Tuesday, January 22, 2013

mee udang MAK JAH


assalamualaikum semua

sebelum mami stori pasal mee udang femes amos ni, meh mami nak citer benda kelakar yang terjadi pada mami smlm. pada mami mmg kelakar la sbb perkara tu spontan je.. smlm mami posa ganti, masa balik keje amek qays, mami dok sembang² ngan pengasuh. masa tu qays tgh mkn kopok.dah lama sembang kami pun naik kete nak balik, masa naik kete tu suami pengasuh qays bagi le kopok kat tangan mami katanya bekal utk qays. tgh mami tadah tangan nak amek kopok tu, hp mami bunyi... mak tok qays call. mami pun sembang la ngan mak tok pulak. tgh leka sembang, tetiber mami menjerit sampai dedi marah mami sebab dia tekejut. hahahaha... sori la dedi, mami termakan kopok qays. hahahahahahahahaha.... mami bantai gelak dalam kete. habis lak tu kopok tu mami makan. tak senonoh betul tau. kesian qays.. tekejut giler dia masa mami menjerit. nasib baik tak melalak sebab budak jambu batu air tu bukan boleh tekejut. kikiki... nak wat cemana, tak sengaja, lain kali bila puasa, jgn sekali² pegang makanan anak dan ralit bersembang. dah tu je benda kelakar yang nak dikongsi. harap kelakar juga buat korang. ngeh ngeh ngeh!!

lepas anto qays kat umh mak tok, kami igt nak terus balik umh. sementara nak p mkn kat umh mak, mami igt nak goreng nuget je la utk buka posa. entah camana, teringin plak nak rasa mee udang mak jah yg femes kat wangsa walk tu. ok, bedesus dedi ke wangsa walk tanpa banyak bicara. wah gitu...

akhirnya, merasa jugak la kami mkn mee udang mak jah yang entah baper kali simpan hajat nak sampai sini dan penah sekali kami pegi kedai tutup plak. tak dapat pegi kuala sepetang, kat wangsa walk pun jadikla..

 ingat, ttp hari rabu tahu

 ha, menu yang ado. pilih mana yg rasa terliur kat anak tekak korang

 rasa nak pegi sekeluarga tapi takot tak de meja kosong, sila hubungi en sabri ye. hajat hati nak bawak kaum kerabat plak lepak sini. adik mami si achiq tu selalu je dtg sini tapi tak penah ajak kami. sentap tahu. hahaha

kami try order mee udang biasa je dulu. sekali datang, hamek... dedi perasan dlm gambar yang ada kat kaunter depan dia ada 7 ekor udang dalam mangkok, yang sampai pun sama bilangannya. ahai dedi ni, rajin plak p kira udang yang ada ye. nmpk menarik kan... tunggu.........

mami kalu mkn udang yang berkuah, suker kopek dulu siap². mami gigih kopek udang tu pakai tangan. tak kuasa nak kontrol ayu tekial² kopek pakai sudugerepu mcm minah yang ada depan mami smlm, sampai senget kepala, rambut pjg dah nak masuk dalam mangkok mee kekdahnya... ok, dia ayu..mami tak. kikiki...

dah kopek susun balik kasi cantek sblm bedal sepuas²nya. sedap secukup rasa tapi mee dia mcm sikit. ke mami yang kebulur smlm? hehehe... next time boleh la dtg lagi nak rasa menu lain plak. kalu ada yang teringin nak rasa mee udang mak jah, sila lah ke wangsa walk, dekat je ngan restoran cheng ho amy search yg dh ttp tu. korang pusing² mesti tejumpa punyer. selamat mencoba!





posa thn lepas kan mami dalam pantang, so lg 28 hari mami kena ganti posa. pitam!! 

44 dok ngomen:

Anum said...Reply To This Comment

layannnnnnnnnn
macam best nie

N i e Z a said...Reply To This Comment

aduh la..teruja tol saya tgk udang tu..

udang mmg fevret saya..tp skg xleh nak mkn udang lg..kena pantang..

meleleh2 ayaq liuq wehhh...ekekekek

makchaq said...Reply To This Comment

Ganti posa...memang pitam...
Nampak macam lagi sedap dari mee k. Sepetang.. mee udang memang mee dia sikit, udang yg banyak..

norhidana miswan said...Reply To This Comment

aku yg dekat pun tak penah lg try mee udang tu kak,... huhuuhui... dh nengok kt blog ko nih lg lah meronta2 rasa nk pg tuh

Kakzakie said...Reply To This Comment

Oh ye... banyak kena ganti posa ye. Insya-allah gigih boleh aje habis.

Makan keropok Qays tak sengaja - oklah tu tak sengaja tak apa. Allah bagi peluang org puasa dilupakan seketika.

Ibu Lala said...Reply To This Comment

Pernah gak ganti pose 2 minggu sbb deliver lg 2 mgu nak raya. Makk aii kslau saya pun terkejut dgn nieza menjerit. Hi hi hi..kelakar la. boleh pulk termakan kopok tu gara gara talipon punya pasal..

Ratu Hatiku said...Reply To This Comment

hahaha...hbs mcmana tu pose smlm tu di kira ke x erk...
oo slalu je lalu kat sini tp xtau pulak sdp mee udg jerk ok lah nnt nk cuba :P

sudipVSsenduk said...Reply To This Comment

peeerrggghhhh! udang dia gebu-gebu!

Fiza Rahman said...Reply To This Comment

hahaha...lawak tau. Kesian qays...mami makan kopok dia yer.

