Friday, June 24, 2011

cerita sengal hari jumaat

mak pernah tegur
makin gebu kau long
tu la... minum air amerika banyak sangat
tak elok sangat air tu
ayah mula kerling tanda setuju sesangat
ye, ayah memang anti air amerika
pada dia air itu mcm racun
namun anak² tak pernah amek serius
ala... bukan selalu dah orang minum air tu
kalu kuar makan je, dah tak pernah ada stok kat umh lagi 
aku menjawab sambil buat muka penyek pandang adik² yg dok kenyit² mata
rasa nak lempang je dahi mereka masa tu
padahal dorang pun sama naik mcm aku gak
ayah kalu nampak air amerika tu, mmg dia buang terus
pernah di rumah angah, puas kami cari air amerika yg angah beli
rasa pelik giler camner leh hilang
ngupenya ayah sorok dalam kotak yg ada atas meja mkn 
kami gelak dalam ketakutan
ayah mula tunjuk tanda betul² marah supaya anak² amek serius
sebab tu kami cuba tukar nama air tu kepada air amerika
akhirnya di kuantan ayah dapat tahu apekah air amerika itu sebenarnya
kononya masa pegi beli terus letak dalam peti ais
sebab ayah memang takkan bukak peti ais
ayah tak suker minuman sejuk
dia memang jaga body sungguh
masa tu kat kuantan memang panas giler
dapat air amerika memang betul² nikmat ketika itu
nasib baik dalam homestay tu ada peti sejuk
lepas beli, belum sempat nak masuk peti ais
hahahaha.... kantoiiiiii....
ayah punyer marah giler... mula dia bertukar jadi penceramah kesihatan
kami diam tak kata ape, masa yang sama kami tunding jari sesama sendiri
dah... toksah nak salahkan orang lain sebab semua sama tak faham bahasa
amek kau... lain kali dengar cakap orang tua tahu
korang nak tahu air apekah itu?

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

 ini la dia
hahahaha
air amerika konon
sekali kantoi
padan la muker


45 dok ngomen:

Kakzakie said...Reply To This Comment

Sayang ayah pada anak tapi anak-anak susah nak tinggal air ini kan...

Kakak tak beli air ini untuk simpanan di rumah. Tapi kalau makan di food court tak dapat nak elak....

~ yus ~ said...Reply To This Comment

sama macam kak zakie, tak pernah beli air ni di rumah, tp kalau jenjalan food court, anak2 mintak, tak leh nak elak...

Lagipun, tak berapa gemor rasa dia..huhu, lebih suka pepsi

ajumohit said...Reply To This Comment

hehehe kalau dah biasa minum mmg takleh nk tinggal kan, tp saya mmg tak suke minum air ni, anak2 pon tak eager sgt tgk air bergas ni..lebih kpd yogurt dan jus je selamat duit acik ehhehe

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

dh agk inilah air amerika tu..hihi..feveret gak ni tp skrg leh minum ckit je sbb nk jge littleman..mse mula² preggy mmg pntang air amerika ni..

dh dh jgn minum air amerika ni tau..

Yan said...Reply To This Comment

hubby akak cakap masa dia kat amerrika, minum air ni macam air masak je tau.. now, bila umuq dah masuk 40 carats ni, dia kena kencing manis.. jaga2 ye.. kurang2 kan lah..

misya said...Reply To This Comment

air amerika tu mmg sedap

kakcik said...Reply To This Comment

Baca je 'air amerika' kakcik dah agak mesti coca-cola... :)

iduraz said...Reply To This Comment

hehe...air amerika yerk...biasalah, ayah nih salu tegur untuk kebaikan kita, tapi kita nih je salu wat muka takde perasaan n hati kering..:)

Sharifah Nadzarah said...Reply To This Comment

mmg x bagus air amerika ni..tapi sesekali ada gak minum..biasa kat fast food ler...xleh nak elak dah..hihihi..oret gak ekk..nama baru..

Huda said...Reply To This Comment

sy kureng sikit air gas :)

bujal X said...Reply To This Comment

da agak da~~mesti koka kola punya~~haha~~

miloais said...Reply To This Comment

air kegemaran iols ni...

tho dah lama tinggalkan... ntah camne... lately start minum balik air nih! :o

~@mOi ~~ said...Reply To This Comment

hahahaha,,, air amerika.. anti tol ayah akak ek! ...

ct shah said...Reply To This Comment

saya dari dulu tak suke minum air gas kecuali air 100 plus itupun minum bila kena ceri beri sbb nak hidratkan balik air dlm badan.

ayah akak doing the right thing.kalau boleh stop lah minum air2 gas ni.nnti byk penyakit timbul salah satunya kencing manis.pas dh dpt kencing manis,mulalah melarat ada darah tinggi dan sakit jantung.penyakit 3 serangkai.bila sekali dh dpt,mmg takkan baik punyer.mcm aids.

ieda said...Reply To This Comment

uishhh air nie memang x elok lah dikk huhuhuh .. dah lama akak x minum sgt2 .. kalau terasa nak minumm punn vanila berani lah ..
bagusss ayah adik .. sgt2 sayangkan anak2 :)) sukeeeeeeeeeeee

dwaty said...Reply To This Comment

dah lama tak minum... teringin tapi tahan... coz tak baik tuk kesihatan...

sha a.s said...Reply To This Comment

ermm kite mmg x minum carbonated drinks ni...mmg x elok pn kn... :)

eT said...Reply To This Comment

haha...air amereka...
sekali sekala leh layan air nih...gula tinggi sgt...
tetiba mai nk jd penceramah bebas plak...hahaha...opsss!!

wahida said...Reply To This Comment

baru semlm ko minum kan jah...

