Friday, June 17, 2011

langkawi 3 # jalan² sehari suntuk

yu ollsss... hari ni ai sambung lagik kesah jalan² kami untuk hari ke tiga. bangun seawal pagi, kami sarapan kat area pantai cenang. masa ni mmg letih sangat mungkin seharian dalam air dok snokel gamaknye. tapi rugi la kalu cuti² kat langkawi, bangun dan kuar lewat. sebab banyak tempat nak kena terjah. mcm ai tak kesah sangat, ai kesahkan kak jah sbb dorang banyak tempat nak kena masuk.

kami pekena nasi lemak comel dan kuih. memandangkan nasi lemak dia mmg kecik, ai dan hubby bedal dua bungkus sekali. satu kami amek yang ada ayam, alahai... ayam pun cute je dok tenggek dalam nasi tu dan lagi satu yang biasa sambal bilis. kat sane air teh ais dia sedap, bila tya dorang pakai teh jenis ape, rata² kedai makan cakap teh 888. kak jah ada beli teh tu, memang sedap.

pastu kami teruskan perjalanan pagi tu ke galeria perdana. kat sini, ai dan hubby tak masuk lama sangat sebab kami dah masuk b4 ni, kami bagi laluan kat kak jah sekeluarga utk betul² menikmati perkara² menarik yang ada kat dalam tu. lepas dah jalan kejap² dalam tu, kami berdua lepak kat luar jek.

ni yang korang kena bayar kalu nak masuk dalam tu. 




oh ya, ini waja auto kami sewa dengan harga 70 hengget sehari.

la... lupa nak cakap, kak eda dan kak ina tak follow kami sekali sebab masa dua hari dorang sampai awal kat sane, dorang dah masuk dulu tmpt² ni. jadiknya, dari galeria tu kami calling² jumpa kat area idaman suri. b4 masuk idaman suri, kami makan tengahari kat kedai makan zainas yang betul² kat sebelah idaman suri. ya rabbi, lauk kat situ mcm² ada. sedap semuanya. korang kalu ke sane, harus try makan kat zainas ni tau.

kat idaman suri, ai tak shopping banyak pun. takde ape nak beli, cuma beli set sudu yg adik ai kirim, vision yang makcik ai kirim dan set sudu utk umh kami. tu jek. tak kose nak amek pesanan banyak sebab tak larat nak bawak balik nnt. penah b4 ni ada kawan hubby kirim satu set pinggan mangkuk yang punyelah gedabak besar dalam kotak... hamek, seksanya nak tanggung risiko. pastu serik.

kami teruskan perjalanan kami ke makam mahsuri. masa ni punye la panas terik. peluh menitik tak hengat.



kat dalam tu ada kakak jual kuih telinga kel..g. orang sane panggil kuih peneram. ada setengah orang panggil kuih denderam. hubby kak jah panggil kuih pak abu. mcm² panggilan manja ada kat kuih ni kan. yang pastinya ai mmg tegedix² nak try buat kuih ni. nak tunggu minyak panas punyer la lama, pastu ai cakap kat kakak tu tak pelah, takde rezeki nak try buat sendiri. kami pun lepak² la kat tepi tu bergambar. punyer la baik kakak tu, dia siap dtg kat ai cakap minyak dah panas. caiyok la kak.



kat dalam tu ada jual minyak wangi dari bunga kerak nasi atau bunga kesidang orang sane panggil. memang wangi. air dari telaga mahsuri dan kopi mahsuri pun ada jual kat dalam tu. kat pintu masuk, ada frame gambar aishah, keturunan mahsuri ketujuh kawen. cantek kan dia...

masa kat telaga mahsuri, ai suker sangat tengok pemandangan ni. rasa semacam

perjalanan diteruskan lagi ke tmpt minyak gamat nusantara. ni kete dorang, inova yg disewa sehari RM250

korang tau minyak belacak tu kegunaannya aper? diam² sudah... shhhyyyyyy!!!


