Tuesday, October 18, 2011

bali ; goa gajah & tampak siring

uolsss.... meh layan sambungan cuti² kami lagi. mesti korang tak sabar nak tgk kesah seterusnya kan... baik ngaku cepat. hehehe... aku tau, ramai silent reader yg baca blog ni tak sabar nak tau citer selanjutnya. sebab ape ai cakap mcm tu, sbb masuk je opis smlm, dari pagi sampai petang..kemana saje ai pegi, ramai yg menegur camner keadaan kami semasa di sana.. pastu bila ai tanya mana tau, dorang senyum kambing ngan ai. alah... kalu dah minat benar ngan blog ni, jadi la follower ai. barulah cun.. betoi dak.. mmm... tak kesah la heh, nak follow ke, nak baca dalam diam ke, janji blog ini hanya kesah peribadi, bukan blog kutuk mengutuk. mek gebus kureng gemar. korang nak baca, silakan.. kalu korang kutuk, korang dapat dosa.. betoi dak... ^_"

okes, melalut pulak rasanya. tanpa membuang masa mari saksikan dua tempat menarik yang dikira mcm harus dilawati kalu ke bali. kat mana tu? mahu tahu kah?  buat sole sole dulu.. hahahaha...

@ guo gajah
Gua Gajah : salah satu objek wisata yang berada di Gianyar. Objek wisata ini adalah salah satu yang bersejarah. Gua Gajah bukan berarti ada Gajah disana tetapi disana itu ada banyak sekali Patung Dewa Ganesha yang dimana Beliau berkepala Gajah. Dewa Ganesha menurut Hindu Siwa adalah dewa pengetahuan. Dulu kononnya Gua ini dipakai untuk belajar dan bertapa pada jaman Raja Udayana di Bali. Nama Gua Gajah sendiri ada di Kitab Negara Kertagama yang ditulis oleh mpu Prapanca 1365 M. Kawasan Gua Gajah ini terdiri dari banyak tempat. Ada wantilan, pura-pura dan juga ada pemandian dan Gua Gajah itu sendiri.
~ ehsan gugel ~

nak ikut dalam jadual yg pak isme kasi, tempat ni takde dalam senarai. tapi disebabkan dari hotel kami melalui kawasan ni, so pak isme patah balik dan ajak kami singgah sini dulu. masuk sini dikenakan bayaran rp15 000 seorg, iaitu dalam 5 hengget lebih duit kite.

yang ni ai tak tahan tgk.. dari bejalan laju, terus ai jalan slow sangat. hehehe... sampai hubby cakap nnt² nak beli barang pun, banyak lagi kat tempat lain. hamboi... mentang² ini kali ke dua dia jejalan kat bali, tunjuk terer plak ngan ai ye... hehehe

sejuk? panas giler ada la.. kenangan? tak paham.. hehehehe

perda no. 8 th. 2010 tu mcm surat pekeliling plak. hehehe
ooo.... karcis tu tiket ye... baru ai tahu

baik kan pak isme... siap pakaikan kami kain tu utk kami semua. kat bali, memaner tempat kita kena hormat tempat suci dorang. sape yg pakai seluar pendek atau kain yg paras lutut, harus pakai mcm ni. nak ikutkan ai tak payah pakai sebab ai pakai jeans labuh. tapi wahida soh pakai nak rasa kelainan. ok, ai menurut perintah..

udah ngupe ape ai pakai kain tu kan. hahaha... 

ingat, kalu korang period tak bleh masuk tau

ai mcm pening skit masuk dalam ni


dalam kolam tu ada ikan besar.. ikan ape tak plak ai tau


kita bleh masuk dalam gua tu tapi korang kena tahan la sebab takde ruang udara. ai cepat rasa lemas sebab mcm tak cukup penafasan dan bau kat dalam tu semacam

e'eh minah saleh ni, tetiba plak masuk dalam gambar ai.. 

ooo... dalam tu ada kepala gajah ngupenya

pak isme cakap, jgn ketuk.. amek gambar jek. ai pk mungkin nnt kuar plak gajah sekor kalu ketuk alat² tu kot. serammmmm....

