Thursday, February 14, 2013

cendol bakar, bukit melawati dan pantai remis

assalamualaikum...

sebenarnya malas giler nak hapdet hari ni. dalam pada malas, moh le slow² mami stori kesah berjimba kami laki bini ke kuala selangor semalam. sebenarnya pagi smlm, kami nak setel hal maid kami yang dah sampai sabtu lepas, disebabkan banyak benda yang pending, kami plan moh le menghabiskan masa buat ape yang menarik sementara nak tunggu petang amek dak jambu air kat ngumah pengasuh. eh, citer gold coast ada satu n3 je lagik, tapi nnt la sambung yek. ha..pasal kontes baby comel tu pun satu hal... nnt la mami citer...


 muka kami yang dah mcm labu air. hahaha

 sepanjang jalan nak ke kuala selangor mmg clear habes. tenang dan lancar. best!

tadaaa... sampai sudah. plan nak ke sini mmg dah lama giler. akhirnya sampai jua. ada yang kata cendol ni diberi nama cendol bakar sebab tokei cendol ni nama dia bakar. tapi bila mami terjah blog ondscene, dia dah siap interview lagik pemilik kedai cendol ni. ngupanya tokei cendol ni nama dia mohd arif, yang bakar tu disebabkan gula melaka yang dibakar terlebih dulu sebelum dijadikan pemanis dalam cendol.

masa kami sampai belah drive thru tak le bederet mana pun. mungkin ramai yang masih bercuti atau disebabkan hari bekerja. mmg elok le, kalu tidak parking pun penuh kan...

 nampak cuaca macam mendung kan. tapi panas mengelip uolsss..

kalu tak melalui drive thru, sila ke kaunter dan order sendiri dan hamek sendiri. pelakon iqram dinzly dah sampai sini melalui program jjcm

sori, mami lupa nak zoom menu cendol yang ado. gambar ni mami crop dari gambar di atas.

 pekerja yg tgh bz menyiapkan pesanan pelanggan

 selain dari cendol, kami nak cuba rasa laksa meletop

 dan rojak king yang dikatakan femes kat sini

mami order cendol pulut tapai dan dedi order cendol vvip. sedap weh... yang buat sedap adalah gula melaka dia. mmg terbaik! tgh kami menikmati cendol ni, ada budak kat sebelah kami dok cakap kat bapak dia, kalu cendol ni bakar naper tak panas. hehehe... kelakar.

 tu dia, rojak king yg mmg mabeles habes! kuah dia pekat likat uolsss... tak cukup plak order satu pinggan biasa ni... takpe, lenkali kami pakat nak mai lagik bawak famili...

laksa meletop yang bagi mami rasa tak brapa nak letop sgt kot.. ikhlas dari hati ni tau. pekat mmg dah ok, cuma rasa dia kureng skit. atas tu adalah cili api yang telah di kisar dan mungkin dah digaul bersama cuka kot, tu yang buat laksa ni rasa lain. mungkin la.. mami mintak cili potong takde, tu yang mami try letak cili api kisar ni. adoi... tak membangkit selera la plak..

 dedi yang tgh kebulur giler. next time kita try nasi ayam ok

muka ketat sebab tido dalam kete. hehehe

mami rasa, ada baiknya tempat makan kat sini dibaik pulih sebab lapik getah tu licin kalu time ujan. dan bila pijak nak keta hati² sebab lapik tu jadi tak rata sebab bawah tu batu. termasuklah plastik yang dok tampung atap nipah kalu tak silap. tak tau mana datangnya pasir kat ats tu, kalu angin kuat, pasir tu gugur atas meja, silap² masuk dlm makanan. sori tuan kedai, kalu baca n3 saya, saya komen dengan ikhlas ye. hehehe

dah kenyang perut kami ke bukit melawati plak. eh... pestaim tau mami sampai sini. 
kesian kan... hahaha...

panas!!!! tak sampai 10 minit pun kami kat sini

ok, jom sambung jalan² cuci mata. mami suker betul suasana kuala selangor tau. tapi mami takde sedara yang tinggal kat KS, kalu ada kan best... boleh singgah selalu sebab terasa KS tempat yang nyaman. betul...

