Friday, July 4, 2014

makan busat seblom ramadan

jumaat lepas sebelum puasa, atok ayah wasap nak banje anak menantu cucu makan. kalu bab² nak kumpul anak menantu cucu, mesti dia serah tanggungjawab kat aku. so aku la yang wasap semua ahli lembaga keluarga bagi tau hasrat atok ayah. atok ayah cuma wasap kat aku bagi tau soh cakap kat semua luangkan masa carik hari ape yg semua mesti ada utk makan malam bersama. wah... skema tak atok ayah. hehehe

aku sajes tempat ni, so atok ayah setuju. 

buka buku menu ni, omak... pelik² nama masakannye.

ini budak kena marah ngan aku. tak reti dok diam, ko tgk dia jeling kat aku cemana.

muka majok la konon, sedeh kemain la tu kononnye.

ok meh mami pujuk. anje² angat nih. lagi satu, atok ayah wasap group dia kata kaklong kena pegi awal dan order ape yang patut. yang lain sila jemput mak ayah. hahaha... arahan sangat nih. so bonda le yang jemput mak ayah. yang lain semua terus jumpa kat kedai makan je. budak ni takde kawan lagi, yang lain blom sampai so muka agak bosan ketika itu.

pucuk paku goreng velacan. sedapnye...

tomyam songkhla yang pasti kena rasa. adik aku si aciq tu suka bebeno. aku lak rasa biasa² je. lagi sodap tomyam songkla kat pd tu. aku malas nak cedok lauk dlm tomyam ni masa amek gambar.

udang ni pun nama pelik, aku tk hengat la nak amek tajuk menu semua. takde butter prawn so aku order ni. nama pelik kemain tapi rasa mcm udang goreng biasa je.

ni ayam goreng ape entah. yang ni sedap. nampak biasa tapi memang sedap.

siakap stim limau. aku suker kuah dia. 

tu dia, ratu tonggek dah sampai. kemain ko kakak, sedebuk bunga atas kepala. mek siam sangat ko ni tau kakak. hehehe

cik talib tido plak. aku geram betol ngan cik talib ni tau. muka mmg minta kena kepit je. hahaha... dah lekat panggil dia cik talib. mula dulu kan aku panggil dia ciku. sebab butir mata dia mcm biji ciku. adik aku yang bongsu panggil cik talib, lekat le sampai skang panggilan tu. sampai qausar pun panggil cik ayib. hihihi

dedi, ayah ajif, ami ayu, ade kakal sebelah ami ayu tapi sebab ami ayu gemok, so tak nampak anak dia. hahaha... atok ayah, baba, paksu (sedara) dan payeh (anak sepupu).

umi aciq, kak icha, abi yan, maktok, vivik neng dan bonda. 

ha, tu dia kakal. nampak pun. hehehe

bab makan ini budak mmg tak cakap banyak. jangan harap nak kita suapkan, semua nak sendiri.

umi dan 3 anak kesayangan dia. mana kakal?? tak abes makan lagi daaa...

depa buat hal dah....

kan aku dah kata, dorang dah mula meneroka setiap sudut dalam kedai makan ni. lantakkan!

cik talib kalu dengar suara kakak dia, suara abang dia, mula la tak senang duduk. tekinja macam nak join sama. pastu gelak mengekek tgk peel kakak ngan abg² dia.

kepenatan la budak qausar tu. tu yang sedap tesandar tu. ko tgk kasut kak icha. kemain ko kakak, mcm model gitu. pastu susah nak larik. minta bonda amekkan seliper dia kat kete. hahahaha... kakal takde dalam gambar sebab dia tak sudah² makan. bila dah habes makan, dia pun join sama tapi masa tu aku dah tak amek gambar plak sebab jenuh dok mengejar depa takot langgar meja orang lain.

kesimpulan makan kat sini boleh la.... nak repeat lagi tak kot. hehehe... maseh atok ayah, belanja kami semua. alhamdulillah kami kenyang sampai raya pertama. hahahaha

lokasi restoran songkhla ;
lot 32-G & 36-G
jalan danau niaga 1
plaza usahawan genting klang.
(belakang sepital colombia dekat dengan rsmy cheese naan)


16 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

sedapnya nampak ikan tue

Montana said...Reply To This Comment

wow banyak besaq oo makan nooo lauk dia memang xdapat dinafikan mampu mengiurkan

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

ikan je yg menariksssss!

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Bukan main meriah lg bila satu family berkumpul ... mkn pun sedap jak :)

Eye_nee said...Reply To This Comment

Ikan sama itu pucuk paku nampak gojes beb...best ko beb...familia besar mcm ni..kumpul2 mkn...borak2 kejar2 anak...cam best jer akk rasa...

faraherda.razalan said...Reply To This Comment

Bab anak berterabur lari tu yg mengah tu. Hahaha!

Cik Ecah said...Reply To This Comment

ehhhh akak dak qausar rambut dah panjang! amboii diaa hahaha...


bab mkn xpernah xsedap tgk kat blog akak nihh sedap sesajeee....ehehee

wahida said...Reply To This Comment

qaleesya dah anak dara dah jah...

sedapnya nampak ikan tu...
huwaaaaaa, nangis...

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

alahai..taksedap erk nok..
aku baru berkira2 nak bawak fmily makan kat sini..

keshahatan As said...Reply To This Comment

wah nikmatnye ikan tu,. jadi lapar

keshahatan As said...Reply To This Comment

wah nikmatnye ikan tu,. jadi lapar

kriteriator said...Reply To This Comment

jadi mau makan cepat cepat ni karna liat ikan tu

Zura Tahir said...Reply To This Comment

seronok makan ramai2...selera bertambah...

Wak Gelas said...Reply To This Comment

wahh meriahnyerr uoolss., ehHHee

msredcheesecake said...Reply To This Comment

Sedap nampaknya... sbl ramadhan mesti nak kena makan besar ngan family

faizahpaiz said...Reply To This Comment

ahaha.. aku sedang berjalan2 ni.. lama betul aku tak buka blog orang.. keh3..