Monday, June 20, 2011

langkawi 4 # jalan² lenguh kaki

hi yu ollsss.... hari ni kembali bersiaran dengan sambungan citer kat langkawi nun. skit je lagi tinggal ni. korang jemu tak dengan episod langkawi ai ni? kalu jemu, den tak buleh nak buek ape la.. ni blog den, den punyo suko. hehehe... ada beberapa blogger soh ai buat sampai habis sebab utk rujukan depa nak ke sana nnt. auchhh... terharu gitu. 

hari ke 4, kami jejalan pulun habis habisan. seawal 7 pagi kami dah kuar hotel, cari makan pastu terus terjah tempat² menarik yang ada kat sana. pagi tu ngantuk mmg tak payah cakap la. kalu layan mata mmg rugi la kannnn.... so jom kita tgk ape yang menarik.

kami layan roti canai kat pantai cenang. kari daging dia power weh. bedal dua keping sorang cicah ngan kari daging tu. baru le tebuntang biji mata.

pastu kami singgah datai bay dulu sebelum ke cable car. kat sini harus bergambar bersama latarbelakang kapal mewah yang belum tentu bila kami nak try naik. hahaha... suker suasana kat sini. mendamaikan. kalu ai banyak duit, mmg ai booking sebiji kapal, bermalam tengah laut. wah gitu...


aksi wajib en. suami

seterusnya kami ke oriental village sbb kak jah sekeluarga nak naik cable car. kami tak join sebab dah naik b4 ni. korang kalu tak try naik cable car kat langkawi ni mmg rugi. bila lagi nak menikmati kesejukkan gunung mat cincang. ai dulu pun mula² takut gak sebab tinggi sgt. lagi tinggi dari genting punyer. tapi dah tiga kali pegi, petik jari ke lepas tu. hehehe... belagak kah itu? tangan di dada, mata ke atas utk abg bear yang masih gerun naik cable car ni. hahahaha... jgn marah beruang madu... [tapak tangan atas dahi]

oh ya, korang kalu nak tiket murah utk masuk cable car ni, korang boleh hubungi pak tam. pak tam tu tokei kedai yang kami makan nasi lemak hari ke tiga tu. dia ada sediakan tiket murah utk masuk cable car-dewasa sahaja, underwater world dan island hopping. tapi kalu korang staff gomen, korang boleh gunakan ID opis korang utk masuk underwater world. mmg lagi murah. so jgn luper bawak ID kad korang bila ke langawi. ini no pak tam : 012-431 6406. kedai makan dia kat simpang tiga pantai tengah. jgn luper call dia kalu korang kesana. 

sementara menunggu kak jah menikmati udara segar atas gunung mat cincang, kami masuk kali ke dua kat animal farm ni. utk bagi rusa tu makan, korang kena beli makanan dia dengar harga sehengget. pastu korang bagi le dia makan dengan letakkan makanan tu atas tapak tangan.

sumpah ai menjerit kuat nak mampos. geli giler weh. ada sekeping gambar muker ai buruk giler sebab takut nak bagi rusa tu makan. kak jah tengok gambar tu pun tebongkok² dia gelak sakan. nak masukkan dalam ni pun segan. muker ai mmg penyek habis. tgk la... kot² ada hati nak masukkan bila hari wordless wednesday nnt ker. hehehe..

sedang elok kak jah turun dari cable car, ujan dah mula turun skit. cepat² kami masuk kete, kejar masa ke pantai pasir hitam utk bergambar kat taman awam teluk yu. gambar kami tu dalam hujan tahu.. tak sempat nak bergambar keliling kawasan tu, takut nnt tak pasal² basah kuyup plak.

singgah plak kat tempat buat kristal. b4 ni kami tak pernah sampai kat sini lagik. nasib baik senang jumpa tempat ni. nasib baik jugak shidi igt utk ke sini. merasa gak kami semua tgk camner barang² kristal diproses.

hati yang kental, jiwa yang kuat, semangat yang gagah perkasa, ketahanan mental yg tinggi saje bleh keje memproses kristal tahu. dalam tu mmg panas giler. korang nak tahu, suhu api utk proses kristal tu baper. suhu dia adalah 1100'c. giler panas takkkk... ai tabik spring la pada semua staff yang keje kat situ.

caiyok la bang... korang berani nak tiup kristal yang tengah panas tu, utk jadikan dia besar.

ni plak sebahagian staff kat situ tengah buat replika kristal bangunan jkr, daerah kuala kangsar, perak. 

susah weh buat replika kristal bangunan tu.. kena ikut size yang betul kalu tidak tak balance. tepuk tangan skit kat dorang yang betul² power tu..

ok, ni sambungan dari yang brother tiup kristal panas tu membentuk dah jadi jug air. ni dorang tengah buat tangkai dia plak. tercengang oke kami tgk dia bentuk tangkai tu. nampak senang jekkkkk...

oh luper, korang nampak tak gambar pertama tu dia tgh potong kristal panas utk buat muncung jug tu.. tu dorang potong nampak senang kan sebab tengah panas. korang tgk plak gambar bawah tu. bila jatuh terus pecah sebab dah jadi kaca. hebat tak.. kagum tak... 

