Thursday, July 11, 2013

2 ramadhan 2013

gitulah tajuk sepanjang ramadhan ni. senang dan tak payah nak susah payah pk tajuk aper tiap kali nak wat n3. skang ni aku tgh semangat giler. hasil dapat bangun saho kekdahnye. hahaha... jom ar, layan citer berbuka aku smlm. sori, n3 bergambar plak hari ni, jgn korang marah aku plak eh. kalu terliur, telan la ayaq liyoq je tau. hehehe...

first day puasa, mmg jalan sesak giler. aku kuar dari opis jam 5.30 pun dah mula sesak dekat opis. daddy cakap depan masjid wilayah jem sebab orang dok amek bubur lambuk, so dia malas nak lalu situ, dia pusing kot belakang opis aku sebab nak lalu kot duke. huwaa.... baru berhajat nak rembat bubur lambuk utk qausar. sampai area umh, bertambah sesak sebab param danau kota dibanjiri oleh manusia. mmg aku takde hati langsung nak singgah param sebab kompem ramai giler. biasa la, hari pertama.. mesti orang xsaited nak pegi param. lagi pun aku dah order roti john ngan kazen aku. dia mmg nega roti john dan beger bakar. pulak tu, adik aku kata dia tolong amekkan, dah alang² dia lalu kot situ. senang, tak payah kami nak pusing jauh ke taman samudera nun sebab kompem masuk hway jem jugak. 

sampai umh dekat 6.45. terus masuk dapo buat ikan bilis goreng 3 rasa.. garing, pedas, masin. hahaha, tak bleh blah. ni permintaan dadday qausar. peberet dia ni tahu. cili api kampung tu mmg pedas nak mammsssss.. bleh berdenyut ubun kepala. kakakaka... aku sempat buat ni je la utk hidangan tambahan berbuka kat umh mak.

 kuih muih anak² bawak. mak aku harus ade akok. peberet dia. lempeng pisang tu sedap giler. adik ipar aku bli. donut utk kak icha dan qausar. mereka mmg suker sangat mkn donut.

 hidangan berbuka smlm. mcm² hado

 budak jambu ni pun sebok sama. dari mkn kurma, mkn nasi sendiri, ratah lauk. sudahnye......

ye, sudahnye... inilah jadiknye. aku malas nak marah dia. kang senang noo kuar ayaq mate. pastu nnt aku yg kena marah ngan mak tok dia. tensi aku... mak tok suker bekap cucu². so diamkan aje.. lagi aku diam lagi sedap dia buat sepah. sampai duduk atas nasi yang beterabur tu. skang ni dia suker makan sendiri. biasa la, lagi banyak yg tumpah dari masuk ke mulut. takpe... belajar pelan² ye nak..

dah siap mandi bagai, dok melalak plak nak ikot daddy p teraweh. kak icha pun ikot p teraweh. tapi smlm dia pegi sibok nak bawak menan masak² dia. dia kata kawan dia pun bawak menan. aku cakap tak boleh, nnt pak iman marah buat muka antu kak limah pastu masuk tanah kubur. dia mmg cukup takut ngan antu kak limah dan citer tanah kubur. ko gertak je ngupa itu, kompem dia cakap 'ok la'. hahaha

 nak kasi senyap, bonda dia kasik eskim mesia ni. ikot aku mmg tak le nak kasik dia mkn eskim sbb dia tgh selsema. dah dia diam ngupa gini, aku biarkan lagik. lantakkan, asal dia senyap. 

tak menahan aku tgk gambar ni. beriya benoo ko ye dik. bersungguh ko sedut eskim tu ye. nikmat sungguh nampaknye... geram betol aku ngan peel dia skang. dah pandai membentak kalu tak dapat ape². pastu plak, kalu terjaga tgh mlm, nak susu beriya benoo dia melalak. sebelum ni tak mcm tu pun. mkn besar makin menjadi ye... selagi tak dapat susu, ko melalak gaya metalika ye.

habes citer berbuka, ni menu saho pagi tadi. gigih aku set alarm jam 4 pagi. dua² henpon aku set alarm waktu yang sama. sekali bunyi dua² henpon tu, mcm nak meletop plak aku rasa. tambah plak ngan mak aku dok call berkali².  aku ngadu ngan mak tak sempat saho sebab tak dengar alarm. tu yang mak aku call. sampai 7 mis kol koooo... kikiki... tu bukan nasi goreng kicap ye. tu adalah ikan bilis kicap yg aku buat utk berbuka, mak tapau utk aku ngan nasi. dia kata saho nnt panaskan aje. keje malas aku, aku panaskan keduanya sekali, gaul² jadila ngupa nasi goreng kicap. hahaha... bijak kan aku. neskepe panas harus ade, kalu tidak boleh sawan seharian. muahaha... tgh mkn saho aku layan IG. tgk lieyalatip masuk igvideo saho anak² dia. suker aku tgk anak² dia rajin bgn saho.

