Wednesday, May 4, 2011

janda baik siri dua

meh nak sambung kisah kursus ai kat janda baik punyer tu. ini kesah selepas berjimba melepaskan penat dalam bilik setelah perut ai penuh ngan makanan yang sedap² di sana. 

tapi, ada sedikit perkara yang ai lupa nak citer...

ini cerita masa masuk dalam kelas permulaan pagi masa tiba kat sana. teruja tgk ada gendang besar dan banyak lagi yg mcm² size dan rupa. sesi suai kenal, mr bill cakap tak payah la nak bagi tau nama, sebab dia leh hafal nama kita melalui tag yang kita pakai tu. cuma dia nak kami bersalaman sesama sendiri. bagus jugak, kalu rasa ada musuh yang pegi satu group, kira halalkan je la kesah yang lepas² tu. dan kat sini jugak lah ai leh kenal staff yang baru masuk.. maklum, semenjak makin membiak besar staff skang ni, dah makin banyak floor makin ramai staff baru yang tak berapa kenal. ingat masa dulu masa kat opis lama di sime darby, semua staff kenal dengan cepat sebab masa tu tak le seramai skang. 

pastu kami diberi buku tiga 5. mula ingat mcm buku yassin. pe hal plak nak kasi yassin kan.. ngupanya buku tiga 5 ni utk kita tampal sticker senyum yg trainer akan kasi sekiranya kita menang dalam ape² xtvt atau dia suker cara kita sepanjang kursus berlangsung. sesiapa yang mempunyai sticker balik banyak, mr. bill akan kasi hadiah gendang. permulaan tu, semua dapat sorang satu sticker senyum. 

kursus kami mmg memerlukan air yang banyak sebab kami banyak xtvt luar. kursus ni best sebab tak payah nak mengadap ceramah, takde kelas yg boleh buat mengantuk, tak payah bawak pen, pensil atau buku nota. pegi kelas lenggang mak limah aje.. tgk botol air tu dah ngupe botol coke. rasanya b4 ni botol dia biasa aje. yang paling teruja tang penutup dia... caiyokkkk! guler² doyan tu mmg ai suker. masa dalam perjalanan terliur dok tgk doyan terjuntai sana sini, tak dapat buahnya, dapat telan gula² perisa doyan pun jadiklah.. dan gula² ni cepat habis tau. pssttt... sekali ai masuk dalam poket penuh woooo.. hehehe

ok, ini xtvt selepas berehat dalam bilik tghari tu. kami diminta berkumpul kat padang kecik sebelah pool. cuaca ptg tu redup mcm nak ujan. sejuk, nyaman.. ai loike! nampak meriah tak dengan benda yang kaler² tu? ai tak tau nak cakap ape nama benda tu. dia mcm kain rentang yg jenis kalis basah kot. kami diminta wat gelombang dengan kerjasama semua yang ada, pastu wat belon pastu golek bola tu jgn kasi kuar dari garisan kuning. alahai.. susah la nak cakap, yang pasti xtvt ni mmg happening giler. ai gelak tgk gelagat memasing sampai merah muka. mr. bill pun tegur sebab ai gelak mcm nak putus nyawa. hahahaha... semua yang lain pun gelakkan ai. nak tau sebab ape ai gelak? sebab kelakar giler masa memasing kena selamatkan diri dari tenggelam dek belon yang dinaikkan tu. mau taknye.. berlaga sesama sendiri. kelakar la bila tgk sebab masa tu ai tak buat, ai amek gambar... kahkahkah.... lucu gilerssss

pastu mr. bill tanya sape punya beday yang dah lepas atau hampir tiba. sekali beday en. amin daaa.. dia diminta dok dalam lubang yang ada tengah² kain rentang tu. ingatkan utk ape, sekali nyanyi lagu hepi beday daaa... sambil tu kami goyangkan kain rentang tu mcm en. amin pakai skirt. so manisssssss... habis xtvt ni, masuk kelas pastu balik bilik, mandi bagai bersiap utk xtvt malamnya plak.

ini menu dinner. dua kali ai tambah nasi dan lauk masak lemak cili api ayam tu. sedappppppp giler! dah le dua kali tambah, lepas tu makan ngan cicah roti plak.. sedap tol lah hai... pencuci mulut yang biasa² aje.

malam tu kami kena berkain batik atau sarung utk lelaki. tgk le gelagat memasing. tapi ai tak pakai pun batik tu mcm pakai kat umh sebab tak reti. nasib baik ada batik yang mmg dijahit menjadi kain utk dipakai semasa hari khamis. selamat!!!