makanan ni yang perlu dihidangkan semasa upacara sembahyang dorang. korang paham² je la agama dorang kat sane macamana kan.. ai rasa makanan tu utk 'benda' yg dorang puja. bila dah seharian, esoknya mesti tukar yang lain pulak.

dia dah start ketuk loceng... om om.. som som.. sem sem.. cak! hehehe... acah jek

arrrgghhhh.... geli mat geli mat!!!!! kembang tekak ai tgk menatang ni. ai nak jugak tempek gambar ni sbb nnt korang tak tau pulak ada kepala original menatang ni kat tempat tu.. huhuhu... boleh plak menatang tu senyum. ish ish ish... kuch kuch hota hei sungguh tau...dah, jgn tenung lama² nnt mlm kang ngigau pulak

korang kalu rajin, bleh je nak round kawasan sekeling situ. tapi kami tak kose sebab turun tangga best ar, nak naik nnt... haaaaa semputttt... banyak lagi nak pakai tenaga utk hari tu. lagi pun pak isme cakap, takde ape pun kat bawah tu... so tak payah membazir tenaga. khannnnnnn...

bila kuar, tetiba nmpk mamat ni ada kat kaunter beli tiket tu. masa mula² sampai, dia takde lagi. bila kami dah kuar, muncul lak dia bersama seekor menatang yang buat ai mengeliat satu badan. mana ngan geli tgk ular tu, geli tgk badan dia penuh tatoo lagik. hadoi... kalu korang berani, bleh je amek gambar pegang ular tu. hohoho.. ai tak mampu la nak buat lagu tu... sia² je fensa mulot berbuih kat situ. hahaha.. rasanya kalu amek gambar ngan ular tu, kena bayar kot.. takkan mamat tu nak lepak gratis je kat situ kan. gratis tu maksudnye percuma. ha nampak, ai dah terer lorat org sana. hehehe

kat luar gou gajah ni banyak kedai jual barang kulit. ai rasa mcm mahal jek so kami tak le beli ape² pun

.
.
.


@ tirta empul temple in tampak siring
Istana Tampaksiring adalah istana yang dibangun setelah Indonesia merdeka, yang terletak di Desa Tampaksiring, Kecamatan Tampaksiring, Kabupaten Gianyar, Bali. Nama Tampaksiring berasal dari dua buah kata bahasa Bali, yaitu "tampak" dan "siring", yang masing-masing bermakna telapak dan miring. Konon, menurut sebuah legenda yang terekam pada daun lontar Usana Bali, nama itu berasal dari bekas tapak kaki seorang raja yang bernama Mayadenawa. Raja ini pandai dan sakti, namun sayangnya ia bersifat angkara murka. Ia menganggap dirinya dewa serta menyuruh rakyatnya menyembahnya. Akibat dari tabiat Mayadenawa itu, Batara Indra marah dan mengirimkan bala tentaranya. Mayadenawa pun lari masuk hutan. Agar para pengejarnya kehilangan jejak, ia berjalan dengan memiringkan telapak kakinya. Dengan begitu ia berharap para pengejarnya tidak mengenali jejak telapak kakinya.
~ ehsan gugel ~

kat sini pun bayaran dia sama ngan guo gajah jugak

kat sini plak, ai rasa sejuk je

mamat ni maner leh tak amek gambar lompat


ini air suci dorang. kalu mandi siap ada bunga ngan daun² ape entah

kalu kat kl buat mcm ni, ramai la jejaka² tukang skodeng. hehehe

brother tu mcm pengawal la kat situ. dia cakap takkan nak pakai senapang plak. nnt pelancong takut katanya.

budak pompuan pegang beg bunga tu comei sungguh. hubby ada pegi kat dia nak amek gambar tapi dia lari sebab malu. terus kami teringat kat syasya.

kena pakai kaler oreng pulak. siap ngan tali kuning lagik. yg pompuan hanya perlu pakai tali kuning jek




air suci yg minah tiga orang mandi tadi tu mengalir dari kolam ni. kolam ni mengeluarkan air dari bawah tanah mcm berbuih, eh.. bukan berbuih.. megelembung.. bukan jugak.. ala... ayat ape yg kene ni... korg paham² sendiri lah..