daddy qausar tak boleh telan nasik waktu saho. dia soh aku wat roti teloq je. aku buat 4 keping, dia mkn dua keping je. lagi dua keping tu, biasa la... aku sebagai tong sampahnye. hahaha... tapi dia rasa jugak la sesudu nasi goreng aku. tu pun panjang tekak nak telan. dia mkn dua keping roti ni sambil pejam mata. geram aku.. baik ko mkn je atas katil. senang, habes kunyah terus tido balik. kikiki... tapi, lepas habes mkn, bleh plak dia tebuntang biji mata dok main candy crush. haishhh... sabar je la.

ko tgk mata kitaorang. sembab mengalahkan tak tido seharian. tu mata sembab sebab bgn awal. kikiki... dalam kete memasing lawan menguap. selalu dalam kete aku tido, tapi tadi aku tahan mata sebab risau tgk lakik aku yang beriya menguap. takot kang aku tido dia pun tido sama. hahaha... owh... qausar tidoq umh mak tok dia. lepas dia mkn eskim, terus dia tido. penat melalak kekdahnye. hehehe... oklah, habes dah citer utk hari ni. pjg lebar plak karangan hari ni. ceria dapat bangun saho mungkin. muahahaha... 




tata titi tutu !!!

40 dok ngomen:

mama3heroo said...Reply To This Comment

selamat berpuasa di hari yg kedua..

cha said...Reply To This Comment

Bagusnya mak siap call kejut mak bgn sahur huhu. Sume menu nampak sedap je

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

sedap ikan bilis tue
buatkan jugak
plzzzzzzzzzz
hahaha

Mimy Hamid said...Reply To This Comment

sambal ikan bilis tu terbaiuk...feberet...amboi qausar tahun ni seronok la awak ye

nabila zaremi said...Reply To This Comment

samala anak kita,dah pandai mengamuk kalu tak dapat apa yg dia nak...tak padan ngan kecik..

sedapnya ayam panggang tu..balik nie nak kena carik...

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

apa ni update gambar makanan. tidakkkk hahaha

qays tu gebu geram. puasa ke dek non kemain sedap makan eskrem. hihihi

menu kita sahur sama la nasi goreng. huhu

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

saya kalau malas gitu jugaklah kekdah panaskan nasi dgn lauk.. tapi memang berselera klu sahur makan cengitukan..

norhidana miswan said...Reply To This Comment

ahak2 dasat2 ko kak, beria mak ko tepon nk kejut sahur, tkt anak nyer telajak tdo lg kan...

time pose nih sana sini jem kan kak, aku yg amik wp2 pun tukar wp1 kuar 430, klu kuar kul5 nngs lah nk sampai umah kul baper agaknyer, aku time edy takde nih mls nk singgah2 param...nk pkr paking nk pkr beli2 lg...serabut je baik msk...

pandai anak bujang ko mkn sndiri yek kak, udha tu di bedalmkn sekerim malaysia lak... qays2...

Mira Adzlia said...Reply To This Comment

hihi..mmg nmpk sembab mata sbb bgun awl....hihi...wah..lauk2 bbuka tu mmg mnyelerakan...

atty's said...Reply To This Comment

baca entry ada kuih akok..tingin lak kuih akok..tp kalo weekdays kty tak g param..org ramai ..lg pun nak masak takut tak smpt..sabtu ahad cari akok ..

wahida said...Reply To This Comment

semlm aku pi param...mcm tak ramai umat manusia sgt berbanding tahun lepas...hari ni ingat nak masak la...harap2 aku sempat masak la...huhu...


kelakar aku tgk si qausar nyonyot eskem rupa gitu...punya feeling habes mkn eskem...hahaha...

Sharifah Nadzarah said...Reply To This Comment

salam ramadan..hehe mmg sronok baca n3 harini..smpai kite pun senyum sorang2..tapi tgok qausar sedut eskrim tu..saje jek tau budak jambu tu..nak bagi semua anti2 kecur..haha..

Lynda Che Lah said...Reply To This Comment

sambal ikan bilis tu mengancam iman..hehe

nizamsani said...Reply To This Comment

sedapnya aiskrim.

lieyalatif said...Reply To This Comment

i is jeles okeh!! jeles sbb ko buke ngan mak ko....beli sorang sikit, kumpul2 walaaaahh meriah hah lauk pauk makanan gitu.....mkn ramai2 sonok kan...

kemain qausar nak mkn sendiri....abis tunggang langgang nasi dibuatnye wakakakaak...kate diva mene leh kene marah kan so redhooo jek la noks

looooooooo...aku pujik laa ko rajin goreng nasik pagi2...rupenye ko doh campur sekali yeak jdi le nasi goreng heheeheh...tp nampak sedap nok!

eleh daddy qausar tu feeling2 tekak omputeh lew tuu pagi2 ekekekeekke

pinky said...Reply To This Comment

best best.... hehehhehe teringin roti telur jugak....uwaaaaaaaaaaaa

bunga_rose said...Reply To This Comment

pehhh sambal ikan bilis tu nampak sedapppp je... resepi ada tak??? hihihihih..

ari ni tak sahur, jaga2 dah kol 6, sobbssss!!

