Wednesday, October 19, 2011

bali ; kintamani, tegalalang, pasar ubud & spa

hallu hallu hallu
bersedia utk sambungan BALI?
mari
1
.
2
.
3
.
go!
.
.
.

@ kintamani [volcano]

kintamani terletak di kabupaten bangli yg merupakan salah satu tempat wajib pegi utk menikmati suasana sejuk, kawasan bukit dan yg paling utamanya adalah pemandangan gunung berapi. kali terakhir gunung tu aktif tak silap pada tahun 98 atau 99. masa gegaran berlaku, ai dok ingat gunung ni yang aktif balik. tu yang ai rasa cuak semacam. aci giler kalu gunung ni meletup.. meroyan la ai kat sane..

ha.. tu la dia gunungnya.. masa kami sampai ni, suasana mmg sejuk, berkabus.. bestnyerrrr.. terus teringat sabah dan abg bear. ape kes?

ni cadangan pak isme. dia soh kami posing kat lampu tu. dia kata lampu tu cantek.. mmmm...

memang best la lepak sini. yg tak bestnye peniaga kat situ memaksa kami beli barang yg dorang jual. asyik mengekor jek. tak senang ai nak buat aksi romantik tau. ai nak pi toilet pun mengikut. hadoi... nak je ai ajak sekali masuk toilet tgk ai wiwi. kahkahkah... dah cakap tak nak pun paksa jugak. sampai letak baju yg dorang jual tu atas bahu kami. mcm kurang sopan pun ye tau. uols kalu datang sini, buat bodo je ngan dorang. kalu layan, mmg menjadi la paksaan dorang. 

 nampak... sehabis buat bodoh dah. bleh plak dorang sekat jalan kami. tak patuttttt.. korang tgk wahida, mengalahkan artis dari malaysia kan. hehehe...

paling best bila uols boleh lepak makan ngadap gunung tu. menarik tahu tapi kami tak jadi lepak restoran tu sebab ape kes kalu kedai makanan halal tapi ada jual arak. kami singgah restoran ni pun sebab nak amek suasana luar tempat makan ni. pastu terus blah. tgk botol arak pun ai dah rasa loya. huh! 

@ tegalalang [rice terrace]

wow!!!!! ai loike tmpt ni. syantek sangat. kehijauan sejuk mata memandang. sedap mata melihat keindahan alam sawah di bali. uols boleh je turun kat bawah tu tapi kami tak kose sebab kat situ ai dah juling biji mata nengok mcm² barang yg sedia diborong utk kaum keluarga. 

cantek kannnnn

klu wat umh kat bawah tu, mlm² mesti sejuk kan

gambar shopping kami idak la sempat nak hamek sebab memasing bz dok tawar harga. kami cuba minta harga paling murah sampai ada kakak sorang ni meluat kot ngan kami. ah, peduli ape.. janji kami puas. kalu tak kasi, kami angkat kaki pegi kedai lain, sudahnya tak sampai beberapa tapak melangkah, dorg jugak yg setuju ngan harga yg kita minta. hehehe... mcm tu je caranya.

dah puas shopping, kami singgah makan kat area situ jugak. sekali otw nak pi makan, terasa mcm rugi tak beli sesuatu yg ada kat tegalalang tu. hasil pujuk rayu ngan pak isme, dia bersetuju utk patah balik ke tempat kami shopping tu. baik kan pak isme... caiyok!

gambar makanan pun kami tak amek. kami makan nasi padang lagi. masa ni SD kad kamera hubby dah penuh. nasib baik ai bawak kamera ai yg cap ayam tu. boleh la tumpang SD kad tu sementara ke CC nak transfer gambar. haiyakkkkkk... ini kalu ayahanda tgk ai minum air amerika lagik, mamposssss kena leter. hamboi... tak tahan siap buat best lagik ye. mmg nak kena la kau temah!

wahida n shidi suker nau ngan air teh botol. mm.. ai cube la rasa jugak.. ooo... sedap la weh. nnt korg cuba la eh. mcm teh biasa jugak. yg tea coller tu ada gas skit. menarik uolsssss!

 ini hasil tembakan di kala senja. gambar barang yg kami shopping nnt ai wat dalam satu n3 okes

@ pasar ubud

seterusnya kami terus melangkah ke pasar ubud. 

kat sini barang² yg dijual semuanya mahal belaka. sampai anting² pun boleh cecah dlm 30 hengget duit kite. padahal anting² tu biasa² je. kat tmpt kite harga dalam 10 hengget pun leh dapat. giler kentang tak...