petang tu kami memanaskan badan kami kat warung kakak ape entah namanya. memang panas giler kedai tu sebab mmg takde kipas okeh. bejurai peluh memasing. pekena plak mee sup.. hamek. tapi sup dia mmg sedap. kalu korang nak try rasa, warung dia betul² bedepan ngan laluan nak pegi makan purba.

lepas pekena mee sup, kak eda dan kak ina kena balik hotel sebab flight dorang malam tu. ai dan kak jah meneruskan langkah ke beras terbakar. suker betul tengok umh ni. tempat dia pun rasa tenang.

cuba korang teka, berapa biji beras terbakar yang ada dalam pinggan tu... hahahaha... ai pun tak tau..

kretif tak...

ini langkah terakhir kami petang tu. kami ke laman padi. tempat dia biasa aje tapi menarik la sebab ada sawah padi yg boleh korang bedrama kat situ. tgk le aksi kami... meluat tak? 

ada aku kesah kalu korang meluat. hahahaha


hadoi... memang penat giler perjalanan kami hari ke tiga tu. balik bilik kejung kaki. tapi mmg seronok la dapat kuar ramai² bersama keluarga masing². sehari ni je kami berempat dari opis yang sama dapat kuar jalan sama². 

nak tau ape ai dan kak jah buat lepas makan malam?

hamek!!!!! harus pekena doyan tepi jalan. mmg mantop! cuti² kali ni memang terbaik!

hubby ai memang takkan join punyer la. dia kan tak makan doyan. haper la... dia amek gambar kami pun muker dah merah menyala. tak caya tya kak jah. dah tahan sangat la tu. lepas tu terus lepak dalam kete. kesian.... kami punye la syok menikmati duyan langkawi kat luar tu. tapi nasib baik malam tu dia tak pening. 

habis pun kesah hari ketiga. setel... tunggu hari keempat plak okeh. penat aku menaip noks.

57 dok ngomen:

misya said...Reply To This Comment

tu dia punya la besar minyak gamat,huh pic kat laman padi tu so sweet,romantic giler la

kakcik said...Reply To This Comment

banyak tempat (seperti makam mahsuri) telah diperindahkan. Bayaran masuk pun bertambah indah! :)

syariza09 said...Reply To This Comment

beshh...sy akn folo n3 langkawi ni sampai part last sbb 30jun sy akan ke sana lak..n3 ni leh jadikan idea utk sy singgah temapat2 yg menarik kt Langkawi

pic kt sawah tu, akk ngan somi mcm plakon drama la. ala2 mcm uji rashid & hail amir..cayalah sporting morting =)

Gieyana said...Reply To This Comment

perghh seyess mmg best tgk uols ke sini walaupon b4 this pernah dok sn...nk pegi lg lah flasback kenangan2..:)

ajumohit said...Reply To This Comment

seingat aju last gi langkawi tahun 2008..hehehe anak dah 2 masa tu..antara gmbr2 di atas, yg mengiurkan tu ialah durian hehehe my feveret

Eye_nee said...Reply To This Comment

kalau cam tu besaq nyer botoi minyak gamat jenerasi ke 7 cam mahsuri baru abih pakai Nokss...beb Berkesan ke pakai minyak belacak tu...hehehe...

ratusiput said...Reply To This Comment

tgk gambar2 ni pun tau dah byk tempat u pegi...best...rase mcm takyah g langkawi pun takpe pasni sbb kompem kalau g pun tempat tu gak yg ratu pegi.dpt tgk gmbo ni dah seumpama berada kat sana.

bujal X said...Reply To This Comment

huiyo~~gambar macam nur kasih ah~~

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

sumer cantik..

makanan lagilah.. lapar ni..

durian aduhai.. tiba² teringin pulak

Fieza79 said...Reply To This Comment

happening giler tgk gambar2 kat sini...mcm2 pesen adaa...yg tak tahan part romantik tu mcm tgh photoshoot drama lak...heheeeee

Ilhamny.com said...Reply To This Comment

adush..gancik2nyerr gambar.. rasa mcm skrg gak nak terbang ke langkawi.. errr, nasik lemak tu u mkn 2 bungkus jek ye, ai mkn 3 bungkus last year time gi langkawi..kedai yg sama larr..hehehe

♥Mrs.Eady♥ said...Reply To This Comment

beb...serius ckp terus aku rindu dgn langkawi nih!!!!

