Wednesday, February 23, 2011

akhirnya berbaloi jugak

morning yu oolllss... sudah makan? sudah mula dengan tugas harian? hehehe.. meh nak stori kisah pagi ni. ai giler punyer lewat bangun. sedar² dah kol 7.30 pg yu ollss.. udah le lambat, ai leh kejut hubby soh dia tgk kat tingkap. leh plak dia tya kenapa.. ai, tak nampak ke dah kaler ape kat luar tingkap tu. hahaha... dah alang² lambat, ai malas le nak tekejar sangat. ai selamber kodok je gerak p mandi, bersiap bagai. tapi... ha..ada tapi ni. dalam kete pagi tadi, ai mula la bertukar jadik kecik mcm mila AF sebabnye hubby dah mula menguasai segala jalan yang ada. kau, mini kuper ai seolah ada sayap gitu. hahaha.. hubby kalu dah lambat, mmg otometik dia bertukar jadi maikel sumaker. mini kuper tu dah tukar jadi ferrari. tapi alhamdulillah, ai selamat thumprint jam 9 pagi. bangga tak thumb kol 9. padahal dah kaler merah tu. hahaha... eh, rekod kedatangan ai terbaik tau. susah nak dpt kaler merah. tu citer pasal pagi ni, dah skang ni nak citer pasal pemasangan astro kat umh kami.

ini bukan kali pertama kami nak pasang astro. sebelum ni ai pernah cakap yang astro kat umh ai tu jarang tengok sebab kami lebih banyak habiskan masa tgk tv dalam bilik. so mcm rugi kami bayar tiap² bulan. kadang tu kalu rasa nak tgk, mesti kad astro kami tak leh baca. so kami kena call pihak astro. kalu selalu cam tu, ape kes. habis kredit asyik call astro jek. ai pun terpk la nak cari xtra decoder utk letak dalam bilik. akhirnya dapat jugak dengan bantuan kakak guard kat opis ai. dia tolong beli ngan jiran dia yg memang jual decoder terpakai. harganya RM50 aje.

dah dpt decoder tu, ai pun try le call org yg boleh wat pemasangan. no tepon ai amek kat sticker yang ditampal kat ruang notis umh ai tu. dua hari lepas dah siap pasang pun. upah pasang RM50, RM40 tak ingat duit utk ape, duit pemasangan kot. tarik wayar semeter 3 hengget. jumlah semua sekali RM118. campo sekali ngan decoder tu RM168. lagi murah berbanding pasang sensor. kalu pasang sensor, astro kat ruang tamu mesti kena bukak jugak. kalu pasang sensor, korang tetap leh tukar channel dari dalam bilik. kira mcm style hotel la. sensor saje RM100. campo itu ini, dah berapa. cepat tau abg tu kat keje. kemas dan teliti. so skang, bilik ai dah ada astro dan tak rasa rugi lagi dok bayar bulan². sebelum ni tv dalam bilik kami tu, siarannya mengalahkan dok kat ujung bukit. berbintik la, bejalur la.. sakit ati jek. tiap² pagi skang ni, kalu tgh siap nak p keje, jiwa ai tenang bila dengar astro oasis. 

eh, ai plak yg gayat nengok abg tu panjat tangga. walaupun umh kami tingkat 1, tapi mcm tinggi jugak kan. abg tu selamber je panjat tangga. mcm panjat tangga umh jek. dia pusing ke kiri ke kanan pun selamber. ai plak yg cuak. tq abg shah.. perkhidmatan awk mmg terbaik. errkk.... jgn noti pk lain.  *_"

23 dok ngomen:

ratusiput said...Reply To This Comment

ratu pun psg astro yg basic je semata2 nk tv terang benderang.ehehe..

z.u.n.a.i.d.a said...Reply To This Comment

hahahaha..siaran kt bukit lg clear kot nm kan..hehehehehehe

akhirnya..MISI berjaya!! hahahaha

me tumpang gumbira jugak!

NM02 said...Reply To This Comment

ratusiput,

sama la kita. ai pun pasang yg basic aje. tapi mcm nak beli citra la.. citer best2

NM02 said...Reply To This Comment

zue,

haah... perkampungan org asli pun merata dah pakai astro.. hahaha

abeshazwani said...Reply To This Comment

astro dh jadik keperluan skrg ni. tp hangin jgk la, asyik diulang cherita sama. muak! tp bila anak ulang tgk chugginton x muak plak....hehehe

wida said...Reply To This Comment

duduk rumah tinggi pon siaran berbintik ek?
sy ingat makin tinggi rumah kita..makin clear..hehe

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

psg astro biasa je sbb nak tgk tv tanpa ada bintik2 hujan... tapi teringin lak nak pasang beyond sebab ada citer korea yg menarik

Huda said...Reply To This Comment

heheh huda pun pakai astro basic je :)

azzey said...Reply To This Comment

Lompat kat sini juga n follow skali. tq sudi dtg blog saya..:) klik2 ur HB..

wahida said...Reply To This Comment

belikan utk aku sekali jah..

Mimie.Candy Cane said...Reply To This Comment

teringin gak nak pasang astro,tp mengenangkan masa yg tak berapa nak ada untuk menonton, tak jadi la..rasa rugi lak.tv yg 6 channel tu pun tak abes nak tgk lagi.hehehe

NM02 said...Reply To This Comment

abesh,

betul tu, kadang astro ni buhsan gak smlm dok ulang citer yg sama je.

NM02 said...Reply To This Comment

wida,

tak jugak. tgk kawasan kot ek. nak plak pakai entena dalam. huh... betul2 sakit ati

NM02 said...Reply To This Comment

RK,

pasang beyond kalu tv full HD best ar. teringin gak nak tukar beyond tapi dalam bilik tu tv biasa

NM02 said...Reply To This Comment

wahida,

boleh. nnt kau bayar ansuran ok

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...Reply To This Comment

caya lah abg astro...hehhehe

(^^,)✿

akak tahu eh pasal kete yanie kena curi tahun lepas? hehehe

Fieza79 said...Reply To This Comment

kira ada dua astro la skrg...kami pun ada 2 dekoder...satu ok satu lg rusak...hahaaa bek takyah gitau ya dak..?

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

woooo nk jugak la..tv lam bilik xde astro..tp senang ke nk cri yg terpakai ni?? leh kai 1 card je kn akak?? kta kne beli decoder je kan??

NM02 said...Reply To This Comment

haah pia,

kalu pia rasa nak tgk kat dalam bilik, cabut je kad tu cocok dalam bilik pyer. kalu pia nak decoder tu, akak leh tolong tya kakak guard t. 22 ni.

ct shah said...Reply To This Comment

kak ena,bestnyer pasang astro dlm bilik.ni mesti kes tak kuar2 bilik ngn hubby nih..

oopppsss...

Ati Masrif said...Reply To This Comment

sama lah kita ...


Jom baca: CARA LETAK LINK ENTRY DALAM KOMEN ANDA

Cik Ina minat Do do Cheng said...Reply To This Comment

Ada astro syoklah tengok banyak cerita.Makcik belum ada astro lagi, sebab kat rumah tak de masa nak tengok tv biasa pun.

Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

bestlah dah ada astro dlm bilik...sy tgk pun gayat..abg tu dah baisa kot tu dia relex je kan...