Friday, December 13, 2013

stori terakhir krabi

yey!!! dah masuk n3 terakhir kami di krabi. Ya Allah, habes jugak citer aku ye. meh la tgk ape yang terjadi ptg sampai malam hari terakhir kami.

sampai jek hotel lepas seharian penat ke elephant trekking, tiger cave, emerald pool dan hot spring, seharian tu mmg kami kelaparan giler. jejak je kaki depan hotel, terus kami start motor carik tempat makan. eh... tak jadi naik motor sebab hujan. syukur sangat, selesai semua xtvt kami di krabi hujan mula turun. kami pun berpayung le carik tempat makan yang berhampiran ngan hotel. jumpa la kedai mkn arnijj seafood ni. nak jalan jauh lagi tak daya la sebab kaki aku dah sakit sangat.

 kehausan yang melampau masa tu.  terliur benar tgk teh ais shidi. air tembikai aku tak sedap langsung. 

ni nasi lakik aku. meh aku nak citer, payah benar kami nak order makanan kat kedai ni. mula tu budak laki yang amek order tu mcm pahama bahasa melayu, tapi dia tau skit² je. kami order makanan ni, dah mcm begaduh kekdahnye. bila ingat balik, boleh jadi bahan gelak tau.

ni shidi punyer. sedeh giler ok, ngan udang ciput. aku tak tau le kedai tu, kalu dah takde sotong, kau letak daging ke, ayam ke, letak udang tu lebih ke... ni tegamak ko kasik kastemer ko mengadap cenggini punyer lauk yg ciput. adoi... sebab dalam menu tu, ape nama entah, dia ala² seafood. pastu budak lelaki tu cakap sotong takde. takpe la sebab pk udang ade kan. sekali sampai, tegamaknye hati ko letak 3 ke 4 ekor udang jek. kesian shidi. 

tapi nasib baik la daging ala² paprik jah ni banyak. share le dia ngan shidi. pastu yg aku kompius, ape beza hidangan laki aku ngan jah pyer. sama je tapi boleh plak yg laki aku punyer dia letak sekali ngan nasi, yg jah punyer penuh sepinggan lauk je pinggan nasi asing. hahaha... hadap je la...

 ni nasi goreng tomyam aku. nasib baik sodap.

pastu plak, dalam menu takde pun set nasi laki aku tu ada termasuk tomyam. masa sampai ni pelik la kami bila plak kami order tomyam. pastu dia tunjuk dalam buku konon menu tu ade tomyam. tapi bila kira masa nak bayar, tomyam ni lain harga. mmm... malas la nak gaduh heh. nasib baik tomyam dia sedap. udang beso². ujan dah brenti, aku ngan jah tunggu laki memasing balik bilik amek motor. aku dah tak kuasa nak bejalan ke hotel. hahaha...

 misi shopping utk saat akhir diteruskan walaupun ketika ini ujan rintik².

 ha, aku ade cakap n3 maner entah, nak carik fm carik yang jual tepi jalan mcm ni tau. murah giler noks. korang kawtim cukup². mmg dapat punyer. aku siap dapat 2 fm free lagik. 

nak beli tshirt budak yang murah, carik tokei kedai yang bergambar dengan aku tu. aku panggil dia bos sebab staff dia panggil dia bos. hebat ko bos! hahaha... aku ngan dia dh mcm mak tiri ngan anak tiri. minta tawar sampai cekak pinggang. hahaha... last sekali aku cuit dagu dia, baru dia kasi selai tshirt utk budak lapan hengget. dapat free dua tshirt lagik. yey!!!

punyer best la si bos ni, dia siap picit² belakang aku sebab aku dah 3 kali terjah kedai dia. hahaha... dia cakap masa muda² dulu, sebelum dia bukak kedai, dia tukang urut. aku cakap, jom ikut aku balik hotel, urut aku, aku kasi la upah. dia cakap skang dia dah tak larat, jari dah tak kuat. ah, nak cakap badan aku liat la tu. hahaha... tapi dia best. kalu aku ke krabi lagi, kompem aku carik dia weh!

mereka menunggu aku ngan jah dok shopping. muka lakik aku pasrah je sebab asyik minta tambah duit. hahaha... sori la dedi, kata nak bli utk jiran depan ngumah sekali kan.... hahaha... kongajo, dia perli aku, beli banyak² ni ade beli utk jiran depan kiri kanan umh sekali tak. sabar je la!

 sebelum balik hotel, moh pekena pancake makcik yaminlah. kalu tak mendapat, mau teringat sampai balik kl. makcik rock, i miss u lah!

 mmg akan teringat sampai bila²! aku nak try buat sendiri lah nnt. 

