Followers

Thursday, December 27, 2012

qays dan pengasuh

khamis lepas, aku tengah leka kat tempat kerja, ayie (adik ipar) call. dia cakap nak anta qays pi umh mak. ingatkan saje nak bawak qays jalan² (umh adik ipar sebelah umh pengasuh) ngupanya ayie cakap kak tie (pengasuh qays) dah tak larat. dah mcm rasa sakit nak beranak. aku tekejut! korang tekejut tak? hehehe ok, citer dia camni..

masa mula² dpt tau aku peknen, aku terus booking kak tie sebab kak tie jaga anak adik aku, anak ayie la. umh depa ni sebelah je pun. so senang la kalu jadi ape² aku leh harap kat ayie sebab dia ni memanjang je ada kat ngumah. dia bukan tak keje tapi dia ni bisnes sendiri. lagi pun kak tie mmg dah lama kami kenal.

nak dijadikan cerita, masa aku dah sarat peknen, tetiber dapat berita kak tie pun peknen jugak. ah sudah, aku cuak la takot dia tak mau jaga qays. bila aku p jumpa dia, dia siap ckp beriya², jgn risau.. dia akan jaga qays sampai dia nak branak. dia due bulan satu thn depan. so aku lega la kat situ... masa hari pertama aku anta qays, berkali² aku tyer dia ok ke tak. hehehe... harusla aku susah hati, mau tidak.. larat ke kak tie nak layan anak aku, nak suap mkn, nak mandikan, nak tido kan.. ish... masa aku anta tu, perut dia dah besar.  hari demi hari, semuanya berjalan dengan sempurna sampaila khamis lepas ayie call kasi tau kak tie dah betul² tak larat. ye la, ni dah akhir bulan 12. dia due bulan 1, mmg la dah tak larat. kalu qays dah pandai jalan, dia ok lagi katanya. tak pe.. aku faham

dah jadi mcm ni, aku ngan suami harusla susah hati nak cari pengasuh sementara. bukan tak boleh anto kat ngumah mak. mak aku pun jenis bz orangnya. kalu dia tak bz, dia boleh je jaga. mcm smlm, dia tak kemana, dia jaga qays. sebenarnya, kami ada amek maid dok ngan mak. tapi ada masalah skit, dan aku rasa mcm lambat skit la proses maid kami ni. nnt bila dia dah dok ngan mak aku, dia akan jaga qays, qalesya anak adik aku no.2 dan rayqal, anak adik bongsu aku. mak aku la jadi mando. hehehe

so, sementara proses maid kami ni selesai, aku asyik la dok pk nak anta qays kat maner. balik keje isnin lepas, aku teringat ngan jiran atas ngumah aku. tanyer pyer tanye, nasib baik la dia ok. aku boleh anta 3 hari je sebab start thn baru dia dah jaga balik anak orang dan anak adik dia. ni tgh cuti sek mmg depa semua balik kg, dia tgh free lah. pg td aku tyer lagi, boleh ke jg qays sementara maid sampai. dia cakap mmg tak boleh sbb dia kena p anta dan amek anak dia kat sek. nnt nak tggal qays kat sape. klu qays dah boleh jalan, dia tak kesah, dia boleh bawak sekali. adussss.... ok, aku faham. pagi tadi aku anta qays, terpinga² dia. tak sudah² kepala dia pusing kanan, kiri depan belakang. pelik kot... celah mana pulak dia kena transfer kali ni. hahaha... 

yang senang anak aku ni, dia tak kesah dok ngan sape pun. semua orang dia nak. semua orang dia senyum. tadi aku tyer pengasuh, dia tak nanges pun. lepas aku anta, dia tido balik. lega la kejap. nnt nak call lagi tyer ape citer. adoi... aku ni biasa la, hari pertama anta kat pengasuh mmg tak senang duduk. mcm tu la masa mula² kat umh kak tie, asyik le aku 3G adik aku. sampai adik aku bengang, hahaha...

jadiknya, tahun baru ni cemana? adoila.... nak anta taska, alahai... rasa tak tegamak plak lagi. aduhhh... pening aku nak pk. suami lagi la... asyik la dok soh tyer orang tu orang ni. semua yang dia soh tyer semuanya dah jaga ramai budak. mmmm.... dah, pelan² la aku pk. susah sgt, ayah aku kata cuti tanpa gaji. uwaaa!!!!! nak mkn gapo ayah weh!!! hehehehe... eh, ayah je la jaga qays... gud idea jugak kan. hahahaha

hadoi... penat aku menaip luah perasaan. lega plak rasanya. huh!



qays sayang... dok ngan cik na elok² tau. tak mau buli cik na ok. 
mkn, tido, mkn tido... ptg kang mami dedi amek eh. :)


48 dok ngomen:

Anum said...Reply To This Comment

tomeinya dia

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

susah ati kn bila pengasuh yg lama jaga anak kita tiba2 ada emergency..huhu...sy gitu la..dah la mak duk jauh, kdg2 tpksa pggey mak dtg jaga anak..huhu.

SangRatoo said...Reply To This Comment

hey mata die..boolat²! mintak digeget nihh..umm geram..hehheeh :)

emy pokden said...Reply To This Comment

comel nyer qays ni..geram aku tgk..aku pun ada masalah pengasuh gak..tp alhamdulillah..setel jugak akhirnya..darin pun membesar bagai juara dah skrang..hehehe

SURIA AMANDA said...Reply To This Comment

comel...rasa nak dakap terus gomol jer ni....sabar..mudah2 dipertemukan ngan pengasuh yg ok...

syariza09 said...Reply To This Comment

alahai qays, siannya. skrg ni mmg susah nk cari pengasuh yg tak ramai budak. pelan2 la cari pengasuh yg ok yer

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Selamat mencari pengasuh. Aku hantar nursery jer....tawakal.

abah khalisha said...Reply To This Comment

hehehe..kena tinggal dia

elise eijal said...Reply To This Comment

shomeynya qays!!!

alahai, ai yang anak 3 ni pon kalau antar baby jer sure seminggu dua tu duk nervous itu ini...padahal taska yang ai pilih tu ikutkan dah ok dah sbb dia just jaga 6-8 orang baby saja ikut kuota yang telah ditetapkan bersama 2 orang teacher...so rationya adalah 1 teacher just jaga 3-4 orang baby saja...tapi galau tatau nak kata...hati seorang mommy gituk la...hehehehehehe...

Mira Adzlia said...Reply To This Comment

geramnye ngn dier..cumilnye..cumil sgt :)

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Kakcik dah tempoh pengalaman begitu. Rasa macam nak berenti kerja, jaga anak (kalaulah aku kayaaaa...).

Semoga ada jalan penyelesaian yang baik nanti...

Eye_nee said...Reply To This Comment

Alahai dagu berlapis tu...kalau ko dekat ngan umah akk...hari2 aku angkut balik budak tecik ni....

♥MAMASYAZA♥ said...Reply To This Comment

alahaiii comelnya dia

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

part sape nak jaga anak ni mmg masalah besar okey!

Has said...Reply To This Comment

salam kenal...

mamawaiz said...Reply To This Comment

sabar kak..ada anak ni cam ni lah kak. sy dh byk kali rasa & lalui..kena sabar n tabah. nasib baik qays tu jenis nak dgn org..buat dia menangis sbb x biasa dgn org baru.
bagus qays ni...good boy

lieyalatif said...Reply To This Comment

aku paham prasaan ko nok...mmg gini laa yg selalu menganggu perasaan kite ibu berkerjaya nie....tang nak cari pengasuh...adoi fenin oiiii...dah le mcm2 bende jadi skrang ni kan....aku paham benoo perasaan ko skrang...

ape2 pun hope cepat la urusan maid ko selesai ......

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

hahahaha...comel fesyen topi Qays...

Mmg dilema kan..alhamdullilah waife saya duduk di rumah aja, jaga anak anak kami..

Saya rasa, maybe saranan ayah awak tu ada betulnya kot, cuba la ambik cuti tak bergaji utk tempoh sebulan dua dulu...

NM03 said...Reply To This Comment

daddyZ,

tu nak elak ujan, pinjam topi dedinyer. hehehe

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...Reply To This Comment

hg minat tak anta anak dkt nursery..?? kalau anta anak kat nursery, kompom tak de crita ceriti mcmnih.. cikgu taska akan sntiasa ada..
anta pengasuh ni la leceh, kdg2 pengasuh ada hal, dah kita pun kena amik e.l tak pasal2.. nursery lain, satu cikgu cuti, ada je cikgu lain ganti..
aku dulu anta anak dkt taska sri ayu taman melati tu.. taska tu berdaftar,... ok jugak, byk dia belajar, sbb ada tadika skali dkt situ, setahun dah pandai nyanyi2..

qemaishak said...Reply To This Comment

syukur sgt bila anak dpt pengasuh yang baik..

comel qays..cubit kang

ieda said...Reply To This Comment

adoi lahhh
ko pikir sendiri lah dik
malas nak komen muahahhaha

aci ! allalalalalla

akakk nak tumpu perhatian pada pic qaysss tuuuu ... adehhhhhhhhhhhh ghewam tul ! ...
ilang semua idea2 aku nak cadangkan pada koo bile tgk pic qays tuuu

tergugat concentrasi haku ! .. ;)
ngehx3 .........

