Wednesday, December 4, 2013

shopping di aonang


 dah takde thai boxing, kami teruskan perjalanan ke pekan aonang utk shopping!! yey!!!


kalu korang carik FM, silalah beli kat tepi jalan, bukan dalam kedai. dalam kedai mahal, minta murah pun susah nak dapat. bila aku cakap aku nak beli banyak, tetap dia takmo kasik murah. mencik! takpe.. aku akan dapatkan jauh lebih murah dari kedai ngko la!! hahaha... tak pasal² sendiri naik hangin. aku ngan kak jah berpecah masa ni. dia dok carik waterproof backpack, aku dok cari baju ngan fm. igt hari kedua ke, ketiga ke baru nak shopping, ah.. dah alang² servey, kalu rasa puas hati ngan harga, beli terus je la. tak le buang masa ye dak. carik punyer carik.. nah, ini tempat jual fm murah. senang je aku pujuk untie tu. dia bukak meja tepi jalan, mengadap kedai² shopping kat area aonang. aku beli 9 papan fm pemandangan krabi, satu papan ade 5 ketui fm dengan harga 70 baht = RM7. kalu dalam kedai mampos depa nak kasik harga mcm tu. kira murah la tu kan berbanding harga asal 100 baht = RM10. hehehe... pastu aku tambah lagi fm signboard krabi mcm aku pegang tu 1 papan utk koleksi sendiri. sama gak harga RM7. pastu aku pujuk rayu untie tu soh kasi free 2 fm, satu fm kayu gambar tuk tuk, satu lagi fm signboard krabi, besar skit dari yang aku pegang tu. lahai... jgn tak caye, untie tu kasik okeh!!! aku suker aku suker!!! 10 papan fm, 700 baht = RM70. 

misi mencarik tshirt krabi plak. carik punyer carik kedai yang dapat kasi harga murah, letih jugak jalan dari satu kedai ke satu kedai. banyak kot kedai² jual baju kat situ. akhirnya aku jumpa kedai yang best dapat kasik harga murah. yihaa... aku kan bab pujuk rayu ni mmg ratu. hahaha.. semua kedai yang kami servey, baju i Y  krabi selai 250 baht = RM25. mak ai... bapak mahal!! dan... taraaaa... kedai ni yang baik hati kasik aku selai 100 baht = RM10 utk tshirt  i Y  krabi dan tshirt signboard krabi. ko tgk, datang la sifat pentamah dalam diri. kalu boleh nak borong semua, balik kl jual. hahaha... dah dapat harga murah, mari buat list nama utk mereka yang bertuah. hehehe... owh... ngupanya utk size S,M dan L jek dia kasik murah. utk size XL dan XXL harga 150 baht = RM15. takpe, boleh dikira murah lagi. kat kedai ni kualiti kain dia sangat ok tau. yang tu korang kena tengok betul². kualiti kain setiap kedai berbeza. ada yang nipis, ade yang tebal. kedai ni kualiti kain ni tebal. tu yang aku beli. 

pastu mencari package utk island hopping plak. gila ngko, dah jam brape kot masa ni baru tehegeh² nak cari. hahaha... korang jgn tiru mcm aku bab cari package island hopping sebab kalu lambat maksud aku dah mlm, kebanyakkan jawapan yang mereka kasi, package utk esok hari dah penuh. ha, time tu baru tepejam mata. ye la... kita mesti planning baek punye waktu xtvt kan, kalu dah tersilap plan, boleh huru hara weh. mcm aku dah set, hari pertama jejalan makan², shopping² jek. hari kedua island hopping, ari ketiga elephant trekking/emerald pool/hot spring. hah, plan dah cantek... takmo ade yang spoil. ni kira nasib la masih ade package utk hari esok. merata kami carik kat sini je dapat kasi package island hopping RM1000 baht = RM100 seorang. ngan miss phat, minah kaunter hotel kami tu kasik harga 1100 baht. jenuh pujuk tak mo gak dia kasik 100. maner² blogger yang pegi krabi, aku servey paling murah yang mereka dapat pun 100 sorang. so... tepuk tangan utk diri sendiri sebab berjaya dapat harga murah. kahkahkah... mengong!

 carik K.T travel & Tours utk dapat harga murah tau! 