 nampak cendol durian borhan, kami tak singgah pun. amek gambar pun sambil lalu jek. cendol durian borhan ni dah ada cawangan kat gombak. area mana mami tak penah servey pun

 ok, dah sampai pantai remis. jom tgk ape yang menarik.. dedi la beriya sangat nak singgah sini


 pestaim jugak mami ke sini... kesian lagik. hahaha

 mami bli cocok² wat kunyah² dalam kete

 yang ada sekitar pantai remis

 beriya mami peluk bantal tu kan... tapi belinye idak pun. hehehe.. masa ni dah tak tahan melekit badan. dedi kata dah moh jom balik.

jap jap... korang tau ape nama benda ni. nama dia kemudi kapal. knp?? sebab bentuk dia mcm kemudi kapal. mami pun sebenarnya tak tau jugak, mami tanyer kakak yang jual benda ni. hahahaha... teringin nak beli sebab kakak tu kata sedap kalu buat masak masam manis atau masak lemak cili api tapi dedi plak kata tak payah.. dedi ni ape² entah tau... ala... sebenarnya dia geli sebab isi dalam tu besar. hahaha...

ok, tu je la jalan² makan angin yang sangat singkat masanya. jam 11 kami ke KS, jam 3 lebih kami dah gerak balik kl takot jalan jem. padahal jalan clear habes sepanjang jalan. punyer sedap mami dengkor dalam kete tau² dah sampai umh. haah... tu je la mami tau kalu masuk kete. hehehe....





lepas amek qays, anto dia ke ngumah mak tok, pastu kami lepak kat stall beger kazen mami, mami n dedi belasah makan nasik lemak dua bungkus sorang, beger daging dabel layer. pegi umh mak tok, belasah makan mee sup dan nasik. giler kentang punyer kebuluq. kahkahkah...

35 dok ngomen:

@e_da said...Reply To This Comment

Sy pun singgah cendol bakar sabtu lepad tp pubtala ramai org... Sbb msg2 otw balik kg

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Amboi jauh nau meronda yer mami, ye la ambik peluang berdua2an bila dak jambu batu tu kn tinggal...hehe

Cendol tu buatku terliur...slurpppp

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

err..aku pun tak pernah sampai sana!

emy pokden said...Reply To This Comment

aku tingin gak nak g pantai remis tu..tapi lom masuk book lagi ni...hhehehe

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

wahhhh..mami dedi ni kemain berjalan2 ye. sekali sekala dating berdua camtu seronok kan. hehehe

iduraz said...Reply To This Comment

kiter nampak korang kt cendol bakar..masa tu korang dh nak beransur n kita baru sampai..ngeeee

:: Cik Viva :: said...Reply To This Comment

cendol dan laksa tu buat saya terliur...terbaik3... first time dengar nama kemudi kapal tu, housemate dok area sana selalu bawak mentarang..tu pon dah rase pelik..

Ena said...Reply To This Comment

alamak.. laksa tu nampak mcm menarik tp tak best ek.. mrmm.. tp terliur la..

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

Bukan main berjimba lagi yer nok. Sedap plok tgk cendol & rojak tu.

Cik Puan Rara said...Reply To This Comment

wow,nmpk sedap.nt nk try gak cendol bakar ni.

lieyalatif said...Reply To This Comment

hamboi2 korang!!! berjalan mcm kapel2 gitu...budak jambu air kene tinggal yeak heheehehe...tapi mmg pun ko kalo panas2 bawak die sian kang anak bujang aku tuuuu..dah le kulit putih gebus kang merah2 kene matahari....

wey aku teliur satu2 scroll gambar ko ni tau tak!! kejam ko! kejam ko!

tapi siyes aku tingin nak rase cendol tu...mmg dah femes kan....semua dok up cite pasal cendol bakar tuh...

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Cendol dia...perrggghhh mantap, mesti sedap kan

Kakzakie said...Reply To This Comment

Puas juga jenjalan berdua cuti-cuti ye. Cuaca panas baru kick makan cendol.

