Thursday, November 25, 2010

al-fatihah

begini ceritanya, smlm ada seorang blogger diariummi, dia singgah BW kat blog saya. oh, dapat kenalan baru lagi. suker suker suker... makaceh diariummi sebab sudi jadi kawan blogger di alam maya ni. 

bila dah bertukar link sesama kami, saya mula layan blog beliau. tersentuh jiwa raga ini dan betakung air mata tatkala melihat n3 beliau mengisahkan seorang blogger bernama aishah telah pulang ke rahmatullah pada 22hb lepas. n3 terakhir aruah adalah pada 21hb.

terus saya bukak blog aruah. Ya Allah! bejurai terus air mata ni bila baca blog aruah. aruah aishah mempunyai 6 orang anak dan anak terakhir adalah kembar 3. huh.... ni pun rasa nak nangis. korang try le p kat blog aruah dan baca sendiri hasil penulisan aruah. aishah - kenangan terindah.

moga roh aruah aishah ditempatkan dikalangan golongan orang² yang beriman. amin.

dapat tak kita bayangkan bila perkara sebegini berlaku? kalau n3 terakhir kita mengenai kisah hidup kita, atau sebagainya, maksud saya benda² yang baik.. mesti orang akan tersentuh. tapi kalau n3 terakhir kita pasal benda² tak elok, adakah meninggalkan kesan pada orang lain. mungkin orang takkan heran dengan pemerigan kita buat selamanya.

dari DIA kita datang, kepadaNYA jua kita akan kembali. saya juga manusia yg lemah, tak lari dari kesalahan, dikesempatan ini, saya mohon maaf kepada semua rakan² blogger yang saya kenal, di alam maya atau yang mengikuti blog ini secara diam.. ampunkan salah silap saya dan pada mereka² yang mengenali saya, maafkan kesalahan saya selama ini. 

sama² kita sedekah surah Al-Fatihah buat aruah aishah. takziah kepada keluarga aruah dan semoga suami dan anak² aruah tabah menerima ketentuan ini. 




nasib kita entah macamana? bersediakah kita menghadapi kematian??

17 dok ngomen:

Fieza79 said...Reply To This Comment

mmg sentap dn sedih semalam psl ni...sian somi dn anak2 yg ditinggal kan...pemrgian yg tk kembali lg...

NM02 said...Reply To This Comment

fieza.. yup, pemerigan yang takkan kembali. tak mungkin...

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

masa baca semalam kat satu blog tu mmg sedih je.. bila bukak pulak blog aishah dan tgk anak kembar aishah dan yg lain2 lagilah bertambah sayu...

NM02 said...Reply To This Comment

ratu kebaya, mmg teramat sedih

Haza Wahida said...Reply To This Comment

anak2 dia kecik lagi..sedihnya. sebak tgk muka anak2 dia, ya Allah sedihnya

NM02 said...Reply To This Comment

haza.. itu nasib anak2 dia, kita belum pasti macamana. huhuhu

[-suziey-] said...Reply To This Comment

mmg terkejut sgt baca kisah ni..dh la ank kecik2..haih..

NM02 said...Reply To This Comment

suziey.. simpati dgn keluarga aruah kan

hamzah ian said...Reply To This Comment

seyes gua takut mati..

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

mama sherri..kite sedeylaa baca..umm....arwah meninggal sebab sakit apa ye? ummm Al-Fatihah

NM02 said...Reply To This Comment

hamzah, orang giler je yg tak takut mati. betul tak.

nway, bila nak follow kite

NM02 said...Reply To This Comment

mama jue, dari info blogger lain, kata mereka jatuh bilik air.

ct shah said...Reply To This Comment

alfatihah pada arwah aishah.tak sanggup lak nak baca dan tgk muka budak2 kembar tiga yg kecik2 lagi tuh.kalau jadi kat saya,saya pun tak tau nak wat per.:-(

p/s:kembar2 tu menetek ker?sedihnyer lah+_+

NM02 said...Reply To This Comment

cik yam,

entah le..tak khatam lagi blog aruah. sedih nak baca yang seterusnya. tak tergamak rasa hati.

iswatie "colours of life" said...Reply To This Comment

hi dear...

slm kenal..

kita br baca entry last dia tuh trus ketaq lutut...

sedihnya

NM02 said...Reply To This Comment

iswatie,

ajal maut tanpa disangka. sama2 kita mengingatiNYA sepenuh jiwa.

upss... jgn luper follow kalu sudi. hehehe

Pn Sofia said...Reply To This Comment

huhu Sis..sedihnye..segala kebaikan akn berbls kebaikan segala kejahatn dicls dgn kejahatan.hidup xselamanya indah kan.moga kita sentiasa beringat.bila masa kita, hnya Allah penentu segala..