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Comelnya qays hisap eskrim tu....bersungguh2 gayanya..hehe
biasalah klu ada atuk dan nenek, anak2 mesti hepi gilak sbb ada orang bekap dr kena marah..hehe

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Weyhh..sambal tu aku terliur..nk buatla nti..haha..aku geram tgol cili api tu weyhh..verasap telinga aku..haha

faraherda.razalan said...Reply To This Comment

Amboi...die punye amuk nak ikut dedi tu. Smpi kena rasuah eskem malaysia. Hahahaha~

~MommyAida~ said...Reply To This Comment

Makanan sedap tu yg tak menahan..ahahah..Qays..sedap ngat aih mkn ice cream tetengah mlm ni..hihih

SangRatoo said...Reply To This Comment

qausar suka mkn donat eh..samalaah ngan abg aaron..budak2 mmg suka makan manis2..Selamat Menyambut Ramadhan utk Mami Sherry sekeluarga :)

emy pokden said...Reply To This Comment

sama lah qausar ngan darin...mlm2 nak susu mcm nak apa..selagi tak dpt..selagi tu melalak..melalak lak mata tertutup...geram kan..tp comel...ala sedapnyer sambal bilis ko tu..

whitecappuccino said...Reply To This Comment

sambil baca sambil akak tersengih hehe..bab mata tu tak menahan..

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kakak suka tengok gelagat Qausar:) Seronok kan berbuka kalau ada anak kecik macam ini. Makan pun laju aje sebab nak cepat:)

aizamia3 said...Reply To This Comment

bulan Ramadhan ni kita guna je tajuk 1 Ramadhan, 2 Ramadhan, 3 Ramadhan dan seterusnya.. ;)

lauk pauk yang menarik tapi lagi menarik tengok aksi dak Qausar tu.. ;) geram nengok eh..

Amanda Suria said...Reply To This Comment

Bestnya berbuka beramai ramai kat umah mak...lambat tul jemahat nk balik sbn....

wantie said...Reply To This Comment

cili burung tu. pergh.. pedas berapi. suka suka. my step mom ada tapau tuk kitorang.

adoi.. qausar.. khuyuk tul ko nyedut. right timing pula mama kamu snap. cayalah..

hohoho.. tu le wat mak risau sangat tak bersahur semalam. 7 miss kol ko dapat. hambek.

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

lauk yang simple NM tapi sedappp..
Qays pun nak tumpang sekali...

Cik Puan Rara said...Reply To This Comment

eh sambal bilis.smlm kami pon buat sambal tu.laku lah ikan bilis time time pose ni kan kak.ewahh dpt bgn sahor,bestnya! kami pon bgn,nasib si princess tu tido lena harini.akk,knp 2 2 muka masam tu.ce senyum sket.hehehe

Khai♥Rin : anies said...Reply To This Comment

alahai qausar...hehehehehe comel je kak icha nk bawa mainan g terawih...

Eye_nee said...Reply To This Comment

cara ko menulis n3 ni buat akk gelak jer...dgn qausar sampai pinggan terlungkup dgn kak icha yg ko takut kan sampailah ke muka jantan kecik tu menyedut eskrim..adoiiiihaiii...

eMMe said...Reply To This Comment

suka baca citer kat blog Sis... hehehe...gambar pun best2...heheh..
mcm2 ada.. huhuhu....

Cida de' Nuanza said...Reply To This Comment

meriah betul..hihi

Rinna said...Reply To This Comment

Meriahnyaa juadah berbuka pose..

Sedap plak tgk ikan bilis petai..tuh.. :)

Dee said...Reply To This Comment

semangat giler kau eh..berkobar2..aku sahur kurma je agak2 leh tak buat entry? ke dpt pelempang nanti..kuikui..

BUNDA a.k.a KN said...Reply To This Comment

selamat berpuasa hari keempat..

Ainim Suju said...Reply To This Comment

alahai qausar, comel je makan eskem mesia tu...

RedRose said...Reply To This Comment

maktok, nenek, tokmami dan yang seangkatan dengannya memang lah ske backup cucu. padahal dulu dgn anak sendiri kemain lagi pantang larangnya. ha ha ha

noly anna said...Reply To This Comment

eeh sekali pandang anak akak ade iras2 anak noly lah hehehe:p