Thursday, February 12, 2015

kl-klia2-surat thani-donsak jetty-koh samui

hari ni nak citer perjalanan kami dari kl ke koh samui. jam 8.30 pagi kami anta qausar ke rumah maktok. sedih jgn cakap la. aku sempat nangis kat tangga, tapi takde sape tahu. hahaha... dak qausar tak heran pun, dia lagi dok babai² aku sebab tak sabar nak main kat taman. huwaaa!!!! aku jemput adik aku ngan suami dia pun aku tak kasi qausar nampak, nnt kang lagi teruk dia melalak nak ikut. dia kan maner boleh nampak ummi ngan abi yan dia. kasih sayang lagi over dari kami. hahaha

 kami singgah R&R serdang, pekena nasi lemak lu. lapar giler weh. 

nasi lemak ayam kat gerai no 1, sedap sangat². 

seminggu sebelum terbang, aku dah siap² web check in. senang citer... lagi pun kami tak beli luggage, semua hand carry jek. 

gambar ni aku saje² amek sebelum off henpon. dah balik kl, laki aku baru prasan dalam gambar ni cina belakang tu enteprem siap buat peace. mmg lawak abes muka dia. hahaha... kami tk kenal tau cina tu. kemain ko numpang glakmer kan! tak menahan siap nganga mulot tu. ni first time aku dapat anak kapal semua lelaki, hensem² lak tu. kami terbang tepat jam 12tghari, mengikut jadual. 

alhamdulillah, kami sampai dalam 1.10pm iaitu 12pm waktu thailand. sane kan lambat sejam dari waktu kite. pjg giler kena beratur masa ni. dah la panjang, dua kaunter je plak tu, pastu mamat imi belah kanan tu entah ade ape masalah ngan passport mat salleh tu entah... punya lama weh nk tggu... dah la suara dia kuat. sudahnye kapel omputeh tu kena masuk dalam opis kasi settle masalah. nasib le kaunter tgh tu bukak, dapat la kami larik beratur depan skit. mamat imi tu masih dok bebel tak tau ape. 

aku, hubby, adik aku ngan suami dia lama nunggu kat luar, si kak jah ngan shidi masih kat dalam, sebab dorang tak ikut Q ngan kami, dorg Q kat kaunter mamat imi yg poyo tu. mmg lambat la... so kami survey tiket bas dan feri dulu.

ni aku nak cakap, korang kalu berminat nak terjah koh samui, silalah beli tiket flight direct ke koh samui ye. kami ni memula excited sangat, sampai tak prasan yang eport surat thani tu jauh ngan koh samui. dah beli tiket, dah gugel baru la prasan. tapi AA takde ke koh samui ye, AA hanya sampai surat thani aje. yang ada ke koh samui hanya MAS dan firefly aje. 

tiket dah beli, so sticker kena tampal kat baju korang utk tau bas maner yang korang kena naik nnt.

kami beli terus tiket bas / feri / hotel transfer (return) nk balik sesok tkyah menggagau lagi. tiket return tu simpanlah elok² ye, takot ilang kang kena beli lagi, nangis wooo...

tiket bas / feri / hotel transfer RM55 seorang. kami beli return so seorang RM110

sementara nunggu dedi berurusan hal tiket, aku sempat berkenalan dengan wanie. dia dari golok, belajar di surat thani, tgh praktikal ngan travel agent kat eport sane. peramah orangnye, kecek kelate boh. sempat la sembang² ngan dia. dh rasa mcm kat kelate pulok. hehehe.. masa ni kak jah tak keluar lagi dari dalam tahu. haaaa... begitu lama kan. kami siap dah belikan tiket dulu. 

ni la bas kami. bas yang akan membawa kami ke donsak jetty. perjalana selama 1 stgh jam. masuk bas tido lagi. tu je la keje kami. 

sebelum lelap mata, kami bekenalan plak ngan minah ni, nama dia dao. dia promote package island hopping. citer punyer citer... maka kami setuju la amek package ngan dia. peramah over sangat dia ni. asal nak amek gambar je dia sempat posing. dia cakap kalu rasa dia cantek, amek lagi sekali. hahaha... dia mmg kelakar. 

kami punyer deal ngan dia sampai satu bas dengar. lawak betol... siap mengilai kami kat dalam bas tu weh. tak tau la yang lain tu bengang ke hepi sama ke ngan peel kami. 

dia ni mmg perasan tau. hahaha

kenangan dalam bas. hahahaha

dah sampai jetty. aku igtkan korang, kalu amek package mcm kami ni kan, jgn la dok lengah² masa, jgn la lenggang kangkung sangat... kena kejar masa. mcm kami, lepas dah beli tiket kat eport tadi tu, keluar je dr eport kena naik bas, bas terus jalan, sampai jetty.. igt nk lepak kejap... tak sempat nyawa nak lega, dh kena bekejar naik feri plak. adoii... krem lutut. hahaha

ini la ferinye... mari masuk!

banyak tempat yang ada. korang boleh pilih nak dok maner. ade tempat berekon, ada tempat open camni... open sambil baring pun ade. tu kedai mini dlm feri. kami tk beli ape pun sebab dh beli roti kat jeti tadi. 

