Friday, May 20, 2011

periuk belanga

salam jumaat dan selamat pagi buat yu olls... hari ni ai nak share menu makan malam kami semalam. memandangkan hujan lebat turun setiap petang membawa ke malam, kami kuar makan smlm agak lewat . aci giler kol 10.30 mlm baru nak mkn, ai tak kesah sangat pun, tapi hubby la tak boleh tahan lapar. sejak ptg ujan, ai rasa sentap sebab tak dapat tgk nora elena dengan kusyuk. siaran astro biasa la, kejap ada kejap takde. habis bengang ai tutup trus tv. senang citer.

first time try makan kat periuk belanga, platinum walk kat area umh ai. mula tu kami nak makan nasi lemak kat mali's tapi ramai giler manusia kat dalam kedai tu. so kami pusing le cari kedai lain dan hubby kata jom cuba masuk PB. PB ni sebenarnya femes kat danga bay. tgk la buku menu dorang, tertera restoran kat sana.

hujan lebat ke, turun salji ke, sejuk tahap gaban ke, kami berdua mmg tak pernah lekang dengan air batu. usus kami kalu minum air panas akan mengelodak mcm minum air akar kayu rasanya. hahaha...ok, tipu la kalu tak pernah minum air panas. tapi kami berdua lebih cenderung ke arah air sejuk. nak² lagi bagi ai yang ada bela bapak tonsil. hahahaha... tak sedar diri, entah bila nak pi operate.

dimulakan dengan hidangan nasi dan sup kosong. mmm... rasa sup dia agak menarik jugak

disebabkan dah lama tak makan ayam penyet, ai order la menu tu. nak tau ape rasa ayam penyet keluaran periuk belanga ni. hasilnya.... mmg superb! sambal dia mmg terbaik. ayam dia mantop. masak semasaknya dan dia cakap ayam tu kalu ada orang order baru depa goreng. mmg tgh panas pun masa menu tu sampai.setengah tempat, ayam mmg dah siap digoreng, tu yg bila makan rasa tak best. hidangan ini berharga lapan hengget. cop, sambal tu tak cukup utk kami, kami minta tambah sambal. sekali sampai... penuh piring kecik. perli ke... tapi habis ok..

seterusnya hubby order talapia penyet. masa order ai cakap kat hubby, nnt ikan tu sampai mcm hancur plak sebab nama dia penyet. sekali sampai, hu mak ai... mmg mantop weh. berasap ikan tu, baru goreng. tak hanyir dan rasa dia mmg power. hidangan ini berharga tujuh hengget. tak rugi korang try dua menu ni. mmg berbaloi. lain kali kami nak pegi lagi dan try menu lain plak. staff dia pun semua ada budi bahasa. saya bagi 5 bintang penuh. hahaha...

berdepan ngan restoran periuk belanga ni ada flaming steamboat. mmg sebelum ni dengar flaming steamboat ni sedap. tiap kali ai lalu, mmg ramai je manusia kat situ. nnt harus try. jom hubby!


award ni ai dapat dari kak yan. kak yan ni seorang blogger yang mmg kaki travel. suker skodeng blog dia sbb dia pun suker wat n3 pasal makan dan paling ai suker layan citer travel dia. tq kak yan. moga perkenalan ayam maya ini akan terus kekal selamanya. insyaAllah, kalu ada rezeki, teringin nak jumpa akak.

buat follower ai semua, ai tujukan award ini utk yu olls jugak. terimalah...

63 dok ngomen:

♥Mrs.Eady♥ said...Reply To This Comment

penyet mata aku tgk lauk mu itu!!!hiaaaarrrkkk...tgh hari ni kene cari ayam penyet gak! ahaksss... :)

Anonymous said...Reply To This Comment

Hai...lewatnyer makan...tak takut ke, kolesterol tu naik...hati2, kita kat MALAYSIA ni murah dgn makanan tapi tak berapa nak murah dengan kesihatan. Berhati2, kesihatan tu penting.

NM02 said...Reply To This Comment

izwa, kat MJ kan ada kan....

NM02 said...Reply To This Comment

anony,

terima kasih atas teguran itu. awak juga jaga kesihatan ye.. terima kasih sudi jenguk sini. *___*

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

waaa.. talapia penyet pn ado, sy ni suka benor dgn talapia, w/pun ikan air tawar tp manis je isinyer kan..

sama la tekak kita kak, hujan ke ribut ke ttp minum air ais, air panas xpuas...haha

ejaMaria said...Reply To This Comment

talapia tu lawa nya... nampak best sgt... ;p

teringat memori adik belajar bercakap dia sebut - titapilia... ape ke hal lagi susah dari sebut talapia... ;p

bujal X said...Reply To This Comment

lama tak kena ikan talapia~~

ieda said...Reply To This Comment

ahahhahahha x hinggat sedapp bila tgk ayam penyet tuu dik .. kat manelahhh nak cari ayam penyet di kontan nieee .. hishhhh !