yey..... inilah dia hasilnyer... mahal tau jug ni. mmg berbaloi la dengan tenaga kerja dorang tu. jug tu kena simpan dalam peti sejuk suhu 500'c kiranya dalam masa sehari baru boleh di gunakan.

ni plak proses utk buat kristal yang kecik molek mcm perhiasan dalam lemari mak² kita kat umh tu. senang dan cepat brother tu buat. zap zap... dah terbentuk itik. comel jek.. gambar last tu memang dan terbentuk itik, dia ketuk itik tu dah keras tapi bila letak kertas, terbakar kertas tu... hebat tak.. kagum tak... tercengang tak... hahaha...

inilah hasilnyer. eh, korang mesti singgah tempat proses barang kristal ni utk korang tgk sendiri camner proses nak buat tu depan mata. baru korang betul² melopong. wajib singgah tau... tak tau jalan, carilah dalam map langkawi.. semua ada.

semuanya cantek² tapi kami tak beli ape pun.

dah masuk tengahari, kami singgah makan kat kedai makan area nak ke air hangat. sedap weh mkn tengahari kat situ. ai belasah makan petai punyer la banyak sebab cicah ngan sambal belacan dia yg pedas giler tu. pastu kami beli pisang seikat utk pencuci lidah yang kepedasan tu. 


kat air hangat pun kami tak lama. kawasan air hangat yg tempat baru pun ai ngan hubby tak pegi. malas tol nak jalan. kak jah je yg pegi. bukan jauh pun sebenarnya dalam kawasan tu jugak. dalam gambar telaga bulat tu tempat lama. depan skit tu tempat baru. masa ni pun hujan renyai². tu yg tak leh lama, tempat ni kan terbuka. takut anak² kak jah demam plak kena ujan.

sambungan lagik lepas ni. hadoi... malas tol nak menaip. kan best kalu ada pc yg boleh taip ikut pada yg kita cakap. ngeh ngeh ngeh...

51 dok ngomen:

AzMask said...Reply To This Comment

soooo lomantik arrrr...

Cik Pah said...Reply To This Comment

uishh.cabel car dia mmg takut nak naik.. waktu naik ok..tapi time turun mmg ngeri....

misya said...Reply To This Comment

wah best je bunyi nyer,

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...Reply To This Comment

bes kan tempat wat krital tu..suka tengok depa wat keje..

kakcik said...Reply To This Comment

Kakcik singgah kat Langkawi Crystal pun tak mampu nak beli apa2.

Mas said...Reply To This Comment

Seronoknya jejalan kt lgkawi. kalau dh sampai sane harus dok lama2 sbb byk betul tmpt yg nak kena lawat kan? sy sendiri rasa tak puas, ada kesempatan nk pergi sane lagi :)

fazilzura said...Reply To This Comment

ok je , nk story banyak2 pun xpe.. pueh tgk gambo..

teruja tgk pembuatan kaca tu, mmg susah nk wat yek..tp bie jatuh senang je pecah uuhuhuhu sedisss..

chichi said...Reply To This Comment

wow...berjalan sakan..bagus la share info..

norhidana said...Reply To This Comment

paling seronok tgk yg kt kedai kristal tu kak, tak pnh pegi lg... harus pg kalu ke langkawi lg sekali...

sha a.s said...Reply To This Comment

bestnnyer...pegi byk tpt..... :)

ejaMaria said...Reply To This Comment

1st time masa aku naik cable car langkawi tu mmg gayat gile... mmg rasa cam nak nanges... dah la tu naik bertiga je dgn suami dgn anak umur 6 bulan... hohoho... kena angin tiup... berbuai cable car tu... ;p

2nd time naik... I dah ok... hehehe... naik ramai-ramai dgn family... cable car tu tak la berbuai sangat... stable la... ;p

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

kite takot naik cable car..gi genting pun dah fikir bukan²..ni kan lagi kalau kat langkawi..takutttt ..tapi kene cuba! hehehe

munna said...Reply To This Comment

jadi membuak rasa nak ke langkawi bila tgk pic kat sini

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

best2....cita la lg....entah bila tahun i nak kesana...memang byk tempat yg berubah you...

Dee said...Reply To This Comment

kagum aku wei ngan org buat kristal tu..hebat2..

syariza09 said...Reply To This Comment

yehhh...sambung lg..ooo kalo call pakcik tu leh dpt diskaun yerr, nanti sy try.

sy tgh buat list ni tempat2 yg nk gi, pasir hitam tu mmg dh lama trigin nk gi, tp asyik x jumpa2

♥Mrs.Eady♥ said...Reply To This Comment

lenguh mata tgk!hehehhe...jeles beb!

ajumohit said...Reply To This Comment

bestnya jenjalan..layanz gambar2 tu semua

ratusiput said...Reply To This Comment

rega kristal mmg mahal tp ntah berbaloi tak ngan GAJI pekerja tu kan....mmg salute kat dorang :)

Maya Mayana said...Reply To This Comment

emm gi together2 dgn wahida yer...bila la kita ni nk smpai sana ni sambil garu2 kepala..hihi

♥MiZz-siHa♥ said...Reply To This Comment

layan bamgo pon dah best tu...
cam best je tgk tmpt kristal tu kan.

maya amir said...Reply To This Comment

lamenye tak gi langkawiiiii..meningatkan makanan derang tu yg buat hati teruja nak pegi... eh tu wahida blogger tu ye:)

Fieza79 said...Reply To This Comment

dh naik cable car nape tak nak naik lagi...hehee fieza bape kali p pun mesti nak naik jgk...hahaa..