budak² rasa glakmer bila kami minta bergambar ngan dorang. 


udah, jgn tiru perbuatan ni ye. ini bukan kebulur tapi ini lakonan semata². 

nampak mcm buah bali kan. tapi bukan ye kawan².. pak isme cakap ni buah maja pahit. wahida kata terus teringat sejarah sekolah² dulu.

okeh, berenti takat ni dulu. ptg kang sambung lagik. nak setel senarai yg join GA sakura shawl tu. rasanya esok boleh dapat tau sape yg menang kot. kepada semua peserta, harap bersabar ye...

utk sambungan nnt, korang teka ni kami kat maner...

74 dok ngomen:

AYuNG said...Reply To This Comment

kira nya kalau ke bali banyak di bawak ke tempat2 sembahyang dorg la eh....

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

best nyer...suka la tgk korg ni bercuti!

Sakura said...Reply To This Comment

alaa comelnye kak ina pakai kain ijau tu..hehee

kakcik said...Reply To This Comment

Inilah yang dikatakan jauh berjalan luas pengalaman. :)

NM02 said...Reply To This Comment

@AYuNG

betul tu dik, asyik ada je upacara sembahyang dorang. sampai naik pening akak kau ni

NM02 said...Reply To This Comment

@:: Mrs.Eady ::

jom la join kami

ikatankasihku said...Reply To This Comment

first, ai ngaku tak sabar nak tgk n3 seterusnya..hehehe, lagi yang kene pakai sarong tu, comellah pulak.
yang bab diaorg mandi tu, selamba badak je ek...last yg tak boleh tahan tu, tersengih je dak ba alif ba ya tu...huhuhu

NM02 said...Reply To This Comment

@Sakura

perli la tu... hehehe

NM02 said...Reply To This Comment

@kakcik

betul tu kakcik... penat jalan tapi dpt byk pengalaman dan pengetahuan...

eB ezrin said...Reply To This Comment

bestnyer... jeles3 :)

cheqna said...Reply To This Comment

wah..n3 yang besh..mak jema pun geli nengok lelaki dan ular tu...huh

azam said...Reply To This Comment

:) karcisnya murah juga ye.....

bestnye...bilalah nak sampai sini

mas said...Reply To This Comment

mmm..menariknya..sedang merasai seperti sedang berada disana..hehehe...hangan2...
sebab penerangan yg best!

sonok tgk korg coti2 bali ni...:)

eMMe said...Reply To This Comment

kat Bali tak ramai org beragama Islam kan...selamba je letak kepala Ba Alif Ba Ya...peh tu byk patung2...tempat dowang menyembah, peh tu, tgk sami tu pakai ketayap lak tu...huhuhuhu....

bujal X said...Reply To This Comment

takde jumpa orang malaysia?

Sue Zaman said...Reply To This Comment

cam best jer kat sana... nak g jgk lah...

Cik Bambam said...Reply To This Comment

ha'ah lar.. buah majapahit mcm buah limau bali..hehehe.. syoknyaaa nengok.. nak gi gak lar kot ada rezeki..



next entry pleaseeeeeeeee~!! ahhaha

mamyharraz said...Reply To This Comment

lengkap baca entry ni segala info dpt ;)

bestnya bercuti-cuti~

ajumohit said...Reply To This Comment

bestnya makan2...cuti2 mesia!!!!

h4ni3 said...Reply To This Comment

saya tak pegi sini dulu.. sebab hujan
tapi, tq banyak2 sbb share gambar :D

lieyalatif said...Reply To This Comment

best...sgt besst!!! dah mcm berade di bali bile bace cite2 ni sume.....tak dpt pergi, dpt tgk gambar pun jadila he he hehe....

pasni update pasal makan2 kat sane lak tau...lieya suke cuci mate tgk pic makanan nie he he he

Maya Mayana said...Reply To This Comment

yeay...terasa keseronokannya...

knp asben wahida pkai kain kaler lain?

bab beg2 tu tk boleh than...lelaki mmg camtu...org baru nk feeling2 kan?