Pernah mkn kat sini, memang sedap. Mee pon sedap...penuh dgn udang.

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Tak sengaja mkn kopok qays kira tak batallah..hehe
br senang dan selesa nak mkn bila udang semua dah kopek kulit dia....

adarnadzmie said...Reply To This Comment

besa mkn mee udang di pulau sayak dekat pantai merdeka sedappp sgttt......udang fresh...:)

Dee said...Reply To This Comment

nasi goreng udang dia pun sodap..yg kat wangsa maju dee tak pergi lagi..tp yg kt kuala sepetang..sudah..hehehe..

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

Nak try jugak yg kat sini...sebab pernah makan yg kat Kuala Sepetang tu..nak compare rasanya...

e k i n ♥ y u s r i said...Reply To This Comment

ekin pon lom ganti pose lg
huhuhhuuu

sbb full BF zara

wantie said...Reply To This Comment

hahaha... memang kelakor. sib baik pengasuh tu bagi kopok je. buatnya dia kasi bihun goreng bagai terus boleh kenyang you.

tu la sembang lagi.

amboi.. nayang udang kat kita nampak.

Rai Ourkizuna said...Reply To This Comment

mee nampak cam sikit sangat kot.. hahaha..saya pun kuat makan gak..

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

nipun belum ganti posa lagi...memang nak buat cepat..cepat habis

sedapnya nikmati mee udang...

ieda immi said...Reply To This Comment

aduhhh terbaik lah
dah banyak kali gak akak baca entry pasal mee udang nie di blog kawan2
hurmmmmmmmm ;)

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

hye :D
baru je planning nak pergi malam ni..hihi.

selalu mmber tolong beli kan.
tapau je.sebab ofis dia berdekatan area situ..

rasanya cheng ho dh tutup

Eye_nee said...Reply To This Comment

boleh tu Beb..ganti pelan-pelan...apa ada hal boleh bantai kopok Qays lagi...hakhakhak...tak menahan sampai abis ko balun kopok hero tu....Udang sgt teruja..tp akk sejak umur dah masuk senja ni...mkn jer sepood abis kuar bijik2 gatal bawah ketiak....adoiiii...

MulutPayau said...Reply To This Comment

Betul laa..mee dia tu nampak sikit jer...

Azian Elias said...Reply To This Comment

alahhhh... terliuq lahh.. kalau kat shah alam ni me ketam yang femes sangat..

ummiross said...Reply To This Comment

hehehe..kira berbuka dengan keropok qays lah dulu ye, baru pekena mee udang mak jah tu, hehe memang lucu sebab spontan je makan ye.

Chik Att said...Reply To This Comment

kita tak start ganti lagi ..

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

alamk dh terliuk ni!

Cikgu Ma said...Reply To This Comment

ni makan udang..bukan makan mee...hehe...udang lagi banyak dari mee...

eLLy said...Reply To This Comment

Nagisssss... wehhh tengok udang tu!

Mrs Lurve said...Reply To This Comment

memg best mee udang nie!!

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Km sllu pekena mee udang kuala sepetang nun, xpun di pulau aman nun, mabeles!

Cantik udang siap kopek tergolek atas mee tuh, tp sy suka bedal udang sekali kulit, manis lg rasanya kot...hehe

Fieza79 said...Reply To This Comment

mmg terbaik mee udang mak jah..kami baru je pekena mee udang mak jah kuala sepetang 2 hri lps..hehe..

♥ dak pink said...Reply To This Comment

Huishh, ada lagi 28 hari nk kena ganti?

Kalau buat hari2 nonstop dah macam berpuasa di bulan Ramadhan dah.

Gud luck mengganti puasa ye.

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

layan!!!

Puan Mimi said...Reply To This Comment

saya pun pernah makan mee udang kat wangsa walk ni.. sedapkan? mmg puashati udang besar2..

salam kenal...

Zana Adieyza said...Reply To This Comment

perrggghhh, nasib baik zana x makan udang.. kalau x, gerenti nak terliur habis tgk gmbr mee udang tu!!

Encik Suami said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Encik Suami said...Reply To This Comment

akak nie mmg tau.slalu update gmbr makanan.terliur dibuatnya.

azzpinky said...Reply To This Comment

Tahun depan, turn saya plak berganti pose hampir sebulan...huhuu...due jatuh bln pose...klau baby kuar awal, maunya sebulan jgk berganti pose nnt...

pdhal pose yg tggl 10 hari last year pon berbaki lagi 4 ari blm berganti nih...huhu

Haryati Faizal said...Reply To This Comment

hihi...lawaklah mami ni... camne bley terlupa tengah pose....

Queen said...Reply To This Comment

sedapnya.. tapi kompem ta boleh makan sbb alergik udang lening melampau2 menjadik2

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

Fuyoooo..jnuh nk gnti pose mu..huhu

D Yatie said...Reply To This Comment

sedap nye... :D btw kira ok la dok kl tak dpt mkn mee kt kuala sepetang. sy bertaun dok ipoh tak berjaya juga pegi makan. hahahahah.

whitecappuccino said...Reply To This Comment

sodap eh!

Waney Zainuddin said...Reply To This Comment

ala... tgk gambar ni tgh2 mlm.. terliur dah.. tak lena nak tido :D
Kisah ibu pencen muda

Amanda Suria said...Reply To This Comment

posa masa i sakit dulu pun lom ganti2 lagi..aduhai...fidhiah dah bayar..