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

xbuek laa..conok tgk..leh jdikn refrnce tu..penah nek kabel car tgn poloh² sbb tkut..conoknyee..feveret place nk vacation bersama fmly kn kak ina..

NM02 said...Reply To This Comment

maya,

yezzzaaa... itu kak jah adalah wahida blogger jugak

NM02 said...Reply To This Comment

fieza,

entah la... dah tiga kali naik b4 ni, rasa muak plak.. hehehe

wida said...Reply To This Comment

yelah sis..idea byk, tp punyalah malas nak menaip.
cepatlah..sape2 yg genius tu cipta alat untuk menaip/menulis perkataan yg kita ckp ni.

wida said...Reply To This Comment

yelah sis..idea byk, tp punyalah malas nak menaip.
cepatlah..sape2 yg genius tu cipta alat untuk menaip/menulis perkataan yg kita ckp ni.

Eye_nee said...Reply To This Comment

berbaloi-baloi la kan rege kristal..bapak panas depa duk dlm tempat tu...seronok hang nokss..bagai tempat ko pegi..akk ari tu non ado ke kristal ni bagai..naik kabel car sgt la takut...tambah dah tua ni..takut jantung terlebey mengepam..padammm...

So Shy Lady said...Reply To This Comment

nanti klau pgi... nk contact la pak tam tuh.... baiknye bg no ;)
alahai sdapnye kari nmpak pkat kaw2

Misz Nuriz said...Reply To This Comment

bestnyeeeeeee

NM02 said...Reply To This Comment

lama tak buat mee sanggul kungfu. wai buat best tau... hahaha... masuk bakul jiran sebelah plak..

ieda said...Reply To This Comment

sungguh menarik dik bila dpt tgk oprg melayu kita mahir dlm pembuatan kristal nie .. terkasima kejap akak .. santek !! :))

cikbedahlaser said...Reply To This Comment

ai salah taim ke masuk blog ni.. start cite makan.. abis cite makan.. yu.. yu buat ai tergoda iman taw... fuhh fuh.. pergi la kamu seth tan...

next time kena masuk lepas bukak pose

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Isyh! sy tgk pic pun dah teruja hbs..tingin la nk p..

best la org gomen p sana cni dpt diskaun..hehe

fiza said...Reply To This Comment

Romantiknya ☺☺

Memang mencabar btul erk tgk dorang buat kristal tu.

aTy _faRed~ said...Reply To This Comment

aritu gi langkawi tak sampai ar tempat buat kristal tu..terase rugi lak..tak tau kat mane....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...Reply To This Comment

ko pergi dengan wahida sekali rupanya...





ni yang buat aku tak sabar tunggu bulan doblas ni..

Papa Mifz said...Reply To This Comment

syok eh jalan....
tahun ni saja 2 kali papa mifz g cuti langkawi..:)

Rinna said...Reply To This Comment

Wahh bestnyaa jln2 ke Langkawi.. dah lama tak pergi.. last pergi.. 3 tahun lepas.. :)

sweetsal said...Reply To This Comment

bestnye melancong..lama tak pi Langkawi..pernah duk 3thn kt sana..rindu la pulakkk..

HonEyBuNNy said...Reply To This Comment

langkawi memang best kan akak....

lama sudah ila xg...kalau pergi asyik g beli cokelat ja...heheh...sebab semua tempat dah g..hiihi

Cik Ina Do do Cheng said...Reply To This Comment

yu cam nilah best ada gambar makan-makan.sedap.banyaknya gambar. cik ina suka nengok gambar ko yang excited nengok replika bangunann kristal tu. cam ko nak beli je.

Gieyana said...Reply To This Comment

perghhh Yang..best siut tgk uols..:)

Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

sy xboringlah nieza n3 langkawi ni...suka sy bc..boleh buat rujukan nnti...

ainnoraini said...Reply To This Comment

bestnye gi jln2...seronok tengok mcm2 ade..gambar pun byk...

Yan said...Reply To This Comment

weiiii jalan sakan makan sakan yeee

Melati said...Reply To This Comment

nak laksaaaa ;'(

@xiM said...Reply To This Comment

dah slalu pi langkawi tapi tak pernah pi tempat orang buat kristal tu..

ikatankasihku said...Reply To This Comment

posing sakan..hehehe, hubby pun sporting amik gambar

last sy pegi langkawi 3, 4 tahun lepas.....
rindunya kat langkawi....

Miqa said...Reply To This Comment

Sweet....My favorite part is the making crystal process... Awesome!