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Agak2 lekat tak peluh kat bantal tu? :)

SURIA AMANDA said...Reply To This Comment

dah lupa la apa nama menatang tu..tp seafood dalam keluarga kupang jugak..x puas ati tul la..beli la lenkali...sumpah jeles tgok entry ni...

Hanis Azla said...Reply To This Comment

bestnya makan2.. akak pernah juga singgah kat cendol bakar tu.. mmg condition kedai tak berapa memuaskan.. klu dibaik pulih sure lagi best..

Hati Ema said...Reply To This Comment

alaaaaa nak pegi.....

wantie said...Reply To This Comment

semua tu saya sukaaaaaaaaaaa...

aduh cendoltapai.ku mencintaimu

ummiross said...Reply To This Comment

Ummi pun pernah makan cendol bakar ni, sedap kan..
Ye lah macam2 version, ummi pun ada dengar yang kata owner tu nama Bakar,ada yang kata gula melaka yang dibakar, anyway memang sedap sangat kan, ummi suka cendol durian tu, pergh!!!

norhidana miswan said...Reply To This Comment

perkh bt melelh air liur je kak ntry ko nih... wah2 tinggal si jambu tuh ek korang pg berdating nih... aku pun tak penah lg sampai pantai remis selangor nih, mcm nk jln2 situ gk lah...

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

okehhh..boleh la den nak try cendol bakar ni...Teguran pasal atap ada pasir tu mmg patut pun...Harap owner dia baca...hahaha

Kemudi kapal? wakakaka..nama sangat formal binatang laut tu...:P

Ratu Hatiku said...Reply To This Comment

sesekali dating berdua yerk... :D

Alkisahnya... said...Reply To This Comment

Alkisahnya... Memang sesak masa cuti baru-baru ni menyinggah sekejap di Pantai Remis tapi seronok tengok gelagat Anak-anak..dan Matahari Terbenam...

Dee said...Reply To This Comment

wui...dah smpi gak walau pestime..aku ni tak sampai2 lagi..hahaha..

cendol tu mmg nmpk menarik..terliur tgk..

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

saya yang org tanjung karang pun tak pernah singgah ke cendol bakar tu.. huhuhu..

Haryati Faizal said...Reply To This Comment

dkt ngan kmpung sy tu...

Cho Zila said...Reply To This Comment

haritu akak singggah cendul durian borhan... sedap tau.. tanya suami akak katanya cendul borhan lagi sedap dari cendul bakar... entahler tekak masing2kan...
KS memang sangat ohsem... sangat mendamaikan.. tak yah gi jauh2 nak rasa suasana kampung.. lain kali nak gi kelip2 lak...

fazilzura said...Reply To This Comment

xpenah trjah lg tmpt ni tp pnh tgk dlm jjcm

Azian Elias said...Reply To This Comment

setiap kali balik kg sure akak.toleh tempat ni..kitarang selalu breakfast bawah pokok.besar seberang gerai cendol ni..tp akak tak penah singgah cendol place ni..heee..sesakkkk..

PiNkYCaT said...Reply To This Comment

uish..jln2 lagi die...bestnye cendol tu!nyum2;)

D Yatie said...Reply To This Comment

wah... cendol.. memang tengah rasa nak makan cendol nih.. huhu.. tp pantai remis tu jauh beno nak ajak suami yang dok ipoh tu.. huhu

Mama Rocky! said...Reply To This Comment

mak ai..sodapnyer,kecur liuq..mau terai jugak ni..korang ni tinggalkan buah hati kat rumah ke? hihi..

Eye_nee said...Reply To This Comment

akk dah try dua2 cendol tu...tp selera kan lain2 nokss..akk prefer cendol BAKAR.. lebih lemak gitu...betul sis....prasarana warung BAKAR tu kene upgrade bg bagus lagi....

Bui Junaidi said...Reply To This Comment

CONFEM SEDAP KAN..KALAU DEKAT NK JUGAK BUI TRY

Ena's Palace said...Reply To This Comment

fuhh..terliuq tgok cendol tuh! lama da tak makan cendol nih!