masa ni dah rasa kepenatan sangat. memasing dh nmpk lesu. mana taknye.. bekejar nak check in, bejalan pun dh jauh kat dlm klia2 tu. pastu naik bas, walopon duduk, penat tu dh mula rasa. naik feri pon duduk lagi. kematu rasa vontot. aku tak sabar nak baring belunjur kaki.

ko nengok la tudung aku.. dh ngupa samsiah nak jual jamu dalam feri je kekdahnye.. adoilaaa

roti tuna beli kat jeti. tebal giler isi tuna dia weh. puas makan. 

ni la dia tempat open yang korang boleh kuak lentang. mmg bebas habes. angin kat sini kuat sekali. si kak jah ngan shidi lepak sini. sedap betul layan angin. kemain kak jah beposing. sakan betul dia. 

koh samui, tunggu kedatangan kami!

aku kalu travel jauh, tkde makna nak pakai cun². seliper pasar sudah. hahaha

dasatttt ko jah oi...

kat tingkat atas ni takde kerusi ye anak². sebab tu aku cakap korang boleh baring begolek ikut suker korang. 

atas feri dah tak lalu nak tido. maka moh le buat catitan perjalanan sikit. takot lupa

ummi bawak mamee dari kl. huwaa!!!! terus rindu qausar sangat².

makcik ni kan, dia punyer becakap dlm henpon, dari duduk, bangun sampai  tawaf feri. penat aku nengoknye.

perjalanan dari donsak jeti ke koh samui lebih kurang 1 stgh jam jugak. kami sampai koh samui dalam jam 5.30ptg.

carik la van yang akan hantar korang ke hotel. sebab tu aku cakap beli je terus package sekali gus. tak yah nak pening² lagi dah. nak cari van korang, tunjuk la sticker kat baju tadi tu. maka akan tahu lah sape driver dan van korang yang maner nnt. 

di akhiri dengan gambar candid dari kami. mengilai sampai tebongkok kekdahnye. ni semua salah spender nenek. hahahaha



perbelanjaan utk hari pertama :

package tiket/feri/hotel transfer seorang RM110 (return)
package adventures seorang RM100 (beli ngan dao dlm bas)


27 dok ngomen:

sheera said...Reply To This Comment

hensem suami adik ko jah.

sheera said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
NM03 said...Reply To This Comment

ferasan la sheera!

emy pokden said...Reply To This Comment

lama aku tunggu entry koh samui ko ni hah...akhirnya..next entry plss

nuyui a.k.a miss YUI said...Reply To This Comment

ok kak lg lg update.. haaaa..

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

gamabr last sekali paling WIN...hahahaha

AYuNG said...Reply To This Comment

nk ikuttttttt kak..
hehe

=)

Anonymous said...Reply To This Comment

sweetnyaaaa couple yg pakai baju kuning...sweet nyaa...happy je tgk dieorg .. =D =D

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Bukan main mamat cina tu interprem bergambar ... hahaha
ok abis baca, next entri please :)

Hanis Azla said...Reply To This Comment

As-salam..

wah..best2.. senyum2 akak baca citer orang pergi bercuti..

NM03 said...Reply To This Comment

@Chekgu Azrine

senagkak aku gelak weh

NM03 said...Reply To This Comment

@AYuNG

dah balik la dik oiii. hehehe

NM03 said...Reply To This Comment

@Anonymous

ni ikhlas ke perli?

Falsya said...Reply To This Comment

nak lagi nak lagi..nak tgk lg gambau..

idzwa kamaruddin said...Reply To This Comment

terbuai buai perasaan aku baca wehhhh..

wahida said...Reply To This Comment

mmg sweet sgt kapel baju kuning tu...aummmm...rasa nak cengkam leher laki sendirik masa dlm gambo tu..tapi takut timbul kontroversi...hahaha...

setahu aku, aku yg selalu pakai selipar pasar je, bukan ke ko selalu berpasang2 kasut ko hangkut ke jah oiii...sampai terlebih luggage? kahkah...

eMMe said...Reply To This Comment

sonok nye tgk kowang hepi.. kalo gi dgb bff mmg hapening la Sis... nak2 plak, SEKEPALA kan... mmg havoc la jawapnya... takde la boring kt Koh Samui tu, heeee~

NM03 said...Reply To This Comment

wahida,

tu zaman lampau la jah!!! hahahaha

jah, nnt kite ake gambar ciyom tengkuk laki nak. aku nak anon tu betul2 muntah. hahaha

norhidana miswan said...Reply To This Comment

best3.... kak jah ngn abg shidi romantik ngalahkan hero heroin cite titanic hehehe...

tak sbr nk tunggu next ntry

Eye_nee said...Reply To This Comment

entah apa crita gambar last ko tu..aku boleh mengekek sama..adoiii lah hai...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Dah kakak boleh tergelak sama tengok org mengekek entah apalah yg digelakkannya:)

Elle is everywhere said...Reply To This Comment

firefly ade dari subang direct samui

NM03 said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
NM03 said...Reply To This Comment

elle,

aku silap, firefly sebenarnya, bukan malindo. hahahaha

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Dedi Qausar nampak dah kurus... :)

Anonymous said...Reply To This Comment

next trip....koh lipe...ada bran ke???

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...Reply To This Comment

Assalam sis,
iols jadik konpius dah ni
kejap baca entry kak wahida
kejap baca entry sis
he3
rasa macam dah komen
tapi tersilap ropernya komen kat entry kak wahida
he3