakat kami. mcm tu la kami suker, tak le rasa buhsan..

tu dia... kopi luwak shidi sudah sampai. korang tau tak kopi luwak ni mcmana terhasil? meh baca ni..

Kopi luwak adalah biji kopi yang diambil dari sisa kotoran luwak (musang). Biji kopi ini memiliki rasa yang berbeda setelah dimakan dan melewati saluran pencernaan luwak. Kemasyhuran kopi ini di kawasan Asia Tenggara telah lama diketahui, namun baru terkenal luas di kalangan penggemar kopi,  setelah kopi luwak dipublikasikan pada tahun 1980-an.
-
Biji kopi luwak adalah yang termahal di dunia, mencapai 100 dollar  AS (hampir Rp 1 juta) per 450 gram. Bahkan di Amerika Serikat, terdapat kafe atau kedai yang menjual kopi luwak (Civet Coffee) dengan harga yang cukup mahal.
~ ehsan gugel ~

amacam? mampukah korang nak minum? shidi minum selamber jek.. hang mengaum tak mlm tu? hehehehe


hamek... ni semua yg free ye

dlm banyak² ni, ai mampu telan perisa koko je. yg lain tu, pjg leher nak telan

tak kenal luwak? tu, belakang kami... esok ai tempek luwak yg sebenar yg ada kat kedai tu.. tggu wahida email lambat nau. esok je la ai tumpang tempek kat n3 seterusnya. hehehe..

hubby minum kopi jantan, kunun² mcm seram la takut kena kejar mlm tu. muahahaha

sambil pekena kopi, meh gentel rokok kertas sekali. hehehe... acah je, ni mmg tersedia disetiap meja

kat situ ada jual mcm² perisa kopi tp kami tak beli pun. cam mahal pun ye. minum je la kopi cap kapal api.. terangkat sama jugak. lalalala.... >_<

datangla lakonan romeo n juliet ptg tu... pak isme sporting habis. dia yang amek gambar ni, ada lagi tau tapi malu nak tempek. takut korang muntah kat sini... wat susah ai je nak tolong lap. kahkahkah...

.
.
.
.

tu bi kontiniuw !

60 dok ngomen:

cheqna said...Reply To This Comment

suker suker...=)
*mode sambung koya *

NM02 said...Reply To This Comment

hehehe....

koya animun kat sane eh... nakal!

atty's said...Reply To This Comment

alor ..nak ler nengok gambar yg nak termuntah tu..

Diana @ bilakukatacinta said...Reply To This Comment

serius best sgt akak

tp akak minum ke kopi luak tu?..kite cam tak boleh nak masuk dek anak tekak jek.....

eMMe said...Reply To This Comment

kembang tekak saya si, erkkkk... coklat bukan dari luwak ekk, hehehehe...

NM02 said...Reply To This Comment

kak atty,

alamak.... nnt yu fensan pat ploh pat kali camner?

NM02 said...Reply To This Comment

emme,

bukan... yg shidi minum tu je dari luwak...

ayu said...Reply To This Comment

bestnya g bali!!

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

o ok ai tunggu tau :)

Queen said...Reply To This Comment

ooo...pak isme...maintain yusry kru sampai skang..hahaha.....

ikatankasihku said...Reply To This Comment

kesimpulan nyer, mengaum tak malam2...hahahaha...

qemaishak said...Reply To This Comment

sambung lagi...baca pun rasa duk bali gok ni haha tumpang koya meta

NM02 said...Reply To This Comment

IKK,

maner leh cakap, rahsia umhtangga tau.. muahahaha

NM02 said...Reply To This Comment

gemai,

ai loike perkataan koya. unik!

NM02 said...Reply To This Comment

queen,

yu kenal pak isme ker?

::EIDA:: said...Reply To This Comment

Ida tengok cerita Ghanjini tau.. Amir Khan smart!

ejaMaria said...Reply To This Comment

ayyorrrk... bole minum kopi luwak tu... eh... halal ke?

wahida said...Reply To This Comment

hahaha...aku lupa nak email ko gambar luwak tu...sumpah lupa...sat aku tgk kat olympus aku tu...kat nikon tak boleh blah...kehkeh..

♥ dak pink said...Reply To This Comment

oo,pi bali dgn wahida ye. =)

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kalau boleh kakak tak nak tertinggal cerita dari Bali ni. kalau yg tertinggal kakak akan patah balik. Seronok baca dan tengok gambar. Tepeklah banyak-banyak niez...

miloais said...Reply To This Comment

iols tertinggal keretapi rupanya...
baru tau uols gi cuti2 ke bali ngan wahida...

best banget layan gambo2
walopon tenet hazabedah
gigih iols hoccay!

do continue ye!

wida said...Reply To This Comment

rajin pulak nak asing2 kopi jantan betina tu yer..

Hanis Azla said...Reply To This Comment

sukanya tgk gambar & baca entry ni.. syok tgk org pi jalan2 ni..

mamasuri said...Reply To This Comment

dah tu laki ko mengaum tak mlm tu?hehehe...sonok yek..aku ni tak lepas nak g over the sea...lekat utang ptptn...huhuhu...

Anum said...Reply To This Comment

best suka tgk gambar2 kat bali nie
one day anum akan sampai sane
hehehe
nak fm

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

gambar2 semuanya cantik..

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

wahh..sila hapdet segera...kite syok ngk gambar woh.. :)

mamyharraz said...Reply To This Comment

pic sumer cantik :D

suka pic yg bergandingan tangan dgn en suami awk tu :D likeeeee

Mizfantagiro said...Reply To This Comment

wahhh..bestnyer holiday..cantik gambar.. =)

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Terkekek2 sy hentam gelak sorg2 baca tang lesung tumbuk kopi nk tumbuk cili, btl la br xpedih mata...ekekekekekekek

Cepat la smbg...xsabau..haha

Nens Collection said...Reply To This Comment

adusss..giler best..x abes rs nk scroll ke bwh tikus ni..tiba2 dh to be continiu..huhu...

fiza said...Reply To This Comment

Tersengih² aku membacanya...hahahahaha...

Yerlah, klo dpt lesung batu beso tu, aku pon nak beli. TAk yah pedih² mata tumbuk cili.

misya said...Reply To This Comment

ada pulak jantan betina nya

LiLy @ MumMyQiStInA said...Reply To This Comment

Bestnye..
Cantik2 gmbr.. ;)

JaSSNaNi said...Reply To This Comment

nani pernah tengok cara pembikinan kopi luwak ni kat MHI pepagi.. sblm keje mesti bukak TV tengok info dan berita pepagi.. jadi ternampak plak segmen ni pagi tu, cara pembikinan kopi tu.. eeeee rasa geli nak makan.. mmg depa bela musang untuk proses luwak bijik kopi tu.. adoiii tak tau ler sape yg bila tengok bleh makan camtu je.. agaknye ade pakai ilmu kebal apa.. hahahahaha.. tetttt

Yan said...Reply To This Comment

ambboiiii... kelas kau maria.. heee

masa akak pegi last 2 yrs fountains tu tadak lagi..

Rinduuuu Baliii.. tak sabar nak tunggu Feb ni.

Nazri Razra said...Reply To This Comment

Kopi luwak mahal wei kat KL. Ada wat balik dak sikit. Kalau nak jual barang 5-10 gram. Nak gak merasa..

mamaNoriz said...Reply To This Comment

so NM kena kejar ke mlm tu dgn cik abe???

hahahaha

mmg femes kan luwak ni!

WuMing said...Reply To This Comment

Celah-celah tu ada message untuk hubby dia pulak....

Gambar cantik..

wardah @ fie shah said...Reply To This Comment

Ala syoknya pi together2 ngan Kak Jah. Haha

Cik Bambam said...Reply To This Comment

soalan: mengaum ker x mlm tuh kak? hahahahhaha.. luwak tuh mcm musang pandan ek.. ker mmg musang pandan? :P

Chik Att said...Reply To This Comment

mengaum senyap2 yeee....

Bui Junaidi said...Reply To This Comment

seronok tengok gambar2 animun korang..cantik sangat..hehehe

~izan~ said...Reply To This Comment

puas tgk gmbr2 kat sini.cantik,terang,jelas hehe.tetiba rasa ke sana sama hehe..

LadyBird said...Reply To This Comment

ade jugak kopi jantan ngn kopi betina..
tp knp nmpk sama ek..

suka tgk gmbr yg teko tuang air tu..cantik..

Fatin Mraz said...Reply To This Comment

kopi jantan lebih besar dari kopi betina ek?

tiefazatie said...Reply To This Comment

wah..bestnya kakak cantik jalan2 la..

Teratak Hami said...Reply To This Comment

Bestnya Niza, jalan2 bersama yang tersayang. Nak jugak tgk gambar boleh kasi muntah :-)

Ati Masrif said...Reply To This Comment

amboiii..

kasut ...merah

handbag ....merah :)

norhidana said...Reply To This Comment

sonoknyer tgk akak jln2 kt sana, kire btl lah ek kopi luwak tu dr taik musang... ayak... huhuhu

msti harum semerbak je kan masa kt tmpt kopi tu,sedap tul bau kopi fresh yg di kisar tu...

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

selipar sebelah kiri dan kanan gambar pertama tue adalah wahida dan suaminya kan

adarnadzmie said...Reply To This Comment

geli akak dgr kopi taik musang tu kan... hehe... klu tak tahu tak per jugak ni dah tahu memang tak leh telan kan...

kopi pun ada jantan betinanya kan... hehe

Hana Soffelia said...Reply To This Comment

Mcm pahit2 je tgk kopi tu. Eh kak? Tp bezlah dpt merasa kopi obersi.. hikhik

SYANI said...Reply To This Comment

Babi guling?? Yucks!!

Abg Bear said...Reply To This Comment

Ooooo sisa dari najis musang yer?? Dulu masa kat Jogja diorang cakap sisa dari najis monyet... mana yang betul pun tak tahu tapi selamat dah kami najis kan jugak... wakakakaka.... seteko penuh sorang tu... hantam saja labuuu!!

ieda said...Reply To This Comment

ooo yg betina dia gemuksss sikit lah ye .. ekekek :)

dikkk pic mu gigit jari tuu suke akak tgk ! :))

Fara said...Reply To This Comment

Tp pic2 awk dgn hubby mmg nmpk romantiklah!

akuzle said...Reply To This Comment

besh2....nk lagikkk...lagikkk... x terdaya nk menelan kopi luwak tuh....uuuuu

makdara TERdiva said...Reply To This Comment

gambar last tu memang romantika di bali..i likeee :)

tiefazatie said...Reply To This Comment

pic last tue sweet la sis!