Mia Kassim said...Reply To This Comment

saya pun hantar nursery jak...susah nak cari pengasuh sini lebih2 lagi yang boleh diharap...

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

afnan, anak ke 4 start anta kat nursery..geram juga kat situ..asyik nangis mereka suruh akak pergi jumpa bomoh suruh dia diam geram...bila pandang kat nursery tu berapi hati he..he..

nursery skrg afnan/aeish serasi..thn ni last anta afnan sbb thn depan afnan 5 thn (4 thn kat situ)..msk sklh..jasa pengasuh mrk tetap akan dikenang smpai bila2...

norhidana miswan said...Reply To This Comment

ko anto umah aku je lah kak, makngah tu pun jaga aiyan sorang je... rasanyer kalu tambah qays yg montel sorang nih boleh je makngah jaga...

aku ni pun duk pikir sampai bile makngah nk jaga aiyan, sian lak dia asik jaga anak aku je

Cho Zila said...Reply To This Comment

terkujat anje.... memang susah bebenoler kalau jadi gini.. hendak tak nak cariler jugak yerk.. harap2 cepatler proses maidnyer...

Madam Lala said...Reply To This Comment

perfect!!! hensem!

Ratu Hatiku said...Reply To This Comment

Alahai geram betol la ngan Qays nie rasa nk gigit2 jerk.. :P

wahida said...Reply To This Comment

bwk je la dtg opis nok, ramai boleh bergilir jaga si qays ni..


hehe...

Dee said...Reply To This Comment

alahai..sian lak aku dgr..tp aku percaya kau pasti temui jalan penyelesaian..kalau aku tak keje..bolehlah jaga qays..ni aku pun keje...hihihi..

Mila Ahmad said...Reply To This Comment

matanya kenapa boolat sgt ! gerammmmlah bila tgk gambar-gambar kamu nie...

ummiross said...Reply To This Comment

qays sangat comel, suka sangat tengok wajah qays, insyaAllah ramai yang sudi jaga qays yang cute tu..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Weyhh..na..aku pun tgh cari ngasuh utk ank aku nih..huhu..haru betul!

Mimie said...Reply To This Comment

senangla kalo anak tak meragam..dgn sape2 pun die ok

whitecappuccino said...Reply To This Comment

bak sini akak bwak qays gi sekolah! haha...mmg risau klu anak tpksa duk dgn pengasuh...nak cari satu hal..

~MommyAida~ said...Reply To This Comment

Lah..sianyya Qays takde BS..kalo aida pon, aida pening gk..bab BS ni la paling susah nk pikir sbb melibatkan ank kita kan..haihla semoga proses amik maid tu cepat selesai n Qays bleh duk umah nenek dengan selamat..

Rai Ourkizuna said...Reply To This Comment

bagusnya qays..tak kisah dengan sesiapa..semoga cepat la dapat jumpa penjaga untuk qays..

Haryati Faizal said...Reply To This Comment

susah jugak nk cr pengasuh ye...yati alhamdulillah sbb MIL nak tolong jagakan..

Riedaffya ibrahim said...Reply To This Comment

comei nye qays time nih...zaman skrg susah tau nak cari pengasuh..

mamyharraz said...Reply To This Comment

semoga awk jumpa pengganti utk ngasuh yg sesuai.

qays dok elok2 ya masa mami dedi keje :)

Nens Collection said...Reply To This Comment

insyaallah nnt pasti ade jalannyer..smoga qays cepat dpt pengasuh baru buat die..

wantie said...Reply To This Comment

kalau akak pun mati kutu bila pengasuh tak de.

harap harap qays ok tinggal sementara dengan cik na.

ieja amieja said...Reply To This Comment

hahaha..susah2 anto je kat akk ni kat PD.hehhe..ada larat??
suka tgk muka comel dia..teringat lak kat thaqif..ada rupa la ckit..^^

rynn said...Reply To This Comment

hehe kak dok aner.. lau lom jumpe pengasuh rynn tgh free sampai bulan 3 :)

norh said...Reply To This Comment

moga Allah permudahkan mama qays

Wak Gelas™ said...Reply To This Comment

siannyer nk kena tinggal pengasuh tuuu.. uuuHUuu

AzLiN SaFeNa AzIhAR said...Reply To This Comment

hi...salam perkenalan dan selamat tahun baru... menarik dan cantik blog u ni.. feel free visit my blog dan follow me.. www.azlinsafena.com tq

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

comeynya anak akak:)