Cik Pah said...Reply To This Comment

kalau bawak balik minyak gamat besar tuh..jenuh nak abiskan.. haha.. besar gile .. tapi itu mmg trade mark langkawi kan..

agak2 aishah tuh dah beranak ker ? kawin last year lagi kan

munna said...Reply To This Comment

best2 langkawi...munna tak pernah lagi sampai kesana....

sha a.s said...Reply To This Comment

semua pic cantek²....haihh, lgkawi da memanggil² k.a.m.i pulak nih! ehehe

eLLy said...Reply To This Comment

ape kegunaan Minyak belacak?
nok jawap nok jawap ...

♥MAMASYAZA♥ said...Reply To This Comment

wow best tu meronda sakan ke langkawi. akak last kesana masa sambut tahun baru tahun 2010

ana said...Reply To This Comment

nape ada duit sebelah beras terbakar tu?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...Reply To This Comment

dah lama tak g langkawi..last pegi masa honeymoongg..tu pon ngah mabuk rafiq dalam perot..huhuhuhu

suri solehah said...Reply To This Comment

cantik gambar romantik kt sawah tu...doyan tu kat kedai mana?murah tak..sbb yg selalu duk jumpa sampai 12 hinggit sekilo

~izan~ said...Reply To This Comment

waduh..seronoknya...minyak gamat besar tu mmg wajib gmbr tepi tu,nak bawak balik tak bley hehe..

NOOR FATIN said...Reply To This Comment

mak aii tengok gambar2 kat sini rasa nak pegi langkawi sgt2! xpenah pegi lagi.. dapat bayangkan bestnya! hehe

ZZnoor said...Reply To This Comment

waduh waduh!!
langkawi langkawi langkawi!!
sudah rindu sama langkawi!! hihi..
ni mmg tmpat feveret sy n family!!
bile mau pegi lagi ni?mmm...

NM02 said...Reply To This Comment

ana,

entah... saya pun tak pasti. nak disedekahkan kepada sape pun tak tau. atas tempat beras terkabar pun banyak syiling...

NM02 said...Reply To This Comment

suri,

alamak... tak hengat la plak baper hengget sekilo. tapi deretan pantai cenang tu, terusssssss aje.

Ati Masrif said...Reply To This Comment

last gi sana time honeymoon jeh
tambah meriah lani ye :)

norhidana said...Reply To This Comment

bestnyer percutian akak ke langkawi nih, dana aritu pg sbb kursus kan, so takdelah nk pg tmpt2 sejarah ni, pg pun kt idaman suri ngn hj ismail tu je... tak dpt pusing2 sgt al maklum pg ngn urusetia masa lak terhad...

pasni tingin nk gi lak ngn edy... sonok n suke sgt gambar lomantik akak kt tp sawah tu... sweet sgt

mamasuri said...Reply To This Comment

byk kali g langkawi tak pernah sampai kat beras terbakar n makam mahsuri tu...heheh..apapun..enjoy betul ko kat sana...

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

hohh...beshnyerrr..lama tak pegi langkawi..last masa kecik² dulu.... :)

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Bestnyer...trs bkobar2 semangat nk terjah langkawi..

Harus ku pujuk my hubby ajak p jgk..hehe

suke la tgk aksi kat sawah padi tu.. antik gitu!

chichi said...Reply To This Comment

seronoknye...menaikkan semngat nak pg langkawi jer

NM02 said...Reply To This Comment

chichi,

tgh mabuk teruk pun bleh ada hati nak plan ke langkawi?? dok diam2 dulu sementara ni yan oiii... hehehe

b a m b a m ' s said...Reply To This Comment

rindunya nak gi langkawi.. next year InsyaAllah nk gi langkawi jugak! ehhehe..

kuih peneram tuh.. kat kg saya panggil kuih telinga keling.. hahahaha..

