Friday, February 17, 2012

kecemasan dan 4D

assalamualaikum
hari ni mummy kembali dengan semangat blogger tegar 
kununnnnn... ahaksss
harap² lepas ni mummy dapat terus menghapdet stori mori tanpa ada rasa jemu lagi
seperti yang berlaku dalam tempoh 3 bulan sebelum ini
huh... seksa rasanya.. mabuk laut pun tak teruk cenggini
baiklah, mari dekat mari rapat
citer pertama hari ini berkenaan dengan mummy kena refer ke sepital selayang
ape kes??

13hb, mummy mc sebab mummy dah mula rasa pening campo letih. kebiasaan bila nak beralih bulan, mummy akan mengalami tabiat cenggini. ye, ibarat baby beralih bulan, mesti ada yang tak kena kan... begitu juga mummy. bila peralihan bulan, mummy kompem akan mengalami pening kepala yang sangat teruk sehingga mengakibatkan tekanan darah tinggi naik. dalam buku merah mummy, paling teruk rekod tekanan darah tinggi yang tercatat adalah 160/92. korang rasa teruk ke tidak? ha... disebabkan itu, masa mummy check up 5 bulan pada 14hb baru² ni, doktor mas yang merawat mummy masa tu terus call anak dia yang kebetulan on duty kat kecemasan sepital selayang. tup² doktor mas terus buat surat utk refer ke bahagian kecemasan, terus berjumpa dengan anaknya doktor aishah. masa ni mummy dah mula takut. daddy plak nmpk cool jek.

sampai di sepital selayang, mummy terus masuk kecemasan cari doktor aishah. punya la peramah doktor tu, sangat puas hati layanan dia. mummy ada tanya ngan doktor mas, kenapa kena pegi kecemasan, dia cakap sbb anak dia ada kat situ. sekurangnya mummy tak payah tunggu lama. huhuhu... korang tau² je la kalu dah kat bahagian kecemasan. mcm² kes yg ada pagi tu. daddy plak bila sampai situ dah mula rasa pening. dia bukan bleh tgk org bedarah.. kebetulan masa tu byk pulak kes xcident.

kebetulan pulak ada katil kosong, terus doktor aishah soh mummy baring kat situ dan rawat mummy. alamak... makin cuak le sebab belum pernah seumur hidup baring atas katil sepital nak² lagi kat wad kecemasan. bingung kepala masa tu sampai mummy soh daddy call mak. hehehe... daddy gelak je tgk cuak mummy. ah.. padahal dia yg cuak lebih, tapi kontrol. kan daddy kan... hehehe

kali pertama doktor amek lagi tekanan darah, mmg tinggi. pastu doktor cakap kalu beberapa kali amek tekanan lagi lepas ni, menten sama atau lagi naik tinggi, mummy kena tahan wad. Allah!!!  sumpah mummy makin cuak berganda². mummy tak pernah tido sepital sebagai pesakit ok!  cuak!!!!

doktor cakap dia biarkan mummy dalam sejam, mesin tu akan automatik amek tekanan darah, dan dia soh mummy betul² berehat. ye... mmg mummy betul² rileks sampai terlena la kejap. hahaha... mcm best plak dok atas katil tu. yg bestnya lagi, student fakulti perubatan kolej selayang yg mmg kenal daddy layan mummy cukup baik. oh ye... daddy kan staff kolej perubatan selayang. tu yg femes kejap. ramai student tegur dia. rasa mcm daddy tu retis pulak. hahaha

berbalik pada keadaan mummy, cukup bersyukur sbb tekanan mummy makin lama makin turun. turun sehingga 105/70. huh... lega sangat. mungkin sebab betul² berehat atas katil empuk itu. ahaksss....  tapi doktor pesan kalu mengalami pening sampai muntah dan pedih ulu hati, terus datang jumpa dia kat situ. perggghhh.... haruskah ke kecemasan lagik? tapi kira ok gak terus jumpa doktor aishah sebab tak payah tunggu giliran kat luar lama². tengkiu doktor mas dan doktor aishah. mereka anak beranak sangat baik. 

 dan diakhir cerita, doktor aishah kasi mummy mc untuk hari itu. tengkiu dok!

sebelum balik umh, daddy besuara nak cari klinik yg leh wat scan 4D. mummy cakap tunggu la hari lain. dia cakap tak mau sbb tak sabar nak beli baju anak. kalu betul kompem gender ape yg kami nmpk masa scan 4 bulan, senang skit nak cari baju utk anak. tepon kazen sana sini, akhirnya ada jugak yg mmg dekat ngan umh kami. klinik ni kat kawasan melati utama. tau tak?? dekat tepi hway yg ada petronas dan mekdi tu. mula tu daddy yg turun tanya, pastu terus booking nama utk jam 3 petang. so kami balik dulu, berehat..tido jap pastu dalam 2.45 kami kuar semula. dah dekat sangat ngan umh, so tak payah nak kelam kabut.

bila datang balik jam 3, terus bukak buku.. mm... klinik ni sangat selesa. kakak yg jaga kaunter tu pun sangat peramah. alamak... lupa lak nama dia. mula² kena timbang berat, pastu baru buat buku. dok kejap tu terus doktor panggil.

sebelum masuk jumpa doktor marsita, daddy la org yg paling tak sabar nak tgk anak dia. mula² doktor amek keterangan bila mula tau peknen, bila last period... mcm² lagi la. sangat bagus dan baik doktor tu. mummy suker daddy pun hepi. dan bila baring atas katil, doktor cakap perut mummy cantik. bulat elok je.. aiyak.. malu mummy tau.. 

bila kuar je video 4D, mummy kuar air mata, daddy plak besuara mcm tak percaya. masa tu kami mcm tergamam. doktor cakap baby membesar dengan  sempurna, berat pun sesuai utk usia 5 bln. raut wajah baby nampak pendiam mcm daddy dia. bibir halus ikut mummy, idung bulat mcm mummy... yg penting, dahi nmpk mcm mak tok dia. hahaha... tak kesah la semua tu, janji baby kami sihat dalam perut bulat mummy ni. bulan depan berubah lagi kan.. huh.. tak puas pulak tatap wajah dia. dalam 20 minit gak la doktor buat scan dan dengan itu, bulan depan daddy mahu buat lagi. doktor cakap nak buat tiap bulan pun boleh, ikut pada kami sampai bila nak buat, nnt dia simpan koleksi dalam satu cd baru dia bagi kami. so hari tu dia hanya kasi print 4D. dah ketip pun dalam buku merah. 

mula dari saat tu, mummy dan daddy tak puas² tatap wajah dia. mlm tu kami tunjuk kat family, semua rasa teruja. nak² lagi mak tok.. punya la lama dia tgk gambar tu. hehehe... mak tok cakap hebatnya zaman sekarang, dah boleh nmpk anak dalam perut. camner la benda scan tu leh tembus perut. mula la mak tok tu.. berimaginasi tinggi. hehehe

minta maaf sangat kawan². atas permintaan daddy, dia tak kasi lagi letak gambar anak dia dalam blog ni. dia cakap nnt dulu. so mummy kena patuh arahan dia. mummy tau korang teruja juga nak tgk kan. sori sangat okeh. insyaAllah... bulan depan ke eh. 

kat atas tu adalah bayaran yg kami kena bayar. kalu ikut harganya hanya RM160 je. tapi doktor kasi mummy proscal sebab daddy ngadu ngan doktor, mummy tak boleh minum susu tepung. mummy hanya boleh telan susu HL saje. yg RM15 tu doktor amek tekanan gula. alamak... lebih skit plak. lepas ni mummy kena kawal minum manis lah nmpknye.

inilah kalsium susu yg doktor kasi tu. kalu dalam betuk mcm ni mummy bleh le telan. kalu susu tepung tu bau je pun dah boleh muntah. doktor cakap yg ini elok dari klinik biasa punya kalsium. sebab yg kat klinik biasa tu dari batu kapur. mummy dah start mkn ubat ni smlm. rasanya baby makin xtif plak. tak pe.. mummy suker.

pada kawan² mummy yg dok tanya kat maner tmpt ni, silalah call no yg tertera kat gambar tu ye. ada lagi satu yg kazen mummy suggest. klinik alam medic kat sentul boulevard sederet ngan public bank. kalu nak buat, booking ngan doktor ramesh. kata kazen mummy doktor tu baik. ni no klinik tu : 4041 4768. harga dalam RM150. b4 ke klinik medina ni, mummy ada call klinik tu, kalu nak wat 4D ngan doktor ramesh, tiap hari sabtu. mmm... daddy mana nak sabar. tu yg terus kompem kat klinik melati utama ni. lagi pun doktor marsita tu pompuan, tak le rasa segan sangat kan. akhir treatment pun, doktor ada baca ringkas ayat quran utk baby kami. alhamdulillah, kami puas hati ngan doktor tu tapi rasanya bulan depan pegi hanya utk beli ubat je kot. utk scan cukuplah sekali. nnt mummy nak call klinik tu minta cd. mummy rasa tak elok la scan banyak kali. cukup la scan 2D tiap bulan semasa check up bulanan. janji dah tahu gender ape.. syyhhuuu... biarlah rahsia. ngeh ngeh ngeh...

hamek... pjg lebar stori hari ni. penat jemari gebus mummy... ^__^  dan hari ni korang tau nama sebenar mummy kannnnnn.... hehehehe

60 dok ngomen:

Anum said...Reply To This Comment

take care sis

Fieza79 said...Reply To This Comment

alorr mmg sure akan menitis air mata bila dpt tgk bby dlm perot kan...ni kan plk scan 4D mmg clear nmpk...sgt tak sbr betul dak..hehee...fieza doa kan yg terbaik buat u all k...take care tau..!

pstt..meh ubat rindu bby dlm perot tu tgk entry pic firas heheeee...

ct shah said...Reply To This Comment

nama doctor tu mcm familiar.jgn dr marsita binti mansor sudah.hehehe..

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

Jaga kesihatan...perhatikan simptom2 hypertension in pregnancy tu ya, mcm yg dah di ajar oleh doc tu....

NM02 said...Reply To This Comment

ct shah, nama dia marsita mansor la... naper weh

eT said...Reply To This Comment

ala...baca en3 ni baru teringat nk amik gambar 4D baby boh dlm album...huhu
take care...

adarnadzmie said...Reply To This Comment

jaga diri dan baby yer...

mak encik | SZ said...Reply To This Comment

sweetttnyaaaa nya peasaan tgk baby dlm perut lg,
semoga selamat melahirkan nanti ye...
tak sabar juga nak tgk intan payung nieza kuar ni...

Nens Collection said...Reply To This Comment

nampak x baby gerl ke boy akak..wahhh sy plak teruja..take ye sis..

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

As salam mommy to be..lmenye menyepi..winduuuu tau..pia doakan mommy bersama baby sihat slalu hendaknye.semoga selamat semuanya..♥ u sis!!

atty's said...Reply To This Comment

alhamdulillah semuanya okeh..jaga diri tau

fiza said...Reply To This Comment

Mesti teruja kan dpt tgk muka baby ☺☺

Take care.

qemaishak said...Reply To This Comment

teruja kan kak..masa ammar dulu scan tak nampak gender ingat bln depan nak scan yang ni pulak, harap nampak jelas la blh beli baju siap2..take care..

pil proscal tu ada jual kat farmasi tak ek?qema pun tak leh mnm susu tepung gak.

Sue-Rya AQ said...Reply To This Comment

selamat kembali ke dunia blogging..hehehehe..psssttt..baby boy ke gurl?mane2 pn x kisah kan..yg penting bby sihat..alhamdulillah..take care sis!

norhidana said...Reply To This Comment

teruja nyer aku kak... nsb lah ko takde masalah tekanan drh tinggi yek kak cam aku... oh berulang alik masa peknen kt hkl mmg sgt seksa... huhuuhuh


apa pun selamat membeli brg2 persiapan ye kak...

wahida said...Reply To This Comment

aku dulu pun camtu jah...walaupun bukan 3D ke 4D ke, asal scan je balik umah asyik lah tatap wajah anak tu...padahal bukan clear sgt pun, tapi rasa seronok sgt dpt tgk baby kita dlm perut...


p/s: mkn ubat!! kang aku bebel lebih2 kang, ko sentap...ko nak masuk wad? nak ke? hah???

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...Reply To This Comment

rindu kamuuuuuuu!!

wah, lama bertapa..
x sabo nk dgr cite2 bkl mommie n daddy ni..
aku pun teruja beb!
keep on update okeh!

NM02 said...Reply To This Comment

wahida,

mula dahhhhhhh!!!!

(nyorok tepi pakcik guard)

Rinna said...Reply To This Comment

Moga mummy & baby sihat.. :)

eMMe said...Reply To This Comment

sokong kak wahida nye komen, so mummy NM02, take care... jaga makan for baby kay....

ejaMaria said...Reply To This Comment

selamat utk kamu dan baby... insyaAllah

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

take care.. harap kedua2 akan sentiasa sihat..

wan nurul hezrina said...Reply To This Comment

semoga kehamilan kali nie membawa seribu makna n kebahagiaan=)

fazilzura said...Reply To This Comment

wahhh teruja.... banyakkn rehat tau mumy .. jgn ganeh2 plak ..

cheqna said...Reply To This Comment

pepun mummy ku sayang
jaga diri neh..jaga kesihatan..
makan ubat..jangan culas2 =)

LiErOSe~QiEmi said...Reply To This Comment

alaaa nanti klu da dapat keizinan share gambo baby erk.. suka tengok gambo baby dalam perut...

take care tau

Kakzakie said...Reply To This Comment

Sementara ini kenalah jaga kesihatan especially darah tinggi dan kencing manis tu Nieza. Bertahan sehingga bersalin... kelak baby keluar percayalah automatik hilang semua penyakit tu macam Kak Uda kakak. Setiap kali mengandung kena tapi bila besalin ok je...

e k i n ♥ y u s r i said...Reply To This Comment

mahalnye nak wat 4D....

ajumohit said...Reply To This Comment

Mmg speechless dpt tgk baby kan niezza, take care dear

Salina@IbuAqil said...Reply To This Comment

Alhamdulillah!!
Baby membesar dengan sihat.. ;D
Syukur..
X sabar nk tgk rupa baby.. ;)
TC & Happy Weekend!! ;)

ieja amieja said...Reply To This Comment

take care ye..ceria selalu...

Zana Adieyza said...Reply To This Comment

sayu jer baca entry ni.. zana doakan akk & baby sentiasa sihat serta dilindungi Allah sehinggalah saat melahirkan nanti..

teruja baca entry ni.. harap ada rezeki zana utk rasa pengalaman berharga ni..

Cik Bambam said...Reply To This Comment

sweet kak.. :')

jaga dri leklok eh..

eLLy said...Reply To This Comment

take care nokssss

AYuNG said...Reply To This Comment

rezeki mummy kan..hehe
eh2...terpanggil mummy jugak dh...=)

miloais milo said...Reply To This Comment

alhamdulillah....
moga terus sihat ye niezzareena...
nama uols tu sedap beb...

yg kat blog ni - konpem gabung ngan nama hb kan???

bestnya - tak lama lagi dapat baby!

lieyalatif said...Reply To This Comment

TAKE CARE DEAR....

mesti le excited kan nak buat 4D.....penantian lame tuuu.....semoga sihat2 yeak

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

Proscal yang u ambil ni bagus lah, calcium supplementation, since u pun tak minum susu. Brand ni mmg biasa org guna.

ratusiput said...Reply To This Comment

untung skang kan ada 4D.ratu pun dok mikir gak camne ble sampai leh tgk baby cmtu skali kan.mmg teknologi betul la..pape pun jaga diri bebaik...

munna said...Reply To This Comment

Alhamdulillah... nampak semuanya baik kan... tekanan darah dan gula mmg kena jaga masa mengandung ni.... take care ye Shareena

Eye_nee said...Reply To This Comment

Jaga diri sis...ikut nasihat doctor tau..tak per kami semua kat sini hormati kata suami ko...tak dpt tgk sekarang...bila betul2 dah kuar nnt pun boleh tgk..bukan lama lg pun...

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

waaa...untie tumpang happy mummy gak, hope sumenye elok2 yer..

ooo daddy konker baby sorg2 yer sbb xkasi mummy letak pic baby kat sini...huhu

serius sy senyum sorg2 bc n3 ni, lupa jap keadaan diri sy skrg ni...hehe

cikpuanhady said...Reply To This Comment

waaa..beshnya dapat tengok baby dalam peyut..nak jugak tengok..hehe..take care yer..

-gedek! said...Reply To This Comment

mak ai! besarnya pill!

takot dokto... nanti kena cucok!

Bui Junaidi said...Reply To This Comment

SHAREENA..HEHE
JAGA DIRI ELOK2 TAW
BUI PUN X SABAR NAK TENGOK BABY GEBUS..*__*

wida said...Reply To This Comment

laa...lainnya nama sis.ingatkan nieza tu nama sis dah..hehe

IxoR@ said...Reply To This Comment

Sy mkn pil calsium gak, tak bole telan susu.....

Take care sis!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

nieza tu nama gabungan ye...hehehehe..

jaga diri leklok ye...

dela said...Reply To This Comment

jaga diri dan baby ye.... :)

mamaamni.blogspot.com said...Reply To This Comment

ala mama..take care taw..kita pon same ng awak masuk 22 minggu...anak ke 3...huhuhu

~ ADANDO ~ said...Reply To This Comment

Apa yang lebih penting adalah kesihatan Dan kesejahteraan anak yang bakal Lahir dan bakal ibu sentiasa sihat....

yatt said...Reply To This Comment

fuhh lama giler tak tgk blog ni tau2 u dah preggy.. tahniah :)

Azian Elias said...Reply To This Comment

alhamdullilah mu ok je..

akak pun teruja ni nak tau.. lamanya lagiiii...

Maya Mayana said...Reply To This Comment

jaga diri elok2 :)

Iryani Noor said...Reply To This Comment

heee syahdu sgt bile 2st time tgk scan 4d kan... punya la canggih skrg ni, dulu2 xde 4d scan.. ape pun semoga mummy & baby sentiasa sihat =p..

pst yani pon wat treatmenr ngan Dr marsita tu.. die sgt best kn.. penuh keibuan & islamic.. tp part yg tak larat tu time menunggu nk msk bilik.. adoiii lama betul..

ct rahani said...Reply To This Comment

terujakan kak tgk gambar baby.. moga baby membesar dgn sihat dalam mummy tummy.. :)

ieda said...Reply To This Comment

aisehhhhhhhhhh x dpt tfgk layieee .. x per3 .. setia menanti ;)

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

penah terbaca di blog i`m yours milik neena anuar.dia pon ada dapatkan rawatan di klinik medina ni juga.dk marsita juga ;)

yang akhir tu best siap bc ayat quran..alhamdulillah

Anonymous said...Reply To This Comment

Salam..sy tgh review pasal dr marsita..nape ngn dia eik.mind to share plz..

PuteriBongsu Ben said...Reply To This Comment

Assalam...nothing wrong with Dr Marsita Mansor ni...she's very humble, friendly, soft spoken, islamic n motherly!!! sy pnah dpt treatment dgn beliau...mmg sgt2 puashati...sy dulu lama gak nk dpt zuriat, hampir 2thun stgh...alhamdulillah,rzki Allah xde sape dpt halang...skrg ank sy dh 10m++...sy pun pnah wat operation ngan Dr Marsita ni kt KPJ Specialist Shah Alam..klu sesiapa ade dgr bad news psl Dr Marsita, itu smua fitnah..klu nk tau lbh lanjut, blh baca blog Neena Anuar...