hah.. lagi satu... dah bayar tu nanti, make sure korang kasi nama, hotel maner korang duduk dan no bilik hotel korang. sebab bas/tuktuk akan pikap korang depan hotel dan kalu orang yang nak pikap tu dah sampai depan hotel, dia tercarik² korang, tak nampak batang idung korang kat lobi, maka mereka akan carik korang kat bilik atau soh orang kaunter hotel callkan korang. ini penting, mana tahu korang terlajak tido ke kan. dan sila simpan betul² resit korang. nnt nak kena tunjuk kat orang yang pikap korang esoknye. takde resit, sila menangis meraung tepi jalan aonang. muahahaha... giler ngko... kalu jadi kes mcm tu, rugi la dah bayar RM100 kot. 

jalan lagi... ade orang jual sabun yang digubah menjadi bunga. ada orang beli ker? hehehe... tapi mmg kretip la minah tu. ilek je dia tenyeh sabun tu. tup² siap gubahan bunga. hebak!

brother ni sebenarnya tengah ilek² isap okok kat motor tepi minah gubah sabun tu. bila dia nampak hubby amek gambar ukiran dia, terus dia duduk situ dan buat keje dia. hahaha... nak glamer la tu. kikiki.. halus keje tangan dia. 

 kami singgah 7E nak bli sim card. budak tu siap ajo cemana cara nak call msia dan nak cek balance t.up. tengkiu adik. eh dia pandai ckp melayu la. bagus bagus!

eh... belom abes shopping lagi tau. hahaha... kami singgah kedai ni plak sebab kedai yang aku dapat harga murah tadi, takde tshirt utk budak. kat kedai ni ade banyak dan murah. harga asal 200 baht = RM20. minta murah dia kasik 150 baht = RM15. ah... mahal jugak lagi. ala.. tshirt budak je kot kan. ok ok, mari buat muka sedeh. hahaha... aku siap jumpa bos dia lagik. akhirnya, aku dapat selai tshirt  i Y  krabi dan tshirt signboard krabi utk budak dengan harga 80 baht = RM8. terbaik tak!!!! tepuk la tangan utk aku. ngeh ngeh ngeh...


 budak ni sampai geleng kepala berkali² ngan aku. hahaha... fedulik hape aku, janji aku puas. kannnnn

hah... penat sudah. jom lepak minum dulu. mana la kak jah.. tercarik² masa ni. sebelum tu shidi kata depa nak balik hotel jap, nnt jumpa balik. eh... lama sangat dah ni... kenapa tak jumpa² lg.aku pk mungkin deapa dh malas nak kuar kot.. aku lepak je ngan hubby, minum² lu sebelum balik hotel. dan boleh tak... aku mmg tak perasan lagnsung eh, dalam gambar ni ade shidi kat sebelah kedai minum kami tu. dia tgh servey package utk esok jugak. hehehe.. yang perasan lakik aku la. dia kata, eh...shidi ade kat sebelah la. 

kat kedai ni, aku tukar sim card. aku buat la cara budak 7E tu ajar. tak boleh.. berkali² aku try call mak aku, tak dapat. dah kenapa?? pastu aku minta tolong staff kedai minum ni. dia pun pandai cakap melayu. bunyi pelat siam+kelantan. hehehe... comel je lenggok percakapan dia. dia tolong tu baru la dapat. mm... budak 7E tu salah ajaran la... 

ape lagi... dandan tu la aku call mak. sembang ngan mak, ngan qausar, ngan kak icha.. time aku dengar suara qausar, aku dah gigel mulot dah.. mata dah berkaca. tapi aku kontrol. aku cakap kat mak, nnt call balik, nak balik hotel dulu. sebenarnya tak best cakap kat situ sebab tak boleh nangis, malu nnt orang nampak. hehehe

 sampai hotel punggah keluar semua stok makanan yang dibawak dr umh. susun elok² kat rak bawah tv. 

pastu buat megi. sementara tunggu megi kembang, aku call mak semula. ha, time ni la sedap nak keluar air mata pun. dah tentu nak kutuk aku pun lakik sendiri. hahaha... dia mmg suker kutuk aku kalu aku ciwek. ape² entah. badan aku mmg gagah perkasa, tapi hati aku kecik tau. akikikiki... rindu giler ngan qausar. puas la aku nangis mlm tu lepas dapat cakap ngan dia. dia tak heran pun ngan aku, ngan daddy dia beriya beno dia becakap. takpe... janji aku dapat dengar suara dia. lega jiwa!