pastu kami balik bilik. rehat jap dalam kol 8.30 aku ngan hubby kuar balik sebab nak p massage. kak jah dan family tak ikot. aku kasi can kat dorang rehat lama skit sementara nak tggu kami abes massage ni. sekali tgh syok massage, aku dgr kak jah datang. ala... kesian dia, dah la aku amek xtra masa. satu jam setengah lak tu. dari kak jah nak tggu aku ngan hubby, ade lebih baik dorang kuar je anak banak dulu. jgn tunggu kami, takot lambat.

hari kedua kat krabi kan kami buat thai massage. thai massage takde pakai minyak. ni kami amek yang pakai minyak. mak ai.... sedapnyer!!! tak tekata aku sedap betul mengurut kat dara massage ni. sebab tu kami tambah xtra masa. total massage hari ke tiga selama satu setengah jam = RM80 utk dua orang. murah kan.... dara massage ni dekat je ngan hotel kami. kami pegi jalan kaki jek.

 lepas massage, kami naik tuk tuk pegi shopping lagik. giler bebenor... tak sudah² shopping. ade je yg tak cukup. hahaha... merasa jugak aku naik tuk tuk weh... best best!

singgah lagik kedai baju utk dewasa yang aku dapat selai seploh hengget tu. ni la tuan kedai tu. nama dia sid. aku panggil dia mr sid. mcm pelakon citer ombak tak. hahaha... dia ni nampak pemalu, eh mmg pemalu la. aku minta murah sampai lentik liut badan, dia plak yg tersipu². hahaha... kelakar! ok, ni kompem last shopping. 

 mr. sid tolong amekkan gambar kami. wa tabik lu la mr. sid! lu pemalu tapi lu tak segan buat lawak. best!

pastu bedesup tuk tuk kami bawak kami ke gerai motor. kekonon nak jugak beli pancake makan kat hotel. sekali dah tutup. yang ado cuma yang jual nasi goreng ngan phad thai ni jek. ok la, beli je la bungkus wat makan dalam bilik. beli phad thai sebungkus utk kak jah jugak. owh ye, kami dah terpisang masa ni. memasing buat haluan sebab kan dia bawak diri masa kami massage. balik bilik masa bagi phad thai ni, kak jah dah start mengemas kain baju dah. aku jugak sampai lewat malam baru habes mengemas. mau taknye, dok agih² baju krabi dulu siap tulis nama siap² kat plastik takot kang tetukar. aku cakap dah, mmg tak cukup punyer. hahaha... ampun daddy!!! tak cukup tu diam² je la, mana nak carik lagi dah tgh mlm buta. kedai semua dah tutup. esok pun flight pepagi buta. 

esoknyer, lakik aku dah sakit perut. asyik ke toilet je keje dia. aku rasa penangan nasi goreng tomyam ni kot sebab dia letak serbuk cili banyak. aku minta pedas, dia bubuh serbuk cili tak hagak. haha.. kesian daddy. sampai kl terus ceri beri. kesian dia... dua hari jugak la dia ceri beri. aku plak asyik sakit perut mungkin sebab banyak makan nenas. ishh... penangan krabi betul. hahaha...

sampai umh, kemas barang², tido jap... ptg tu bedesup ke ngumah mak amek qausar. rindunya ngan dia!!! masa jumpa dia, dia tecengang tgk kami berdua. pastu dia mcm termenung. aku rasa dia pk, la.. idop lagi mak bapak aku ngupanya. hahahahahaha



9 dok ngomen:

Dee said...Reply To This Comment

hahaha..ayat yang last tu tak agak2..

Amanda Suria said...Reply To This Comment

ayat last tu buat aku gelak orang kiri kanan department ni duk angkat2 kepala tgok...sabar je la ko ni nok oii....

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Hehe..kesian qausar kena tggal lama..

wahida said...Reply To This Comment

sedih aku nok makan kat kedai tu sampai tak gamak nak buat n3...hahaha...

norhidana miswan said...Reply To This Comment

huhuhui... tak semua mkn2 best kt situ yek kak.... tp mmg sian betul lah aku nengok lauk laki kak wahida tuh... ciput betui...kalu edy tuh rela lg dia mkn telur grg 2 ketui hehehe...

sian laki ko ceri beri kak balik cuti2... mmg gile supink btl ko yek, sile tayang baru comei ole2 utk hero ko ek

sudipVSsenduk said...Reply To This Comment

Meroyan akak tengok ko shopping dr mula sampaii last day. Akhirnya ko pulang juga ke pangkal jalan dik... hahaha

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

lu memang hebat bab tawar menawar eh kak ! tabik springgg toingggggg hehehhe

Pha Is said...Reply To This Comment

pergh.. melancong sampai ke krabi..

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

tk larat tu..
bleh siggh sopping lg ye..
tp massage yg best tu kan..