Fieza79 said...Reply To This Comment

tk elok sgt kan kalau minum terlampau kerap...kurang kan hehee nak berceramah jgk ni...ngan mare...

ratusiput said...Reply To This Comment

tak elok tu minum air gas slalu.ratu skang pun mmg dah tak minum sgt.kalau g kfc ke mane mntak air lain yg takde gas.kalau teringin sgt nk minum air gas...ratu minum 100 plus.yela ratu ni mak ayah ade kencing manis.jd bila umo dah 30an ni...badan pun comei...kena jaga la...sementara lum dpt penyakit kan.

cikmemy said...Reply To This Comment

huwaaa..air amerika ni kalau i minum mesti lepastu macam pening2 ,nampak beno ler dia x elok...bawak2 berenti ye cik puan=)..hehehe

AzMask said...Reply To This Comment

Elokler kurangkan minuman gas & manis.. Dengar cakap ayah tu..

Ann Huda (Ate) said...Reply To This Comment

Masa org suruh boikot air amerika tu, Ate tukar kat pepsi plak tak pernah lagi beli air emerika tu (tapi terpikir lak...pepsi tu air amerika jugak kan?? 2x5).

Apa pun awk beruntung punya ayah yang prihatin..

Mama_Fatin said...Reply To This Comment

hihihi cayalah pakcik..

fiza said...Reply To This Comment

Haaaa...kan ayah dah marah ☺☺☺

Saya memang tak suka air amerika nih, manis sgt.

b a m b a m ' s said...Reply To This Comment

sesekali xper lar kak.. kalau selalu.. uishhh.. kencing manis jadinya...huhu

adarnadzmie said...Reply To This Comment

eee.. tarak suka la ini air... sila abaikan air mcm ni yer tuan2 dan puan2...hehe..

aDieyZa said...Reply To This Comment

sejak zana kenal husband, zana mmg jarang sgt minum air amerika ni.. sebab husband zana mmg x suka air bergas esp coke..rasanya setahun 2 kali jer minum, tu pun cikit jer..

mmg air amerika ni x elok minum selalu.. kandungan gula terlalu tinggi.. opppssss, sorry kak.. dah jadi penceramah kesihatan pulak kat sini.. huhuhu

mamasuri said...Reply To This Comment

hehehe..sy pun suka air amerika ni...tp takleh selalu lah...hehe

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

Jarang minum air amerika ni.. kalau minum pun seperti mereka2 diataslah..

Rinna said...Reply To This Comment

Kalau makan fastfood mmg laa air amerika nie yg selalunya pun dihidangkan.. anak pun suka sgt.. sesekali tirguda gak..nak minum.. tapi tak leh selalu laa.. :)

mummysyafie said...Reply To This Comment

saya pun pengemar air tu...tapi bapak saya pun sama. hahaha...tapi sebenarnya mmg betul taw. air ni tak elok..

Chik Att said...Reply To This Comment

penyumbang pada kencing bergula ..... hahahahah ... ayah kita memang jaga kesihatankan ...

suri solehah said...Reply To This Comment

dulu suka gak minum..pastu abang suka usik..air ni kalau rendam daging leh masak daging tu,,,camana dlm perut ngko..terus saya takut huhu

Dee said...Reply To This Comment

dee dulu pun suka minum air ni..tp sejak pregnant dan berpantang..air ni semakin dijauhi..elak2lah sis..byk gula tau air ni..mmg mcm racun pun..kurangkan sket demi sket ye..

ejaMaria said...Reply To This Comment

kita bole geng ngan ayah awak la... ;p

tapi klu makan kat fastfood - KFC, McD, Pizza... yg ni mmg susah sket nak elak klu beli yg set meal dia... biasanya klu minum pun tak pernah abis la... tak leh minum banyak la - sakit tekak...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...Reply To This Comment

kita suka coke jugak. tapi jarang la minum sbb dah tahu air ni tak elok.
suami sy tu even nampak besar sedap2 cam org suka minom benda2 camni,,tapi sebenornye diala anti air2 ni..heran teman. uhuhu

ikatankasihku said...Reply To This Comment

Lak !! air amerika....
hehehe...tiap2 mesti cari air ni...
untuk pelancaran ufo ....

fazilzura said...Reply To This Comment

lor COKE ker.. heheheh

zr mmg x penah minum coke, x leh blah ler.. kang terus gstrik

Lynn Hamzah said...Reply To This Comment

seriously lynn pun tak suka minum coke nie...huhuhuh...

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

ingat air apa la air amerika tuh, coke rupanyer...

kita geng la, sy pun hantu air america jgk..ekekekek

mama maman said...Reply To This Comment

hhhaaaa... ingatkan air apa la td... :)

Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

coke rupenya air amerika ni...sy kalu air ni kalu mkn fast ffod br lah sy minum itu pun sikit..xtahan ngan gas tu...

tiefazatie said...Reply To This Comment

haha..dah agak nie cocacola sis..hehe..xpe la sis...ayah sis syg anak2 die..hee..minum air masak bebyk ye..hee