Tuesday, January 13, 2015

hatiku mula resah gelisah

assalamualaikum semua,
korang.... ermmm cemana nak citer entah. aku ni dah start tak keruan kekdahnya. hati aku dah mula resah gelisah, tido malam tak lena, sampai opis mengantuk... keje pun melayang.. haisshhh...

sebenarnya aku memikirkan anak aku ni. bulan dua nnt maid aku habes tempoh. dia taknk sambung, ok bukan, dia nak tapi nak dok sekali ngan aku. ishhhhh laki aku tu susah le ade orang luar. dah le kat umh seksi je kami laki bini, cemana ade maid nak dok sekali. nak keje ngan aku sorang? oi tak mampu la aku nak bayar gaji kau. selama ni aku share ngan adek badek lain bayar gaji kau, kau pun tahu kan. kami plak amek dia utk bantu mak aku jugak, pastu ade plak masalah lain sama. eh.... pening la aku nak pk. susah² dah takyah sambung. ko tunggu je aku batalkan permit kau. habes citer.

so skang ni, yang menjadi aku tido tak lena makan tak lalu, ok tipu! hahaha... anak aku ni cemana. aku ade la call pengasuh lama dia, mak ti yang dok sebelah ngan umh angah adik aku tu. tapi entah... aku tak keruan la... dulu pun masa mula² hantar kat mak ti masa qausar 3 bulan aku camtu jugak. serba tak kena, kalu boleh tiap sejam nak ke rumah mak ti tgk anak. 

ni aku dah biasa tinggalkan qausar ngan maid dan anak² adik aku yang lain pun ade sama, so aku mcm senang hati la... maktok pun ade kan. eiii aku ni, klu mampu mmg aku brenti keje dan jaga anak sendiri. tapi tulah... belom masa utk bersenang lenang goyang kaki kat ngumah. huwaaaaa... aku kalu susah hati mcm ni, mulalah rasa sebak hiba je. tau² nangis sorang². ape² entah kan.

maktok tu plak... kalu takde keje lain, mmg aku anta je kat dia. namun apekan daya, maktok tu mengalahkan keje opis hour dik. ermmm... aku ade cakap kat qausar, nnt cik neng balik kampung, qausar dok ngan mak ti tau. tak dok ngan cik neng lagi.. tak pegi umh mak tok lagi. dia diam termenung... aku sambung lagi, nnt kat umh mak ti jgn nakal²... dia menyelit.. haah, nnt Allah marah. huwaa... mak kau sebak nak!

muka kesian dia buat aku rasa nak brenti keje

sebelum ni kami penah plan nak anta qausar kat taska opis dedi dia. tapi tak jadik ade sebabnye. tu yang tawakal lah anta kat mak ti balik. mak ti pun tak kesah, baba kak icha pun ade boleh tgk² nnt. eh... kak icha dan qaleef kan ade skali... ermmm... jgn risau la mami weh... tiap masalah ade jalan penyudahnya nnt. 



19 dok ngomen:

Kakzakie said...Reply To This Comment

Harap-harap mak ti dpt menjaga Qausar dan sepupunya tu dgn baik. Dia pun pernah jaga masa baby dulu kan..

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

InsyaAllah akan ada penyelesaiannya nanti. Pastu tahu2 nanti Qausar dah masuk sekolah...

Najib Ariyan said...Reply To This Comment

dah besar ni biasanya pengasuh lagi suka... kalau kecik masih manja tu memang pening kepala nak jaga... nak kena belai sentiasa...

Azian Elias said...Reply To This Comment

benda cam ni mmg biasalah.. akak dulu masa memula nak amik, rasa macam tak selesa... privacy lah, itu lah.. then lepas tu mula biasa.. dan sangat perlu esp bila anak2 sedang membesar.. but now since susah sangat nak dpt yang baru, almost a year dah, akak x pakai maid.. at first mmg susah.. bayang kan dari 1999 pakai pembantu sampai feb 2014, tup2 tak de.. now, getting ok.. cuma penat sikit lahh..

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Biasalah tu beb, memula rasa sedih. LElama nanti ok lah. Nak tak nak kena hantar jugak. Bertabah lah yerp.Smoga ada jalan oenyelesaiannya nanti.

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

Actually elok juga maid kau nak balik tu nok....lama lama sangat, anak kau cakap pun nanti bunyi slang indon..hahahaha

Kau buat istikharah banyak2..
Doa banyak2..
Tgk komitmen..
Yg terbaik, kau berhenti kerja..
Jaga sendiri anak..
Tapi ye lah...kalau tak boleh..kau hantar aja lah kat mak ti tu :P

Aida Salleh said...Reply To This Comment

Kita sama-sama doa Makti jaga quasar dengan baik ya...dah mami jangan sedih2 lagi ok...nanti quasar lagi sedih tau..

norhidana miswan said...Reply To This Comment

aku setuju ngn komen doc tuh kak, bt solat istikarah lah kak, biar ko lg tenang... jgn ko ingat drama istikarah cinta tuh lak yek

tp, npe dia takmo dh jaga anak2 adik2 ko kak? naper nk jaga anak ko sorang n ddk ngn ko sekali?felik2

insyallah qausar ok tuh, ko nih pun

NM03 said...Reply To This Comment

kakzakie,

saya pun harap begitulah.

NM03 said...Reply To This Comment

najib ariyan,

masalahnye anak kite ni skang tgh nakal uiiii haiiii. hahhaha

NM03 said...Reply To This Comment

kak azian,

ye la kak... kite nak yang tebraik utk anak2 kite kan... tapi apakan daya kak... saya reda dgn ape yang akan terjadi nnt.... sendu

NM03 said...Reply To This Comment

daddy ziyad,

aku setuju... inshaallah aku akan buat ye. maseh doc!

Ibu Lala said...Reply To This Comment

Memang pening kalau prob bab anak ni. Anak kecik prob. Anak dh sklha pun prob gak. Hidup mmg byk problem.

Apa apa pun moga ada yg jaga qausar nanti. Jaga dengan baik

aizamia3 said...Reply To This Comment

Bab pengasuh anak2 ni agak sensitif sikit.. silap2 boleh gaduh kalau tak kena gaya..
Moga urusan dipermudahkanNYA.

Rinna said...Reply To This Comment

Qausar dah besar.. senang sikit nak jaga tuh..

Encem dia skrg.. :)

Hanis Azla said...Reply To This Comment

As-salam..

InsyaALLAH.. semuanya akan baik-baik saja nnt.. InsyaALLAH Mak Ti tu akan dapat jaga Qausar dengan baik.. Jangan susah-susah hati lagi ya.. Take care!

Anonymous said...Reply To This Comment

anto uma kakak saya pon ok kak, somi akak koje uitm kan? dekat sangat. kakak sya dulu jaga budak tp skang budak tu dh skola dtg cuma transit jer

wahida said...Reply To This Comment

insyaallah takde apa la jah...ko ni je yg cuak terlebih...hahaha...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...Reply To This Comment

Assalam,
macam tu la ati mak2 kan3
memang iiiiiiiisaaaaaaaauuuu memanjang
moga dak qausar sentiasa dalam rahmat & lindungan Allah AMIN