ai ada beli baju utk adik² sebab baju tu tak nampak ada jual kat kedai lain. eh... peramah plak makcik ni ngan kami. tawar punyer tawar dapat jugak la harga murah. dia cakap ai budak nakal sebab sakat dia. uols tgk anak dia dua org kat belakang tu.. sempat posing maut lagik. tumpang glakmer la tu... [tangan di dada mata tebeliak juling] hahahaha

bila kami nak blah, bleh dia tanya kami ada pesbuk ke tak. pastu dorang minta kami yang add dorang. wahida cakap korang igt korang kris dayanti ke ha... aku plak cakap korang ingat korang cute tari? muahahahahahaha.... tapi dorang best, sporting. hehehehe

ini baru jam 7, suasana dah mcm kol 8 waktu kite. udah... pak isme dah lama tunggu kat luar... esok sambung shopping lagik. kalu tak, tido aje ngan kris dayanti dan cute tari tu. kahkahkah!!!!

mmm.... besepah ada signboard ni... geli mak temah tahu!

@ jaens spa

dah penat seharian, kami balik bilik, mandi..bersiap utk ke spa pulak. kena la mandi dulu sebab badan dah melekit penuh daki. kang geli plak org² spa tu nak urut kami. kalu ke bali tidak belai diri di spa, rasa tak lengkap percutian kita kan.

kami ke spa ni jalan kaki jek. dekat je ngan hotel kami kat ubud tu.

kami pilih bali tradisional massage dengan harga rp120, RM42.60

sebelum di belai, kami dihidangkan dengan teh limau ni. mak aiiiiii.... sedapnyerrrrr... naper kasi cawan kecik? tak cukup la.... hadoiiii... entah² budak kaunter tu cakap, kau igt kau era fazira nak hidang cawan besar. hamekkk... kena balik. hahahahaha

kaki direndam ngan air bunga pastu diperah ngan limau nipis supaya urat kaki kite kembang dan tak bau masyammmm... dua orang minah tu yg akan urut kami jugak. jgn risau... uols boleh dok dalam satu bilik bersama pasangan. ai pun tak rela hubby ai diurut dalam bilik asing. ape jadi pun tak tau. hehehe

best best best!!!

kami diberi pilihan minyak urut perisa ape yg kite suker. kami pilih jepun bali.

ini suasana dalam bilik spa kami. nyaman seh... lampu kuning, muzik irama bali, urutan yang sangat best sampai terlena kami dibuatnya. katil kami sebelah je so bleh la sekali sekala kerling kat hubby. hehehehe... lepas habis urut, dorang akan tanya nak mandi ke tak. sebab tu ada bath tub kat dalam bilik spa tu. kami cakap tidak sebab mana best dah kena minyak urut perisa sedap pastu nak mandi pulak. tak fresh la mcm tu kan...

lepas tu dihidang lagi dengan teh serai campo madu dan buah... huh... super duper seronok! teh tu sedap tau.. patutnya kami sambung buat foot massage dan wahida nak buat manicure & pedicure, tapi staff kat situ letih dan dorang tak mau sambung OT. ye la.. seharian dok keje mengurut orang kan mesti la letih. lagipun masa tu dah jam 9mlm, mmg masa spa tu tutup pun. yg lelain tu nnt kita sambung spa kat kuta plak.

otw balik ke bilik, kami singgah sini beli jajan n air utk ngonyel² layan tv dlm bilik nnt. ni kira 7E la ek

ape kes?

inilah menu kami mlm tu. hehehe... last kami makan masa kat tegalalang, nak ikutkan mmg masih kenyang tapi rasa nak makan megi plak. kami mmg bawak dari ngumah pun. siap ngan cili api lagi okes. korang ada? hahahaha... cuma mangkuk tu bukan dibawa dari kl ye, kami minta pinjam ngan budak kaunter hotel. hehehehe... kelas kau maria! tak penah rasa sajimee ayam kampung? terbaik!

megi sudah, jajan sudah, coklat pun sudah, mata dah mula kuyu. tido mlm tu sangatlah lena sekali...

.
.
.

kontiniuw lagik!

.
.
.


psst... pemenang GA akan diumumkan dalam masa terdekat. sabar okes!

69 dok ngomen:

AYuNG said...Reply To This Comment

kak....pegi nih ambek pakej ker cmna? mcm syok jer jenjalan kan sana...cuaca kat sana cmna?

Chik Att said...Reply To This Comment

kita teringgin mee sajii tu ..

cheqna said...Reply To This Comment

syoknya...
memang i akan honeymoon ke sana r...=)

eMMe said...Reply To This Comment

yg plg best gi jalan2 di kawasan2 pergunungan...leh tgk gunung yg berapi n berasap, hehehehe...