pindah KL lah lalallalalala

eMMe said...Reply To This Comment

kalo lapar tgk gambar pun selera
tapi saya kenyang, tak lalu dah tgk makanan, alaaa...lalu sini je mesti ade makanan.....murah rezeki u nezza....

kakcik said...Reply To This Comment

Tilapia itu memang nampak menggiurkan. :)

Teringan Ayam Penyet Raja di hadapan Hotel Dormani, Kuching. Ayamnya pun dihidang panas2, kalau tengan lapar 'giler', memang kena sabar juga tunggu ayam dia boleh 'dilapah'. :)

~izan~ said...Reply To This Comment

pg2 hadap blog nie mesti dah ada yg melaparkan perot hehe..sedap tu..

Cik Ina Do do Cheng said...Reply To This Comment

first time cik ina dengar talapia penyet. sedap tu ko punya ayam penyet.cik ina belum pernah rasa lagi.

eB ezrin said...Reply To This Comment

ayamn penyet mmg best kan? tmbh sambal belcan dier tuh.. perghhh

sha a.s said...Reply To This Comment

awak...p operate tonsil cpt2..x elok biarkan...pehtu menu kt atas tu mmg terangkat la, nnt leh Sha n Ad teraii, bkn jauh pn dgn umah ktrg kn...tp platinum walk tu mmg slalu sesak la kn, payah sket nk cr parking...

award kak yan tu pn i dpt jugak...ehehe...kak yan tu best, suke jln² gak :) nnt kite terjah s.alam jmpe dia nk?

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

walaupun baru lepas sarapan.. bila tgk penyet2 ni semua terus aura lapar datang balik... ni bikin perut mengelodak...

myaishahhafiz said...Reply To This Comment

mula2 tgk tajuk td ingat akak beli periuk belanga baru, rupa2nya nama restoren. tgk ayam penyet terus terliur plak

NM02 said...Reply To This Comment

eja,

ye ke.... hahahaha... kelakar plaksss

NM02 said...Reply To This Comment

bujal,

lama kamu tak apdet blog?

miloais said...Reply To This Comment

nampka sedapnya ayam ngan ikan tu!
lama giler tak ke gombak....

NM02 said...Reply To This Comment

kak ieda,

saya suker kalu akak pindah kl. leh tertibkan saya dengan HL. hahaha

NM02 said...Reply To This Comment

emme,

amin..... terima kasih atas doa itu

Queen said...Reply To This Comment

yang ikan tu mmg menggoda habes la... macam tengk die duk tergolek2..tergelek2...

hahaha....sedap tuuuuuuu


(nik pun tak leh lekangdgn air batu...MIL dah marah dah..sebab nanti katanya nak beranak susah..ate skang kan musim panas..hujan pun panas je manjang)

NM02 said...Reply To This Comment

sha,

leh jugak. dia dok s.alam kan. nnt kalu adik ai jadi wad wedding dia kat s.alam, ai jemput dia.. yu sekali..

NM02 said...Reply To This Comment

queen,

betul tu.. orang ngandung tak digalakkan sangat minum air batu... tapi kalu teringin tak bagi kesian plak kan.. hehehe

atty's said...Reply To This Comment

talapia penyet tu ..buat kty lapor je tau .balik kang masak sendiri ler gamaknya

Fieza79 said...Reply To This Comment

talapia tu best la...menyelerakan
sonok nya mcm2 tempat mkn korang terjah...hehehe

♥MiZz-siHa♥ said...Reply To This Comment

wa..kat mn periuk belanga tu...talapia penyet...penyet tekak tgk talapia tu...hehe

sha a.s said...Reply To This Comment

tora datang lagik...ehehe...bile wedding adik u tu? bestnye nk mkn ns minyak....

yatie's EPISODE said...Reply To This Comment

perhhh... sedap tu makan penyet masa panas2 lagi. selalunye rase mesti dah sejuk ayamnye.. takde ummmpphhhh~ hehe

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

mmg penyet hidung saya tak dpt bau kesedapan semua lauk tue...pasti aromanya sgt mengujakan huhuhhh

NM02 said...Reply To This Comment

kak attys,

kak, talapia goreng belada sedap kan...

NM02 said...Reply To This Comment

fieza,

hehehe.... kami suker mencuba.

NM02 said...Reply To This Comment

siha,

ai pun rasa terpenyek hari ni. hehehe

NM02 said...Reply To This Comment

sha,

tora pun kembali menjawab.. hehehe...

insyaAllah.. bulan 12 nnt. dah dapat dewan kat area s.alam. situ je yang ada setakat ni bersesuaian ngan tarikh yang dorang nak.

