Friday, June 14, 2013

hidup biar sedap # 6

takde modal nak becerita sebenarnya. layan je la ape yang disajikan hari ini ye.

 time aku rajin, aku suker wat megi ala² bandung gitu. cuma takde letak teloq je. tumis mcm biasa, aku letak skit cili kisar so jadikla megi bandung.

 dua minggu lepas, adik bongsu aku request spaghetti meatballs. meatballs tu aku kepal isi daging kisar ramly jek pastu goreng pastu campak sekali dalam kuah.

mggu lepas adik aku yang no 3 plak soh wat carbonara. ok, aku kakak yang menurut perintah. cuma carbonara ni simple giler. tak sempat nak beli cendawan butang dan parmesan cheese. klu tidak lg terangkat. first time qausar mkn, tak sangka dia pun suker. kuah tu campo ngan nasi pun dia bedal jugak.

 minggu ni dah brapa kali aku repeat mkn mihun sup ayam kat area umh aku. cili kicap dia terangkat habes. ayam dia mmg banyak giler. tu yang puas mkn. mkn kena laju² sebab nak kejar teduhan kasih. hahaha

 first time aku try butterscotch ngan nescafe kotak ni. roti tu sedap tapi nes kotak tu biasa² jek. bagi tekak aku lg sedap nescafe latte tin.

aku makin ketagih ngan kukis oat ni. rasa dia mcm kuih raya. ni pun kawan aku yang kasik rasa pada mulanya, pastu terus p carik kat giant. sepeket ni aku ngap sorang je dalam kete otw ke ikea beberapa minggu lepas. gelojoh kan..

 yg ni pun dah jadi habit harian. korang pernah mkn seaweed ni? pehhhhh... sodap

 kalu ke bb, aku hanya gemar dua eskim ni jek. perisa mint chocolate chip ngan chocolate mousse royale. pastu harus minum air masak sebanyak mungkin klu tak, terasa lekat kat tekak je.

 double smokin' bbq beef @ mekdi ni sebiji rasa prosperity beger.

akhirnya asben aku belikan jugak pemanggang ajaib. terus rasmi buat roti jala. ha... jadik tak jadi tak... tapau mkn kat ngumah mak, mmmm... mmg le mak aku tak percaya langsung aku yg buat. tunjuk gambar baru dia percaya. boleh le amek tempahan lepas ni. hahaha... bulan puasa nnt nak buat roti john plak. harap menjadik le.. klu wat lg roti jala, aku nak wat dua kaler plak. botol utk letak bancuhan tu aku beli kat kedai dua hengget jek.

tq pada noor, geng antu jepun aku sebab kasik pelbagai coklat dari langkawi. dia pegi animun bulan lepas. pepero tu femes skang kat langkawi rasanya. kat kl lom jumpa lagi. ari tu kawan asben pun kasik benda yang sama. dalam tu ada seploh batang, tak puas mkn sebab sedap. ko tgk kat paper bag tu, siap tulis gebuss... hahaha




smlm qausar muntah². dia mmg tgh tak sihat skang ni. mungkin demam nak masuk setahun kot. kesian tgk dia, lembik betul.. bejalan pun mcm orang mabuk. bawak p klinik, doktor soh amek neb sbb gelema kahak dia banyak sangat.cepat baik ye qausar sayang..

33 dok ngomen:

Kakcik said...Reply To This Comment

Seaweed tu mak lom penah makan...


Semoga cucu nenek QQS segera sihat sepenuhnya. Nak dapat akal lagi tu... :)

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

adushhh..tgk makanan di pagi hari ni membuatkan mummy terliur tau. apatah lagi baby inside ni. hehehe

semoga qays cepat sembuh ye. mummy sherry jgn risau ye, tu salah satu proses peralihan bulan

nuyui a.k.a miss YUI said...Reply To This Comment

mmg sedap belaka ni..huhuh

nabila zaremi said...Reply To This Comment

lapo2...seaweed to sodap..beli paket besar pon dok nguk ngap nguk ngap habis..hahaha..

Baru je makan McD smalam...heheheh

Dee said...Reply To This Comment

tak suka seaweed..tapi suka ngan mihun sup tu..lagi satu nak try beli oat cookies tu nampak sedap sgt..

aku kalau BR..suka jamoca almond fudge..keje kat situ pun dulu..itulah yg aku bantai hari2..hehehe..

Lya Colours said...Reply To This Comment

1)saya pon suka mihun sup. cili kicap biar lebih. psssss pedasss

2)saya pon lebih suka nes latte. rasa dia tak pekat sangat

3)saya tak makan seaweed huhu

4)yg bbq beef tu pedas gila bg saya la. tebal bibir

atty's said...Reply To This Comment

morning niza..lapar tau pagi2 tgk semua food entry ni sedap2 belaka..lebih2 lagi mihun sup tu..terbyg2 cili dia..kty mmg suka yg pedas2 nie.