Kakzakie said...Reply To This Comment

Seronk betul kakak baca N3 ini Niez. Kakak senyum bila tengok NIez dgn Hubby pakai kain tu. Dah macam nyonya dan pak Indon gayanya tapi muka cun lagi mana boleh hihi....

Diana @ bilakukatacinta said...Reply To This Comment

nape ek kena pakai kain tu?

kalau kita dah memang sedia pakai kain..kena jugak ke pakai? kalau tak pakai..jd ape..??

gedek! said...Reply To This Comment

boleh upload banyak banyak tak gambar anak dara mandi tu....?

hehe

Nens Collection said...Reply To This Comment

nk gambar lagik..xleh pergi pon xpe janji leh layan gambor..hehe..

atty's said...Reply To This Comment

kalau pemandangan org mandi tu ada kat malaysia..puas le jamu mata..hihihiihi

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

x dapat nak teka gambar last tu.. sob.. sob.. sob.. tak pernah pergi lagi.. kalau dah pergi senang je nak teka.. hehehe

Nazri Razra said...Reply To This Comment

Terasa nak pi mandi sekali la gak dalam kolam tu..hehehe

ieda said...Reply To This Comment

dikk ayat2 ko lawak lahhh
mencikk !
ekekkeke best lahhh
dah x yah gi dah akak nie ekekek

puas hati bila baca dan tgk pic2 tuu
dikk mu dan wahida x mandi sekali ke ?? uishh kenangan tuu :))

ieja amieja said...Reply To This Comment

heeeeeeeeeeee....tak takut ngigau ke malam2 dok masuk tmpat sembahyang dorang jerk..siap amek gambar menatang tuh lagi..geli nak tgk..hehe

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

kat Tampak Siring tu memang byk anak dara mandi berkemban..hahaha...ramai gila org kat Goa gajah, ada ceremony lah tu..dulu saya gi sana, takde orang pun..haha

NM02 said...Reply To This Comment

@Diana @ bilakukatacinta

takde ape kot... tapi takut kang mlm ngigau pulak. hehehe

Fara said...Reply To This Comment

Wow! Seni ukiran yg ada kat istana tu....terpegun sy! Sgt cool!

Tapi, apakah motip gamba kepala ba tu? Hiks~

NM02 said...Reply To This Comment

@gedek!

gatai... hehehe

NM02 said...Reply To This Comment

@Nazri Razra

hamboi... gatai nooo

wida said...Reply To This Comment

syoknya...
tp mmg gelilah tengok gmbr kepala kerbau pendek tu..errkk

NM02 said...Reply To This Comment

@Daddy Ziyyad

haah la DZ, masa kami pegi ni, kemain banyak plak ceremony. naik pening kepala ai tau

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

sempoi la laki si wahida tuwe..terbaek...

kayzie said...Reply To This Comment

mgg lepas discovery chanel ad cte sal bali..unik ek diorg nye adat n agama..tgk dr gmbar2 akak ni cam menarik jek..rs nk g..hehe

ejaMaria said...Reply To This Comment

buah Maja Pahit tu bole makan tak?

InaAchik said...Reply To This Comment

perghhh... gambar2 adlh meletop!
tak pernah gi bali...

PinKy MoMMa said...Reply To This Comment

tak pernah sampai bali lagi..seronoknyer berjalan ;)

pssstt yang berendam tu kalau kat KL mau jem jalan hahaha org smua duk pakat berenti nak tengok huhu

dwaty said...Reply To This Comment

kak...agak2 berapa bujet yang diperlukan untuk seorng... melancong dekat bali ni ????

halila Ibrahim said...Reply To This Comment

seronok kan berjalan tempat org cuma x best kalau ke bali banyak sangat tempat pemujaan .. tu yg sy agak hati2 n takut sikit ..

