Tuesday, September 27, 2016

raya haji

hai hai hai... nm kembali besiaran. huhuhu... entah masih ade yang sudi singgah lagi ke idak ni. lap ayaq mata... ade lagi ke org nak kawan ngan kite kt blog ni.. lap ingos....

takpa la.. kalu ada trima kaseh, kalu tkde... tkde rezeki nak pemes mcm dulu. bajet pemes setarap cik epal. hahahaha... 

benda best dalam idop yang telah kian lama aku menyepi mesti la aku hapdet. mestila aku akan simpan kenangan kat sini. padahal banyak je benda nak kongsi tapi kuasa jemari gebus aku ni makin tipis utk ketuk papan kibod ni. hari ni aku usap² jemari gebus aku ni bagi rajin skit utk teruskan niat besinarkan kembali blog yang hampir pupus ni. muahahaha

raya haji minggu lepas, aku balik kampung kelantan. rindu jgn cakap la nak balik kg. cuti puasa tak berkesempatan nak balik. so kali ni dpt balik mmg puas sangat. 

gerak ke kampung jumaat tghari. sampai dalam jam 9 gitu. sampai² je dh terhidang pulut doyan ngkooo. mmg dihidang utk tetamu dari kl wei. sayang mek jijah sangat². muahhh! 

rambutan pon segar bugar. siap boleh drive thru lagik. bentang tikar bawah pokok pon boleh petik mkn sambil besila. sambil baring pon boleh kata kooo.hahaha... 

pagi sabtu kitaorang ke rantau panjang. tujuan utama nak beli sim card thailand. prepare awal² nnt tak kalut dah. aku ngan kak sue tak ikot asben ngan kazen aku masuk siam sbb aku takot. hahaha.. bengong kan. entah... kalu masuk naik motor cenggini aku rasa gelabah. lagi pun aku segan nak naik ngan org yg tak kenal. sebab ape kami tak direct naik kete ke siam. sebabnya malas nak turun beratur kat kastam, kompem ramai. so boleh sewa motor ngan driver skali mcm ni dan kena bayar 35 hengget utk satu motor. mula tu kami tak tau, bila asben ngan kazen aku dh balik baru tau. nasib la aku ngan kak sue tak follow. hahaha

sementara dorang kat siam, kitaorng lepak minum kat kedai kak nor. aku nengok ramai nau orang kuar masuk kat kedai makan ni. mungkin best kot masakan dia. agak² dorang dh hampir selesai kat siam tu, kitaorang pon order la. perut dah lapar sangat. tengahari dh order tomyam ngan siakap, mcm pelik je kan. belasah je la...

oi sedap gilak la. patot la kastemer ramai. okeh, nnt kelaparan kat rantau panjang lagi, boleh singgah makan lagi kat sini. mana aus? ooo dia tinggal ngan maktok. dia tu, kalu dapat jumpa dua pupu kt kampung, mmg dengan mak sendiri dia tak heran. ko tinggal la brapa lama pon. siap babai lagi. hahaha..

 isnin, dh raya haji. seronoknya dapat makan ketupat palas ngan ketupat dakap mek jijah. cicah ngan gula nisey (gula melaka)

keterujaan aus, kakak gan kakal yang belum pernah tengok qurban. memasing melopong. dak aus siap bawak teropong lagik. hahaha.. pastu dia punya soalan naper buat lembu mcm tu, mcm ni, begitu begini, ehhh penat nak jawab. 

tecarik² mana la suami kite. ooowwhh... tgh tunggu dapur kayu ngupanya. tengah rebus daging ngupanya. rajinnya diaaa.. ke propa aje ni abe weiii

 ooo tak tak. mmg dia tunggu sampai daging tu empuk. aku yg tak berapa nak selera dok kt luar tu sebab mata pedih dek dapur kayu tu.

 nah... siap dah. daging fresh ni, naik darah tinggi. hahaha

 paling di tunggu seisi keluarga. mesti la sup gear box. aummmmm aummmm... banyak enak wooo

 kenal ni ape? aku pon first time cuba. mak aku kata ni kerabu seaweed ikan. mcm pelik je nak makan, tapiiii sekali coba.. musti mauk lagik. sedap ngopanya. 

 kenal ni? air asam perut. oiiiii jgn ko menolak benda² sedap mcm ni. rugi seumur hidup namanya.

kemain cantek daging fresh ni kan. cicah kuah kicap penyek cili api.. woi terangkat.



crita ni aku taip aku save, taip save... sudahnye simpan draft. nah skang akhirnya publish jugak. hehehe... berjaya hapdet!!!


4 dok ngomen:

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

akhirnya ber update jugak blog ni kak hahaha
dah la update2 je pasal makan grrrrr
aku lapo tak bekpes pon pagi td
sup gearbox tu menggoda sangat oi!

Anonymous said...Reply To This Comment

ni je?

norhidana miswan said...Reply To This Comment

waaaaaaaaaaaaa semua bt aku rasa lapo wei kak oi

paling memikat hati sup gear box tu ngn air asam perut tu.. peberet all time tuh...

ko jgn tinggal lama2 blog ko nih kak... kang ada antu

Mila Ahmad said...Reply To This Comment

YA ampun mengoda sungguh lahai lauk pauk akak tu...hmmm sedapnyaaaa