Friday, March 4, 2011

jom makan jambu

pagi jumaat ni, ai nak kongsi ape yang ai dapat dalam majalah harmoni dalam ruangan sihat. moh baca

makanlah jambu utk kesihatan bersama. org kata biji jambu tu tak elok dimakan. betul ker?


30 dok ngomen:

abeshazwani said...Reply To This Comment

bijik jambu tu dulu masa kecik2 mmg mak ckp xleh telan. mgkin bahaya sama mcm bijik cili kot, sangkut dalam usus kita. tp tu la yg ditelannya. kuikui....

suka preserved guava...

NM02 said...Reply To This Comment

haah la abesh,

guava gak sedap. lama tol tak minum airnya..

♥ Mrs.Eady ♥ said...Reply To This Comment

baru nk ckp.biji dia x elok kan??tapi takpe nnti kiter mkn kiter buang dia punyer bijik okey...:)

psstt..ku dh tag mu..

cikmOt said...Reply To This Comment

behnya makan jambu ni wat colek...heheh

☆ lieya latif ☆ said...Reply To This Comment

lieya suke jugak jambu ni...lagi2 boh asam serbuk tu hihihihi...skrnag ni air jambu pun dah ade kan....mmg sodap gituuu....lagi2 jambu pak abu tu.....

LyNn HaMzAh said...Reply To This Comment

setiap hari lynn akan beli jambu batu satu paket utk dimakan...tak sangka plak ada kebaikan makan jambu batu nie...

ratusiput said...Reply To This Comment

tp ade yg kate jambu byk kalori...biasa kalau kat time table diet...byk2 buah yg byk kalori adalah jambu...pelam...durian...

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

sedapnyerrrrrr...nyum nyum nyum

Sue Zaman said...Reply To This Comment

jambu tue elok sbb dier buah tp klu letak asam... khasiat nya hilang...

absolutely emy said...Reply To This Comment

teringat jambu batu yang biji dia kaler2 merah pink tu.. susah nak carik skrang nih..

Dee said...Reply To This Comment

memang rendah..tp x elok utk org asma..sejuk..hehehe..

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

susah nak jumpa dah sekarang ni.. minum jus jelah..

norhidana said...Reply To This Comment

wahhh info baru lg nih kak... tp kalu mkn ngn asam je sedap kn... mkn gitu je kureng gitu nyeh2...

Ogy said...Reply To This Comment

suka minum jus jambu batu :)

eelobor said...Reply To This Comment

masa kecik2 femes gak citer x leh telan biji buah jambu sebab mudah kena apendiks katanya...

wahida said...Reply To This Comment

eh, lebih kurang lak n3 kita ari ni..

Effa Sahat said...Reply To This Comment

NM buah jambu, saya buah betik, hehe

eLLy said...Reply To This Comment

confirm balik karang aku beli jambu batu 5 kilo ;)

Cik Pah said...Reply To This Comment

jambu mmg wajib sminggu 3 kali makan.. sedap..pastu jenis tamak letak asam bebanyak kan..

Ina said...Reply To This Comment

bijik jambu boleh menyebbkan batu karang kot..wallahualam..dulu saya gila makan buah jambu ni...skrang kurang la plak..

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

akak, pia mse earlt stage preggy ade srg kakak bg tipz mkn jambu batu cicah garam elak muntah..alhamdulillah ok ckit..muntah gak tp leh kurangkn..

ieda said...Reply To This Comment

memang punn dik .. akan kurangkan kolestrol dalam badan :)

ermm org tua2 kata memang x elok makan biji dia .. tapi akak dari kecik sampai skrg biji jambu tuu lah yg akak suke :))

akubiomed said...Reply To This Comment

Antara sebab biji jambu batu perlu dibuang dikhuatiri akan terkumpur di salauran appendik.

akubiomed said...Reply To This Comment

Sedah layan makan jambu batu dengan serbuk jeruk

wida said...Reply To This Comment

Dulu ms kecik2..takut nak mkn biji2 buah ni, sbb terpikir nanti biji tu membesar jd pokok kat dlm perut..huhu

whitecappuccino said...Reply To This Comment

jambu sedap gak! tapi kena makan hati2 kot silap2 patah gigi hehe

~izan~ said...Reply To This Comment

dolu2 kecik2 pk,kalau mkn biji jambu nnt tumbuh dlm perot,hehe..ape la dok pk camtu,bkn ada tanah pun nk tumbuh hehe

Rinna said...Reply To This Comment

Suka gak jambu batu cicah ngan asamm nyum2

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...Reply To This Comment

suka giloss dgn buah jambu ni..nak2 yang kampung punya tu...kaler pink kat dalam..mana mau carik sekrg ni pun xtao..kalo jambu batu ni mmg melambak kat pasarr..org kata biji dia leh sbb appendix ek?? tol ker??


Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

cikpuanhady said...Reply To This Comment

memang peberet ni jambu batu..kalu dicicah dengan serbuk asam tu, memang sodap..tapi kalau makan saje pon sodap jugak..dah klik hb..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini