Friday, September 9, 2011

perli ke ape ni...

hari tu kami ada mkn kat satu pot baru area umh aku. tak sangka kat kedai tu mmg best masakan dia. balik keje beberapa hari lepas kami singgah lagi. kali ni kami order tomyam campo pedas. tapi masa aku order tu aku cakap nak tomyam campo pedas giler giler... jadi ini yang aku dapat

cili api merah terapung atas kuah tomyam. mcm perli la plak. tak pernah kami mkn tomyam cili api merah terapung mcm ni. ok, pada kami tak la menyengat mana kot. sekali hubby hirup kuah.. hamek.. terbahak² dia tesedek. aku plak try.. uuuuuumakaiiiiii terus rasa nak garu kepala time tu jugak. kalu ada kutu atas kepala kompem menari goyang dangdut sebab terasa kepedasan sampai kulit kepala. hahaha... kali ni punyer permintaan pedas giler giler mmg memukau. sampaikan kami tak boleh habiskan kuah tu. selalunya mmg licin satu mangkuk, tapi kali ni gua serender awal². sedangkan hubby aku yang kaki pedas, cili api main gigit macam ulam pun tak boleh tahan. kami berdua mmg suker pedas tapi kali ni tak boleh tahan wooooo.. aku tau korang mesti cakap ni pedas biasa. takpe... aku tak kesah. sape yg kenal aku sure tau tahap mana aku ngan laki aku suker cili api.  lepas pada kejadian ni, hubby aku sampai sekarang perut dia buat onar. asyik tak sedap perut je katanya. smlm aku beli minyak yuyi, pagi ni dia rasa lega skit. ada lagi satu trajedi kat kedai ni, nnt aku citer lain. perkara yang sama terjadi.. muahahahaha...tapi masa tu aku tak tahu... eh, nnt la aku citer.. baiiii... nak skodeng umh korang. sediakan kuih raya, aku nak rasa... ^_"


59 dok ngomen:

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

kuih tak dak kek ada..meh dtg umh!

AYuNG said...Reply To This Comment

uishhhh..nengok gamba nih je rpun dah terasa kepedasannya..

apatah lagi bila memakan..:)

Anisa Hang Tuah said...Reply To This Comment

cili.cili.

saya sukapedas.

whitecappuccino said...Reply To This Comment

kompem akak tak akan makan..tak sanggup nak terlompat2 terkinja2 melawan kepedasan.

azam said...Reply To This Comment

tomyam....xpedas xde kick le....

sedapnyer.........

bujal X said...Reply To This Comment

keh keh~~hambik~~seb baik yang timbul tu cili.kalau botol sos tabasco yang timbul camna plak?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...Reply To This Comment

mmg thyeols perli tu
RASAKAN NKA PEDAS YER.....
hikhikhik...mcm mana nk buat kuah tomyam jadi gitew ek?
selalu buat mesti x sama ngan kedai...why why sobsss

kakcik said...Reply To This Comment

Kalau dapat kat kakcik, harus sampai hujung lidah sahaja la, tak sempat sampai ke tekak dah melompat! :)

wardah @ fie shah said...Reply To This Comment

tak pernah jumpa tomyam camni lagi. haha kalah megi kari berapi ni!

ajumohit said...Reply To This Comment

Umang aiiii ini betul2 pedas ni niezza, sama entry ngan Ida la, psl mknan jugak, buat Aju menelan air liur pepagi ni hihi

lieyalatif said...Reply To This Comment

ye laaa...lade penoh satu mangkuk tu hah...jgn mkn pedas2 sgt...tak elok tuk sistem perut kite...lieya ni lagi laa...pedas sikit jek mule laa asik ke en toilet jek heheehehe

Eya Eybizz said...Reply To This Comment

kuatnye mkn pedas cik kak nih..

mamaNoriz said...Reply To This Comment

hah, tu la...
org kedai tu pantang di cabar..

baek punye pedas dia bagi...hehehehe

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

nama baru: tomyam cili api :)

Teratak Hami said...Reply To This Comment

Ambik ko !!! Dorang letak apa sampai kepedasan melebihi kepedasan cili api? Cer check resepi dorang ...

Cutenya guna minyak yuyi. Selalunya akak guna utk letak kat baby. Dah besar gunalah minyak cap kapak/ minyak afrikan .

Sz said...Reply To This Comment

hadoii...
ni berhari2 sang perut mogok ya kak...

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

tom yam pedassss.. i like it hehehheee

jedi said...Reply To This Comment

boleh buasir...ekekeke

Kakzakie said...Reply To This Comment

Itu dia mintak lagi yg pedas kaw-kaw dah tak terhabis dah...:)

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...Reply To This Comment

aku pun gila pedas, cili api buat ulam..tp yg nih sure menyengat nye.. eh, kedai mana tu..>??????

Acik Erna said...Reply To This Comment

NM02..acik pun suka pedas..tapi anak2 dan suami..kureng tahan makan pedas..alamat perut masing2 meragam le..

Maya Mayana said...Reply To This Comment

emm rasa dia perli la tu,kedai kat sini pun ada yg peel gitu gak :P

eMMe said...Reply To This Comment

amboi....Sis, dah pesan pedas giler giler, haaa....amik! giler giler gak la org yg makan n hirup tu, hehehehe....

fazrulnoor said...Reply To This Comment

jemput beraya

AI said...Reply To This Comment

- kite org kalo order mesti cakap...xmo pedas...kdg tu dpt pedas gak...tensen tau makan pedas2 nih...hehehe

fazilzura said...Reply To This Comment

waaa... ni leh kasi dpt buasir

Fieza79 said...Reply To This Comment

mcm mana la tahap kepedasan tu ye...ishh tak baik la utk perut kalo mkn selalu...huhuu..

tp kte suka pedas gak...lg pedas lg sedap kann...skrg dan lps2 ni kena la kurang kan mkn pedas2 demi baby..terpaksa berkorban..sobss..!

Mommy Fara said...Reply To This Comment

Mak aihh! Seram tgk kuah tomyam cili api merah terapung tu. Tak dapek den nak makan pedas gile teramat. Hahahah!

chichi said...Reply To This Comment

kahakahakaha...yan boleh bayangkan kak ina punya muka time tu..

AzMask said...Reply To This Comment

cili merah tu memang bangsa pedas giler giler punya.. Kalau masak letak sikit jek.

Cik Ecah said...Reply To This Comment

tom yam...feveret....lg pedas lg selera....:)

Suara Kalbu said...Reply To This Comment

Mak oiiii cili.. ini macam kalau perut saya lah.. confirm confirm MC 2 minggu hahhahahaahhaaa

wahida said...Reply To This Comment

mesti makin membengkak tonsil ko tu...hehe...

Masni Syafie said...Reply To This Comment

sy xmakan pedas2..cepat berasap and pedih perot..ini betul2 pedas boleh cirit..hehehe

selamat hari raya..=)

fiza said...Reply To This Comment

Pergghhhhh...aku klo mkn pedas giler² alamatnya asyik ke tandas jer lah ☺☺☺

abah khalisha said...Reply To This Comment

Kan dah kena perli..hahahaha..
Abah Khalisha Teringin Jadi Famous

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

kalau terkena kat akak.. mau terus ke sprital.. tak menahan perut dibuatnya..

ana said...Reply To This Comment

boleh kena buasir wooo...

ZaNa aDieyZa said...Reply To This Comment

zana yg org N9 ni pun x berapa tahan makan cili sbgai ulam.. hebat la akk & husband.. boleh jdkan cili tu ulam la pulak..

Anum said...Reply To This Comment

perrrrrrg nie boleh masuk hospital nie

Diana @ bilakukatacinta said...Reply To This Comment

adik kita suka makan pedas-pedas..dia pernah lah order.. " abg nasi goreng kampung satu .pedas tau"..sbb dia tahu kedai tu masak sedikit manis. Lepas dapat order dia tengok..nasik penuh ngan cili api...Terkejut. Sengaja kot orang kedai tu perli dia..nak pedas kan. Makan ko cili tu

Eye_nee said...Reply To This Comment

cam ni mau air sebaldi akk teguk...agak2 la kan....tak kan lah sampai timbul cili cam ni....

Hanis Azla said...Reply To This Comment

whooa.. tgk gambar pun dah buatkan akak garu kepala ni..

SYANI said...Reply To This Comment

Terliur lak tengok tomyam tu...

Nens Collection said...Reply To This Comment

kecur air liur sy..sy rs sy boleh rs pedas tu camne..sbb sy pon suka pedas..berpeluh2 rs..gelap mata..heehee

dhiera said...Reply To This Comment

suka jugak makan pedas..tp yg ni nampak macam betul2 pedas je~

~ yus ~ said...Reply To This Comment

tengok pun dah boleh rasa kepedasannya...

tp nampak sedap niezza...

mamasuri said...Reply To This Comment

aku pun pernah kena cam ko ni..
terus terbantut nak makan kan...
huhuhu..dah kte suka pedas..cakap lah nak pedas byk kan..hehehe...
umah aku takde kuih raya lah...heheheh...open house pun tak buat..hehe..budget lari ke laut..hahaha

Musang said...Reply To This Comment

sedap tuuuuu....pedas giler

deqlis said...Reply To This Comment

fuhh pedas giller nie...berasap2x kuar kepul2x rasenyerr heheh

Chik Att said...Reply To This Comment

sedapppp ...

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

hahahhaa..hambek ko...kata nak pedas giler giler ya...:P

eLL said...Reply To This Comment

mahunya tercirit 3-4-5-6 kali tu

AzeedA said...Reply To This Comment

perrgghhh 1st time bace pedas kutu joget dangdut!
ghomah akk kueh2 yillek le.. sile le potluck ekk :)

Cik Bambam said...Reply To This Comment

humangaihhhh! tomayam pedas yang bese tuh pon tak termampu nak hirup kuahnya.. ini apatah lagi.. cirit seminggu dua gamaknya..huhuh

aizamia3 said...Reply To This Comment

fuh.. terasa sakit lak perut nengok cili yang berenang-renang itu..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...Reply To This Comment

uiyooo konpem terangkat nie... pedas tue

[sutera kasih] said...Reply To This Comment

saya suka tomyam hehe
nak2 lg kalo pedas kaw kaw !!

akuzle said...Reply To This Comment

hahahahha...mmg menyindir tahap gaban neh....