Thursday, May 8, 2014

maggi ketam / udang @ wakaf bata

hari ni nak citer maggi ketam atau udang yang femes kat wakaf bata. sebelum balik kampung aku dah roger family aku nak makan maggi ketam. rasa dia?? terbaek toooq!

ini maggi udang. udang galah kata ngkoooo... ada ompek ekor tahu. harga semangkuk ni RM12. puas hati koooo! masa order kan, adik ipar aku punyer sampai dulu. aku order ketam so lambat skit. telan airliyo bekali² tgk maggi dia weh. hahaha... sudahnya adik ipar aku soh rasa, kesian nengok hakak ipar dia asyik tyer sedap ke tak. hehehe... 

tu dia... sampai dah aku punyer. wow!!!! tu perkataan pertama yang kuar dari mulot kami. giler vavik besar weh ketam dia. ohemgiii... baper hengget la ni... hahaha... takpe, bedal dulu kang tanyer harga. kami mmg tak tgk buku menu, main order je... 

aku asingkan ketam dalam pinggan lapik mangkok tadi. susah le nak makan dalam mangkuk sekali ngan maggi tu kan. hah.. siap bagi playar lagi ko... playar ke pengepit ketam ni? lantak la heh... janji aku puas! nasib baik la dak qausar tido, tenang perasaan aku layan maggi ketam yang sangat nikmat ini. 

harga maggi ketam bergantung kepada size ketam ye anak²! mcm aku punyer ni RM16. mahal ke?? tak pe aku puas! aku dapat dua ketul ketam gabak punyer beso... maggi pon sodap so tadahal la kalu mahal pon. eh.. lupa lak nak cakap, maggi ni nnt dia bagi sekali ngan perencah maggi tau. maknanya maggi ni dia masak pakai rencah sendiri, bukan rencah maggi yang mmg ada dalam plastik sekali ngan maggi tu. kuah dia mmg terbaek la uolssss.. kalu korang rasa tak power, sila tambah perencah maggi sendiri. bagi aku dah sedap, dah cukup pekat. kalu korang tak mau maggi pon takpe.. boleh tukar mee. ayah aku order mee udang. selambak mee dia weh. 

korang kalu sesat kat area machang, silalah berkunjung dan nikmatilah kesedapan maggi ketam di restoran ayu ni ye. lokasinya adalah di jalan besar machang-gerik, kampung wakaf bata. korang sampai machang, tanyer je la org² kat situ... kompem depa tahu punyer. balik raya nnt pasti aku akan singgah lagi. fuh... leleh ayaqliyoq kitew!ramah giler tokei dia wei.. laki bini peramah. aku siap call tanyer raya ni bukak ke tak. dia kata selalu dua minggu lepas raya baru bukak tapi planning tahun ni raya ke 3 nak bukak dah kot. aku kemain pujuk en. azni soh bukak jugak raya ke 3. ye la... aku bukan lama pon kat kg tiap kali raya. kalu dia bukak dua mggu lepas raya, alamatnye giget kerusi kedai makan dia je la... huhuhu

sebarang pertanyaan boleh hubungi ;
014-808 8848 (pn. ayu) / 019-919 1246 (en. azni) - suami

dibuka dari jam 4ptg hingga 2pg.


31 dok ngomen:

lieyalatif said...Reply To This Comment

ya Allah noks!! dugaan apekah utk aku di pagi hari ni noks....aku puase noks....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

haishhh serius wey, aku mmg tingin nak pi jalan2 klate...bawak mak abah aku...dulu nak dekat 9 tahun aku dok kelantan....sampai le bapak aku pencen askar balik johor balik...serius aku rindu sgt kat sane...

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Mmg besar gila ketam dia....mcm x muat dah mangkuk tu.....nak meleleh air liur tengok awal2 pagi ni...... :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...Reply To This Comment

Sedapnyaaaaa manggi ketam... sesekali pekena manggi memang sedap ye Rinna .. hendaknya tu campur ketam.. lagi sedap :)

Zee Suhaini said...Reply To This Comment

terliurnya tengok makanan pepagi nih..memang gemok ketam dier tuh..
ni kat area pasar borong tu ke?? asyik dok lalu jer situ tak pernah lagi singgah..

