Monday, December 9, 2013

a-hud seafood, restoran halal di aonang ; krabi


mlm ke dua di krabi, kami sewa motor lagik. kali ni amek skuter plak. aku nak kaler pink putih, tapi budak tu cakap motor tu dah ade orang sewa. mencik! sudahnye dapat la skuter kaler biru yg biasa² ni. ko bayangkan aku ngan hubby naik skuter. mengekek aku gelak. skuter tu kalu boleh becakap, kompem dia jerit oi... minta nyawa!!! hahahahha... tapi jgn tak tau, kami leh bawak adik (anak jah) lagik tau. dia dok kat depan. dia ngan paklong dia mana leh renggang. manja sungguh.

mencarik la kami kedai makan halal. malam tu kami mmg dah plan nak pekena seafood plak. nak rasa seafood krabi. akhirnya jumpa la restoran a-hud ni. kedai dia pun bersih. moh kita masuk. restoran ni dekat je pon ngan hotel kami. carik je belah kiri hotel, belambak kedai makanan halal.

 mencarik ikan siakap. pilih dan timbang. budak yang amek order fasih bahasa melayu, senang keje kami. 

kami pilih makan kat luar. kekonon nak layan pemandangan tepi jalan. sekali hujan daaaa... order ape yang tekak rasa nak makan. jumlah belakang kira. ape de hal, sekali sekala kan... ko tgk muka kak jah, tak menahan muka lapar. kesian dia.

 buku menu yang ohsem. cover depan bukan gambar makanan, tapi gambar pulau. 

 kami order teh o ais satu jug, senang citer. habes licin.

abang order karot susu, adik order sirap bandung. tu yg putih mcm air susu tu sirap bandung tau. pelik tapi benar. kami idak le menanya naper kaler putih. mulut dah malas nak tanyer mcm². tapi ade rasa sirap tau air tu. pelik kan...

 shidi order kerapu sweet sour. sedap giler ngkooo...

 aku order siakap stim limau cili. sedap kemain. ya Allah... mengences air liur aku... sumpah sedap weh!

kami order kangkung goreng. ko tgk kangkung dia, ni utk sorang makan tau. punyer banyak kekdahnya. selalu kan kalu kita order sayur dapat dalam piring kecik, kat sini sayur dia sepinggan besar. pinggan nasi yang beso tu. mak ai... sudahnye kami cancel yang satu lagik. hahaha.. satu pinggan ni pun dah cukup derr.

 ade sotong goreng tepung jugak. anak² jah suker.

paling ditunggu tomyam. mmg sedap.. tomyam dia pekat. udang skit punyer beso. banyak lauk² seafood dalam tu. puas hati lah!

 ape tunggu lagik, makan time!!!

kesimpulan makan kat sini adalah best! kalu korang pegi krabi, aku rekemen, sila makan kat a-hud ok!

opss... blom abes lagik. tgh syok sembang pasal pulau memasing, moh le order teh tarik yang dikatakan sedap tu. ye la ngko... mmg sedap. kow sungguh teh dia. lagipun kami lepak lama skit sebab nak tunggu ujan brenti. alhamdulillah, ujan turun setelah selesai xtvt kami seharian di pulau. lega urut dada weh, kalu ujan  time tu, melepas la island hopping kami. 

jumlah kami makan kat a-hud = RM192. mahal ke murah? tak kesah, janji sedap dan kami kenyang seadanya. pas ujan reda, kami ke hotel semula, nak servey harga elephant trekking utk hari esok. 

muka aku dah ngantuk masa ni. mau tak ngantuk, letih satu hal, kenyang giler satu hal. hehehe...mata pun dah sepet semacam. tapi aku tahan sebab tak sabar nak pegi massage!! 

 sebelum sambung shopping, moh pekena thai massage dulu. total thai massage utk 3 adult = RM70, diskaun RM5, utk anak² jah, RM25 utk abang, adik dapat urut free. best kan...

 sebelum urutan, amek gambar mereka dulu. 

pertengahan urutan, aku sempat snap gambar hubby. kemain lena dia tido. aku tak leh nak lelap, sebab tak tahan sakit dan geli. hahahaha. thai massage tak pakai minyak tau, hanya pakai siku dan tapak tangan jek. shidi dan anak² aku tak dengar ape... senyap je.. ai, tido jugak ke?