Bab makan2 pun takut jugak .. ibarat kata kalau ke indon or thailand banyak sgt yg sy takut ..

sy ni penakut sikit...

ratusiput said...Reply To This Comment

awak ade belikan fm tuk kite tak...wahhh tetibe kan.tak malu.ehehe..gurau je.. :)

Rozita said...Reply To This Comment

Best nyer baca entry u ni... Menarik.Ni first time I singgah. Salam kenal

Rinna said...Reply To This Comment

Info sgt menarik dan cantik tempat2 yg uols pergi.. :)

Dee said...Reply To This Comment

tmpt dorang mmg menarik..and penduduk bali mmg jenis yg religious..

qemaishak said...Reply To This Comment

tak sabar nak tunggu sambungan hehe..

wahida said...Reply To This Comment

kepala gajah dlm gua tu shidi ckp tak dpt nak snap sekali lagi..gambar tak jadi ko...scary kan...

KSWSK said...Reply To This Comment

wa segan ngan ular...td terkojot gak tgh scroll slow2 skali nmpak gambo ular..trus scroll laju2 coz takut ada lg..hahahhaha

NM02 said...Reply To This Comment

@sahromnasrudin

kembang la shidi baca komen dari hang ni... hehehe

NM02 said...Reply To This Comment

@ejaMaria

buleh kottt

NM02 said...Reply To This Comment

@InaAchik

tq.. ^_^

NM02 said...Reply To This Comment

@dwaty

tak campur tiket pegi balik, tukar seribu duit kita pun cukup rasanya

kami berdua ni habis 2ribu je, sbb tak shopping sakan pun

NM02 said...Reply To This Comment

@ratusiput

mahukah? mari dtg jumpa ai buleh?

sungguh ni

NM02 said...Reply To This Comment

@Rozita

hi, tq sudi singgah sini

nnt kita terjah umh awak plak eh

NM02 said...Reply To This Comment

@wahida

ye ke nox? alamak... seram aku dengar

NM02 said...Reply To This Comment

@KSWSK

klakar la yu ni... hehehe

Lelaki Ini said...Reply To This Comment

seronoknya!
rasa macam kat bali gaks!

Biuty Burritos said...Reply To This Comment

hidung kaukan Na, terus kembang bila sampai bab shopping..

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Mcm seram je tempat2 dorg kan, klu sy maunyer bawak ke mimpi...huhu

bos & kwn2 sy dah ramai p Bali, dorg ckp best tp sana agama hindu jd byk la tpt smbyang dorg jelah, sy dl p medan xseram sgt, tingin la nk p Bali plk, mimpi2 pun mimpi la...hehe

Zana Adieyza said...Reply To This Comment

terbeliak mata zana tgk gmbr2 tu semua.. pemandangan yg berbeza, budaya apatah lagi.. yg pasti gambar2 percutian akk mmg cun.. trs rasa mcm kat bali masa baca entry ni..

AzeedA said...Reply To This Comment

syoknye Bali!
kome takde kene gempebumi ke?
sambungan tu kat hongkongkah?
ke petaling street? lariiikkkk..!

NM02 said...Reply To This Comment

azeeda,

kena.... ai ada citer kat n3 smlm.. cer pi older posts

Tentang Kita said...Reply To This Comment

wah gi bali...seronok nyer ..gmbr2 dlm n3 nie semua cantik2....

Yan said...Reply To This Comment

akak ingat korang berrdua yang bersiram tadi...hee

Bigdaddyz said...Reply To This Comment

kopi tu kemain banyak lagi....

KaK LimAh Si SupiR said...Reply To This Comment

jalan2 lagi..seronok nye ^_^

tiefazatie said...Reply To This Comment

pengsan tgk kepala vavi itu..adeh..

Teratak Hami said...Reply To This Comment

Tengok budaya, agama orang lain, banyak pengalaman yang dapat dicarik. Gambar pun cantik.

Abg Bear said...Reply To This Comment

tu dia cantiknya gambar gambar Bali korang.... errr gambar2 kat bawah tu gambar pura ker atau gambar istana? Sebab istana tu ada kat sana kan?

NM02 said...Reply To This Comment

abg bear

saya sendiri pun kompius bang

hehehe