Monday, January 13, 2014

pizza sempoi

lamanya tak main masak². last aku masak dua minggu lepas. hahaha... rajin kan aku. hidup terlebih senang lenang sebab hari² melantak kat umh mak mcm ni la. sabtu ahad kompem le makan kat luar. hehehe... bertuah sungguh duduk berdekatan ngan mak sendiri kan. pegi umh mak, bukak tudung saji je je. habes makan goyang kaki. waahhh..... sebab tu la badan kau mcm badak berendam. hahahaha...

sudah sudah... hari ni aku nak citer pasal kerajinan aku jumaat lepas. ni pun sebab dah janji ngan kawan² opis masa aku beli roti arab dan makanan frozen keluaran bumiputera yang ada jual kat mini bazar opis aku minggu lepas. masa aku beli barang² tu, aku yang beriya kasik dorang resepi. hahaha... sendiri masak malas, kasi resepi kat orang kau rajin plak ye. okey lah, aku nak share pizza sempoi ngan korang. ah, buat pizza pun nak up n3 ke.. sedehhh... hahahaha.. tapi jgn tak tau, aku up dalam IG, ade je yang tanyer resepi dan cara² nak buat. wasap pun betalu je masuk tanyer cemana nak buat. ha nampak.... malas nak citer arrr... 

aku pakai roti arab je pun. takde kerajinan nak uli tepung bagai la heh. aku rebus sosej dan isi ketam frozen, bawang besar biasa potong bulat, ayam cincang frozen aku goreng kejap pastu masuk skit sos prego dan sos cili. aku letak garam sikit. sikit je tau... nak kasi rasa kat isi ayam tu je. 

aku potong sikit kulit roti arab tu sebab takut tak melekat ngan bahan² yang nak tabur nnt. pastu sapu prego ikut suker hati korang nak tebal ke nipis ke... pastu tabur cheese yang aku sagat. aku pakai cheese ketul, lupa lak nak amek gambar. percubaan pertama ni aku letak sikit, yang kedua dan ketiga pyer pizza aku letak cheese kraft 4 keping terus. baru puas. hahaha... kalu ade cili capsicum lagi menarik kannn.

pastu korang tabur la bahan² tadi. mula² aku letak dulu isi ayam, sosej dan ketam pastu bawang. last sekali tabur lagi cheese ikot suker korang nak banyak mana ye...

dah bleh masuk dalam pemanggang ajaib. umh aku takde microwave, so pakai le pemanggang ajaib. lakik aku tak kasi beli microwave, dia kata bukan rajin masak pon, nnt bukan guna pon... ala... kalu beli kompem la aku rajin.... rajin panaskan lauk. hahahahaha

tadaaaa.... tak sampai lima minit dah masak. senang tak, mudah tak... hehehehe... jgn lupa balik²kan pemanggang tu tau dan masak dengan api yang perlahan.

aku buat 3 ketul pizza, tapau makan kat umh mak. membukit mak ayah aku puji. muahahahaha... selamat mencuba!!! eh, pasni aku nak try pakai roti naan plak. 

35 dok ngomen:

cheqna said...Reply To This Comment

ok..nak try..lakik cheqna suka ni

- AZIE - said...Reply To This Comment

adoi..pizza ni seksi sungguh

Rizziela said...Reply To This Comment

sedap..blh cutba ni

Eye_nee said...Reply To This Comment

resepi inikah menidakVirginkan pemanggang ajaib ku buat kali pertama...mcm nak tryyyy jerrr...

msredcheesecake said...Reply To This Comment

sedap sangat nampaknye....senang pulak tu nak buat...tapi sy pemanggang ajaib takde oven pun takde...nampak sgt pemalas masaknye tu...hheee

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

sedapnya

Sharifah Nadzarah said...Reply To This Comment

alahai dapnyeeee...sempoi2 pun terliuq kite kat sini tau...

NinaAz said...Reply To This Comment

Wahhh.boleh buat nihhhh. Hehehe. Nampak sedap

ZazaMyMoon said...Reply To This Comment

ohoiiii.. sebijik pizza macam jual kat kedai.. haha..

adarnadzmie said...Reply To This Comment

boleh try ni...tq:)

ain.ya.nun. said...Reply To This Comment

Sebab guna pemanggang ajaib, haruslah try resipi ni.

Kite pun malas nak beroven microwave bagai semua

Dalia Hajar said...Reply To This Comment

resipi must try nih..

mudahnyer dgn pemanggang ajaib kan...klu sy mesti letak cheese sampai meleleh2...slurruuppp

Qashmere said...Reply To This Comment

Sedapnya tengok lepas masak pakai periuk gini je

Cik Tieka said...Reply To This Comment

alahai sedapnyer...ringkas lagi.. tp kena cari dulu roti Arab..hehe, nice sharing sis :)

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Sempoi tu yg sedap. Lapar balik weiiii ☺☺

emy pokden said...Reply To This Comment

wah senang nyer..
aku kena belajar ni..
sbb suri ni hantu pizza..
sekali beli yg kecik dah rm14...
baik ku bt jer..
lagipun ada oven ni hah..
yg dah 3 bulan tak pernah on..
hahahah

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kalau rajin memang menjadi. Tengok cheese tu yg tak menahan. Kalau dah macam ini tak payah ke pizza hut/domino lagi dah..

CikLily Putih said...Reply To This Comment

masak tu tutup ke tak kuali tuh... tak melekat ke ek

NM03 said...Reply To This Comment

ciklily putih,

tutup wak... sebab tu kena tebalik2 kan dia...

dhiera said...Reply To This Comment

pizza segera macam ni menarik juga!

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Pizza simple tapi nampak sedap sebab padat dengan isi kat atasnya tu...patutlah mak ayah ko puji berabis noks....mesti sedap...hehe

Ummialyaanas said...Reply To This Comment

waaaa...teliur tgk pizza nih..cuma xgheti buat je..kena beli gak pemanggang ajaib nih..!

wahida said...Reply To This Comment

aku punya habuan mana?
manaaaaaa??????

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

dah boleh dah tu try

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

nmpk sedap sgt tu... n maaflah lama x menjgk, leps baik sakit mood berblog turut jatuh merundum lah ! !

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Kompem aku nk cuba ni.ank2 aku hntu pizza.lps ni aku up n3 plak ek.wakaka

norhidana miswan said...Reply To This Comment

ni yg aku rasa cam nk bt je nih kak... hahahhaha

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

sm la..
iols mmg jarang memasak..huhu
tp tgk pizza uols..adoyai
lapar trs..hehe

Rinna said...Reply To This Comment

Waah menarik nie..boleh try.. resipi..TQ share.. yer :)

munna said...Reply To This Comment

Sempoi2 pun... Sedap nampaknya

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

pizza cheese lebih 1 !!!

ewanthology said...Reply To This Comment

bleh buat biznes ni

azieazah said...Reply To This Comment

Idea bagus ni. Boleh la try nanti. Mesti anak-anak suka!

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

pemanggang ajaib ada kat rumah tu, nak buat gini mmg malas. kdg2 x terpikir pun. hahaha. skang masak guna tu je, xyah guna minyak pun. rendah kolestrol semua makanan. hehehehe

kastari multimedia said...Reply To This Comment

Silahkan singgah di WEB kita kakak :-)
buat anak-anak kakak yang mau belajar

https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT