Tuesday, December 3, 2013

yaminlah banana pancake ; krabi

sambung lagik kesah krabi. sila jgn muak ye.. aku terpaksa buat n3 bertingkek tingkek sebab faktor kemalasan nak pilih gambar. dah, jom layan ape yang ado..

kat krabi femes betul ngan pancake. besepah je orang jual pancake pakai motor. maksud aku, dorang masak atas motor. ada yang duduk kat seat motor, ada yang bediri. paling femes pancake yang ado kat krabi setakat yang aku tau adalah yaminlah pancake. maka misi mencari makcik yaminlah pun bermula. 

yey... jumpa pun! suker suker suker!!! tu la makcik yaminlah. suara dia rock weh... dia nampak garang tapi ok sebenarnya. lokasi pancake yaminlah ni, tak jauh dari pantai aonang. takat area aonang, korang jalan la celah maner pun, takkan sesat punyer. jalan dia lurus je... pastu dah penghujung, korang patah je balik utk kembali ke tempat asal korang.

makcik yaminlah ni pandai je cakap melayu. ko ckp je ape, dia paham punyer. perasan tak motor kat belakang dia tu. ha, gitu la cara depa. kelas kan! tak menang tangan aku nengok makcik rock ni. tak brenti dia canai pancake. hah lupa... pancake ni ibarat roti canai kita tau. aku tau pun masa hari ke tiga di krabi. cemana leh tau? nnt citer.

 sementara tunggu pancake, moh pekena air kelapa dulu

 tu dia, banana pancake coklat aku dah sampai. menariksss takkkk?? yummy!!! sedap gilak okeh.
harga yang coklat ni 30 baht = RM3

ni kak jah order, banana pancake nutella. mcm² perisa ade. korang pilih je kat menu yang ada. harga nutella 350 baht = RM3.50. kak jah ada order cheese tapi aku tak amek gambar. gambar nutella ni pun ehsan dari kak jah. aku ade amek gambar tapi entah, aku pi delete ke... sentap ngan diri sendiri. huh! tq jah kasi pinjam gambar.. sila jgn marah ye.. >_<

kami bukan mkn pancake saje, ade jugak order menu lain. korang kalu nak rasa tomyam, power yang dimasak dr atas motor, sila cam betul² muka kakak ni. dia punyer masakan... perghhh... ciyom ibu jari berkali² wa cakap lu! hahaha

tomyam dia nampak biasa je kan. sekali ko hirup kuah dia.... boleh hantuk kepala kat pokok weh! sedap giler!!! sumpah aku cakap... sedap!! sila cuba kalu tak caya. isi dia semua seafood, takde ayam langsung. mak air, sumpah aku kecoq ayaq liyoq weh. 

 ni plak kerabu seafood. pun sedap. alahai.. kalu la kakak ni bukak kedai kat kl, mmg hari² kot aku betandang kat kedai dia. hahaha... 

kak jah sekeluarga order pad thai. kalu kita mcm kueh teow goreng la. tu pun sedap. aku nak minta rasa lebih ngan kak jah segan plak. hakhakhak... kenyit mata kat kak jah.. takmo ada rasa ralat bila balik kl, ari last day, mlm tu aku tapau pad thai mkn kat hotel. hahaha...

lepak² sambil jamu mata ngan orang lalu lalang kat situ adalah best! muahahaha... kalu korang nak senang carik makcik yaminlah ni, tempat dia betul² depan ngan balai polis. jarak lima motor dari makcik yaminlah ni, motor akak yang buat tomyam sedap tu. aku tak igt nama akak tu... ala.. sori!

kenyang sungguh malam tu. alhamdulillah... selesai makan, moh shopping. aku igt masa makan tu mcm dah jam 9 ke 10 ke.. ngupanya baru kol 7 lebih. mm... banyak masa lagi la nak merayap. kemana kami?? esok sambung ye... kretip kan depa potong nenas tu. nak mkn, pegang je kat batang nenas tu dan hongges la sepuasnya. ahakssss



16 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

macam sedap je, macam best je

Cik Puan Rara said...Reply To This Comment

bila lah sy nk sampai krabi ni.haih jeles!

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

pancake tu buat ayaq liur aku meleleh la noks

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

ni bukan takat makan boleh hantuk kepala kat pokok..yg tengok pon boleh hantok kepala sekali kat pokok ni...

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

alaaaaaaa..sedap laaaaaa pulakkk...takkan aku kene pegi krabi semata terliur pancake tuhhhh??

msredcheesecake said...Reply To This Comment

Lai beno ghupa pancake tu.... Ramai plak org gi krabi....

Dee said...Reply To This Comment

bukan nak ckp apalah..tomyam or thai food kat thailand mmg terbaek!! aku pernah rasa kat hatyai..sumpah sedap!!

norhidana miswan said...Reply To This Comment

telan liur nengok pancake ko tuh kak... nampak ranggup gitu... harga pun gile murah... syoknyer

Falsya said...Reply To This Comment

Argghh..terliur sudah nie....

adrianna syaz said...Reply To This Comment

Makanan..sya nmpk tomyam yg enak dan jgk lempeng..jd sya mau..akk..blnja..hehe..

Akk..tima kasih snggh blog sya eh..♥♥

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

aha..
penah mkn pancake dorang
tk slh ritu mkn kt hatyai kut..

Eye_nee said...Reply To This Comment

ko bg info baik punya sis...tempat2 makan yg best punyer...memudahkan lagi kalau manalah tau ada rejeki lebih nak kesini...

Mrs Nazar said...Reply To This Comment

aiii..mana aci... pancake dia siap ada coklat lagi tu..tap tap tap air liur meleleh....

JunAina said...Reply To This Comment

Meroyan dah akak ni dok baca entri ko ngan Wahida pasal Krabi nih...adoiiii la...

attyfir said...Reply To This Comment

selalu baca kt krabi pancake mmg terbaik .

mcm biasa tomyam mesti terbaik gak.
tertiba je kelaparan

Cik Tieka said...Reply To This Comment

wah, shopping sakan dekat krabi yer kak.. hehe.kalau pndai tawar-menawar memang boleh dapat murahlah barang kat sana..