gambar blah kanan tu bos ai masa ai dibawah dia wat waran penerbangan. ai panggil dia abg ali. dia mmg sempoi. tgk gelagat dia mlm tu mmg lawak habis. dah mcm mamat jawa mana plak. hehehe

mlm tu kami diberi alat muzik tak tau ape namanya. benda tu panjang boleh ketuk yang mengeluarkan bunyi yg berbeza dari nada do re mi.. kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan kami diminta buat alunan muzik mengikut not² yg diberi. lagu yg kuar dari not tu adalah lagu burung kakak tua ngupanya. tapi cara kumpulan memasing la camner nak ketuk alat muzik tu supaya mengeluarkan bunyi yang sedap didengar. ai termasuk dalam kumpulan yg kepala giler². tgk aje ketua kumpulan ai yg berkain batik tu. dia adalah salah sorang bos yang berpangkat besar di opis ai, nama dia en. mus. dia mmg sporting habis. lawak giler... nama kumpulan ai mlm tu rockabana. tak sangka kumpulan kami menang. hehehe. dapat senyum sticker lagik!

sambung lagiiiiiiii

29 dok ngomen:

eelobor said...Reply To This Comment

patut la lama dia....kursus rupanya

wardah said...Reply To This Comment

best!!!burung kakak tuaaaa...

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

wooo syooknyeeee...nk jugek nk jugek..yay!! msti chomel kai kain batik..alamak den xroti nk pakai..

wida said...Reply To This Comment

wah..bestnya kursus cam ni, x ada lah mengantuk & bosan kan

ajumohit said...Reply To This Comment

mcm ni barulah best nak wat aktiviti berkumpulan kan, ni asik2 kene wat pembentangan jek, boring

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...Reply To This Comment

teringat kenangan team building yg lepas..mmg besss tak stress ehehehe

~izan~ said...Reply To This Comment

wah,mcm seronok je...

tutup air mineral tu cantik la..seni dan bagus kempen macam tu.. =D

fazilzura said...Reply To This Comment

wah besh nye event uols...
siap ado sesi nyanyi lagu besday , kalau zr ado sure daku masuk dlm tu jgk (tingin gak) heheheh

ratusiput said...Reply To This Comment

kite pakai kain batik masa dlm pantang je awak :)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

klu mcm ni memang syoik la...ni asyik2 dgr ceramah ja..boring siot...

norhidana said...Reply To This Comment

bestnyer kursus akak... kalu lah tmpt dana aada bt krusus santai2 gini comfirm best... ni tak asik2 kursus yg duk dlm blik dgr ceramah yg penceramahnyer pun ntah apa2...

aktiviti luar dia banyak pastu happening mmg best lah kak... tak sbr nk tunggu sambungan nyer

ainnoraini said...Reply To This Comment

seronokkan gi kursus mcm ni...tak la boringkan..

tq folow kak ain...

munna said...Reply To This Comment

best klu kursus macam ni...

NOOR FATIN said...Reply To This Comment

cantiknyaa warna warni tuu. heheh

ish2, menu dinner tu sungguh buat sy terliur =,=

Rinna said...Reply To This Comment

Waahh happeningnyaa kursus uols..nie.. tgk pun dah tau best tak de ceramah2 gitu.. :)

sha a.s said...Reply To This Comment

tang pakai kain batik n pelikat tu yg i nk gelak tu...ahahaha

abisla pasni i pulak kena pakai cmtu...hadoihhh

suka said...Reply To This Comment

nampak best sangat kursus ni... siap pakai kain batik / pelikat bagai.... suka tengok.

AzMask said...Reply To This Comment

enjoy giler terutama tang kain batik & pelikat.

zati embong said...Reply To This Comment

sangat super duper sweet!hihihi.bertuahnya dpat duk tengah2 lubang 2.hihi

Cikgu Nurin said...Reply To This Comment

Waahhh buku 3 5 versi baru..canti tu...

Gieyana said...Reply To This Comment

g kursus rupanya..landskap kt Janda baik nie mmg cantik kan!

suka lah tgk warna warni tue..cantik..:)

Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

wa...mcm best je kursus dia..plak yu xde ceramah2..lain dr yg lain

♥ Mrs.Eady ♥ said...Reply To This Comment

best nyer!!!!syok giler la ko kursus!

ieda said...Reply To This Comment

seronoknya xtivit mcm nie .. yg kembang2 tuu ape dik .. warna warni tuu ??

hahahah sgt2 lucu dik ..
dah lama x pakai kain batik .. hermm gud idea jugak , jahit siap2 jadi kain erkk ..
x aci !!! :))

maira said...Reply To This Comment

lama x der aktiviti mcm nie...

tq follow blog saya.. dah follow back & masukkan link :)

♥MiZz-siHa♥ said...Reply To This Comment

sronok p kursus mcm nie...xde la bosan dgr ceramah je kan..

Suara Kalbu said...Reply To This Comment

Waaaaaaaaaaaaaaaa.... teringat masa kursus ida kat sana. Tempat aktiviti pun sama juga hihihihi.

Tempat ni memang nampak ramai yg datang utk kursus je. Yg datang holiday mcm tak nampak pun kan ?

sW33tdARLiNG said...Reply To This Comment

eeh syiok laa kena berkain batik & sarung...

cikbedahlaser said...Reply To This Comment

perghh gile best matrade nye kursus.. kami nye.. standard.. kursus biasa yg kite selalu g.. hehehehh merendah2 kan kapten nampak nye.. hehehehe..
next year nk sajes kan Bill lak la.. ai suke yg bulat kaler2 tu kak..