 ye la... kemain sedap adik tido. sedap kena urut ye dik. aloh cian dia... letih ye...

 abang pun sama. kemain lena. kesian depa, dah sedap tido kena kejut. kita sambung shopping ye abang adik, pastu kita balik hotel tido ye..

dalam dua tiga keping gambar tgh shopping, gambar ni buat aku gelak sorang². tak menahan muka aku ngan jah. tak menahan ngan peel memasing. hahaha... aku muka mcm tu sebab teragak² muat ke baju tu utk aku. jah plak garang bebenor mukanya minta harga murah. ko minta murah ke ko minta gaduh. hikhikhik. gambar ni biasa tapi nmpk spontan. aku suker. pandai hubby curik amek gambor muka tak senonoh aku. hahaha..

habes shopping kami terus balik bilik. tak pekena pancake pon sebab perut kenyang masa tu. tapi dah balik bilik tetap pekena megi. asal masuk bilik je perut jadi lapo. apsal hah??


19 dok ngomen:

syawalsimpsons said...Reply To This Comment

perggghh udang beso tu kakak..alahai sedapnya

Nurzakiah Hanum said...Reply To This Comment

sedapnya ikan tue segar2

Roha said...Reply To This Comment

terliuq tengok tomyam udang tuu..!
so nice picture..yg dok tgh titon tu hehe..:D

Amanda Suria said...Reply To This Comment

x menahan nok aku tengok semua makanan tuh..bab massage lagi aku jeles..bestnya dapat massage...

Rizziela said...Reply To This Comment

sedapnya tengok tom yam tu.. menceceh air liur

sha my heart said...Reply To This Comment

wah, best makan.. =)

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

hahaaha..hahahaha..hahahahaadoiii gelak sampai nangis aku la tgk gmbr last sekali tuhh!!!

NinaAz said...Reply To This Comment

Syokkannn krabi. Hehe

norhidana miswan said...Reply To This Comment

perkh walaupun td dh tgk kt blog kak jah ttp terliur nengok kt blog ko kak... mmg terliur nengok... eh syr tuh kangkung lah kak... kailan bkn rupe lain ke hehehehhe

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

klau sedap camtu..puas hati..tak kisahkan kalau mahal pun..yg penting puas hati dan sedap!!!

NM03 said...Reply To This Comment

norhidana, hahahaha,,, aku salah taip... kikiki

wantie said...Reply To This Comment

datang sini kalau tak makan puas puas memang tak sah le.

Tapi kan memang la kalau dapat skuter pink tu mesti vogue la kome berdua.

I like..

attyfir said...Reply To This Comment

ngencess nengok ikan tu ..sodap bonar hah..lapar balik nie

kelakar nengok muka korg soping .

Qashmere said...Reply To This Comment

Baca review akak pasal makanan tu dengan gambar. Buatkan saya terliur...Stim limau tu sedappppppnye...uwaaaaaa

Laura Kwan said...Reply To This Comment

Hello,

I just visited your blog and I really like it! Great articles!

I recently created an infographic on behalf of the brand Gaviscon about 7 tips to keep your tummy safe while travelling in South-East Asia, giving useful information about what and how to eat in order to avoid stomach issues during your journey or living in South-East Asia.

As you are blogging about several destinations in South-East Asia, I thought that this infographic may be interesting for your readers and you could be interested in sharing it on your blog. I have it in english and in malay.

If you want to take a look at it, please contact me on laura@lionandlion.com

Also, please note that:
- This is not an advertising campaign (no payment involved). The purpose here is to share information with whoever is interested in it.

I'm looking forward to hearing from you.

Best regards,
Laura Kwan

Fazleyatul Aini said...Reply To This Comment

paling keliur tengok tomyam tu !!

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Siakap stim tu amat menggoda jiwa.....abis meleleh air liur

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

kt sn byk gk makanan halal..
kena pandai cari kan..
best benor la cm nk pegi je lg..huhu.
next trip nk pi krabi lah..

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

Makan makanan dri tempat asalnya mmg sedP lA kak.hihi
akak, tak bb erkk?