Thursday, December 12, 2013

emerald pool ; krabi

taknak banyak citer. hari ni giler kentang, sanggup up n3 sekali 3.. punyer nak abeskan stori krabi dengan cepat. hahaha... pentamak yang berjaya... yes! angkat kaki sebelah. hahahaha..

nak masuk emerald pool, dewasa dikenakan bayaran 200 bahth = RM20, kanak² 100 baht = RM10. murah je kan... tak masuk rugi, bila lagi nak tgk sungai bermulut tapi airnye jernih. kannnnn... tapi rezeki abang dan adik hari tu, mereka tak dikenakan bayaran pun. best kan...

 kenderaan tidak sama sekali dibenarkan masuk ke dalam. hanya kenderaan yang berurusan saja dibenarkan masuk. jom turun bawah tgk ape yang menarik...

kat bawah depan pintu nak masuk ke emerald pool, banyak je orang jual baju, makanan dan utk massage pun ado. tapi kami tak beli ape pun kat situ, takut tak halal. hehehe... tapi yang menarik minat aku tang telor ni. cemana dalam telor tu bleh jadi kuning cenggitu. malas ah nak tanyer, dorg pun aku tyer tak paham ape. hahaha...

 tak best kalu takde bukti sampai kat satu² tempat. nnt orang cakap aku amek gambar orang lain dan tempek kat instagram... eh.... sori bagi yang terasa. kalu kamu terasa, kamu ke yg cakap mcm tu?? ayok!!! 

 sejuk dan nyaman aku tgk sungai ni. bestnyer kalu dapat mandi.


 ok, jom mulakan pengembaraan!

 ha??? pitam!!! daddy sayang, kalu i rebah, u dokong tak? terus lakik kite menjeling. kongajo tao!

 alhamdulillah, cuaca baik sekali. 

 dah rasa semakin terseksa. hahaha... air!!! aku nak air!!! kak jah dan abang sempat  menonggeng nak bergambar jugak. hehehe

 penat² pon sempat selfie... 

 hei ade pondok!!! tapi kami tak singgah pon... abang dan adik je sempat duduk kejap. 

 dah sampai checkpoint pertama. yey!!!

 amek gambar lu..

 dan lagik...

pastu kena ikut laluan kayu ni ye. hati² berjalan. kang sedap dok amek gambar tak prasan nak tesungkur masuk semak. hehehe... contohnya terjadi pada lakik sendiri. nasib baik aku menjerit. beriya beno nak menembak. hahaha...

 masa nak amek gambar yang ni la dia hampir nak jatuh ke bawah anak sungai tu..

 bestnyer kalu dapat mandi...

dah sampai... nak bergambar kat sini korang betul² kena berhati² tau. lumut dia mmg licin sungguh. ada untie india tu sampai jatuh depan kami. kesian dia. sakit wooo, siku dia kena akar besar. aku tau dia kontrol ayu masa bangun. hehehe... 


kolam kat belakang tu ada la dalam sampai dada. kalu aku yg masuk, mau sampai mulot. anak² jah tak mandi pon kat situ. dalam kolam ni pun berlumut jugak, tapi air dia cantek kan.. jernih je... cemana tu?

ko tgk minah salleh tu, punyer dia malas nak jalan atas lumut tu, sanggup dia mengensot kau. hahaha... tak sakit ke badan dia sebab batu² kt situ tajam jugak. 

 peluh dah masa ni..





 kemain hepi abang dan adik dapat main air.

 3 sekawan ni pun sonok dapat berendam kat situ. hubby amek gambar depa, kemain lagi depa tunjuk gaya kuak lentang. hehehe

dah puas lepak, dah puas abang adik mandi, tiba masa utk balik ke van semula. tapi sebelum tu singgah beli air dulu. giler pyer haus weh. nampak adik, keletihan sungguh ngupanya tu. sampai melengkung badan. hehehe.. kat sini ada jugak jual baju tapi jgn le beli. selai harga kat sini, 3 helai boleh dapat kat aonang. kaki aku betul² dah lenguh masa ni. tapi ku tahan...

masa dah nak sampai tu nampak laluan ni. hah... selamat! kalu tidak mau mengelupuh aku bejalan ikut sini woi.... hahaha... time tu mau aku melompat atas belakang lakik soh dia dokong. hahaha... tapi mungkin laluan ni pemandangan dia lagi indah kot.

15 dok ngomen:

wahida said...Reply To This Comment

kahkah...gigihnya ko noks...update sehari 3x...apesal tak update sekali waterfall hot spring? boleh terus sodakallah...muahahaha...

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

cantik sangat !

Nurfaezah Abdullah said...Reply To This Comment

whoaaaa teringin nak g situ

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

subhanAllah...
jernih airnya...
sejuk ek air sungai tu?
sgt cantik..

Haryati Faizal said...Reply To This Comment

syok tgk air dia...cantik

Liza Licha said...Reply To This Comment

tak sabar nak pergi.. hihii :)
seronok sgt tgk. cantik je pemandangan dia kn

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

dapat bayangkan camno la kalau terjatuh kat lumut licin tuh..ouchchhh!!!

Aimaniman Ezaiza said...Reply To This Comment

Bestnya... bile le nak sampai.. time musim2 ujan ni pun nampak ok je ek..

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

Gila jernih anak sungai dia!!
Yg pool tu, pool buatan ke semulajadi? Biru gila air...

Total korang kena jalan kaki ada sekilometer ke nak sampai ke emerald pool ni?

Untie India tu dlm hati kata " cilake betol minah2 Melaysia ni gelakkan aku tergolek dog"...wakakakakaka

Aisy Nasiha said...Reply To This Comment

Betul2 cantik tempatnya. Seronok pengalaman ni..

DYatie said...Reply To This Comment

Subhanallah cantiknya. Ok. Mulalah rasa berangan nak g krabi lak. Haha.

ummiross said...Reply To This Comment

Subhanallah memang cantiklah,gambar pun cantik2 tu, pandai suami Shareena menembak...

attyfir said...Reply To This Comment

cantiknya tmpt dia..
air dia kaler cantik ..

Pha Is said...Reply To This Comment

telur tu style...

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

wah cukup2 menarik, tq berkongsi sama yer !