Friday, October 12, 2012

utk anak dedi




ini adalah kereta pertama kami. masa mula² beli kete ni, rasa bangga tu semacam. mengalahkan orang beli porsche kekdahnye.. hahaha!!  kami pakai kete ni pada bulan 6, 2004. bulan 12, 2004 kami kawen. 2 tahun guna, kami tambah kete yg lebih selesa utk bawak balik kg. bukan tak bersyukur dengan kete 'kuper' ni, tapi paham² aje la bila blk kampung yang jauhnya 6 jam. blk kg kosong, blk kl, hamek....mcm lori jadinya. hahaha!! jadiknya 'kuper' ni hanya bawak buat ulang alik p keje aje. bila qays dah nak kuar dari dalam perut mami, dedi tukar kete 'evo' dia ke mpv. ala, mpv mesia je pun. janji mampu bayar...udah le. dedi kata utk keselesaan kita sekeluarga. so sweet! ye, mmg terlebih selesa dedi, beras siam leh muat seploh kampit besoooo . puas ati mak tok qays. hahahaha....

berbalik kepada gambarajah di atas, dedi kata dia takkan jual 'kuper' ni. banyak sentimental value katanya. skang usia 'kuper' kami dah 8 tahun. dedi anta bengkel salin kulit baru. dah bersopak sakit mata memandang. dedi kata 'kuper' ini utk qays qausar shah bawak p sekolah besar nnt.  pastu leh bawak mami p pasar sekali. owwhh.... sweet lagi! kikiki.. tak sabar nak tgk ape hasil lepas salin kulit baru. 

qays, untung kamu nak. kecik² dedi dah standbykan kete utk kamu. mami dulu p sekolah jalan kaki je nak, kalu rasa malas mami naik bas sri jaya tau nak. ekon asli lagi tahu. maka, bila kamu baca kisah ni, bersyukurlah kamu dengan ape yang ada ye nak. kamu belum tegak bediri, dedi dah sediakan separuh keperluan yang penting utk kamu nak. nnt dah besar, jgn lupa mami dedi tau nak! kamu segalanya buat kami....


35 dok ngomen:

Ibu Lala said...Reply To This Comment

alorrr sedih plak baca kesahnye. tersentuh jiwa. moga qays menjadi anak yang baik dan soleh.

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Untungnya Qays.

Anak2 lain dapat toy je tau... :)

norhidana said...Reply To This Comment

tak sbr nk tgk rupe kuper tu bile dh salin kulit... dana pun ada sekor mcm kuper akak nih... cik kanc... beli 2nd hand masa keje utm dulu, thn 2005 pakai dr bujang sampai dh kawin alhamdulillah msh elok lg n dh abis byr, skrg ada lg adik bwk syg nk jual walaupun skrg dh ada sekor cik Myv comot

untung qays....

NM03 said...Reply To This Comment

dana,

ye la dana. mmg sayang giler nak jual mahupun nak trade in kan..

wahida said...Reply To This Comment

exora lead!!

larikkkkk....

Dee said...Reply To This Comment

harap2 keta tu masih boleh dipakai bila umur qays dh lyk amik lesen nanti..

aku dulu jln kaki je nok gi sekolah..anak2 kita berhantar berjemput pun malas lagi..kasi libas je ngan rotan..hahaha..

Anum said...Reply To This Comment

sayu anum baca

mamyharraz said...Reply To This Comment

utk ank apa saja..akan korban jiwa raga utk berikan pada dia.

ya, itulah yg sy rasakan juga..segala dlm hidup ini utk anak.

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

sayunya baca n3 akak ni. warkah buat anakku...huuhuhu..harap kereta ni bertahan la sampai qays besar nnt. :D

JaSSNaNi said...Reply To This Comment

Untungnye Qays,, kecik2 dah ade kete.. :) bagos planning tu... kesenangan Qays nanti, tak payah nak fikir2 pasal transport bila besar nanti.. dah siap ada 1 ha.. :)

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

Untunglaaaa....tapi kan nokk,..nnti dia dh besar nak ke dia bwk?silap silap dia minta tukar kuper ni dgn mpv dedi dia...kekekekee...

Kella said...Reply To This Comment

sangat maniss.... semoga qays tak lupa semua pengorbanan ni.. moga membesar nanti dapat gantikan keta yang lebih canggih untuk ibu ayahnya.. =)

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kalau Qays dah pandai baca mesti dia terharu kan...

Qhaifa Nur said...Reply To This Comment

itulah dia pengorbanan..semua demi kebaikan anak2 juga...
bertuah Qays......

Tihara said...Reply To This Comment

alhamdulillah rezki anak2 hehe :)

GreenJade said...Reply To This Comment

comelnye Qays..n beruntung nye. dak tecit ni..bagus
planning mami n dedi.. :)

GreenJade said...Reply To This Comment

comelnye Qays..n beruntung nye. dak tecit ni..bagus
planning mami n dedi.. :)

Mimy Hamid said...Reply To This Comment

qays nya toy big dan best punye...anak bertuah...moga murah rezeki

Mia Kassim said...Reply To This Comment

Samalah keta kita...tapi dah lama jual wlu byk sentimental value....keta kami yg first pun model 'kuper'.....

syariza09 said...Reply To This Comment

jauh sungguh pandangan daddy...qays dh besar nanti jgn lupa baca n3 mummy tau :)

tasekM said...Reply To This Comment

saya pun masih guna kuper ni jugak... jimat minyak.

:)


.

ameris said...Reply To This Comment

saya pun ada gak keta cmtu..
sentimental value wooo...

Nens Collection said...Reply To This Comment

kuper yg save minyak kan..kak..sy pon kalo boleh nk pakai kecik2 je save minyak g keje,nk2 kalo jem...jalan2 baru bwk kete sedap skit..hehe

untung qays!..hehe

PinkUmmi said...Reply To This Comment

balas kunjungan tuan rumah...

Zura@Iwan said...Reply To This Comment

sng la ada keta satu pelekoh utk pegi keja kan...keta bsr sket..nk pegi jln jauh or blk kg sng..bw brg byk...

#bila la nk beli MPV nie..hehe

lizz said...Reply To This Comment

wah kemain best qays dapat hadiah keter......

ieda said...Reply To This Comment

mak aihhh jauh layie utk qays bawak mama .. daddy ekekkeke ;))

aminnnn .. untunggg qaysss ;))

Aleyn said...Reply To This Comment

Pergh...kecik2 dah dpt keta

Chik Att said...Reply To This Comment

Alolooooo .... lambat lg qays ... nak dpt lesen.antooo kat acikkk jeee laaaa

mamawaiz said...Reply To This Comment

sama dgn suami kite kak..mati2 nak jual kancil dia, sentimental value katanya.pastu nak bg kat anak jer..haii nak tunggu anak dia besar, jadi besi buruklah kereta tu..kihkih

ieja amieja said...Reply To This Comment

untungnye qays..tecik2 lg dedi dah sediakan sume..takut dah besar nnt dia nak yg len plk..ank2 sekarang advance tau

Ena's Palace said...Reply To This Comment

salam...
balas kunjungan...
da follow cni...tq

fiza said...Reply To This Comment

Untunrgnya qays. Kecik2 dah dapat keta.

Zura said...Reply To This Comment

mana th nti kete kancil jd kete termahal...hehe...

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

untung qays...
alhamdulillah rezeki anak juga kan ;)