NM02 said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
NM02 said...Reply To This Comment

ayung,

kami beli tiket dari tahun lepas dik. masa tu tgh murah giler. dua org dalam harga 190 lebih camtu la. utk dua orang pegi dan balik tau. murah kan

bilik kat ubud kami booking online dan kat kuta ada member yang kenalkan ngan staff hotel tu. so kami booking mulut je, sampai sane baru bayar.

kami tukar duit pun dua ribu je duit kita. tapi mmg standby bawak cash duit kita la, takut tak cukup, leh tukar kat sane.

cuaca siang mmg sangat panas. panas dorang panas terik tau. huh... balik kl, kulit mengelupas dan itam sikit.

klu minat nak bercuti, pasang niat betul2... insyaAllah akan termakbul

kami plan ni dari awal tahun lepas dik.. alhamdulillah, merasa jugak.

Zura said...Reply To This Comment

berjalan sakan...

AYuNG said...Reply To This Comment

@NM02

okeh kak, noted & thanx..:)

Hana Soffelia said...Reply To This Comment

Best2... lagi2 cite.. hehe

Restoren yang kat atas gunung tu cntk sgt tp ada hdang arak lak. Bijak akak xmkn situ. Dah was2 xkn nk mkn kt situ lg kan? ^_^

kakcik said...Reply To This Comment

Tumpang seronok membaca. :)

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

best gilak!!!!

dakcik said...Reply To This Comment

bestnya !! suke tgk gambar !

part paling besh mesti part SPA tue kan ? badan dibelai..huhu

mamyharraz said...Reply To This Comment

mmg tertunggu entry cuti2 bali ni ;)

cantiknya pemandangan kt sana..lepas shopping dpt urutan spa..mmg terbaiklah! indahnyaaaaaaa (tumpang gembira) :)))

Anum said...Reply To This Comment

pemandangan dan gambar yang sangat2 cantik

mamasuri said...Reply To This Comment

cantik2 tempat tu...
yg terbaek yg spa tu..
sebut je spa..aku dah terbayang2..
nikmatnyer...
hehehe

atty's said...Reply To This Comment

dah lama tak minum coco cola dalam botol.

pergi spa memang beshkan..

azam said...Reply To This Comment

cantiknya negara orang kan???

tapi selamat lagi Malaysia

norhidana said...Reply To This Comment

cantiknyer pemandangan kak, lg2 yg swh padi tu... lawa tul kt lereng2 bukit gitu...
siap berspa lg best2...
pastu ada bunge harum sundal mlm tu... wangi tak kak?rasa seram tak?

Pepel BoNda AmaNi said...Reply To This Comment

bestnya bali.....bali tunggu kedatanganku...walaupun xtaw bila taun dapat jejak kaki ke bali...

wida said...Reply To This Comment

mcm mana lah rupa babi guling tu yer..erkk

Cik Bambam said...Reply To This Comment

geli tekak tgk abbi guling..huhuhu..

next entry pleaseeeeeeeeeee~!! :D

erienz said...Reply To This Comment

waduh best bangat kl dapt gi ni...bilelah masanye...

aizamia3 said...Reply To This Comment

betul.. kalau nak pergi bercuti kena rancanga dari awal.. lambat takpe.. asalkan puas hati.. ;)

h4ni3 said...Reply To This Comment

kintamani memang best!

rara pinkmafia said...Reply To This Comment

beshnya sis bercuti =) oh ngan k.wahida eh.

wahida said...Reply To This Comment

aku layan megi kari mlm tu...best!!

eLLy said...Reply To This Comment

noksss.... nak urut gak!!!
bila ko nak urut aku nie

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

kalau diurut mmg boleh terlelap.. syoknyer..

Lady Ija said...Reply To This Comment

Bestnye.....

NM02 said...Reply To This Comment

@eLLy

jom pi spa kat the mall nak?

NM02 said...Reply To This Comment

@wahida

lepas layan megi, kau layan shidi kannnn...

NM02 said...Reply To This Comment

@rara pinkmafia

haah darling..

NM02 said...Reply To This Comment

@h4ni3

tersangat best!

ratusiput said...Reply To This Comment

cantikkan bali.bestnye kalau dpt pegi.spa dia pun murah kan.mmg rugi kalau tak buat.kat sini 40+ tu dapat kaki je nok...ehehe..

mas said...Reply To This Comment

cantekkkkkk la bekas volcano & tegalalang tu...terverangan plak...:)

kene psg niat betul2 ni nk g...

kayzie said...Reply To This Comment

syiok banget nih..

Wanita Mutalib said...Reply To This Comment

ai kakak. time kasih singgah :)

saya mmg dah ikut akak.

sonok tgk gambar2 dalam ni :)

lieyalatif said...Reply To This Comment

BESTNYEEEE....bile dpt gi bali ni...bali ni best kan sebab die mcm aura2 honeymoon gitu....

tang gi spa tu lieya suke tu...dpt memanjakan diri, dah le kat sane harga sgt2 murah ....tu pasal mase lieya gi bandugn ari tu, amik full pakcage spa kat sane.....

kelako tgk sign babi guling tu hik hik hik...

eB ezrin said...Reply To This Comment

wahhhh raser cam eB laks kat c2 :)

Diana @ bilakukatacinta said...Reply To This Comment

kakkkkkk..hehe.....teringin nak tau gn sape akak deal nak g bali tuh..nmpak perfect jek...

pena rozie said...Reply To This Comment

Sedapnyer dapat g cuti2....

adarnadzmie said...Reply To This Comment

cantik tol view kat bukit yang berlereng tu... sejuk jer mata memandang... hehe.. bestnya ko temah..hehe

Rinna said...Reply To This Comment

Gambar yang cantik..dah penat berjalan masuk spa laa plak.. bestnyaa.. :)

ieda said...Reply To This Comment

wah2 dikk memang cantik2 tmpt nie .. adehhh nie yg cam nak nekad nak gi nie :))

memang cam retis lah wahida tuu ekeke mereka nie semua peramah2 erkk .. mau idokk nak jual barang nye hal ekekek :)

munna said...Reply To This Comment

mmg best ke Bali utk honeymoon

NM02 said...Reply To This Comment

@Diana @ bilakukatacinta

kami mmg dah deal ngan pak supir tu dari awal. dia yg buat jadual semua tu

nnt last part akak kasi no tel dia, pesbuk dia dan segala utk korang boleh rujuk pasal bali ni okes

hehehe

ikatankasihku said...Reply To This Comment

perrghhh tak sangaka ramai peminat ko kat sana, habis tu tepek sign tak..hahaha..
serius cantik gilerlah gambar you n hubby yg nampak permandangan hijau tu..terpaku jap

gadisBunga said...Reply To This Comment

hmmm.....(sambil urut-urut dagu....)

okeh! next trip...bali! hihihi~

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

puas hati baca, nti klu nk p Bali rujuk cni je..hehe

next....

chekna @ mama ziyad said...Reply To This Comment

bestnyeee dapat urut..... tah bila la dpt pegi sana.. jeles..jeles...

Rozita said...Reply To This Comment

Wahhh aksi lomantik ehh...Best kannn.
Tapi I tak lalu nengok signboard b...guling tu..rasa loya tekak.

mama maman said...Reply To This Comment

wah..wah.. syoknyer..:)

Nens Collection said...Reply To This Comment

mmg giler kentang! syok abes layan gambar yg clear camni..

misya said...Reply To This Comment

best nya masuk spa

Zana Adieyza said...Reply To This Comment

gambar dekat tegalalang buat zana terlopong ok! serius cantik!!

air amerika tu wajib yer? nak kena babab dgn ayahanda ke??

PCL n mmD said...Reply To This Comment

owh romantis nyer... sy follow blog anda...

Hanis Azla said...Reply To This Comment

suka.. suka.. suka.. cantiknya awak ni.. suka tgk muka awak yg licin tu..

mamaNoriz said...Reply To This Comment

ewahhh,
pose dgn cik abe tu bukan main romantik eh...

syok tengok NM!

e k i n ♥ y u s r i said...Reply To This Comment

syoknye jln

Fara said...Reply To This Comment

Syoknya jln bali. Teringin nak ke sana. Tapi bila thn ntah.

=(

NM02 said...Reply To This Comment

@Hanis Azla

fensan pat plo lapan kali... muahahaha

muker ai skang ni dah tak licin. penuh ngan jerawat. nak period kot

huhuhu

NM02 said...Reply To This Comment

@PCL n mmD

maceh, skang jugak ai terjah yu balik

NM02 said...Reply To This Comment

@Zana Adieyza

psst.... tak mau cakap kuat2.. nnt ayahanda dengar

NM02 said...Reply To This Comment

@gadisBunga

pegi jgn tak pegi

~izan~ said...Reply To This Comment

kemain besar signboard tu yer..uishh..

Teratak Hami said...Reply To This Comment

best bacaa cerita dan gambar yang menarik. Ada pulak bunga di celah selimut tu ...

makdara TERdiva said...Reply To This Comment

gambor yg kat sawah padi tu mcm gambar poskad..cantik

Abg Bear said...Reply To This Comment

nape tak makan nasik???

tiefazatie said...Reply To This Comment

pergh..best gle spa sis!