NM03 said...Reply To This Comment

zee suhaini,

haah wak... deretan pasar basah tu... nnt pegi la... sedap weh!

NM03 said...Reply To This Comment

lieya,

weh, kalu kau pegi kelantan kan, jumpa balik jiran2 lama... mesti happening kan. nnt kalu pegi mesti singgah wakaf bata tau!

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

mak aihhh drooling betol tengok ketam tertenggek tu

makchaq said...Reply To This Comment

Nampak sedapnya... tapi entah bila la boleh smapai sana... ke belah2 sana setahun tak sekali..

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

engkau punyer review food sampai rase tertelan air liurrr samapi ke perut ko tau takkkkkkk....

ya hampunnnnn....dah kenapa sedap sgt niiii......ya hampunnnnnn nak jugak laaaaa....tapi kenapa jauh gilaaaaaaa....

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

adoi kakak..bini la pepagi ni....adoiii sedap tu....

Shalimar said...Reply To This Comment

mavelessssss...terliur wehhhhh....

ZazaMyMoon said...Reply To This Comment

nanges tak berlagu tgk ketam pepagi nih.. kejam kau noqs

Syeeda said...Reply To This Comment

sedapnya tengok. dah lama tak makan ni..hii

cikbedahlaser said...Reply To This Comment

megi ketam tom yam x pernah try lg...
buat masa ni... megi ketam alemy feberet sy... tp die sup....
adoyai.. tgk akak nye megi buat sy rasa nk g kltn lak.. adoyai

attyfir said...Reply To This Comment

kty pun pernah makan maggi ketam.
tapi aduiyai mcm takde isi je ketam.jd cam tak puas je rasanya

Amanda Suria said...Reply To This Comment

ari ni datang kerja ngan semangat baru x nak stress2..tapiiiiii...bila tgok entry ni shena oiiiiii...ko buat aku stress lagi nok....pesal dekat sangat restoran ni...alahaiiiiiiiiii....ko kijam nok...kijam.....

CikLily Putih said...Reply To This Comment

sedapnya mee ketam, terbaek oo

Tihara said...Reply To This Comment

miahaha geget kerusi kedai makan la plok..
okay dah harga rm16 tu, ketam pun mahal do'oh loni..

wahida said...Reply To This Comment

memang nampak besar ketam tu jah...udang pun besar...mmg puas hati la...

disebabkan aku teringin dan terliur, nanti aku nak try buat sendiri...hahaha...

faraherda.razalan said...Reply To This Comment

Peh! Dahlah tgh posa! Terbaek!

sudipVSsenduk said...Reply To This Comment

akak dapat bayangkan ko mencangkung gigit kerusi kedai makan dia sambil pakai baju raya

Eye_nee said...Reply To This Comment

aku nak bagi ko penampar boya dua belah tangan tghhari ni tau..gerammm akuuu.udah kalau akk ngidammmm nak makan jauhhhhh benorrrr nak pegi nya weiiii mekkkk weiiiii....kalau dah sampai ko nak kokak kusi meje dia...kompommm sedapppp sgtt lah tu kannnnn.....

::NureeN:: said...Reply To This Comment

perghhh mmg tergugat nihi...
klau tgh bulan mengambang plak, isi ketam penuh beb..
sedapnyerrrr

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

terlioq!

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Telan ailio jewr lah.

Kakzakie said...Reply To This Comment

Terbaiklah! Org yg jual macam ini confirm pengunjung tak putus-putus.

norhidana miswan said...Reply To This Comment

perkkkkh... sodap tak hingat nengok ketam ngn udang besar gabak

ummiross said...Reply To This Comment

waa balik Terengganu nanti boleh singgah di Kelantan juga ni, nak cari maggi ketam juga.

Izzati Amira said...Reply To This Comment

perghhhhh... terangkat betul tgok ketam2 tu...huyoo

Ibu Lala said...Reply To This Comment

Sedapnya.

Chot said...Reply To This Comment

ciss..Apsal gambar ketam tu besar sgt? ini tidak adil..hahhaa