Monday, March 2, 2015

hari terakhir di koh samui

ralat sebab tak lama kat samui. banyak tempat tak sempat terjah. angin kat lamai beach pon tk sempat nak rasa. kesuntukan masa sangat, nak larik ke lamai beach kejap pon tak sempat. situlah tempat yang aku nak jejak sesangat, tapi takde rezeki. in shaa Allah, kalu dapat repeat samui, aku nak stay kat lamai beach plak. 

 dah balik baru prasan ada signage 'welcome to koh samui'. syiannnn

seawal 6.30pagi kami dah melepet depan main gate hotel, nunggu transport utk ke jeti. tunggu punya tunggu, dah dekat kol 7 tak muncul² transport kami. semua dah cuak takot kena tinggal feri. aku tak prasan kat envelope yang berisi tiket transfer ada cakap sila call utk confirmation. yang prasan tu shidi, hah sudah... maner celah nak buat call time tu. minta tolong ngan guard hotel pun tak membantu langsung.. aku cakap nk kompem ape lagi, kan dah beli tiket tu utk tarikh yang kita nak. aku dh start bengang time tu. 

tengah² gelabah tu akhirnya muncul jugak transport kami. lega wehhh... tapi kami tetap gelabah takot feri dah blah. skali tanyer driver tu, dia cakap feri kol 8. adoiiii... bikin cuak saje taooo. mamat kat kaunter tiket travel agent tu la cakap feri kol 7. suwei betolll. geram aku!

ko bayangkan kalu kena tggal feri, aci giler... nak kena beli tiket feri lain, tiket bas lain, tiket flight lagi. mamposss... kos kat situ dah banyak weh. silap² kena stay lagi sehari, duit hotel lagi. tak pasal² la plak. klu betul kena stay lagi, aku dh terbayang maktok dah time tu... minta ongkos. hahaha

 jam 8 pagi, feri perlahan meninggalkan jeti. muak aku naik feri samui weh. meletihkan.

 time balik kami lepak kat seat ada ekon. tu dia, pengantin layan megi dlm feri. 

 aku sebok main game, adik aku ngan laki dia dah bedengkur dulu. 

perut sudah lapar, aku ajak dedi lepak kat pot ade meja, nak layan megi sambil layan angin pagi. 

 nak perabih duit baht aku beli roti ngan keropok. megi tu bukan stok beli kat samui ye, tu bawak sendiri... ada balance ngam² 2, dari berat beg ade baiknya perabihkan.

 muka dedi dah merah menyala. mau taknye, berjemur bawah panas sape suruh.

 ada lagi balance dua hengget baper sen entah ni, nak diapekan?

 dedi beli ni, ada gak lagi balance seposen. simpan aje seposen tu. 

kalu banyak lagi duit baht, aku dh urut kaki dalam feri ni. 

 jauhhhhhhhh lagi nak sampai jeti donsak.

sampai jeti donsak, jumpa lagi si peramah ni.... kali ni dia punyer mengenyam ngan laki aku mmg over. nampak laki aku... oiiii kemain ko hepi ye! hahaha... ah, aku tak amek hati pun, dia ni kepala giler... ni dia kasi rasa lepat pisang. beriya² dia soh aku rasa. aku cakap taknak, dia siap cakap no pork no pork... halal halal. hahaha

eh, mmg sedap kau.. aku igt sampai ke eport surat thani je la pertemuan kami ngan dia... masuk dalam eport pon ade gak dia lagi... stress mak! hahaha siap babai² laki aku okeh... kosa nak layan heh.

flight kami tiba tepat masa, landing dengan selamat lebih awal dari yang dijangka. dalam flight aku belasah tido lagi. nyenyak betol. tau² dh nak sampai je. dah sampai klia2, tak sesabar nak amek anak. tapi dalam kete otw balik ngumah, aku tido gak lagi. hahahaha.. kenyang tido je la. 

sonoknye hati dapat dakap budak manja ni. memula tu tekemut² muka dia nampak kami. syiannn dia.. bawak dia g makan, kami semua lapar. 

ini budak pon ade jugak. merajok sebab tak bawak dia. ok lenkali mami bawak kakak ok... tunggu kakak cuti sekolah mami bawak jalan eh. 

selesai sudah citer trip koh samui aku. walopon masa begitu singkat, tapi kenangan disana tetap banyak. sampai skang kalu becerita balik hal samui, aku boleh gelak guling² tahu. banyak benda kelakar terjadi kat sana. 

next trip? in shaa Allah thailand lagi. mungkin....


18 dok ngomen:

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

syok kan
memang cuak kalau kena tgl tue...

wahida said...Reply To This Comment

pengantin pompuan yang makan megi angkat kaki kat seat tu natural beauty sangat...mana ko kenal dia jah??

norhidana miswan said...Reply To This Comment

korang laki binik mmg blh jd duta mamee cup tuh kak... hehehhe

nsb lah ko bwk mamee cup tu ke mana2 yek, klu tak pyh gk klu kelaparan tuh kan

ko mmg ada jodoh ngn bdk peramah tu ke kak... tak pun dia mmg admire kt laki ko hehehe...

mau tak ngajuk qausar ko gi jln2 tak ajak dia

NM03 said...Reply To This Comment

wahida,

natural beauty la sangatttt. hahahahaha

NM03 said...Reply To This Comment

danah,

ko jgn kan kata g obesi bawak megi, dok hotel kat mesia pon bawak beb. hahaha

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

syok betul perjalanan korg nie..penat pun ye jugak kan..

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Hamboiiii...ada juga yang nak meghenyam nagn laki orang, ek?

Mak dulu pun pernah kena dengan jurujual peabot. Kemain 'berabang2' dengan laki kita tapi dengan kita dia boleh bolayan...huhuhu aptb...

Nory Zoulkefle said...Reply To This Comment

bestnya jalan2...

kehidupan sihat said...Reply To This Comment

hihi..lepat pisang di koh samui..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

nanti dah besar qaiser blh la bawak kan??kecik2 ni buat penat dia jela nok..

mamawaiz said...Reply To This Comment

sian qausar kena tinggal..hihi. pasni mummy kena bawak dia

NM03 said...Reply To This Comment

mamawaiz,

harusssss

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...Reply To This Comment

Assalam sis,
isshhhhhhhhhhh
tetiba iols sebak pulop nengok qausar
sob3
nanti iols pun nak kena tinggai lagi anak iols untuk company trip
tahun lepaih fayyadh kecik lagi
tahun ni
waaaaaaaaaaaaaa sob3

aishah nin said...Reply To This Comment

di thailand ke ni kak?

NM03 said...Reply To This Comment

arysha,

lepas ni tak tinggal dah beb. uiii sengsara ooooo. ko tggal anak nnt betabahla... video call hari2 lepas rindu taooo

NM03 said...Reply To This Comment

aishah nin,

haah dik... thailand sawadikap

izzeyda said...Reply To This Comment

wahh dah besar Qausar.. lama aunty tak singgah sini..

p/s thanks sudi singgah blog saya..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...Reply To This Comment

Follower #1300.
Thanx sudi singgah n follow blog saya.
Sedapnya saya tengok all food kat atas ni. Nomnomnom..