Kakzakie said...Reply To This Comment

Lama kakak cari botol buat roti jala yg square-square macam itu tapi tak jumpa lagi. Cantik kan bila digulung, makan pun lebih sedap:)

cha said...Reply To This Comment

sedapnyaaaa terliur T_T

faraherda.razalan said...Reply To This Comment

1 - Aku pun suke bt megi bandung. Bezanye, aku suke letak udang kering tumbuk ngan kacang grg tumbuk. Kasik sebiji bandung muor gituhh...

2 - Terbaekk!

3 - Berselera menengoknye!

4 - Peh! Kat BP...ade kedai mi sup yg terbaek. Sebijik mcm dlm gamba ni. Bezanya, mi die tak le kaler kuning. Ni stail utara ni...

5 - Dr aritu nak try roti butterscotch....nes tin ke, nes kotak ke....aku tak berkenan.

6 - Eh, aku amek tempah biskut oat. Meh le try. Hahahahahah!

7 - Fav aku ni woit!

8 - Tak suke sbb manis meletin. Aku prefer New Zealand Ice Cream. Terbaek!!!

9 - Nape roti mc d skg ni manis?

10 - Rmi gak skg dah beli mende alah ni...ctk roti jala ko...

11 - Skett!

Eh, Qays pun amek neb ke? Hopefully lekas sembuh ya?

NM03 said...Reply To This Comment

kak zakie, saya beli kat kedai dua hengget jek... hehehe

Qashmere said...Reply To This Comment

Semua gambar2 ni buat saya lapaq laaa....rajinnya sis masak yer...sedap2 plak tu...roti jala pon rajin nih...lapaaaaaar la plak

Qashmere said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Lapar tgk gambar2 ni nok. Seaweed aku tak bley nak mkn. Tak kena dek tekak.

GWS qays. Qhalif plak kena ceri beri. Tak senang hati plak aku nak berjalan.

ummiross said...Reply To This Comment

Bila tengok gambar2 ni, semua ummi rasa nak cuba, tapi mihun sup dengan roti jala tu yang paling mengancam, perghh!!!

aizamia3 said...Reply To This Comment

menaikkan lagi nafsu makan tengok gambar2 tu.. ;)
part gebuss tu memang special lah.. hehehe..
moga dak Qausar cepat sembuh hendakNYA..

ct rahani said...Reply To This Comment

terus rasa lapar tgk pics makanan nih kak.. nk2 spaghetti tuh.. lama x makan.. mengidam lak.. huhu..

duniafana said...Reply To This Comment

tu dia aih...jgn dibazir

Mia Kassim said...Reply To This Comment

meleleh air liur aku tengo semua makanan tu..
Butterscotch tu memang sedap giler tapi sayang takda jual kat Sabah..huhu

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

akhirnya dapat juga pemanggang ajaib ni...sukanya
roti jala nampak sedap juga..

wawa syaida said...Reply To This Comment

1st baca entry ni ingatkan 1 gambar je...pastu mak aiii banyak nye makanan....semua sedap2 pulak tu....nasib baik baru lepas makan ^_^

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

Yeszaa..pepero tgh femes skang! hehe..mujur ada lg stok dlm peti...bulan lepas punya jugak :)

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

walla wei semua sedap2 tu !

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

megi tanpa telur, umpama pelamin tanpa pengantin....wakakakakaka..

Mmg ajaib kan pemanggang tu,,,adik aku pun beli....aku nak beli lepas wife aku bersalin ni

Mila Ahmad said...Reply To This Comment

i love food yeay :)

Ratu Hatiku said...Reply To This Comment

fuhhh terliur aku dibuatnya...
Ala sian qausar.. Moga cpt sembuh ya...

~MommyAida~ said...Reply To This Comment

Sedap gilerr...roti jala tu yg tak tahan tuuu..Qays..cepat sembuh ye sayang..sedihnyaa..

ameris said...Reply To This Comment

terliur sume makanan tuh

Rinna said...Reply To This Comment

Sedapnya tgk meehoon sup tuh..siap ngan cili kicap.. adess..

Ainim Suju said...Reply To This Comment

saya lapar tengok gambar makanan yang akak pos..sekian, terima kasih..kekeke

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

gilo mu..semua sedap weyhh..

Cpt sembuh qaisy

Aty_Fared said...Reply To This Comment

Qaleef pon suker canorana tuh..:-)

sarah said...Reply To This Comment

terliur tgk burger tu..nyum nyum nyum