~@mOi ~~ said...Reply To This Comment

besnya la dapat bercuti.... :( jelusnya...

cik zilla said...Reply To This Comment

nak no tepon kete seweee... plss

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

suke suke...specially mse kt sawah tu..cantiknyeee...sweetnyeee pasangan somi istewi ni..moga kekal berbahagia...muahhhhh

eMMe said...Reply To This Comment

best sis, jalan2 kat Langkawi, tak cukup 3-4 hari kat sane,kalo boleh lame lagik pun tak pe, hehehee

hepi weekend sis!

fazilzura said...Reply To This Comment

wahhhhhhhhhhhhhhhhh puas tgk gambo2.. meriah tui..
ni kalau g oversea mau entry berbulan2 ... besh je..

amboi2, aksi miuw2 pun ado ye..

LiErOSe~QiEmi said...Reply To This Comment

like like likeee!! gambar kat sawah padi tu.. peewittttt!!!!

Acik said...Reply To This Comment

seronok sakan coti2 langkawi ye. Pic cantik2. Tak meluat pun! heheeee ..

chinta... said...Reply To This Comment

amboi...syoknyer jalan2...romantik gitu...jeles chinta tau..

wida said...Reply To This Comment

lama x jejak kaki ke langkawi..kena gi jugak ni.bestnya tgk sis bercuti..

Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

bestnya pg ngan kwn2..rmaai lagi meriah kan..sy mmg suka pg ramai2 mcm ni....suka tgk gmbar awk n hubby..romantik n seeet sgt..romantik...

Ummi Alesya Sofea said...Reply To This Comment

bestnyer dpt mkn mcm2..ada ns lemak,ada durian..

sw33tdarling said...Reply To This Comment

teringin nak pi umah kayu yg banyak tingkap tuuuu

Dee said...Reply To This Comment

jalan2 kat langkawi mmg bestkan..food pun sedap2..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

pict yg kat sawah bendang tu memang i jeles k...sbb i tak pernah lg bergmbar camgitu...huhuhuuhu..

HonEyBuNNy said...Reply To This Comment

bestnya tengok gambar2 neh...

akak n husben pun romantik gitu....;-)

tgk gambar2 makanan lapor lak..ehhe

Oasis said...Reply To This Comment

Waduh cantik bangat gambar2nya. Sempat lg beraksi romantik ye kak. Hehehe

Langkawi mmg panas, mungkin kwsn sekeliling kan pantai jer. Teh 888? Jam jenama jambu 88 lak.

ieda said...Reply To This Comment

adoii dikk menariknyaaaaaaaaaaaa
nak2 pic yg duk tgk sampai meluat tu muahhahahahahhaha ( ngosekkkk ) .. sukeeeeeeeeeeeee mcm dlm filem lama2 duluuu :))

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

cayalah..bayarannnya pun cantek kan..sesuai dengan servisnya...

wahida said...Reply To This Comment

along dah pakai ke minyak belacak tu? hehehe....

eB ezrin said...Reply To This Comment

aku x meluat tapi aku sukerrr sgt... cantek la gambor ber2 tuh.. romantis :)

cikbedahlaser said...Reply To This Comment

jeles nih.. ai x sampai lg langkawi ni.. ishh bilo nak poie nih

Cik Ina Do do Cheng said...Reply To This Comment

yu, ada aku kesah kalau orang meluat. kah kah statement berani mati dari ko. alah kenapa tak cakap boleh kirim minyak ikan belacak.oo ko ingat cikk ina tak tahu ye.keh keh

NM02 said...Reply To This Comment

cik ina,

ha.... mesti pernah try ni kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn??? amacam? hasilnye hebat tak?

Mama Gee said...Reply To This Comment

cantik sungguh gambar kat sawah padi tu...i loikeeee..