~ yus ~ said...Reply To This Comment

lewat tu kuar pergi makan. Tapi bestnya menu dia....huhu

NM02 said...Reply To This Comment

sahrom,

mmg aromanya membuatkan kita tak sabar utk mencuba

sW33tdARLiNG said...Reply To This Comment

eehh nak pi laa nanti... biasanya ikan penyet dia kasi ikan keli kan... nanti nak bawak hubby pi.. rasanya kedai dia belah belakang lorong erk...?

fazilzura said...Reply To This Comment

WAHHHHHHHHHHHHHH, menu itu menyentap jiwa raga & nurani ku .. huhuhuhuhu

merahitujambu said...Reply To This Comment

pergghhh..layan ttuuuu..

NM02 said...Reply To This Comment

kak yus,

ye la kak... ujan lebat terlampau. hehehe

NM02 said...Reply To This Comment

sweetdarling,

ye betul... kedai dia deretan hayaki.

iduraz said...Reply To This Comment

oo, ada kat platinum walk eh..bnak ajak hubby gi la nanti, tgok ayam penyet dia tak boleh tahann..hehehe
kiter dh try flaming steambot, 25 hengget per head, makanlah smapai lebam, puas hati gak..gi la try eh..

Sue Zaman said...Reply To This Comment

kat citu mmg mknan best... sue biasa mkn kat citu. tp 1 jer yg xsuka mknan lmbt sampai... klu kite marah pun staff dier senyum jer n ckp maaf yer jap lg smp... :)

NM02 said...Reply To This Comment

iduraz,

tu ar.. nak try gak nnt. selalu layan sabak steamboat je..

NM02 said...Reply To This Comment

sue,

makan kat flaming atau periuk belanga?

ratusiput said...Reply To This Comment

ade jugak terpandang menu2 penyet yg lain cuma tak pernah terai sbb tkt tak sedap...next time leh terai la kan...

IDAZS said...Reply To This Comment

meleleh air liur tgk! nyum-nyum..

oo, flaming steamboat ada kat platinum walk ya, wajib pergi ni, dulu2 pernah mkn kat flaming sunway je.

lalink7 said...Reply To This Comment

maaf kak..saya terlambat membalas kunjungan..nak follow..jgn risau kak..

sy nak balik jb japgi..nak g restoren Periuk Belanga tuee..sdap ke restoren tuee? knapa sblum nie mcm xpenh nampak pun..ke husz rabun

Dee said...Reply To This Comment

flaming tu kan mmg popular..ramai kata berbaloi2..dee rasa tau je mana restoran ni..kalo mek jah kata dia depan flaming..sbb aritu gi makan kat boraque kopitiam..sebelah mali's..bglah fon no..next time dee gi leh ar kita jumpa2..kita gi flaming sama2 nak..baru meriah..hehehe..

Lynn Hamzah said...Reply To This Comment

memang sedap menu tu...tp restoran diorang kat danga bay johor dah tutup dah...huhuhuhu...

chichi said...Reply To This Comment

oooooo selalu lalu je depan kedai tu..wokey la yan pon nak cuba la..tak sedap siap kau kau kak inaaaaa...hehehe

Aku said...Reply To This Comment

tengok ikan tu tak penyet pun...?

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

wah ikan pun ada penyet ka?TAPI menu tu semua membuatkan ai meleleh2 ayo lio beb....

wahida said...Reply To This Comment

siapakah si anon itu?

NM02 said...Reply To This Comment

wahida,

peminat aku yg sayang kat aku. dia risau sebab nampak citer n3 pasal makan je kot...

munna said...Reply To This Comment

pergh...ayam penyet... munna tak pernah lagi makan ayam penyet....huhuhu

AiDa AzRyN said...Reply To This Comment

pergh.. tak tahan tengok makanan. ;D

aqishah said...Reply To This Comment

terliurnya... sedapnyer.. ngeh ngeh ngeh

HonEyBuNNy said...Reply To This Comment

selamat baru makan nasi ayam penyet tadi...xdak la mengidam sgt tgk..hehe

wida said...Reply To This Comment

sedapnya...ikan penyet?hehe..first time dgor

Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

sedapnya...cntik ayam n ikan tu..sgt terliur..

mcm2 yer ada kat PW skrg ni..nnti bila balik umah mak nak singgahlah tp mesti ssh sbb balik umah mak je mak maak..camne?

bestnya jln2 ngan fmaily ramai2 mcm tu..sy suka...mak nieza samam mcm mak sy kalu jln mesti bwk bekal masak2 mcm tu...heeee

Hafiz Mohd said...Reply To This Comment

As salam.thanks sis. Sbb sis citer punyalah nmpak sedap..saya relakan diri ke sana petang ni..hehe

Nurul Ain said...Reply To This Comment

salam kak..ada contact number restoran ni tak?call no kedai dia yg 4141 tu tak dapat la..kot2 la akak tau no telefon owner dia ke..nk booking tempat ni..huhu