abes pulun megi, bancuh neskepe old town plak. aku pakai bekas megi tadi. basuh elok² kasi takde bau megi. malas pakai cawan hotel, kecik sangat. tak puas nak minum. pastu aku buatkan megi utk lakik plak. masa aku buat utk aku tu dia tak rasa nak mkn lagi. bila aku dah goyang² kaki layan tv baru dia terasa nak mkn megi. lempang kang. dah la mlm tu citer best. oo.. bukan citer siam eh, citer omputes.. ko mkn la sekenyang mana kat luar, balik bilik mesti terasa lapar lagi. hahaha... dasar perut buaya. kahkahkah!!

inilah pelepas kerinduan aku utk qausar. aku bawak kain napkin dia yang last dia guna, mlm sebelum kami gerak ke krabi. hari² mmg dia kena tukar² napkin, napkin ni utk dia gentel² time nak tido atau buat tutup muka dan telinga dia time nak tido. qausar, kak icha ngan kakal..sama je peel depa. tiga² kena ada napkin. napkin ni ada la bau qausar skit. jadikla utk pelepas rindu...


selesai sudah kesah hari pertama di krabi. banyak lagi n3 akan menyusul... owhh letih (lap dahi)

20 dok ngomen:

nuyui a.k.a miss YUI said...Reply To This Comment

wah bestnyaaa.. krabi tu..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

jeles betul noks..
syiok gilo baca entry mu
tp mu ciwek jugak ek..
hhahaha..
eh..cakap orang plak..kahkah

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

bestnya shopping2 kat sana....rindu kan kat anak bila berjauhan ni..

Nieda said...Reply To This Comment

bestnya shopping

ana said...Reply To This Comment

bestnyer....harap dapat vacation mcm ni satu hari nnti

.:fyzz:. said...Reply To This Comment

singgah balik..fyzz here...bestnya pi krabi..baru pi hatyai..bulan jun ritu..best gak..
I follow u back..

Amanda Suria said...Reply To This Comment

Bab menangis tuh aku gelak besar nok...hahaha

Nafira usof said...Reply To This Comment

Alaaaaaa.. jeles lah dengan orang pandai tawar menawar nih. i tak reti lah nak tawar lebih2.. tawar gitu2 jer pandai. tapi kadang2 laki i pandai jugak bab tawar menawar nih. kadang2 i pilih2 pastu pas kat hubby suh dia bayarkan.. hahahahhaha.

salam kenal jugak dari saya.. selalu jugak tengok ko kat blog wahida. hehehehe

attyfir said...Reply To This Comment

beshnya dpt soping tshirt byk byk..dpt murah lak tu .

Mrs Nazar said...Reply To This Comment

hmmmm sangat best entri2 krabi ni...dah jadi ketagih plak membaca ..dari satu n3 ke satu n3 lain... bab shoping!! terer kan..yang paling penting...muka rayu merayu tu.... janje murahhh dapat kannn!!! kerlas u!! I lioke!!

nur iza said...Reply To This Comment

mana gi bantal busuk???hehehe

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

FM tepi jalan mmg murah sket kan..

pandai u tawar menawar ye...hehe

adoyai mmg rindu anak kan..

kita dulu pegi trip thailand ni pon tiggl anak...seb baik bleh call gak huhu..

NM03 said...Reply To This Comment

nur iza,

travel jauh ni, along tak kasik bawak, lebih kg katanya. hahaha

JunAina said...Reply To This Comment

Rasa nak terbang pi sana la jugak lah... Kalau ada rezeki nak ajak laki pi honeymoon kat sana jugaklah berdua lebih baikkkk...ahahaa...

Elok buat panduan nak gi Krabi ni...

adrianna syaz said...Reply To This Comment

Ooo.akk g dgn kak wahida eh..best2..kak..x mau ke bg2 fm tu?hehehe..nk pg memang tak tau bila la..dpt tgk gmbr2 dari blog akk,kak wahida jd la..huhu

Jemari_Suri said...Reply To This Comment

Bestnye dpt shoppping murah2 gitu...nk tau petua gak la camne hihi

Hanis Azla said...Reply To This Comment

As-salam..

satu kepuasan bila dapat buat penawaran dengan harga yang kita nak kan.. best2..

norhidana miswan said...Reply To This Comment

kalu pg tempat2 cuti gitu kene pandai mintak twr n kene pandai cari tempat utk dpt murah kan kak... kalu tak rugi lah...

hahahha ko tuh comfirm ciwek nyer,muke garang hati ada tmn yek kak...

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Napkin pengubat rindu....suweeettnya

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

nak FM............... hehe