Tuesday, March 1, 2011

bubur oat

salam yu ollsss.. hepi monday blues.. hahaha.. walaupun setiap isnin itu adalah monday blues bagi ai.. tapi utk hapdet blog,  ai ketepikan perasaan itu. hari ni ai tak jadi sambung puasa ganti. ai mcm letih skit la. yu ollss perasan tak.. skang ni asyik tekak kering je kan. haus je memanjang. naper ek? nak kata panas, tapi kekadang petang ada gak ujan.mmm... anggap la itu semua dugaan di atas muka bumi yang dipinjamkan ini. ;-). itu baru ujian dunia.. akhirat esok.. entah la.


okeh, berbalik kepada tajuk n3 ni, ai nak share resepi terbaru dari ai. bukan ape, ini baru first time ai cuba tau. tak sangka plak menjadik. skang kan kehidupan ai tiap hari harus dengan oat. so ini adalah hasil kreativiti ai yg terbaru. hahaha... korang pernah ke makan oat mcm kat gmbr tu?ai terliur ngan bubur oat ni sebab tgk kat blog acu. thanx acu sebab share info.

antara bahan yang ai gunakan adalah.. sosej, ayam, brakoli, ikan bilis dan cili api kampung. semua benda tu dicincang sedang².. kang kalu halus tak sedap plak. bila dah rebus semua tu, air dah mendidih baru ai masukkan 5 sudu besar oat. kacau kejap pastu terus tutup api. kang kalu kembang sangat tak sedap plak.

dah angkat masuk dalam mangkuk, korang letak le bawang goreng ke, daun sup ke.. tapi dua bahan tu takde stok kat umh ai. so ai letak cili api sebagai penaik nafsu makan. kompem pedas mcm nak tecabut anak tekak. so amacam?? nampak sedap tak? mula tu ai pun mcm kembang tekak jugak bila tengok, sekali dah try sesudu.. best jugak rasa dia. kalu nak lagi rasa sedap.. korang leh tambah kicap. ni utk ai sorang je tau, en. suami tak suka makan oat. cop... brokoli sgt sesuai utk orang berdarah O ye, mcm saya..

selamat mencuba!

eh... yg n3 pasal durian tempura tu.... hubby ai tak makan pong. giler dia nak makan.. mau muntah ijau kat situ jugak, aku jugak yg jenuh nak tahan malu. kuang kuang kuang... selamat seratus aku. 

kak jah  cuti plak ari ni... huh... takde teman gosip tau. mencik!

17 dok ngomen:

ratusiput said...Reply To This Comment

mmg ramai yg bg review sedap mkn oat berlauk cmni tapi lum nk cuba lg...ehehe..tp rase mcm sedap kan...

NM02 said...Reply To This Comment

sedap kalu kena bahannya. cuba ar try ratusiput. sama2 menjaga kesihatan. hehehe

~ yus ~ said...Reply To This Comment

nampak menyelerakan pulak. Ada rupa bubur lambuk pun iya, cuma sayur dan sosej tu buat oat ni lg sedap ye.

akak puasa hari ni, tgk gambar rasa berkeroncong perut..huhu.

ana said...Reply To This Comment

mcm menarik je mkn oat mcm tu...leh cuba ni.
selalu mkn ngan buah potong jer!

Aidanisme said...Reply To This Comment

tak boleh nak telan la oat, buat la cara macam mane pun.. huhuhu

Ina said...Reply To This Comment

NM02 macam sedap je..nak try la..oat pun belambak lagi kat rumah ni. thanks dear.

Huda said...Reply To This Comment

huda tau makan oat dgn susu je :) x penah try wat bende lain :)

ieda said...Reply To This Comment

uishhh akak x pernah lak buat bubur oats mcm nie .. huhuhu sedap ker dikk
kalau akak x cube , tgk mcm nie x jalan lahh huwaaa

ermmm leh cuba nie .. seram lak ekekke takut dah siap main tgk jer huhuhu

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...Reply To This Comment

tu dia kak...cili api.....hehhehe..berasap telinga kang hehehhe

(^^,)❤..

Fieza79 said...Reply To This Comment

walaupun tk penah cuba rasa oat di buat mcm tu..tp tgk tu dh buat tekak ni rasa selera je nk jamah..bak sket sini...!

owhh drh o sesoai mkn brokoli..? sebab..? kita darah yg sama..nnt leh sesama derma2 darah ehh heheee

♥ Mrs.Eady ♥ said...Reply To This Comment

alamak tekak mmg tak bleh nk telan oat la..hehehe..

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

sy lum cube lagi tp ramai cckp ia mengeyangkan kan...sesuai utk mereka yg nak cepat...

NM02 said...Reply To This Comment

sahrom...


cepat ape ha... sindir ai la tu.. sentap tau. *____*

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

sup oat.. tak pernah try lagi ni.. macam menarik je...

LyNn HaMzAh said...Reply To This Comment

x pernah cuba lagi...best ker?

eLLy said...Reply To This Comment

cili situ sana sini.. perghhh meletop noks

IDAZS said...Reply To This Comment

salam kenal.
sedapnya tgk bubur oat tu, next time nak try la :)